Apa romaneasca de ploaie: flota NATO la Marea Neagra
19/01/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Stefan
Proiectul apartine Ministerului Apararii Nationale (Ministru: Mihnea Motoc, sotul fostei judecatoare la CCR Motoc, fost secretar de stat in Guvernul Nastase). Prezenta navelor militare in Marea Neagra e reglementata de conventia internationala de la Montreux semnata in 1936 de Turcia, Franta, URSS, Romania, Grecia, Anglia. Ea prevede (printre altele) :
– Turcia e tara desemnata sa controleze, reglementeze, aprobe intrarea si iesirea navelor din Marea Neagra (inclusiv nave militare)
– Trecerea navelor militare prin stramtorile Bosfor si Dardanele se anunta cu 8 zile inainte autoritatilor turce.
– Pentru tarile riverane (cu iesire la Marea Negra) se admite intrarea si iesirea navelor militare fara limitari de tonaj dar doar cite una pe rand.
– Pentru navele militare apartinind altor tari (care nu au granite la Marea Neagra), exista stricte limitari.
Mentionez citeva :
A – Greutatea maxima al fiecarei nave militare straine care intra in Marea Neagra e limitata la 15.000 tone.
B – Un grup de nave militare straine poate fi compus din maxim 9 nave si cu o greutate totala completa de 30.000 tone.
C – Oricare nava militara straina poate sta in Marea Negra pe o perioada maxima de 21 de zile.
Acesta tratat pina azi respectat scrupulos de toti a creat si citeva probleme. NU de mica importanta.
Respectiv :
– Rusia poate intra /iesi din Marea Neagra cu portavioane fiind o tara riverana.
– USA sau alte tari NATO cu portavioane (depasesc toate si fara exceptie greutatea maxima admisa de 15.000 tone) NU au aceasta posibilitate. Daca Flota VI americana (care are baza la Napoli -Italia) trimite o fregata, crucisator in Marea Negra, poate face doar pe o perioada de maxim 21 de zile.
Ca urmare, proiectul prezentat de MApN are numeroase probleme.
Enumar citeva :
1 – La Marea Negra au granita 3 (trei) tari membre NATO. Turcia – Romania – Bulgaria. O flota NATO si permanenta (conform proiectului) ar avea PRIN DEFINITIE la baza navele militare a celor 3 tari enumerate.
– Flota bulgara e sublima, mareata dar nu are nici o capacitate reala de lupta.
– Flota turca la Marea Neagra e consistenta dar cu nave destul de vechi (de regula ex- US Navy) Submarinele turce cumparate din RFG sint model Type 209. Anul trecut a fost primit si primul submarin model 214 din un contract care prevede inlocuirea celor 14 submarine model 209 cu noul tip.
-Flota romanesca e formata din 3 fregate. Fara rachete AA, fara capacitate de a lupta impotriva submarinelor. Unicul submarin romanesc Delfinul sta legat la chei de 21 de ani. Pactic e o epava care inca
pluteste dar fara nici o capacitate de lupta (sau navigare).
– Nu exista nici un avion specializat in “lupta electronica”. Adica ascultarea, calcularea pozitiei emitatoarelor de unde radio, indentificarea lor (model de radar, fregata, avion, submarin, centru comanda, telecomunicatii), capacitati de bruiaj si disturbare a comunicatilor ruse.
2- Oricare nava militara NATO din afara celor 3 mentionate poate sta doar 21 zile in Marea Negra si asta inseamna o rotatie permanenta a navelor altor tari in regiune. Cu costurile imaginabile.
Ca urmare :
– Cine plateste aceasta ipotetica flota NATO din moment ce doar Turcia din cele 3 tari riverane e capabila sa contribuie cu ceva credibil militar (si financiar) ?
– Politica americana (si de ani buni) sustine ca tarile europene sa mareasca cheltuielile pentru aparare. Inclusiv partea acestora in bugetul NATO sa cresca (astazi NATO e financiar sustinuta in proportie de 65% de catre o singura tara. USA) Nu cred ca flota americana din Mediterana (cu ce se intimpla in Siria) mai are si nave pentru a le trimite periodic si permanet prin rotatie ceva in marea Negra (nu e suficienta una pentru o flota credibila).
Flotele militare din Anglia, Franta, RFG, Italia (cele mai importante) au alte probleme de rezolvat si pe alte mari.
– Cind se va intelege in Romania ca a fi in NATO implica si obligatii mult mai importante?
Personal consider ca atunci cind vrei sa fi ajutat, trebuie sa arati in primul rind ca te straduiesti/faci tot posibilul in domeniul in care ceri ajutor/solidaritate (model de urmarit, Polonia)
– Cind Romania a trecut de la mult laudata achizitie de 48 F-16 noi la superba cumpare de 12 avioane la a treia mana cu secretizarea partii financiare a contractului
– Cind de la laudarea lui Adrian Nastase (cind era Premier) cu achizitionarea a 80 de elicoptere de atac tip Bell AH-1 Cobra se ajunge la militarizarea vechiului Super Puma (optim pentru transport dar nu ca sa atace
blindatele inamicului)
– Cind cele doua fregate ex-engleze sint tinute voit si de ani buni sa fie bune doar impotriva piratilor dar total impotente in fata oricarei nave ruse din flota Marii Negre.
– Cind se mareste bugetul MApN dar ramane tot in proportie de 70% dedicat platii soldelor si pensilor speciale (sursa foto)
Pentru toate acestea consider ca proiectul va face furori in presa mioritica, va creste patriotismul national dar nu va impresiona pe nimeni din factorii decidenti NATO.
Cel mult ceva general roman va obtine o avansare rapida (model Oprea). Dar asta nu sperie nici macar ultima barca din flota rusa la Marea Negra….
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut !
@Stefan : http://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=Turkey ( Turcia )
Poti compara tarile intre ele ( dotari , capacitati etc ) sau individual .
Salut.
Sorry, da’ mi se pare gresit din prima (“Turcia e tara desemnata sa controleze, reglementeze…”).
De cind cu Erdogan in frunte, Turcia e tot mai islamica. Si n-am incredere in tari islamice. Nici in rusi, bineinteles.
Bun gasit si aici 🙂
corecta observatia cu Turcia. Si cred ca aceasta “evolutie a Turciei’ da greutate parteneriatului cu americanii. Putem sa jucam aceasta “carte” inteligent .Doar sa nu adoarma vre-un consilier la discutiile cu americanii…. 😀
Da! 🙂
Din pacate politicienii nostri sint total incompetenti sa conduca o amarita de tara.
Ce sa mai vorbim de fineturi politice cu americani, rusi si turci?
buna ziua
o completare
http://adevarul.ro/international/rusia/presa-rusa–moscova-teme-flota-nato-marea-neagra-pregateste-romania-1_569e1acf37115986c6acc8a3/index.html
are idee cineva l in bugetele militare ale altor tari care este procentul din total alocat pensiilor?
Salutare.
Atata vreme cat banii apararii sunt parazitati de tot felul de bugetovori, inzestrarea va merge extrem de greu.
Insa problema si mai mare e ca, fie si in cel mai bun caz, pur si simplu nu sunt bani pentru a putea achizitiona tot necesarul. Chiar si daca s-ar mai restrange (ca de eliminat sunt constient ca-i imposibil) japca cu salariile/pensiile speciale, bugetul efectiv pentru inzestrare ar fi mai mare (cu mult optimism) cu undeva pana in 35% fata de acum.
Or, in conditiile in care nu avem aviatie militara, nu avem marina, fortele de uscat de-abia misca, ar trebui un buget minim triplu fata de ce am putea obtine din reducerea parazitismului.
asta sa fie alta aiureala?
intre cele sapte tari lipseste polonia
http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/romania-este-intre-primele-sapte-tari-implicate-in-actiunile-nato-404936
off topic
ciolos raspunde solicitarii pnl de a emite OU privind modificarea alegerilor locale
„Este vorba despre o lege politică pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorală modificată. S-a decis printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic şi nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică”, a declarat premierul Dacian Cioloş, prezent la o dezbatere PNL organizată la Palatul Parlamentului
off topic
Rezidentu’ walter a trimis bezele din Dubai! 😛
https://www.dolce-sport.ro/fotbal/fotbal-intern/exclusiv-florian-walter-decis-sa.html
@Stefan,
Buna seara,
Banuiesc cum ca e vorba de aceeasi chestie: “Inițierea unor demersuri pentru constituirea unei grupări navale în Marea Neagră, după modelul grupărilor navale NATO ” Zice acolo : “FARA COSTURI” (Sectiunea K-22):
http://gov.ro/fisiere/programe_fisiere/16-01-15-07-42-39MApN_Plan_strategic.pdf
Paaai…normal ca-i fara costuri…ca doar nu i-o durea gura . E doar “initierea unor demersuri”.
Si daca e sa-si propuna sa-si duca astia parlamentu’ pe luna…tot fara costuri ar fi.
Acu’ banuiesc ca pt flota asta meareata, trebuie pus banu’ jos. Nu conteaza unde sint facute barcutzele.Mangalia , Kiel sau Barrow-in-Furness.
Oricum , la citi bani au cheltuit astia pe F16 SH(TH), SAUR,TR2000,modernizari fregate, IAR99 (citeva modernizate…restul Standard …cum au iesit pe poarta)….si cite or mai fi….eu propun urmatoarea chestie:
Facem pescadoare….fara numar !! Vom avea: 1. papica (“nici o masa fara peste” ca pe timpu’ lu’ raposatu)
2. o mica flota under-cover dificil de anihilat pe motiv de multe si marunte.
Da-i cam greu de facut si asta…
🙂 🙂
Apropo…
La Sectiunea K-30 scrie negru pe alb :”Continuarea colaborării în domeniul dotării prin achiziţia unor echipamente declarate EDA (Excess Defense Articles) de către SUA.” Avioane ar mai avea astia prin desert , prin Mojave …..sa vedem cum stau astia cu Excess Defense-barcile .
Pe la alte case :
Bundeswehr-ul in Siria nu zboara cu Tornado alea de recunoastere decit ziua !
Motivul: de la ultima modernizare software/hardware…ecranele sint prea luminoase. Reflexiile sint asa de puternice….incit ..nu se poate zbura noaptea!!
daca firma care a efectuat modificarile n-a dat si shpaga sa ia contractual,tot degeaba
Seara buna
1- Turcia are prin tratat acordata misiunea de a controla tot ce intra si iese din Marea Neagra . Ca ne place sau nu , asta e consfintit prin semnarea tratatului international (din text)
2- Actualmente Polonia a primit mult mai multa “colaborare” NATO decit Romania .
Veti vedea PERMANENT la polonezi avioane americane . Cica antrenament ( prin rotatie dar 365 zile/an )
3- Polonia a investit si investeste in dotarea armatei cu ce e necesar.
30 miliarde euro in 10 ani , exclusiv pentru investitii militare .
– Recent au semnat contractul pentru alte 70 elicoptere militare H225 M Caracal .
– Competitie pentru alte 40 elicoptere de atac (in cursa AW 129 Mangusta , EC 665 Tiger , H 64 Apache, AH 1Z Viper )
De remarcat : Polonia NU cumpara tehnica militara cu procedura de urgenta ca Romania . Tot si toate prin concursuri intenationale.
Aprig combatute de participanti . (pret , asistenta , antrenament personal , investitii ca procent din suma in joc)
Romania e departe ani lumina din punct de vedere militar . Se crede ca in schimb propaganda si manipularea inlocuieste profesionalitatea si seriozitatea .
Bună seara! 🙂
Foarte bun – și bine documentat – articol, @stefan60! Felicitări!…
Contextul actual, destul de tulbure, este menit să (ne) îngrijoreze… În caz de ceva grav (o amenințare/ofensivă rusească sau/și ungurească) bănuiesc că va crea la noi o „combinație” între 1916 și 1940… Nepregătiți (ca tehnică, nu mai spun de trupe!) suntem… Avem niște vecini „super” (că nici cu sârbii și chiar cu bulgarii – cât sunt ei în NATO – nu mi-e rușine: la primul „strănut” mai serios al Moscovei, se dau cu Ivan!). Iar la conducătorii pe care (nu-)i avem… mai bine lipsă!… În caz de „mobilizare generală”, mare parte din eventualii „chemați la arme”, în răsărit, vor fi, cu bagajele făcute, buluc, la granițele de… apus! Că bine a zis un cetățean: pentru ce să mor eu pentru hoții de șparlamentari!… În 1917 ne-au salvat eroismul țăranului-soldat și Misiunea Franceză, din al doilea război mondial am ieșit cum am ieșit, dar acum… Dumnezeu cu mila! Ferească Domnul de-un război care să implice (obligatoriu) și România, să ne oblige să ne apărăm, la granițele noastre și/sau pe teritoriul național!…
Ar mai fi o șansă (mai în glumă, mai în serios), după unul din bancurile cu Bulă, din vremea comunismului:
Bulă, sătul să-i tot aștepte pe americani să ne elibereze de „eliberatorii sovietici” discuta cu Bulișor, fiul său
– Fiule, americanii ăștia nu mai vin!… Ar mai exista, totuși, o ultimă soluție…
– Care? – întreabă Bulișor.
– Să le declarăm război. Vor riposta și, cred eu, ne vor ocupa!…
– Tată, dar ce facem dacă-i ocupăm noi pe ei??? 🙂 🙂 🙂
🙂
Buna seara si felicitari Stefane ptr post.
buna dimineata tuturor 🙂
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-20-ianuarie-pornografie-la-psd-curvasareala-politica-la-ceilalti/43519/
[…] http://politeia.org.ro/editoriale/apa-romaneasca-de-ploaie-flota-nato-la-marea-neagra/43513/ […]