Bostanul sec și suta de lei, “simbolică”, pentru o educație de “calitate”!
29/06/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
De la un bostan sec nu poti astepta rod bun. Cel mult il poti da mancare porcilor, insa nici acestia nu vor fi prea satisfacuti. O stie orice taran care are o gradina si niste animale in batatura. Si care nu poate asigura copilului sau nici macar incaltari sau ghiozdan pentru scoala, darmite una-doua carti cu povesti (intrucat bibliotecile satesti au disparut sau sunt nerelevante).
Din categoria pontista “orice copil are azi internet pe telefonul mobil si foloseste manuale digitale“, vi-l prezentam azi pe titratul si galonatul Bostan de la Comunicatii, cu un CV impresionant, prin calitatea de politruc ce a schimbat sincura cu sinecura.
Omul poseda o avere impresionanta, pe care banuim ca nu a castigat-o muncind la capsuni, precum multi romani care au plecat in afara si si-au lasat copiii in grija bunicilor sau a scolii.
“Marius Bostan deţine, împreună cu soţia sa, trei terenuri agricole în judeţul Vrancea de 17 hectare, 2 hecatre, respectiv 2,15 hectare achiziţionate în 2003, 2002 şi 2015 şi două terenuri intravilane în Bucureşti, unul de 320 metri pătraţi cumpărat în 2014 şi altul de 12,29 metri pătraţi achiziţionat în 2007 şi o casă în Bucureşti de 356 metri pătraţi dar şi un apartament tot în Capitală de 94 metri pătraţi. La capitolul autoturisme, Bostan a declarat că deţine un Lexus din anul 2006, iar în conturi are 29.000 dolari, 412.000 euro şi 621.000 lei. El mai are acţiuni la opt societăţi, între care SIF Banat Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania, Romgaz, Nuclearelectrica şi a acordat împrumuturi în nume personal de 330.000 lei unor rude. Potrivit aceleaşi declaraţii de avere, fiica ministrului Comunicaţiilor, Laura Ana-Maria, are o bursă de studii ERASMUS, de 20.000 euro, ea fiind cursantă la Universität des Saarlandes, din Germania. Ceilalţi doi copii, Andrei Gabriel şi Carol Mihai, elevi la o şcoală gimnazială din Bucureşti, au burse de merit de 1000 şi 924 lei. Bostan a declarat venituri, în 2014, de 13.770 lei din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al SC Telekom România Communication şi de 7.029 lei din funcţia de director de operaţiuni la SC VMB Partners, iar soţia sa are venituri de 17.010 lei de la Asociaţia Euro 26 şi de 3.384 lei de la SC VMB Partners. De asemenea, Bostan mai are venituri de 4.000 lei din dividende şi de 6.500 lei din arendarea unui teren din Vrancea”.
De la inaltimea unei asemnea averi “modeste”, omul isi permite sa scuipe pe Constitutie, ca orice ghertoi care crede ca banii ii dau lui acces, cu prioritate, la servicii la care muritorii de rand au acces doar dupa ce stau la coada.
Citez declaratia pentru care ar trebui sa fie scos deja pe tusa de catre Premier:
“Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis. Mentalitatea comunistă a fost aşa: să primesc gratis educaţie. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghişeu calitate” (sursa)
Marlanul de la Comunicatii (si apelativul nu e prea dur, avand in vedere Constitutia pe care a jurat sa o repecte, ca ministru), nu a citit niciodata articolul 32, alineatul 4 din legea fundamentala:
Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acordă burse sociale de studii copiilor şi tinerilor proveniţi din familii defavorizate şi celor instituţionalizaţi, în condiţiile legii.
Ghertoiul de la Comunicatii ar vrea sa puna amaratii acestei tari sa plateasca o suma” simbolica”, de doar…100 de lei, pentru Educatie. Cata generozitate din partea lui! In Romania 225.000 de copii merg la culcare flamanzi insa parintii lor trebuie sa plateasca o suma” simbolica”, pentru o educatie ” de calitate”. Asa cum merita un ministru titrat numai cu diplome de doi bani, ca Bostan.
Politrucul de la Comunicatii care nesocoteste Constitutia si se crede un lord de vita nobila printre serbi uita un adevar crunt al Romaniei al carui ministru este:
“Peste jumătate dintre copiii români (51%) trăiesc sub spectrul sărăciei, iar unii chiar în sărăcie extremă, care le limitează dreptul la creștere și dezvoltare fizică normală, arată World Vision România. Situația este mult mai rea la sat, unde locuiesc 74% dintre copiii săraci ai României și unde sărăcia este citată ca principala cauză a abandonului școlar” (sursa).
100 de lei poate cheltuie un copil al sau intr-o pauza sau in prima ora de club, insa pentru amaratii de la tara, 100 de lei sunt mancarea pe o saptamana, pentru intreaga familie! Omul, de la inaltimea averii lui adunate ca antreprenor sau ca salariat la privat (nu la stat, de unde a colectat sinecura dupa sinecura!) se crede eliberat de comunism, insa are o mentalitate de nomenclatura care se uita cu dispret la lumpenproletariat si se bucura ca nu este ca acesta. El merita ceva de calitate, pentru ca plateste. Fraierii care isi platesc la stat taxele din care el a luat el ani de zile indemnizatiile de AGA-man la Romtelecom sau la Posta Romana sau la Aversa SA, sau la Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, acestia nu merita decat dispretul lui…
Cate ghiozdane pline cu rechizite pentru copiii amarati ai Romaniei au daruit toamna, ministrule care iti bati joc de Constitutie si de dreptul la invatatura al copiilor acestei tari?
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
La rata abandonului școlar în România mai adaugati si .. manualele de proasta calitate sau materiile depasite , faurite ca pe vremea nkvd – eliminarea orelor de istorie si perpetua falsificare a realitatilor istorice , politice , economice , geografice etc . Proces inceput de M.Roller , bolsevic adevarat aflat in subordinea lui Kisinevski – la Ministerul Adevarului ( ce ironie :))) ! ) ,de pe calea Dorobanti nr 18 – in colaborare stransa cu : Goldberger Mikos ( cizmar ) , Rudenko ( tovaras 🙂 ) , Filipovici ( sovietic ) , Aronovici ( arhitect ) , Marcusohn , Krakauer , Langfelder si inca vreo 3 gospodine “frantuzoaice ” posesoare de a cateva clase de liceu . Niciunul nu cunostea limba romana , comunicau intre ei in rusa si prin semne .
Astia au inceput , prin falsificarea istoriei , distrugerea pe termen nelimitat a educatiei in Ro .
Azi vrea bostanu’ sec suta de lei simbolica ca sa inveti , la scoala , ce ? :)))
Puneti acest tablou – rata abandonului + slaba calitate a sistemului de educatie – si ganditi-va cam ce va fi in Ro peste vreo 20 ani 😉
ziggy, acei “iluminatori” ai poporului de care amintesti (si bine faci) au pus adanc amprenta asupra istoriei noastre si asupra modului in care noi ne pretuim si aparam valorile. Educatia a fost prima tinta a bolsevicilor, iar azi ea este inca prima tinta a PSD-istilor.
Eu vad zi de zi urmele ravagiilor facute in istorie si mi se rupe inima cand vad copii care ies de la scoala cu ghiozdane in spate insa fara nici un viitor in fata 🙁
astia cred ca daca au interzis anumite lucruri .. nu mai exista arhive si documente mutate la universitati din franta , italia , sua , olanda etc . asa cred ei , rusofonii , ca Romania e plina doar de prosti . daca ai curiozitatea verifica la ce scoli ofera primaria sectorului 3 burse – si apoi , poate se explica faptul ca pedofilul negoita castiga alegerile fluierand ,
ps : exista arhive ale ziarele internationale de prestigiu cu stiri care fac referire exact la ce se intampla pe vremuri in Bucovina sau RSR .
salut, numai Romania Libera a pomenit de anexarea Basarabiei si Bucovinei 🙁
http://www.flux24.ro/exclusiv-video-al-doilea-tren-cu-tancuri-americane-in-zona-vatra-dornei-in-doar-cateva-ore-36-de-tancuri-sunt-deja-in-nord-estul-romaniei-autoritatile-romane-pastreaza-tacerea/
Bucovina libera si aliatii americani stiu ce au de facut . Nu intamplator a fost aleasa data relocarii ( tancuri americane Abrams ) 😀
traiasca aliatii, mai patrioti ca autohtonii!
autohtonii .. mai ceva ca petru groza http://www.flux24.ro/fost-consilier-prezidential-pentru-romania-lucrurile-arata-mai-degraba-ca-in-anii-de-dinainte-de-1938-1940/
nu degeaba critica Fota nationalismul romanesc daca el vrea direct in brate la GRU .
Din pacate orice incercare de reasezare in normalitate a invatamantului este urmata de o avalansa antireformatoare ingrozitoare. La intrebarea pusa de @zigzag :
“Puneti acest tablou – rata abandonului + slaba calitate a sistemului de educatie – si ganditi-va cam ce va fi in Ro peste vreo 20 ani ” raspunsul este simplu SUBDEZVOLTARE ! sau pentru ca tot le place multor politruci anti occidentali cuvantul : COLONIE !
Si nu doar politrucii sunt vinovati ; ei incearca sa momeasca pe profesorii buni sa predea la tot felul de “specialitati” avand ca suport de curs manuale scrise de dansii ,pe care ‘studentii” le cumpara deoarece au nevoie de ele; sunt de vina ,mai ales liderii de sindicat ,care sunt adevarate gaste ale Capitolului de straja la orice tentativa de modernizare sau eliminare a imposturii din sistemul de invatamant. Probabil cerbicia acestor sindicalisti nu este pro bono.
Grajdanul de astazi : Marius Bostan . Pacat ca cei ce au sarit la gatul sau au fost aceiasi lideri sindicalistii din invatamant.Aceeasi care sustin complice distrugerea invatamantului de toate gradele ;inclusiv cel tehnic superior!
Totusi speranta exista :
Mihai ȘORA
Ieri la 02:20 ·
Impertinență, trufie, nerușinare, fudulie, bravadă, obrăznicie.
Și rea-credință, multă rea-credință disimulată sub proceduri legale.
Nu știu cum se numește doamna cu vesta roșie (nici nu doresc să-i aflu numele vreodată).
Ajunge să asculți cum formulează întrebările, ce ton are, ce intonație a vocii, ca să înțelegi ce s-a întâmplat ieri la audierea ministrului Fondurilor Europene.
Suntem o țară mică sufocată de impostori, de isterici și penali.
Dacă vreți normalitate, dacă vreți cinste, conștiință profesională și transparență, este momentul să-l sprijiniți pe Cristian Ghinea: înainte de a fi linșat.
În clipa aceasta, chiar și numai un semn din partea voastră – mesajul că ați înțeles CU CINE se luptă – îl poate ajuta enorm.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21119649-ministrul-cristian-ghinea-andra-bucur-consilier-cadrul-cancelariei-prim-ministrului-vor-discuta-online-cititorii-hotnews-joi-ora-12-00-despre-masarile-debirocratizare.htm
Hai, ca se rostogoleste bulgarele peste bostan sec!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21119412-reprezentantii-elevilor-studentilor-tinerilor-cer-premierului-demita-ministrul-bostan-dupa-declarat-invatamantul-gratuit-este-reminiscenta-comunismului.htm
Sînt pur și simplu uimit de întreg articolul. Nu-mi revin. Conține toate elementele unui linșaj de tip comunist deșănțat. Cred că cineva a spart site-ul și l-a luat prizonier pe autor.
Subscriu. Parca m-am trezit intr-o realitate paralela.
Da, e foarte ciudat. Sigur că e în Constituție învățământ gratuit, dar să ne întrebăm în ce măsura această gratuitate este benefică pentru copii, părinți și educație în general. Observațiile d-lui Bostan le găsesc de bun simț chiar dacă sunt în contradicție cu ce avem în Constituție.
buna ziua
de acord/nu stiu cum a castigat banii dl bostan,dar ce a spus mi se pare logic
repet ce spuneam azi dimineata/ “noi vrem gratis” trebuie sa dispara
da,invatamantul este gratuit si asa trebuie sa fie,dar care este calitatea actului de invatamant???
daca e gratuit,ti se va spune mereu ” e gratis,ce pretentii ai”
si ,sa merg pe logica lui @cetatean… de ce rata abandonului scolar este atat de mare???ca doar “invatamantul e gratis”
de ce la bac trece unul din doi absolventi?”ca doar invatamantul e gratis”
deci .. daca rata abandonului e asa mare acum , cand ” e gratis” ( de fapt numai gratis nu e , cheltuieli cu manuale si cu alte treburi ..reprizinta “gratis” ) in momentul cand va fi contra-cost .. nu va mai fi abandon , nu ?
de curiozitate … exista vreo tara in lume fara scoli publice si invatamant gratuit ?
@ziggy
haideti sa clarificam:
frecventarea scolii e gratuita
manualele sunt gratuite
cat sa coste caietele??? anul scolar are 9 luni,sa zicem 50 lei/luna,total 450 lei/an
se mai da si “coenul si latele”/e mai mult decat nimic….
ce vreti sa spuneti,ca se renunta la scoala fiindca nu au bani de caiete??
nu se mai invata din alt motiv: “de ce sa invete când uite bacali nu are scoala si cat are”,”pitzipoanca aia nu are scoala si faca bani cu gramada”
primarul abia stie sa scrie si uite cat are….
chiar si in vremea comunsmului-nu vorbesc de perioada anterioara-unul care termina o facultate-nu aia de partid-chiar daca avea salariu mai mic decat un “santierist”avea un statut social,era respectat
respectul fata de efortul de a termina o scoala a disparut si ,da,aici sunt de vina nenorocitii astia inclusiv cei din invatamant
a venit Funeriu si a incercat sa lege salarizarea de performanta/a fost luat cu huo de toti
manualele sunt gratuite doar in lege . in fapt .. cititi mai jos , vreo 2 ani de zile si au batut joc pesedoii lui ponta de copii si parinti .
Cati parinti isi permit sa finanteze scoala asa-zis gratuita? Poate si din cauza nefinantarii de catre stat a “invatamantului de stat care este gratuit”, in perioada 2011-2013, abandonul scolar a depasit 16% la categoria de varsta 18-24 de ani, in 4 dintre cele 8 regiuni ale Romaniei.
In aceste conditii este greu de crezut ca va creste calitatea invatamantului prea curand. Intr-o tara in care chiar Guvernul ignora educatia, incalcand principiile legii, nici respectul pentru scoala nu poate creste prea mult. Guvernul este unul dintre modele, chiar si pentru copii. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18118804-romania-invatamantul-stat-nu-este-gratuit.htm
bună dimineata la lume bună!
@Fil, s-ar putea sa ai dreptate cu spartu’ blogului!
Pe lânga alte simptome, nu mai apar nici gravatarurile lui @cetățean (cele trei lingouri de aur!) nici cele ale membrilor Comunității Politeia…
Părerea mea despre urzicarea celor vizați de bostanul curajos:
«Cum, dascăle, să-ți justifici incompetența de cizmar care croiește „ciubote fără limbă” ce nu-s în stare să înnădească cum trebuie două vorbe și să socotească corect cât fac doi și cu doi prin aceea că nu ești plătit suficient?! Păi tu ar trebui să dai bani îndărăt, prea mulți pentru cât muncești!!!»
…o spun în perfectă cunoștință de cauză, scoala de la țară!
Buna ziua!
pentru @zigzag – „daca ai curiozitatea verifica la ce scoli ofera primaria sectorului 3 burse – si apoi , poate se explica faptul ca pedofilul negoita castiga alegerile fluierand ”
Din cate mi s-a spus, in sectorul 3, elevii tuturor scolilor si liceelor primesc burse conform legii: de performanta, de merit, de studiu, medicale, sociale, etc. … Pe langa acest aspect, mai sunt si alte investitii facute in scoli; mai este si programul „Pepiniera de Talente”. Apoi, a avut intalniri in scoli cu reprezentantii parintilor, cu cadrele didactice, iar la licee si cu reprezentantii elevilor. Spre deosebire de ceilalti primari, de cei dinainte, a stiut sa creeze impresia ca ii pasa de sectorul invatamant si se ingrijeste de el.
Buna
Deci a patruns exact in mediul care poate raspandi o informatie , o mica propaganda .
Exact! Ce sa gandeasca parintele, cand vede ca scolile sunt reabilitate, dotate, se construiesc sali de sport …. ?! Urmeaza reabilitarea gradinitelor. Un om gospodar, nu?! Cine l-a consiliat sa dea prioritate investitiilor in scoli, a stiut ce face. Nici nu e de mirare ca a iesit cu un procent asa de mare.
Fostul premier Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a stabilit Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţionale de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), urmând ca raportul final să fie supus votului în Consiliul General de joi, au declarat surse din Ministerul Educaţiei pentru MEDIAFAX.
http://www.mediafax.ro/social/exclusiv-victor-ponta-a-plagiat-este-punctul-de-vedere-al-comisiei-tehnice-din-cnatdcu-15511892
Dement gibon si-a regulat norocul. Acum sa dea banii inapoi (pe toti) castigati ca avocat de barou in timp ce-l proptesc astia la puscarie pentru celelalte crime majore.
corect 😀
salut
aiurea plateste
“da parlamentul” o lege prin care toate doctoratele obtinute sunt valabile si de necontestat
Interesant, cumva.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21120135-video-cum-luat-mic-dejun-noduri-gat-impreuna-nigel-farage-plus-mini-interviu-despre-romanii-din-brexit-curcanul-care-votat-pentru-craciun.htm
salutare tuturor 🙂
Cred ca unii dintre onorabilii comentatori supraestimeaza buna credinta a lui Bostan, din pricina faptului ca sunt de acord cu principiul liberal “platesc pentru calitate”. Insa nu despre asta este vorba in realitate. Bostan a sustinut ca parintii vor sti sa ceara “calitate” doar atunci cand vor plati o suma “simbolica”. Cata vreme invatamantul este gratuit (reminiscenta comunista, crede el), parintii nu vor fi responsabili (si da exemplul parintilor pe care el ii vede la scoala copiilor sai). Sofism ieftin, bazat pe principiul: daca e ieftin, e prost, daca e scump, e bun.
Insa, nu va suparati, @Filadel, @hope, @razvan and all
1. Nu poti cere, ca ministru care ai jurat pe Constitutie, ca invatamantul sa coste” simbolic” ceva, cata vreme el este gratuit in temeiul art. 32. Asta e bataie de joc la adresa Constitutiei. Iti convine, nu iti convine, scrie clar in Constitutie (pe care se pare ca Bostan nu o respecta). Nu ne jucam de-a juratul pe Constitutie, apoi o batjocorim.
2. Nu poti confunda invatamantul privat (unde platesti cat ai tu chef) cu cel de stat (gratuit). Treaba statului este sa ia taxe si impozite si sa plateasca din ele salarii si infrastructura invatamantului. Gratuitatea inseamna ca parintele nu plateste in plus fata de ceea ce plateste, indirect, prin taxe. Bostan vrea de fapt ca parintii sa plateasca de doua ori pentru Educatie.
3. Abandonul si inegalitatile sociale vin din aceea ca banii Educatiei nu sunt bine gestionati, nu ca Educatia e gratuita (caci in realitate nu este, stie orice parinte care contribuie cu bani la negru la diverse fonduri si manuale auxiliare). Noi vorbim insa de principiu. Ce vrea Bostan e fix in stilul lui Ponta: problemele din Sanatate vor disparea daca reglementam spaga si o facem pe chitantier. Asa vrea si Bostan: reglementam spaga din fondul clasei, al scolii, cadouri, si facem o contributie ” “simbolica” de 100 de lei. Asa vrea onorabilul. De ce nu simbolic de 500 sau de 1000 de lei, la averea unor politruci?
4. In fine, nu va suparati, insa CV-ul lui Bostan nu il recomanda ca individ care sa aiba autoritatea morala si epistemica sa vorbeasca de “calitate” in Educatiei. Ca de aici pornise discutia. El considera ca simpla lui disponibilitate de a plati il face competent sa aiba criterii in a judeca un invatamant de calitate. Nu puterea financiara ii face e parinti mai exigenti cu actul educativ, ci educatia proprie!.
Caci si manelistii poate sunt dispusi sa plateasca (chiar mai mult ca Bostan) pentru educatia propriilor copii, insa asta nu ii face mai capabili sa aprecieze calitatea educatiei acestora.
@Cetatean, faptul că banii Educației nu sunt bine gestionați mi se pare că e cauzat de modul de organizare a sistemului de educație însuși: gratuit, îl iei așa cum sunt. Nu cred că poți construi un sistem de educație adecvat pe fundații șubrede. Câtă vreme ideea este “nu știu, frate, ei trebuie să-mi ofere”, cum s-ar zice “entitlement”, în loc de “ce fac eu să fac mai bine”, nu văd cum s-ar schimba sistemul de educație în bine.
Mai mult, găsesc inadecvat să discutăm despre formă (X a spus Y), în loc de fond (e Y bine). Faptul că X (ministrul Bostan) nu are cea mai validă poziție de a vorbi despre gratuitatea învățământului, nu înseamnă că o idee de luat în derâdere. Iar, taxele, cu scuzele de rigoare, habar nu are românul pe ce dă taxe; responsabilizarea persoanei și, în acest fel, a furnizorului (în cazul de fața a educatorului) se face prin alocare directă, nu prin taxe care trec prin N filtre de “compartimentare”.
F adevarat totul! Referitor la 2, in Canada e o hartie in care specifici la ce tip de scoala sa se duca taxele tale (public, catolic, de lb franceza).
Buna seara 🙂
Cred ca unul din putinele lucruri bune facute de comunisti a fost alfabetizarea in masa si invatamantul obligatoriu, cu toate ca mai cred ca asta a contribuit la prabusirea lui. Oamenii educati erau mai liberi decat cei needucati, poate sufereau mai mult dar si aveau alte dorinte, daca nu pentru ei macar pentru copii.
Citind articolul si comentariile ii dau din nou dreptate celui care spunea ca ne indreptam spre un nou ev mediu intunecat.
Desigur, este doar parerea mea.
bun gasit
cred ca sansa celor educati in anii negri de atita comunism la vedere a venit din partea unor profesori formati inainte. Ma rog, minoritatea care a reusit sa scape de “premiile” oferite elitelor autentice de trogloditii timpului. Intotdeauna imi voi aminti cu mare drag de citiva dascali din fostul meu liceu (unul care nu era tocmai prin topurile locale, tare pe partea ümanista) – unii – fosti universitari, pedepsiti cu mutarea in preuniversitar, altii trecuti prin gherlele patriei, carora li s-a permis dupa ani si ani de interdictii sa aiba citeva amarite de ore, perioade nu mai lungi decit un ciclu anual (drept care au trecut prin mai toate scolile orasului, niciodata titularizati). Cit despre actualii, regret, multi se prezinta pe post de profesori in mod cu totul abuziv. De-o pilda, ateptam cu interes colectiile anuale de “perle” de pe la diversele examene, sustinute fie de juniori, fie de abuzivii deja mentionati, care, pina in coada, reusesc sa se aranjeze prin metodele deja traditionale, PCR. Si banii aferenti, in varii forme, ca doar cu pile azi nu faci mai nimic.
buna seara , ma intreb : daca invatamantul nu ar mai fi gratuit .. ar trebui sa mai fie obligatoriu ?
cum ar suna , in constitutie. un articol : in Ro invatamantul este contra-cost si obligatoriu x/clase ?
Adoptată de Adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 29 noiembrie 1989.
Intrată în vigoare la 2 septembrie 1990.
România a ratificat Convenţia prin Legea nr. 18/1990, publicată în „Monitorul Oficial al României“,
partea I, nr. 109 din 28 septembrie 1990 şi republicată în „Monitorul Oficial al României“, partea I,nr. 314 din 13 iunie 2001
Declaraţia de la Geneva din 1924 privind drepturile copilului
http://www.unicef.org/moldova/CRC_RO.pdf
cititi articolele 28 si 29 .
Buna dimineata. Multe stiri azi. Invatamantul romanesc se afla in declin din motive extrem de numeroase. Lipsa banilor este unul dintre motive. Dar unde se duc fondurile bugetare destinate invatamantului? Un alt motiv este lipsa de calitate a corpului profesoral. Nu toti profesorii sunt slabi. Dar calitatea indoielnica a multor cadre didactice este pana la urma rezultatul direct al aceluiasi sistem de invatamant, cu precadere al invatamantului superior.
Salut
– Cit timp un cetatean plateste taxe cu care statul asigura (printre altele) un invatamint gratuit , oricare discutie legata de 100 de lei in plus de la parinti e o aiureala .
– Identica cu prostia legalizarii ciubucului la medici . (nu au salariu ? nu pot emigra daca Nu le convine salariul? )
In ambele cazuri , legalizarea spagii (ca asta e ) ceruta cu voce mare de UNII salariati ai statului (coincidenta , exact aia platiti gras de la buget) nu e altceva decit dovada reala ca sintem o tara unde prostii ,ca si corupti , sint majoritari . Parvenirea are nevoie de bani si atunci se intelege oricare justificare .
Cind statul va desfinta scolile publice , sanatatea publica , va reduce proportional si nivelul de taxare (deoarece e evident , cheltuieste mai putin ) , atunci si doar atunci se poate discuta de “servicii contra cost” .
Sa vad citi vor fi atit de iubitori de libertism cind operatia de apendicita va costa 25.000 euro SI PE BANII TAI iar 5 ani de facultate te vor costa 10.000 euro ca cost al fiecarui an de facultate .
Pariem ca 99,99 % vor cere din nou scoala si sanatatea publica ? 🙂
PS . In o tara unde pensile si salariile bugetarilor (cu enorme discrepante in ambele sectoare) costa anual mai mut de 50 % din bugetul de stat , mai degraba e de discutat de ce ACESTEA au fost si sint prioritatile statului roman in loc sa fie scoala , sanatatea , infrastructura si dezvoltarea capitalismului autohton .
Adica ce a fost si este normalitate in tarile spre care privim cu jind . Doar ca face rau sa vezi realitatea .
@stefan buna seara
problema e asa de simpla…
noi suntem de vina
@ziggy spunea ca nu s au dat manualele gratuite cuvenite elevilor/n am auzit sa se duca parintii cu batele pe gashcari cum s au dus ciobanii
in schimb e un filnulet pe hotnews ,unde la ploiesti un mos pupa mana sefului de 32 ani/ambilor li se pare normal
n-am terminat,dar are ceva laptopul si nu pot scrie mult odata
poate ca n ar fi rau pentru “a ne vindeca” sa fie platit totul si taxele sa fie minime/ sunt asigurari private/ o sa mi spuneti ca astea costa/totul costa si daca incepi sa stii asta il iei de gat pe ala care te fura si nu zici”lasa domle ca imi da si mie ceva”
eu inca nu am vazut un roman sa ceara rest 10 bani,si ma chinui sa vad asta de vreo 10 ani
când eu il cer cei din spatele meu se uita urat sau imi fac reprosuri “ca ce domle stam pentru 10 bani”
da domle stam ca e dreptul meu,e banul meu,e munca mea si nu mi bat joc de ea
plus descentralizat totul . sa nu mai angajeze ministerul tot felul de idioti cu nota 2 pe post de suplinitor sau profesor iar managerul unei scoli sa fie interesat de bunul renume al scolii si de compententa cadrelor didactice . sunt variante 😀
alocatia copilului , de la nastere , sa cuprinda si o asigurare ( contributie ) a statului pentru educatie in sistem public de invatamant . etc
dar banii aia pentru educatie sa nu i dea parintilor,ca i beau la birt si dupa aia plange ca nu l ajuta “statul”
sa fie folositi când copilul ajunge la scoala si sa le dea vouchere pentru caiete,carti;imbracaminte nu pentru altceva
da . la asta m am gandit . sunt posibilitati sa implici o banca , o companie de asig serioasa .
discutia ar trebui sa fie despre reforma , progres nu despre intoarcerea la epoca de piatra sau feudalism cand doar copii celui instarit aveau drept la educatie iar restul aveau dreptul sa ajunga sclavi .
e vorba de civilizatie pana la urma .
si cu asta termin
toti ocolim subiectul dar nu cumva marasmul in care e Europa azi-aia vestica-se datoreaza “statului social”??
eu nu pot uita cum tanarul belgian-flamand-pe care l am angajat cu eur 1400/luna /net(cam eur 2800 cost companie)ma ruga sa l concediez dupa trei luni
de ce? mi a spus- avea ajutor de somaj eur 700/luna si mai facea la negru eur 900-1000/ luna,lucrand 2-3 ore /zi
si e vorba de belgia si e vorba de flamanzi/
Fratilor, sa nu uitam inca un aspect: la noi “liberalizarea” (pe principiul: vrei ceva? platesti!) unor servicii ale statului, in special in Educatie, a fost benefica in primul rand pentru fabricile de diplome. Spiru Haret and Co.
Nu stiu daca ati avut vreodata de-a face cu un absolvent de Spiru sau ceva asemanator. Eu am un var al carui tata voia sa dea mita la profi ca sa ii treaca odrasla (pe principiul “la privat treci oricum, ca doar de aia platesti”), insa nu stia cui, caci baiatul nu se dusese nicodata la ore si nu cunostea profii. Insa stia ca oricum trece anul si ia diploma. El “platea”.
Bine zice @Stef: exact sinecuristii indopati de prin ministere, aia vor “liberalizarea” serviciilor asigurate de stat, pentru care oamenii platesc taxe. Insa fraierii sa plateasca in continuare taxe, dar serviciile sa fie “contra cost”.
Ce ma enerveaza la Bostan e superbia cu care crede el ca rezolva probleme sistemului de Educatia, taxand inca o data. Tipic socialist! Numai socialistii au asemenea filosofie: “vreti serviicii mai bune? platiti!”. Nu eficientizeaza banul deja incasat, nu isi reduc ei indemnizatiile de AGA-men, ci vor taxare suplimentara. “Simbolica”. Asa e la inceput. Si au tupeu sa infiereze pe oamenii care vor calitate in educatie, din taxele platite statului la fiecare salariu/venit! Ca si cum nu e destul ca te jupoaie statul, trebuie sa te mai jupoaie inca o odata, ca sa ai voie sa vorbesti de “calitate”.
@citi
solutia e atat de simpla si Funeriu a expus-o
banii urmeaza elevul
exact. Vouchere educationale, sau cum s-or numi.
Voucherele ar fi o solutie dar ar trebui taita de la radacina si buruiana fabricilor de diplome. Atata timp cat ele exista, coruptia din sistem se va perpetua.
100% de acord. Insa pariez ca parlamentarii care sunt si profi acolo se vor opune, pe principiul ” daca este cerere, de ce sa nu existe si facultati private?”. Si stim de ce exista cerere: pentru ca unii vor sa cumpere diploma.
stau si ma intreb “ca prostu”
nu cumva costa mai putin sa l despagubesti pe ala caruia i a cazut pomul peste masina?
http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/primaria-capitalei-va-cumpara-aparatura-pentru-a-face-tomografie-la-copaci-421349
No la asa ceva , prosti astia de italieni nu au ajuns sa aruce banii . 🙂
Tomografia pomilor !!!!! Sublim .
PS . Un tomograf la un spital , nu e necesar ca in Romania au dotare la top ?
Madam Firea demonstreza EXACT cit o duce capul . Identic cu “toaleta” pomilor vara . 🙂
O amarita cu ambitii de parvenire dar incapabila de ceva util .
Aflu lucruri noi!
Daca e dupa filosofia lui Bostan, numai tatal acestui copil ar trebui sa isi permita sa ceara “calitate”, si nu tatal care nu plateste suta aia de lei, “simbolica”:
http://adevarul.ro/locale/vaslui/perle-romana-evaluarea-nationala-am-fost-intr-o-statiune-cool-gipanul-tatalui-meu-baut-bauturi-nu-gasesti-tara-prapadita-1_5773b2465ab6550cb865c678/index.html
tatal acestui copilas nu va cere niciodata calitate, intrucit nu prea stie ce e aia,,
Seara buna,
La topic, un articol despre ce crede Sergiu Moroianu despre educatia de calitate..
.
http://incomemagazine.ro/articole/el-a-ales-romania-sergiu-moroianu-mister-matematica
.
Sergiu Moroianu este un matematician cu masterat la Ecole Polytechnique, doctorat la MIT, ceva postdoc-uri la Hamburg si Toulouse si nu in ultimul rand sotul Clotildei Armand..
.
In articolul mai sus citat unii ar gasi ca Sergiu Moroianu cam fluiera in biserica atunci cand zice ca:
.
“Păcatul originar este dorinţa de a ne rupe cu orice preţ de perioada Ceauşescu, refuzând toate aspectele societăţii de atunci. Este şi o greşeală de logică la mijloc. Matematicianul explică: „Pentru a nega un sistem de «n» afirmaţii, este suficient să negăm una din ele, nu pe toate. Dacă regimul comunist era «rău», asta nu înseamnă că toate acţiunile sale erau «rele». Sistemul nostru de educaţie preuniversitară, unul dintre cele mai performante din lume, în anii ’80, a fost distrus sistematic, din motive ideologice, de dragul «reformei». Un concept care, între paranteze fie spus, aminteşte straniu de revoluţia permanentă a lui Troțki. Au fost, practic, eliminate uniformele, s-a încurajat indisciplina. Au fost micşorate salariile profesorilor, motivând astfel şi tolerând corupţia. Au fost introduse manuale multiple, inclusiv la materii nesubiective, precum matematica. A fost acceptată frauda la note, au fost eliminate examenele de treaptă şi de intrare la facultate, pentru a înlătura orice simptom al rezultatelor slabe la învăţătură.”
.
Sau cand la intrebarea “Ce ţară v-aţi alege, într-un context ideal?” Sergiu Moroianu raspunde
.
“Sigur că România. Poate ar fi România anilor ’70–’80, cu toate dificultăţile de atunci. Părinţii mei nu au fost membri PCR, am avut o copilărie săracă material, dar o calitate a vieţii pe care nu o mai pot oferi azi copiilor mei. Era o ţară onestă, care muncea şi îşi plătea datoriile. “
O observatie foarte corecta. Eu nu voi intelege de ce se reediteaza la nesfarsit manuale de fizica si matematica de pilda ptr liceu, de ce sunt manuale multiple. In fond, matematica si fizica, cel putin la nivelul liceului (vorbesc de algebra, trigonometrie si analiza matematica) nu s-a schimbat prea mult in ultima suta de ani. Nici principiile de baza ale chimiei nu s-au schimbat radical in ultimul veac ca sa necesite modificari radicale. problema este ca boala schimbarii manualelor a fost preluata din SUA unde manualele se schimba la fiecare doi ani. Se mai schimba o poza, se adauga un grafic si creste pretul. Dar daca te uiti la un manual de algebra din anii 40 si unul din prezent, ele prezinta aceeasi probleme, aceleasi exercitii. Ma rog, asta este oarecum in afara subiectului dar Sergiu Moroianu are pe ansamblu dreptate in ceea ce spune.
“Eu nu voi intelege de ce se reediteaza la nesfarsit manuale de fizica si matematica “
.
Se reediteaza dupe principiul manualelor alternative.Just biznis..
Eheu fugaces..Imi amintesc de scandalurile din vremea cand s-au introdus manualele alternative…Ce mai batalii intre “progresisti “ si “obscurantisti “..
Cu fizica si matematica se poate argumenta ca principiile sau cunostintele de baza nu se schimba atat de repede..
Cu disciplina istoriei de pilda nu se poate argumenta acelasi lucru din moment ce -mai ales in Romania- trecutul e, la rastimpuri, mai imprevizibil decat viitorul..
Poate de aia nici nu se mai face istorie in scoli, iar aia ce se mai face e anti-cronologica.
Stiu ca este un business dar este un business care creste cheltuielile scolarizarii in permanenta. Asta se intampla de pilda in SUA si unde nimeni nu indrazneste sa se atinga de cancerul asta. Romania are capacitatea, unica probabil, de a copia cu entuziasm tot ce este prost in Occident si a stramba din nas si adopta greu tot ce este bun.
In anii 70 , polonezii , nemti din RDG si ungurii veneau cu gramada in Ardeal ca turisti .
Invers , niciodata .
Adica calitatea vietii romanilor era atit de ridicata ca nu puteam calatori nici macar in tarile “surori” . In schimb da , aveam magazinele pline dar la unii judecata personala a trecut doar prin stomac (la creier era mai greu de ajuns ) .
Magazinele pline in anii 70 . Am recuperat intens in perioada 1980-1989. Adica goale pusca si alimentatie “stiintifica” pe cartela . Identic cum a fost in tarile europene dar strict in perioada 1945- 1950 . 🙂
Se calatorea in tarile socialiste in perioada respectiva. Parintii mei de exemplu au facut la un moment dat un tur al tarilor socialiste: Polonia, Ungaria, Cehoslovacia. Nu foarte multe este adevarat dar se calatorea.
@clemy
Era o invazie de polonezi , redegisti , unguri in Ardeal . Vara , in centrul Clujului era plin de masini din tarile astea . + motocicletele cu suedezi (si suedeze) precum si eternii italieni .
Astia din tarile socialiste , cumparau salamuri , haine , orice . Se vindeau bine “acasa” .
Suedezii se distrau (veneau cu femeile lor)
Italienii erau mereu in cautare de “prospatura”.
Ca sa nu mai zic de litoral . Unde statiunea Olimp era plina de refegisti si refegiste (cu marcile ravnite ca sa ne cumpare si noua ceva Kent din shop .)
In 1979 am avut primul concediu de proletar . 🙂
30 de zile ( nu e banc) . Facut praf (pe litoral ) 3.000 lei , 200 dolari si cerut la mama sa trimita alti 1.000 lei ca nu aveam nici de bilet sa ma intorc acasa . 🙂
Discoteci pe valuta (Impala) , masa rezervata in primul rind la localul unde canta Semnal M . (basistul era fratele colegului meu de echipa in fabrica )
Am vazu chestii pe care voi umanii nu le puteti intelege . 🙂 🙂 (G&M pentru cei mai speriati 🙂 )
Te cred pe cuvant. In 1979 eram inca un copil si desi mergeam in vacanta pe litoral cu parintii nu observam lucrurile astea. probabil ca si parintii ma fereau de anumite lucruri pe care le considerau nepotrivite ptr un copil 🙂
Eu aveam 19 ani in 1979 🙂
@stefan
si eu care credeam in naivitatea mea ca beizadelele au aparut dupa 90
🙂
Beizadeala pe dracu . Am mers la mare pe banii mei . Si valuta tot pe banii mei cumparata (evident pe ascuns ) . Mia de lei ceruta la mama ca sa a intorc acasa erau tot banii mei (tineam la “saltea” ceva banuti mereu ) .
In general , tot ce am facut am facut cu “sudoarea fruntii” .
3000 lei + 200 usd la 19 ani cu “sudoarea fruntii”
ma rog,d aia dvs aveti garaje pline cu lingouri
Am inceput sa lucrez la 17 ani .
Desteptarea la 04:30 (spalat , imbracat , facut patul ) ca sa prind autobuzul 41 R (care teoretic insemna rapid , practic insemna rar ) de la ora 05:10 si care ajungea la fabrica la 05: 50 . (ca facea “turur” orasului la incarcat proletariatul)
La ora 14 serviciul era terminat , la ora 17 incepeam liceul seral pina la ora 21 .
Si da , se castiga bine . Eram platit in acord . La reparatii planificate masini unelte . Aveai (norma) 60 ore pe un strung (sa zicem) si faceam revizia in 20 ore . “sistemul” platea 60 ore .
Nu mai zic de reparatile capitale unde orele erau cu sutele .
Cum am mai spus cindva . Nu e prost cine ia . e prost cine da . 🙂
PS . Vreau sa vad beizadea care facea asa ceva. 🙂
Remarc ca o gramada de “grei” au primit condamnari definitive cu executare .
Oare au locuri in puscarii pentru ei ? 🙂 Ceva admistie generalizata , nu ar face bine tovarasi parlamentari ? 🙂
Nu le da idei.
Salutari tuturor…
Imi pare rau, dl. Moroianu se inseala. Nu numai ca experienta proprie e absolut mizerabila – am fost pisalogita ani de-a randul, nu te lasau o clipa sa fii tu insuti daca nu te potriveai in suistem. Dar in ticalosia lor se chinuiau sa elimine orice urma de educatie umanista. Logica disparuse din programe, studiul limbilor si al culturilor era puternic descurajat. Chiar daca incerci sa recuperezi, nu ai cum sa nu te simti schilod. Mai bine lipsa de asa “avantaje”.
buna seara @diana
nu neaparat
cred ca citatul e scos din context sau nu spus corect de dl moroianu
repet,
inainte de 89 a termina o facultate-nu cea de partid-iti conferea un statut social
chiar daca salariul era mai mic decat al unui “santierist” aveai un prestigiu,erai respectat
oricat au incercat politrucii sa schimbe asta,nu au reusit
nu mai voresc sa fi facut un doctorat
Buna seara, nu la statutul social ma refer, ci la faptul ca nu m-am simtit deloc in castig cu ce am invatat la scoala sub o presiune care mi-a facut viata un iad. Cel mai mult mi-a folosit ce am (re)invatat singura mai tarziu, iar nu lectiile cu care m-au indopat ca pe o pasare buna de dus la taiere. Pana la urma la stiinta aplicata ma duce capul cel mai bine, dar nu le-a fost de ajuns, erau disperati penru ca “nu stiau ce sa faca in privinta mea” (in opinia lor nu ma puteam descurca singura :mrgreen:) si pana la urma, cum nu o duc bine sub presiune, nu m-am ales cu mai nimic din toti anii aia…Emai mult personal decat o regula generala, imi cer scuze. Era ca o avalansa, ma concentram sa pot “respira”, nu sa asimilez ce incercau sa-mi bage in cap mult si repede.
Diana,
Afirmatia domnului Moroianu “Pentru a nega un sistem de «n» afirmaţii, este suficient să negăm una din ele, nu pe toate“ este perfect consistenta logic.Pricipiul mentionat sta printre altele la baza inductiei matematice.
Contradictiile apar datorita faptului ca evolutiile societale (ca si perceptiile personale, dealtfel) nu se supun intotdeauna logicii formale..
Da, dar nu trebuie sa uitam ca o idee sa zicem “buna”, cum ar fi de exemplu o educatie serioasa, se poate materializa cum nu se poate mai prost, i.e. sub forma tavalugului in calea caruia am avut ghinionul sa ma aflu. Nu ar fi stricat ceva nuantare in functie de elev, sa zicem. Nu intelegeti, va rog, ca tin partea mizeriei din momentul asta…
Nu pot sa uit cum in anii aia alternativa la un examen “picat” era doar lumea cealalta. In rest, nici o speranta. Ma bucur ca “tineretea” a trecut definitiv. Timpul petrecut in scoala e la categoria pierderi, dupa cum am spus totul am reinvatat ulterior, dupa ce am scapat din “malaxor”. Pana atunci a fost doar “supravietuire”. Urasc amintirea.
@Diana ”ce am invatat la scoala sub o presiune care mi-a facut viata un iad ” , ”Timpul petrecut in scoala e la categoria pierderi, dupa cum am spus totul am reinvatat ulterior, dupa ce am scapat din “malaxor”
.
Stiti, perceptia asta a dumneavoastra nu tine neaparat de o epoca..
Bacovia, care n-a facut scoala in Romania socialista, a trecut si el prin ceva similar..
De aia a si scris poezia ”Liceu”…A exprimat o perceptie comuna unei multimi de scoleri din toate epocile..
Asta inseamna universalitate, sa exprimi ceva atemporal, universal valabil..
Deci, perceptia dumneavoastra, exprimata universal de Bacovia:
Liceu, – cimitir
Al tinereţii mele –
Pedanţi profesori
Şi examene grele…
Şi azi mă-nfiori
Liceu, – cimitir
Al tinereţii mele!
Liceu, – cimitir
Cu lungi coridoare –
Azi nu mai sunt eu
Şi mintea mă doare…
Nimic nu mai vreu –
Liceu, – cimitir
Cu lungi coridoare…
Liceu, – cimitir
Al tinereţii mele –
În lume m-ai dat
În vâltorile grele,
Atât de blazat…
Liceu, – cimitir
Al tinereţii mele!
http://www.timesnewroman.ro/life-death/16-lucruri-despre-ruperea-de-nori-din-bucuresti
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-30-iunie-ponta-din-nou-in-fata-unui-verdict-de-plagiat-cum-il-va-fenta/47551/