America – alegeri cu miză planetară și candidați (a)normali
16/08/2024 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Alegerile din SUA nu sunt importante doar pentru că vor decide marile directii geo-strategice ale politicii americane externe in urmatorii 4 ani (sau mai mult). Asa cum bine spun recent doi comentatori avizati, alegerile din SUA sunt capabile sa transmita si o unda de soc cultural (confruntarea ideologica dintre progresisti si conservatori), lucru care se intimpla deja in Europa.
Insa motivul principal pentru care campania din SUA merită urmărită este, cred eu, altul. Acesta ține de testarea rezistenței electoratului american la tentația de a trece de la o viziune despre lume bazată pe bun simț și respectarea legii la o viziune profund egoistă și tranzacțională (in care motto-ul “nimeni nu este deasupra legii” amenință să fie înlocuit de deviza “este corect tot ceea ce îmi convine mie”).
Evident, deviza “este corect tot ceea ce îmi convine mie” îl descrie pe Donald Trump. Și nu îmi aparține neapărat mie, ci este o reformulare a unei perfecte descrieri facute de nepotul său, care l-a analizat cu precizia unui psiholog cu zeci de ani de experiență, suprinzînd, într-un interviu (pe care l-am citit recent dar nu mai găsesc sursa exacta), esența comportamentului nascisist, în două fraze ce descriu principiile de actiune ale lui Trump: “I want to do what I want to do” (pentru a justifica verbal ceea ce face fara a tine cont de reguli) si “It’s not fair” (cand intalneste un obstacol legal, institutional sau uman care il impedica sa faca ceea ce vrea).
Insa poate si mai bine l-a rezumat procurorul Cristopher Conroy:
“He knows what he’s not allowed to do and he does it anyway,” Conroy said of Trump. “His disobedience of the order is willful. It’s intentional.”
Ei bine, cred că aceasta este chintesența alegerilor prezidentiale americane din acest an.
Nu problema politicilor fiscale sau valorilor culturale (cu privire la acestea, nici una dintre cele doua tabere antagonizate nu pare dispusa sa recunoasca ceea ce vechii politicieni moderati recunosteau, rational sau instinctiv, anume ca ca si celalalta tabara poate are dreptate pe anumite subiecte si trebuie ajuns la o intelegere bi-partizana), ci problema umană a caracterului candidatului prezidential: este el un om care pune mai presus propriile dorinte impulsive decat legea/binele comun/principiile/interesele strategice pe termen lung?
Si, din acest punct de vedere, indiferent ca esti de dreapta sau de stanga, un lucru nu poate fi negat: Trump este exact opusul unui om matur emotional si intelectual, este opusul unui conducator care nu tranzactioneaza interesele geopolitice contra admiratiei pentru complimentele facute de dictatori narcisisti ca el (ca Putin sau Kim Jing Un).
A spune despre Trump ca ar fi (in al doilea mandat) un conducator “tranzactional” pare putin lucru (desi acest lucru inseamna ca e gata sa cedeze interesele de sute de ani ale Americii si ale NATO contra unor lucruri care il intereseaza pe el personal; dovada: aparentul sau plan de pace pentru Ucraina, care nu este eltceva decat satisfacerea integrala a intereselor Rusiei), dar este de fapt infiorator.
Iar razboiul cultural al dreptei “conservatoare” impotriva stangii “progresiste” nu este decat o perdea de fum la adapostul careia Trump a daramat toata baza ideologica a adevaratului conservatorism american si a intereselor acestuia pe termen lung, la nivelul geopolitic. Nu ma refer la ignobila problema a procentului de 2% din PIB pentru cheltuielile NATO (mai ales Germania o stie), care o tinta miscatoare, pentru ca intre timp a devenit 3%, ci ma refer la vointa politica de a onora tratatele si aliantele construite de SUA dupa al doilea razboi mondial.
Un presedinte care vede interesele strategice ale NATO doar prin prisma banilor (dar nu isi publica declaratiile fiscale prsonale!) nu este pur un om de incredere in vremuri grele la nivel geopolitic.
Si acest lucru tine de caracter, nu de “politicile fiscale” si de “razboaiele culturale” duse de taberele radicale din cele doua partide (a propos, vad ca Partidul Democrat e in proces de a face curatenie in tabara radicala eliminand un membru radical (si inca unul), in timp ce J.D. Vance are in continuare pareri neanderthaliene despre femei.
Problema alegerilor amercane, asa cum spuneam, tine de alegerea intre un narcisist tranzactional (care a dat clar dovada ca este asa) si un alt candidat care sa nu fie din acelasi aluat.
Iar aceasta alegere are implicatii planetare in raportul SUA/NATO cu Rusia. Sa nu ne inselam privind tinte false si heringi rosii: Trump este un “conservator” valoric la fel cum e Putin “crestin ortodox” (Trump, un barbat care a avut 3 sotii si are 5 copii, condamnat pentru plata ilegala a unor sume catre prostituate si pentru minciuna, este orice in afara de “conservator”. Ronald Reagan era un conservator, Trump este doar un trist clovn vopsit care nu isi poate reprima pornirile primare nici in fata inocentei copiilor).
Din acest punct de vedere, Kamala Harris, indiferent de politicile sale (cu care poti sau nu sa fii de acord, ca democrat sau republican) este pur si simplu … o un om normal. Caci, repet, nimic nu e mai securizant pentru Europa si pentru lumea intreaga ca un presedinte care respecta tratatele si aliantele din care SUA face parte si nimic nu e mai primejdios ca un presedinte care joaca la ruleta interesele lumii libere atunci cand vreun dictator stie sa ii gadile orgoliul si sa ii cante pe coarda narcisista.
Din punctul meu de vedere (si e dovedit istoric) America a fost mareata cand s-a ingrijit de soarta lumii si nu a lasat dictatorii sa isi intinda gheara peste jumatate de glob, nu cand s-a retras in izolationism numarandu-si banii. Si, dintre cei doi candidati din acest an, nu este nici cea mai mica indoiala care candidat ar fi mai bun pentru America si pentru lume, a exprimat-o odata pentru totdeauna un mare senator american.
“Increasingly, we have our own facts to reinforce our convictions and any empirical evidence that disputes them is branded as ‘fake‘” (John McCain).
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
https://www.youtube.com/watch?v=WkwZ_A49hb8
Acesta este tandemul democrat Harris-Walz
https://www.theguardian.com/environment/article/2024/aug/13/trump-musk-x-climate
Acesta este un tandem de dementi clepto-nazisti anti-americani
https://www.g4media.ro/consiliul-superior-de-medicina-legala-activitatea-medico-legala-tinta-unor-atacuri-nedrepte-bazate-pe-informatii-eronate.html
Mai apar date ale acuzarii in presa, de data asta si tehnice / medicale de la legistii acuzatori:
“…Cele trei deficite au fost: scăderea brutală (nu în trepte) a dozei de noradrenalină, scăderea dozei de noradrenalină având în vedere valorile tensionale consemnate la momentul scăderii şi neconsemnarea în actele medicale a scăderii dozei de noradrenalină…”
Aceste 3 aspecte trebuie sa fie discutate cu specialisti ATI independenti, nu doar in baza ca “… circa jumătate din autopsiile medico-legale sunt efectuate pe cazuri decedate în spitale, majoritatea în secţii ATI, astfel că medicii legişti trebuie să aibă cunoştinţe destul de avansate despre anumite aspecte ale tratamentelor medicale aplicate în aceste secţii, în special în ceea ce priveşte managementul perioadelor terminale ale vieţii…”
Inainte ca cele 3 doctorite sa fie catalogate criminale premeditate si ca informatiile acuzarii sa apara in ante-pronuntare in presa.
🙂
“… unul din scopurile principale ale medicinei este menţinerea în viaţă, cât mai mult timp, a pacientului, chiar dacă acesta nu are şanse de recuperare…”
Expresia asta, din raportul legistilor, contine elemente fantastice
Seara bună
Anterior operației pe inima ( in ianuarie) am semnat doua documente :
1- Aprobare ca dosarul meu medical să fie ” încărcat” pe banca date a sistemului național de sănătate italian. Așa, oricare medic italian poate vedea dosarul meu sanitar. Dacă cunoaște nume, prenume, data nașterii și codul fiscal ( care e varianta italiana a CNP din RO ) ( dosarul sanitar conține tot ce a fost făcut pe subsemnatul. Inclusiv cu poze, analize speciale )
2- În caz de complicații, probleme grave ireversibile post operatie, interziceam oricare exces de terapie intensivă care doar prelungește agonia.
După cum se vede, NU a fost nevoie sa fie aplicată. 😄