Anul 2021: Un nou contract social?
02/01/2021 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Nu stiu ce va doriti Dvs. de la noul an 2021, insa eu imi doresc un nou contract social in Romania. Nu in genul celui despre vorbea Jean-Jacques Rousseau, care inca credea ca exista o “vointa generala” care sa inglobeze si depaseasca vointele particulare ale tuturor cetatenilor, ci in sensul unei juste repartizari a sarcinilor fiscale, asa cum prevede Constitutia, la articolul 56:
”Art. 56 – Contribuţii financiare
(1) Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice.
(2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.
(3) Orice alte prestaţii sunt interzise, în afara celor stabilite prin lege, în situaţii excepţionale.”
Insa biata Constitutie nu spune ce inseamna “just”, pentru ca, nu-i asa, e o chestiune morala sau filosofica, nu una financiara sau constitutionala. Si Dumnezeu stie cat de “justa” este fiscalitatea in Romania!
Poate suna trivial ce spun, poate suna ciudat, insa in zilele noastre libertatea este direct proportionala cu suma de bani din cont. Presedintele CCR, Valer Dorneanu, are libertatea de a se trata de orice neg (pardon, asta e Tudorel Toader!) sau pentru orice masea stricata chiar la John Hopkins Hospital, avand in vedere ce nivel al veniturilor are. Este “just” ca unui fost laudator al lui Ceausescu sa ii platim salariu si pensii (are mai multe) faraonice? Indrazniti sa imi spuneti ca da!
In acelasi timp, cetatenii care au in handicap permanant si, din cauza birocratiei, sunt obligati sa se prezinte “la comisie” ca sa isi primeasca indemnizatia lunara, mizera, este just sa se intimple asa?
Ca sa nu mai vorbesc de fostii generali de Securitate si SIE sau fostii sefi de penitenciare care acum au “pensii speciale” ce nu pot fi taiate (pot, insa nu vrea legiuitorul!), este “just” ca ei sa suga din bugetul la care contribuie amaratii ce lucreaza pe un salariu minim pe economie?
Nici nu mai povestesc de interlopii care beneficiaza de protectia Politiei la inmormantari, in timp ce o fata rapita moare cu zile pentru ca la 112 sunt pusi niste incompetenti pilosi? Este “just” ca cei care beneficiaza de salarii speciale si de beneficii nestiute de muritorii de rand sa ramana in functii si sa avanseze chiar si dupa ce gazeaza manifestanti pasnici?
Este “just” ca niste medici nostalgici dupa perioada lui Ceausescu sa ceara vaccinare obligatorie si fara exceptii, nu ca intr-o societate demiocratica, ci ca intr-o cazarma (intr-un act de eugenism aparent justificat medical) in timp ce statul insusi nu este capabil sa aduca, prin Unifarm niste masti chirurgicale conforme? Sau este just niste pacienti arsi sa nu poata fi dusi in strainatate pentru ca un birocrat nu semneaza un formular european? Este just ca statul sa ia CASS pe orice fel de venit si apoi sa nu ofere nici macar un serviciu medical decent?
De aceea imi doresc un nou contract social, in care oamenii sa fie toti egali in fata legii, fara scutiri, exceptii, derogari, situatii anormale, portite de “optimizare fiscala”…de care sa beneficieze in mod injust doar privilegiatii Sistemului!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
La multi ani @cetatean
La multi ani@desy
La mulți ani tuturor
Cât despre postare…..era un banc…o doamna mai rea de musca se duce la spovedit intr o manastire …și e spovediți de un călugăr in vârsta …și mărturisește ca a păcătuit cu x,Y,z….ba chiar a a visat ca a păcătuit cu călugărul care o spovedea…acesta ii spune “vise taica,vise”
Cam așa și cu postarea de azi…”vise taica,vise”
Încă odată un an binecuvântat pentru toți
LA MULȚI ANI! Doamna @desy!
LA MULȚI ANI! @cetatean!
LA MULȚI ANI! tuturor politeienilor!
Legat de editorial – altfel excelent, ca întotdeauna 🙂 – am și eu o umilă opinie! Să mi se lase libertatea ca, atunci când mi se iau taxele și impozitele din veniturile realizate PRIN MUNCA PROPRIE, să am DREPTUL de a decide UNDE SĂ SE DUCĂ BANII!… I-aș direcționa spre investiții: în spitale, școli, cămine de bătrâni, autostrăzi și/sau modernizarea căilor ferate! Asta, așa ca un exemplu! Ce drept are „statul” ca, după ce-mi ia taxele și impozitele, să le „redistribuie” unor pomanagii, numiți „asistați social”, mulți dintre ei, niște trântori, leneși, buni de muncă!…
Așa, dacă doar unul-doi, 1000, 5000 de români cer asta, nu va fi o problemă pentru „stat” și pomanagii, dar, dacă cer așa ceva un milion, 5 milioane de „contribuabili” – că așa ne socotește „statul” ăsta nesimțit, nu CETĂȚENI! – să văd de unde mai dă acest „stat” pomeni!…
@paganel…la mulți ani
“Vise taica,vise”
Titlu la 16.35 pe hn “poliția a aplicat amenzi de aproape 2 milioane lei”…
eu ma întreb așa ,naiv,câte amenzi au aplicat cocalarilor și cei asemena lor și câte celor care poate au greșit involuntar
LA MULȚI ANI! 🙂
Știu asta! Însă, tocmai de aici intervine și strâmbătatea atitudinii „statului” care îi face pe mulți să plece sau „să-și bage picioarele” (sau altceva, după caz!)! Pentru că „statul” nu doar că-i tolerează, ci chiar îi protejează pe nesimțiți, tupeiști, cocălari și pe toți ăia care, făcând… „cu boltă”, inclusiv pe „stat” vin și spun, rânjind „pentru că putem!”…
Dar, va veni și „vremea” lor! Are Cel de Sus grijă de fiecare! Mai devreme sau mai târziu, există o (răs) plată pentru fiecare!…
Buna, @intimplator, @Paganel, si La multi ani 🙂
Asa e, vise. Insa fara visele noastre, ce s-ar mai face politicienii? Daca noi nu am visa, pe ei nici dracul nu i-ar mai alege 😀
ma tem ca cereti prea mult pentru o tara ca Romania unde educatia este deficitara la toate nivelele si in toate privintele. Sigur, putem urmari sa ajungen la acest ideal inca indepartat, dar pentru asta trebuie sa incepem cu un concept bine pus la punct care include atat legi clare pentru invatamant, pentru ordinea sociala, pentru ordinea fiscala, cat si o ampla campanie de ethica sociala.
Buna seara 🙂
Educatia. Are profesorul Mihali de la Cluj un text fabulos si dureros despre lipsa de educatie in Romania de azi.
https://www.aktual24.ro/profesor-universitar-ingrozit-de-ce-face-cumpanasu-pe-tiktok-incurajeaza-violent-ura-copiilor-fata-de-scoala-si-fata-de-profesori-500-000-de-copii-il-urmaresc/
“Scoala la inceput de an. Semnul cel mai clar ca scoala romaneasca se afla intr-un moment de maxima debusolare vine din aceea ca un impostor precum Alexandru Cumpanasu isi face un cont pe TikTok, dandu-se drept „profu.online”, un cont care ajunge sa fie urmarit de peste 500.000 de copii din tara asta. Unul din patru sau din cinci elevi din Romania este fan Cumpanasu.
Cazut in dizgratia unora dintre complicii sai, care l-au repudiat ca sa-si salveze onoarea, Cumpanasu exploateaza cu un cinism absolut toate gaurile din svaiterul educatiei romanesti: lipsa de autoritate a ministerului, lipsa de atractivitate a cursurilor online, nenumaratele improvizatii si carente ale organizarii scolare, ostilitatea crescanda a copiilor fata de scoala, de educatie si de cunoastere in general, dar, si mai larg, renuntarea de catre aproape intreaga societate la educatie ca strategie pentru dezvoltarea personala si colectiva.”
Seara buna
Speranța e ultima care moare.
Dar la situația actuală , greu , foarte greu de CREZUT că se va schimba ceva in România.
– Bancul ăla că vor face cu 80 miliarde euro UE ce nu au făcut cu întreaga datorie publică acumulata in 31de ani , e ca povestea aia inventată cu laserul portabil cu care românii taiau tancurile ruse pe Prut in 1968.
– creșterea vârstei de pensionare la magistrați , o alta gluma prosta.Fac greva imediat toti afectatii. Nu mai scriu de pensionații în uniformă. Nici o aluzie , idee sa copieze ( măcar ) modelul american de pensionare in armata. Unde vezi general pensionat la 62 de ani . La 52 de ani ( ca în România) , nu se exista.
Că de aia noi suntem plini de patrioți azi pensionați la stat și tot azi reangajați (tot la stat).
-Sa demilitarizezi structuri că serviciu evidența populației , serviciu pașapoarte , casa de pensi militare, pompierii, ISU, s.a.m.d. , nici o speranta. Că de aia suntem în urma tuturor. Inclus bulgarii.
Prea mulți ” patrioți” șmecheri care vor lupta/ fac tot posibilul imaginabil sa se schimbe ceva. Pe ici și colo dar nu în părțile esențiale. 😀
– Iar un impozit progresiv , doar cînd vom suna din nou la ușă FMI. Pina atunci , nici un bugetar cu echivalentul a 2.000 euro lunar nu va mișca un deget. Că e statuia adormita de la Cotroceni , actorul de pe fb. Citu , ” revoluționarul ” Sica mandolina, Gorghiu sau Țurcan , omerta e ordin . Pina se pot împrumuta , înainte cu demagogia , frumoasele desene de scoli cu bai și cantine in clădiri , propaganda infrastructurii și vizite de lucru model Ceaușescu. Pregătite din timp, cu zugrăvit , asfaltat , salopete noi sa crească pipota in bobor.
Da, un nou contract social.
Articolul mi se pare foarte bun, inaltator si corect.
Buna dimineata! 🙂
Pentru rescrierea Constitutiei e nevoie de o “adunare constituanta ” cu înțelepciune și nepartinire mult peste medie … o mare majoritate vad justețea doar în afirmarea unui interes propriu …
“Exemplu de proastă organizare: zeci de medici au mers la spitale să se vaccineze, dar era închis, căci spitalele cer autorizare! DSP zice că nu e nevoie
Cu o medie de vaccinare de sub 2.000 de oameni pe zi, România are probleme să-și găsească un ritm de imunizare. Mai mulți doctori, atât din spitale publice, cât și private, au semnalat Libertății că atunci când s-au prezentat în persoană la vaccinare în centrele din spitalele de stat pe 31 decembrie, „în urma confirmării venite după programarea pe site-ul oficial”, nu au reușit să facă vaccinul. „Când am ajuns la spital am constatat că centrul era închis, fiindcă Direcția de Sănătate Publică nu a emis avizele necesare pentru centrele de inoculare din aceste spitale”….”
https://www.libertatea.ro/stiri/vaccinare-medici-organizare-proasta-spitale-inchis-dsp-3359709#ziarecom
Previzibil … un sistem cu reflexe birocratice … care prefera sa își ia liber “traditional” cu orice pretext , mai ales când “decidentii” si coordonatorii “unici” nu dau indrumari explicite cum se aplica noianul de norme incoerente (care totuși NU sunt “legea” !) … 🙁
La Multi Ani cu sanatate @Doamna Desy, La Multi Ani @Cetatean.
Articolul este de referinta si impartasesc 99% din tot ceea ce ati scris.
1% nu ? Nu cred ca sunt relevanti acei medici care au cerut vaccinarea obligatorie, e destul de discutabil daca se poate vorbi de “nostalgie” dupa regimul Ceasusescu la capitolul santatate/vaccinare, eu as fi pus problema de ce medici reper cu R mare, cum sunt neurochirurgul Alexandru Ciurea , epidemiologul Geza Molnar ori exceptionalul neurochirurg Leon Danaila (https://ro.wikipedia.org/wiki/Leon_D%C4%83n%C4%83il%C4%83)
nu apar aproape deloc in media , dar aberatiile hahalerelor tip monica pop sau a jigodiei razvan constantinescu, gastroenterolog din Iasi sunt “azvarlite” nestingherit ?!!?…
In domeniul stiintelor doresc sa-l evidentiez pe superbul profesor din Olanda Cristian Presura , ce a stiut sa gaseasca o nisa , prin care noile descoperiri si framantarile domniei sale sunt atat de frumos exprimate !
Cititi aceasta postare a Medicului Danaila, de asta spun ca e discutabila “etichetarea”de “medici nostalgici”…
“SĂ NU AI ÎNCREDERE ÎN OAMENI !
“Văd pe sală un cetățean, plângea. Mă duc la el:
– Ce ai, omule?
– Domnule, uite, nevastă-mea este internată la profesor și profesorul mi-a zis că nu mai are ce-i face și astăzi mi-o externează. Îi dă drumul acasă.
Atunci eu i-am spus:
– Adu-o la mine în salon și să vedem!
A adus-o, trei săptămîni, după trei săptămîni a luat-o sănătoasă.
Ați tratat-o dumneavoastră? N-ați operat-o, doar ați tratat-o.
Da!
Omul zice:
-Domnule doctor, știu că nu luați bani, dar poate aveți o vilă, o casă. Eu sunt zugrav, vă fac lună, lăsați-mă să vă fac ceva! Gândiți-vă, eu am doi copii și sunt salariat. Dacă soția mea murea, așa cum zice profesorul, eu eram pierdut. Vă rog foarte mult, lăsați-mă să vă ajut pe dumneavoastră! Mi-ați făcut așa un mare bine!
Eu spun:
-Da, dom’le, n-am nici vilă, n-am nici casă, eu locuiesc la mansarda unui bloc. Am patru pereți acolo, am niște cărți, o masă și două scaune. Uneori plouă, e crăpat sus tavanul, dacă poți să repari…
– Aaa, domnule doctor, se poate? Dați-mi cheile, acuma mă duc!
I-am dat cheile, tot, eu am rămas la serviciu și seara cînd vin era lună făcut. Un miros de văruit, tot, cei patru pereți, toate crăpăturile reparate.
Eu îi spun cînd ajung acasă, știți că pe vremea lui Ceaușescu dacă aveai aur sau valută te aresta: -“Omule, am o mare rugăminte la dumneata. Uite, am cutia asta, te rog, la tocul ușii acolo, fă o gaură și pune-mi-o acolo. Dar nu spui la nimeni.
– Domnule doctor, eu să spun? După ce mi-ați făcut așa un mare bine? Vai de mine!
A pus-o, a făcut imediat o gaură, a pus cutia respectivă, a văruit, nu se cunoștea nimic.
Acuma dădea să plece: -Te rog, nu spui la nimeni!
S-a pus în genunchi:
-Domnule doctor, se poate așa ceva!? Eu să spun? Dar eu știu de la sine, cum o să spun așa ceva? Vă rog nici să nu vă mai aud că pronuntați asemenea cuvinte!
În sfârșit, a plecat. După o săptămînă aud “cioc-cioc” la ușă.
Mă gândeam că-i un bolnav că mai veneau bolnavi pe la mine.
Dau drumul: -Noi suntem de la miliție și de la securitate! Trei persoane.
-“Am auzit că dumneata ai aur și valută. Te rog să recunoști!
Unul are cătușele pregătite, unul mai era cu o rangă, nu știu ce și el, care era șefu’.
-“Dacă recunoști, noi tot te arestăm, dar îți înjumătățim pedeapsa.”
-“Domnule, n-am, te rog să mă crezi, n-am!”
-“Te rog să spui!”
-“N-am nimic. N-am nici valută, n-am nici aur, nimic!”
Ăla se duce, bate în niște pereți așa și se duce direct la tocul ușii unde era cutia. Cere ranga, poac!, scoate cutia și-l cheamă pe ăla: -Vino tu cu cătușele să-i punem cătușele!
Dar ăla zice: -” Dom’le, stai să deschidem cutia!
Și cînd deschid ei cutia, ce credeți că au găsit?
Eu scrisesem un bilețel pe care am spus: Să nu ai încredere în oameni!”
Neurochirurg Leon Dănăilă (născut la 1 iulie 1933).”
https://www.facebook.com/badia.vasile.79/posts/706064420214546
Numai ganduri de bine si de sperante !
Buna ziua 🙂
Fabuloasa istorie, fabuloasa! La fel ca activitatea doctorului Danaila.
La acest medic nostalgic de mai jos ma refeream, si sper ca el e (relativ) singular.
https://www.g4media.ro/cunoscut-medic-chirurg-din-romania-vaccinarea-ar-trebui-sa-fie-obligatorie-ca-pe-vremea-lui-ceasescu-cu-tot-riscul-de-a-mi-atrage-critici-atunci-se-vaccina-toata-lumea-si-o-multime-de-boli-nu-au-m.html
Eu cand vad oameni nostalgici dupa acea epoca ma gandesc ca au fost realmente profitori ai regimului.
Cunosc medici exceptionali si medici de doi lei. Cunosc si medici care au plecat, si medici care se gandesc sa plece.
Medicii si profesorii, coloana vertebrala a unui neam, alaturi de alte vocatii care asigura inima neamului. Daca si acestia se strica, cine va mai repara trupul si sufletul unei natii?
salutare all , inca o data un an nou fericit ,cu sanatate si bucurii in suflete
salve City,George , 🙂
imperios necesar ar fi elaborarea unei strategii de vaccinare cat mai flexibile , a.i sa se poata adapta din mers diferite descoperiri care apar, eforturile oamenilor de stiinta din intreaga lume dau rezultate si eficienta strategiilor de vaccinare poate ca sa creasca.
turcia a descoperit o metoda de testare super rapida – e vorba de cateva secunde ( cam 10-15 sec pt un rezultat pozitiv si pana intr-un minut pt rezultat negativ) , cu o exactitate de peste 99 %, sper ca nu e ca “golul turcesc” la fotbal – e vorba de putine saptamani pt a autoriza si incepe productia de masa (si vandut patentul eventual)
cu acest nou test lucrurile se pot schimba radical – o testare masiva , rapida si eficienta, combinata cu imunizarea in forta in zonele puternic contaminate -focarele -ar putea avea rezultate infinit mai bune pe toate planurile
mai ramane “doar” capacitatea “sistemului” de a convinge oamenii – vaccinarea obligatorie , in lumea noua pe care o traim , poate aduce ,juridic vorbind, probleme mari (procese,despagubiri etc- s-a mai mentionat asta)
Mircea, salut si multi si sanatosi ani tie si familiei tale 🙂
Cred ca ai aflat ca si Universitatea Oxford a pus la punct un test pe baza de analiza salivei. Inca nu e gata de comercializare in masa, insa e rapid si cred ca pe termen lung e mai bun ca al turcilor.
https://www.fastcompany.com/90589948/5-predictions-for-how-well-get-around-after-covid-19
Categoric testare, testare, testare.
Iar cat despre vaccinare, cuvantul de ordine este: explicatie, explicatie, explicatie. Comprehensiva, calma, de persoane credibile, cu autoritate stiintifica, in limbaj cat mai adecvat.
Nu ca articolul asta, care e fabulos de documentat, insa e ultra tehnic 😀
https://www.rumaniamilitary.ro/reverse-engineering-vaccinul-sars-cov-2
In nici un caz nu poti castiga pe termen lung lupta cu virusul cand “medici militari” sau nostalgici ai epocii Ceausescu vor sa vaccineze oamenii aproape cu forta, pe motiv ca “asa terminam mai repede”. Unii nu isi dau seama ca vremea comenzilor racnite in megafoane a trecut si ca vaccinarea obligatorie, in dispretul vointei oamenilor, nu aduce decat cel mai mare insucces.
Nu poti trata “militar” o problema de felul aceasta. Nu doar pentru ca e vorba de dreptul asupra propriului corp si constiintei proprii, ci pentru ca in nici o situatie in care ai nevoie de colaborarea publicului nu poti reusi in lipsa unei campanii masive de constientizare si informare, care face ca oamenii sa fie ei convinsi de ceea ce e bine pentru ei.
Si cine e convins, actioneaza bine. Cine nue convins nu poate fi obligat, caci atunci iesim din democratie.
salut City ! iti multumesc si iti doresc asemenea , tie ,familiei,apropiatilor 🙂
nu stiam de varianta oxford , daca ar fi sa aleg , evidament as merge pe oxford-inutil sa zic motivele :)))
din pacate in media(tv-urile) se vad doar vocalizele unora ca sosoaca si altii ca ea, prea putini cei responsabili
problema , eu o vad in capacitatea de a-i “atrage” pe oameni inspre necesitatea ca acestia sa-i asculte pe profesionisti a.i increderea sa se poata construi cat mai usor , cu explicatii cat mai pe mintea romanului
in general oamenii au obosit , f.multi nici nu vor sa mai auda de asa ceva(orice e legat de coronavirus) , constrangerile la care au fost supusi din cauza pandemiei , extinderea lor in timp,,reguli etc ,sunt deja prea mult pt ei-psihologic vorbind , e un fenomen complex de ce,statistic,romanul prefera tactica strutului …
dar mai e un motiv pt care reactia e de natura asta.Imi pare rau s-o spun , suna exagerat de cinic, parca ar fi nevoie de mai multe decese pt a fi convinsi.Cea mai buna anti-reclama o fac chiar cei vindecati- evident, si din fericire , cei mai multi ..
educatie ? mai mult ca sigur ,dar si o crasa incapacitate la nivel decizional de a gasi canalele optime de comunicare
zau ca as incepe orice discurs cu o fraza simpla … trebuie ca sa ajungem la sute de mii de decese ca sa intelegem un lucru simplu ..ca acest virus este foarte periculos ?
insa nu e destul doar la noi in tara , eforturile trebuie conjugate la nivel european/mondial(eiusdem farinae)
Buna seara.
Exceptionale postari, va multumesc @Cetatean,salve@Mircea.
Postarea de la 15.37, impecabila, ireprosabila !
Dar imi vine sa urlu de ciuda ca acea descoperire de testare rapida ,de la Oxford,
NU E PE MASA ministrului sanatatii ACUM, PE MASA PRIMULUI MINISTRU si a Presedintelui !!!
Dar , ma iertati, iarasi revin cu o scurta “acolada” :
fara medicul militar Suceava s-ar fi “prabusit” si mai groaznic in primavara…
Un medic militar de la Brasov a salvat de la dezastru vreo 2-3 spitale din Vrancea, tot acum cate luni…
Opinia mea e ca fara o conducere militara toata campania de vaccinare s-ar duce pe apa Sambetei, o serie de jnapani ar incerca sa “pescuiasca in ape tulburi”, tot lantul asta de pastrare a dozelor de vaccin in conformitate cu cerintele BioNtech nu pot fi respectate decat de o ierarhie de tip militar, asta e convingerea mea !
In plus , faptul ca medicul militar Valeriu Gheorghita a chemat cultele si ierarhii bisericilor la dialog spune foarte mult… L-am ascultat si urmarit vorbind, clar nu e tipar “Mos Teaca”, are dictie si e de bun simt…
Dar de acord in totalitate : “cuvantul de ordine este: explicatie, explicatie, explicatie. Comprehensiva, calma, de persoane credibile, cu autoritate stiintifica, in limbaj cat mai adecvat.”
Postere, pliante impartite cu nemiluita prin intermediul Postei PESTE TOT si mai ales in mediul rural ! Si da, fara explicatii tehnice complicate, cat mai concis, pe intelesul omului de rand ! Repetat tot timpul : NU E OBLIGATORIU !
Si te duci Prelipceanule in Israel si faci un reportaj de 1/2 de ora despre campania de vacciare de colea, avem multi medici romani emigrati in Levant, vorbesti cu minim 10 dectori si oameni obisnuiti, nu doar cu medicul Berkovitz, al primului ministru Netanyahu…
salve George 🙂
notorietatea , din pacate bate la fund in multe situatii autoritatea stiintifica…
ar finsa cateva idei
testul asta super rapid deschide oportunitati uriase si , intr-adevar, asa ceva TREBUIA sa fie pe masa decidentilor
asa cum in copilarie am prins in satul bunicilor , tobosarul care anunta tot satul ce si cum , pe ideea asta poate ar fi bine sa se mearga.Cine se bucura de cea mai mare incredere pe plan local ( e vorba de rural) insotiti de reprezentanti instruiti special al diverselor autoritati de stat(politie,jandarmi, armata dar si preotime) ..
mesaje clare,concise,scurte, raspunsuri la intrebari etc
intalnire anuntata , organizata eficient, rapid(cel mult o jumatate de ora) mesaje pe “grupe culturale” – la nevoie , diversi cu notorietate sa ajute la transmiterea mesajului/a explicatiilor
un ex. -intr-o comunitate de tigani de ex. – pe langa ierarhia staborului un “agent cultural” de tiparul Florin Salam su Adi Minune ,cred ca ar spori semnificativ increderea.Desigur nu trebuie replicata peste tot ,dar sunt medii si comunitati unde personaje cu notorietate( chiar daca ideea este controversata in alte “zone culturale” ) pot face diferenta , cred eu.
in urban lucrurile stau diferit dar se pot gasi metode eficiente si aici asa cum s-a mentionat , plus naveta asta sat – oras ( din cauza locurilor de munca de cele mai multe ori )
cred ca strategia ar trebui modificata cat mai rapid daca exista sansa unui test super rapid.Eu eram sceptic cu testarea in masa tocmai din cauza timpului excesiv necesar la testele actuale(pcr-urile alea)
nb. s-a anuntat deja ca de pe la mijlocul lui ianuarie vor intra la vaccin si batranii/bunicii ,(cei vulnerabili cu adevarat) e un semn bun