2014: un trecut fals şi un viitor incert (2) – Blaga, profilul unui “luptător”
02/01/2014 | Autor theophyle Categorii: Editoriale |
Am sa incep de la locul in care am terminat articolul de ieri. Tendintele, asa cum arata astazi, sunt – mentinerea statu-quo politic poate desavarsi acapararea totala a puterii si asigurarea “viziunii” PSD legata de statul de drept. Cu sau fara PNL, cu sau fara USL, PSD poate castiga tot ceea ce se poate castiga electoral in Romania anului 2014. Mai putin vizibila, cu un nivel de predictie mai complicat, este posibilitatea recalibrarii fortelor politice in cazul unei ruperi a USL si transformarea PNL in partidul principal de “opozitie”. Despre “unificarea” si “coagularea” dreptei chiar nu mai vad nici o posibilitate reala pana la alegerile europarlamentare din mai 2014.
Deci, lucrurile stau foarte prost, poate mult mai prost decat in ajunul alegerilor din decembrie 2012. PDL-ul, principalul partid de “opozitie” (gen mega-blatistul Blaga), nu vrea si nici nu poate sa se comporte ca o adevarata opozitie.
Imediat dupa alegerile din decembrie 2012, EVZ mentiona lucid 10 motive pentru care Vasile Blaga trebuia sa plece, le citez:
- Actualul preşedinte al PDL se află la a treia înfrângere majoră din cariera sa.
- Propriul rezultat obţinut în colegiul senatorial din Timiş, mai ales că în acest moment intrarea lui Blaga în parlament, fie şi prin redistribuire, este incertă. Un scor de 25% într-un colegiu dintr-o zonă tradiţional favorabilă dreptei politice cu greu recomandă pe cineva a fi lider naţional. [n.r., Blaga a intrat ajutat de bunul sau amic Ilie Sarbu]
- După eşecul de la locale, lui Boc i s-a cerut demisia, deşi acesta reuşise performanţa de câştiga Primăria Clujului.
- Noncombatul manifestat de ARD în această campanie arată însă că, în cazul lui Blaga, de la declaraţiile războinice şi până la practică este distanţă mare. Organizarea şi coordonarea au lipsit cu desăvârşire, fiecare candidat fiind lăsat să se descurce cum poate cu campania sa în teritoriu.
- Nu a fost capabil să valorifice capitalul de simpatie generat de suspendarea lui Traian Băsescu din vara acestui an.
- Nu a fost capabil să valorifice statutul de partid de Opoziţie al PDL. Este drept că, în numai 6 luni, supremaţia USL nu putea fi spulberată, dar măcar capitalul PDL de la locale (24%) ar fi putut fi conservat.
- Blaga, personal, nu a avut curajul să candideze în colegiul său din Bucureşti, preferând să se refugieze la Timiş.
- Câteva gafe magistrale din partea unui lider de partid aflat în campanie. Cu o săptămână înainte de vot, Blaga declara, într-un interviu acordat cotidianului „România liberă”, că ARD este cu două procente sub scorul PDL, declaraţie care cu greu ar fi putut să mobilizeze efectivul de partid. Mai mult, acesta l-a criticat public pe Mihai Răzvan Ungureanu, pentru că nu este mai activ în campanie, problemă care ar fi trebuit rezolvată în particular, cu un simplu telefon.
- Reacţia dezastruoasă de după publicarea primelor exit-poll- uri. Blaga a apărut descompus la faţă, incoerent, bâlbâindu-se. „O lună de zile ARD a dus cea mai cumplită campanie de mistificare, de manipulări ieşite din comun”, s-a poticnit preşedintele PDL. Voia să spună, fireşte, USL, nu ARD. Un lider trebuie să fie capabil să gestioneze şi înfrângerea, iar o asemenea atitudine în faţa eşecului nu este de natură să inspire membrilor de partid energia necesară reconstrucţiei Dreptei.
- Reconstrucţia dreptei după dezastrul de la parlamentare impune o nouă structură de conducere, de un nou program şi de lideri care să fie capabili să inspire un suflu nou construcţiei.
Ce s-a intamplat? Blaga a ramas! Într-un simulacru de alegeri in PDL, fugind cu urnele si promitand “sarea cu marea” celor care l-au slujit si indepartand pe toti cei care si-au dorit reformarea partidului, Blaga si-a canibalizat partidul in modul cel mai nefiresc posibil.
Dupa alegerile interne, Vasile Blaga a plecat intr-un schimb de experienta cu partidul frate, reprezentantul “dreptei chineze”, adica PCC – Partidul Comunist Chinez. Ca sa ne fie clar despre ce este vorba si Domne fereste sa nu gresim, declara Blaga, citez:
“Am venit în China, din nou, pentru a întări relaţiile cu colegii chinezi, cu Partidul Comunist Chinez, atât relaţiile pe linie de partid, cât şi relaţiile pe linie de administraţie. Chiar dacă noi suntem, astăzi, în opoziţie, sprijinim în continuare proiectele pe care le-am avut în comun cu partea chineză, atunci când eram la guvernare. Deci rămânem pe aceeaşi linie de relaţii excelente cu Partidul Comunist Chinez”, a declarat, joi, 13 iunie preşedintele PDL, Vasile Blaga, pentru Radio China Internaţional.
El a spus că partidul pe care îl conduce este, acum, într-o perioadă de reconstrucţie. De aceea“am dorit să împărtăşim din experienţa vastă a Partidului Comunist Chinez, care îmi dau seama că este într-o permanentă reconstrucţie. Incredibil, dar colegii noştri chinezi, practic, şi asta mă bucură, împărtăşesc aceleaşi valori cu noi în tot ceea ce înseamnă construcţia unui partid, pornind de la necesitatea atragerii în partid a elitelor locale, pentru a da valoare organizaţiilor, cât şi a modului în care te raportezi la cetăţean”, a afirmat Blaga”. SURSA.
Dupa vizita la Beijing, Blaga a hotarat sa democratizeze partidul si sa aleaga un candidat pentru alegerile prezidentiale de la sfarsitul acestui an. Intr-un articol extrem de documentat, demonstreaza @Cetatean cum a stat treaba cu « Structurile » PDL si simulacrul alegerilor “candidatului” , concluziona autorul:
La alegerile din 2012, ARD a obtinut 1.223.189 voturi. Chiar presupunand ca toate voturile au fost obtinute doar de PDL (si nu si de celelalte partide din ARD), avem un raport de 1.223.189/150.000 (cifra maxima) care ne arata ca membrii PDL au adus cel mult a 8-a parte din voturile ARD (restul au fost voturile celor care s-au opus loviturii de stat prin boicot si au votat totusi ARD, desi PDL-ul nu mai merita un vot).
Nu sunt sociolog sa jonglez cu cifre si grafice si calculele de mai sus nu au pretentia de infailibilitate, ci doar sa arate ca:
- Blaga si acolitii se lauda cu « structurile » din teritoriu si pun conditia ca orice efort de unificare a dreptei sa fie facut in jurul lor, in conditiile in care « structurile » sunt ca vai de ele, iar candidatul de import penelist, Predoiu, recunoaste singur ca are o problema de notorietate. Fara « structuri » si cu candidat la prezidentiale importat din PNL se pregateste Blaga sa cheme electoratul de dreapta sa mai acorde un vot in 2014 partidului care i-a tradat pe Basescu, Boc si Ungureanu ? Vise umede !
- Cu 100.000 membri « activi » si cu candidat importat din PNL se pregateste Blaga sa faca « opozitie » USL-ului ? Haida-de ! Dupa epoca Basescu, PDL-ul lui Blaga nu are decat un singur plan pe termen lung : unirea cu liberalii dupa ce Antonescu nu va mai fi presedintele PNL, inlocuit eventual cu Tariceanu : « Si eu o văd aşa, cred că în cinci-şase ani va fi nevoie de un mare partid pe dreapta românească. Trebuie să recunoaştem că în acest moment cele două mari partide sunt PDL şi PNL. N-o să conducă Antonescu pe veci PNL-ul. Vom avea şi tactul şi mintea pentru a face toate eforturile care ţin de noi pentru unificarea dreptei. Numai în jurul PDL-ului se poate reconstrui dreapta românească » – SURSA
Ok, un ultim aspect al acestei nefaste personalitati politice aflate in fruntea “celui mai mare partid de opozitie” este cel al intereselor economice, profund implicate in blatul politic dintre Blaga si guvernarea USL, citez:
Firma ginerelui/cuscrei lui Vasile Blaga a castigat in 2013 contracte pe banda rulanta de la CNADR. Vezi in text lista contractelor castigate sub guvernarea Ponta. Firma ginerelui lui Vasile Blaga, Axis Security, a castigat in ultimele luni contracte cu institutiile din subordinea guvernului Ponta in valoare de 5 milioane de lei, Gazeta de Cluj. Majoritatea sunt incheiate cu Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi (CNADR). Aceste contracte se adauga insa altora castigate la inceputul anului tot cu CNADR. HotNews.ro a dezvaluit ca firma ginerelui liderului PDL a castigat, in luna aprilie, in asociere cu compania multinationala G4S Secure Solutions cinci contracte de asigurare a pazei pe autostrazile din sudul Romaniei in valoare totala de 15,7 milioane de lei. Gazeta de Cluj a inventariat opt contracte în valoare de 4.909.756 de lei din care patru sunt de la CNADNR. SURSA. Deci Blaga LOVE Dragnea!
O scurta concluzie, pe care deja am scris-o in data de 2 iulie 2012, adica exact acum jumatate de an:
Blaga-Zedong nu a acceptat si probabil nu va accepta o lista comuna a dreptei, bineinteles din motive intemeiate din punctul lui de vedere – (1) nevoia de a “plati” sustinerea pe care o datoreaza unor sinistrii, care nu s-au ales la parlamentare, de genul William Brînză, care a cotizat la greu, dar a primit ciu-ciu sau Radu Feldman Alexandru, mai putin sinistru, dar suficient dinozaur ca sa nu-l votezi; (2) Euro-parlamentarele sunt anul asta o comoara pentru fondurile partidului (si nu numai), zvonurile mentionand o contributie de cel putin 50 de mii de euro pentru o candidatura. Cum naiba un om strangator ca Blaga-Zedong sa renunte la o asemenea comoara.
Deci o catastrofa de acest gen o sa arate membrilor PDL (atat cat au ramas) maretia si viziunea lui Blaga-Zedong, o sa-i multumeasca pe “popularii” de la Bruxelles de performantele extraordinare ale reprezentantilor lor in Romania si Blaga-Zedong o sa fie felicitat la scena deschisa de presedintele PPE. Si in sfarsit, poate o sa-l aduca pe cine o sa-l mosteneasca pe Blaga-Zedong sau pe acest zombi daca mai ramane sef la PDL la sentimente mai bune pentru o lista comuna la prezidentiale.
Cine stie, poate din tot raul o sa iasa si bine! Nu uitati prieteni, “prostul este cel mai periculos animal al planetei”.
In zilele urmatore voi incerca sa discut si despre PNŢCD-ul lui Pavelescu, Liberalii lui Chiliman-Moisescu, dar si de Forta Civica si Miscarea Populara. Credeti-ma nimeni nu scapa!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
inca odata buna ziua
“blaga profilul unui luptator” nu e corect
dupa mine corect este
“blaga,profitul unui shpagar”
pdl asa cum e acum va “raliza” un singur lucru= si mai multi absenti de la vot
Salut,
sper ca nu si sper ca voturile vor migra spre partdidele care sunt cu adevarat in opozitie!
la “boicotul mediatic”la care e supus fc,slabe speranta
Bună ziua.
Vin și eu cu o mică observație.
Numele blaga – Zedong ar putea deveni blaga – Tsetse.
I se potrivește mai bine din punctul de vedere al mărimii liderului dar și al efectului asupra PDL care doarme în continuu de când i s-a așezat în frunte. 🙂
buna 🙂
ok!
Blaga e doar un politician gonflabil.
Grijuliu sa nu deranjeze, ca sa-i mearga afacerile familiei, din care curg paralele.
Sigur, nu e o exceptie.
Pt. ca toti s-au dovedit extrem de atenti doar la bunastarea proprie/a fiilor, fiicelor, nevestelor, pt. care au sacrificat toate promisiunile electorale.
O clasa politica alcatuita din derbedei, mitomani, puscariabili, tarfe si marlani.
Faceti bilantul financiar al acestor functionari angajati doar la stat, de la lovilutie incoace.
Pe scurt, niste escroci ordinari, care ne-au tras-o. 🙁
nici cu electoratul nu ne este rusine 🙁 de fapt avem trei categorii, in opinia mea, categ.care se bucura ptr. o punga de partid si decide soarta alegerilor, practic o minoritate indobitocita si spalata pe creier;
a doua categorie- electoratul pasiv, care asteapta o minune, sta in pozitie de ghiocel si plateste, se multumeste sa asiste la circ. Mai suntem o mica categorie care pricepem ce se intampla, incercam sa facem cate ceva………dar este picatura intr-un ocean de nesimtire/indiferenta 🙁
Per total toti o incasam, casta superioara perpetueaza si noi suntem calcati in picioare, aproape anihilati.
salut mar,
o incasam ca electorat pentru ca si noi suntem dezbinati!
salut timi,
pepiniera de beizadele transpartinica!
La Multi Ani !
“”Nu uitati prieteni, “prostul este cel mai periculos animal al planetei”.””
Eu cred ca cel mai periculos animal al planetei este ticalosul (mincinosul,smecherul,nesimtitul).
Este drept ca in infinit de multe cazuri ticalosia coexista cu prostia.
Dar eu cred ca principalul adversar este ticalosul si nu prostul.
Si de aceea (de departe) principala tinta ar trebui sa fie determinarea accesului unor oameni corecti la butoane.
Pana cand nici o forta politica si nici un lider politic nu este dispus ( in mod serios si imperativ) sa puna pe primul plan onestitatea nu avem nici o sansa.
salut, la multi ani!
cred ca avem deja, din nefericire nu prea vedem electoratul
Nu avem dreptul sa aruncam vina pe electorat. Indiferent de electorat este de datoria liderilor sa gaseasca metodele legale si corecte de a veni in intampinarea electoratului ( de a educa si castiga electoratul).Aruncarea vinei pe electorat este ca si supararea vacarului pe sat.
eroare amarnica!!!!!!!!!electoratul este in egala masura vinovat, este spalat pe creier, slab, usor de manipulat, dovada sta in anul electoral 2012.
Nu este nici o eroare.Chiar daca electoratul este asa cum este vina nu este a electoratului. Vina este a celor care afirma ca daca ajung la butoane vor scoate tara din rahat dar nu gasesc metodele sa ajunga si/sau sa se mentina la butone.
Daca un politician care nu castiga arunca vina pe electorat atunci eu nu cred ca merita sa castige si nici nu il creditez ca daca ar fi castigat ar fi schimbat ceva esential.
Buna seara si la multi ani!
Ce ma mira este ca toate sondajele dau PDL-ul pe la 15-20 (!!?) de procente. Chestia asta este tare ciudata. Sa zicem ca cu ARD au votat toti cei care au inteles cat de grava este venirea USL la Putere, cei care au votat pentru MRU, electoratul captivat cu pungi de faina si sticle de ulei (si PDL are asa ceva prin Bucovina sau Banat, dar nu se compara cu PSD) si familiile si prietenii de afaceri ai membrilor de partid. In urma evenimentelor de anul trecut ar fi trebuit ca PDL-istii sa piarda macar sustinerea aparatorilor statului de drept si a “basistilor”, deci sa fie acum pe la 8-11% in sondaje. De asemenea, cred ca multi dintre afaceristii apropiati de PDL, primarii, activistii si sosonarii sunt deja cu arme si bagaje la PSD si PNL.
Deci cum s-ar explica usoara crestere in sondaje a PDL in aceste conditii??
Dincolo de faptul ca sondajele nu sunt prea credibile, cred ca PDL a “atras” printr-un capriciu al idiotilor mai uselisti decat useleul multi fosti votanti PPDD, PRM, PNG.
Cu alte cuvinte, PDL e noul PPDD… Acum are electoratul pe care il merita. Daca maine apare un nebunel carismatic gen Vadim 2.0 dau Dan Puric, PDL ramane la sub 10% :))
Oricum, la europarlamentare, daca Vasile Blatta-Tse-Tse-Zebub se bazeaza pe elctoratul PPDD, PRM si PNG il asteapta surprize.
Legat de posibilele asezari viitoare ale scenei politice cred ca e preferabila ratacirea dreptei in desertul pesedist decat coagularea unui binom oligarhic format de PSD pe de-o parte si PNL-PDL de cealalta.
salutare, salutare! 🙂
Multumiri gazdei pentri citarea articolului meu despre Blaga 🙂
@Ovi, procentul dat PDL-ului e inghetat la un 15-20% este exact cat sa fie Blaga si ai lui multumiti ca “macar nu scadem” 😀 Fii sigur ca PDL-ul, cu aceasta garnitura la conducere, nu isi va mai reveni NICIODATA, oricate sondaje platite de ei sau de USL s-ar comanda, Acest PDL nu va mai da niciodata premierul sau presedintele.
Nu exista nici o “crestere” in sondaje la PDL, e efectul de marja si de scadere (mica) a USL-ului, raportat la care PDL-ul “creste”.
Fac un update la articolul meu citat de Theophyle:
Cifrele coafate ale PDL (membri declarati participanti la alegerile interne, pe regiuni)
– 22.416 (Nord-Est
– 17.751 (Nord-Vest
– 17.987 (Centru)
– 16.302 (Sud-Vest)
– 14.583 (Sud-Est)
– 24.600 (Sud)
– 8.928 (București & Ilfov) – Incredibil, organizatia Bucuresti si Ilfov, pastrita pe rand de Udrea si Videanu, are acum sub 9000 membri!!!!!
Total coafat: putin peste 123.000 membri. Atentie, acestia sunt membrii “declarati”, insa in fapt ei sunt mai putini. Acum doua luni am avansat cifra intre 85 si 100 de mii, cred ca mai corecta e cifra mica (si inca e prea mare! 😆 )
Cu asemenea structuri, stiti care e problema? PDL-ul arata ca nici macar nu are minimum de 200.000 semnaturi pentru a-si sustine propriul candidat la prezidentiale! Cand esti un partid mic, iti pui in mod natiral aceasta problema, insa cand esti un partid candva mare si acum doar laudaros, 123.000 membri pe hartie dovedesc ca partidul e muribund.
Salut
E boala partidelor romanesti . (si italiene)
Mega structuri , mega organizatii in teritoriu dar lipsa membrilor cotizanti pe masura pretentilor . Ca urmare se face orice pentru a primii “donatii” . Inclusiv pres . 🙂
In alta ordine de idei , care dreapta exista in RO din moment ce PDL a marit taxe si TVA cind a guvernat iar PNL aflat alaturi de PSD la guvernare au marit si ei presiunea fiscala marind accise , inventind taxa pe stilp ?
DOAR PARTIDELE CU IDEOLOGII DE STINGA MARESC TAXE .
PS . PSD a fost aleat de guvernare atit cu PDL dar este si cu PNL . Deci , cel mai mare , important , disciplinat (dar si corupt) partid romanesc e PSD .
Ca urmare , foarte greu ca cineva sa guverneze fara ei .
Vezi ce “salturi” a facut Basescu pentru a da timp lui Boc sa cumpere parlamentari si astfel sa realizeze guvernul Boc II cu relativa majoranta parlamentara bazata pe traseisti (UNPR) si vesnicii UDMR .
In pragul alegerilor prezidentiale viitoare , aleanta PNL + PSD se va rupe .Conform doctrinei : interese divergente , opuse . (asa a fost si ruperea aleantei cu PDL la ultimele alegeri prezidentiale ) .
Pina atunci si daca observati atenti , acest partid (PSD) “cumpara” discret parlamentari din PC , PPDD , PDL pentru a putea guverna singuri . Aplica exact lectia invatata de la PDL dar subtil , in surdina .
stefane, salut! 🙂
Ai dreptate 100%. Cu un amendament: USL se va rupe mai inainte de alegerile prezidentiale de la anul. Asta e opinia mea, bazata e…manevree lui Antonescu.
salut @Citi,
cu placere. Multumesc pt. lamuriri!
salut! E placerea mea 🙂 Blaga e mereu un subiect “actual” prin blatul si impotenta sa politica.
O speranta (prin mobilizarea tineretului, pana cum pasiv):
“Televiziunile vor juca mai departe un rol important, dar miscarile gen Salvati Rosia Montana, protestele impotriva gazelor de sist si alte flash mob-uri bine organizate pe net au aratat rolul tot mai important jucat de retelele sociale. Oricat de puternic ar fi zidul propagandistic ridicat de televiziuni, netul il poate darama in orice clipa si poate declansa energii greu de stapanit. Intr-un an electoral, netul poate face diferenta, cum s-a mai intamplat, intre agonie si extaz, intre a avea totul sau nimic.”
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-16330564-2014-anul-marilor-minciuni-adevaruri.htm
inca nu sunt convins, dar cine stie? Poate!
Sigur ca asta presupune existenta unei alternative la mafia existenta.
Tocmai pt. ca multi s-au cam saturat sa voteze raul cel mai mic.
bun gasit, post festum din nou
Pt o idee: ma indoiesc foarte, foarte tare de eficacitatea retelelor sociale in a schimba mentalitati. Apoi, sa zicem ca s-ar petrece pardon, intimpla – o minune. Nu stiu daca ati sesizat cit de putina lume simte asa, o nevoie irepresibila sa se activeze – in sensul de a scrie ceva, cit de cit, macar un semn de intrebare. Pe asta se bazeaza si marii lor strategi, care nu-s deloc papagalii care tot apar si infecteaza/infesteaza tembeliziunile. In alta ordine de idei, daca as avea putere financiara, as face o tv care sa bata tot ce se poate, si la fund si peste tot. Or as cumpara proteveul.
buna seara !
Bleaga – profilul unui luptator :)) . cum asta e “marele” luptator ( aidca seful haitei de “luptatori” ) , micii lui osteni – luptatori – trebuie sa fie niste panarame travestite.
Ca fapt divers dar interesant pentru romano-americani . 🙂
Grupul automobilistic italian , FIAT , a devenit proprietar la 100 % a firmei americane Chrysler .
Incheiat cu succes ultimul acord cu sindicatul american Uaw care detinea 41,46 % din firma .
Chrysler plateste imediat sindicatului Uaw , 1,9 miliarde dolari iar FIAT plateste in bani gheata , alti 1,750 miliarde dolari .
Tot Chrysler va plati alte 4 rate la date prestabilite si in valoare de 175 milioane dolari fiecare .
Personal cred ca va urma o listare pe bursa din NY a firmei Chrysler . In mod de a obtine alte miliarde de dolari de la un actionariat difus si a reduce cota “familiei” pina la un nivel suficient de control al casei automobilistice americane . Respectiv suficient un control al 50% + 1 din actiunile Chrysler . Asa si “familia” poate impartii intre rude niste miliarde adevarate ca sint cam pina in gat cu datoriile . 🙂
PS . Cred ca FIAT va fi lasata balta sau puternic redusa . Respectiv inchiderea fabricilor din Italia (5 la numar si cu capacitate de 1.000.000 masini pe an dar care datorita costului fortei de munca , a energiei , taxe , impozite , nu mai sint rentabile. Au produs in anul trecut doar 400.000 auto .) Se va salva fabrica din Polonia , cea din Brazilia si se va incepe asaltul pe piata chineza . Parerea mea . 🙂
Criza a ascutit concurenta pe piata auto.
Iar FIAT face masini cu fiabilitate redusa (multe defectiuni pe partea electrica).
Si destul de uratele.
Unde sunt carosierii-artisti italieni ? 🙁
unde sunt?
vizitati site-ul/ este o bijuterie de masina,la eur 25 k obtii o “mini masina f1″160hp in 595 cmc!!!
http://www.abarth.it/
Fiatul ala e oribil, atat la exterior cat si la interior.
Sigur ca motorizarea si greutatea redusa il fac extrem de apreciat de tinerii (mai ales tinerele) fitzosi/fitzoase.
Dar segmentul de piata e mult prea ingust pt. o firma ca FIAT.
Si, cu siguranta, n-o poate salva de la faliment.
Pai ultimul faimos a murit acum 2 ani . Respectiv Sergio Pininfarina .
E drept ca FIAT a ramas mult in urma in calitatea generala a produselor dar sint in plutonul fruntasilor cu motoarele diesel multijet si cele pe benzina ( in 2 timpi cu consumuri reduse si puteri mari ).
– Cel mai urit model FIAT a fost recunoscut ca FIAT MULTIPLA .
Popular se spunea ca desi sint frumos facute in interior , e greu sa faci sa urce in ele un potential client cind vede exteriorul . 😆
– O alta uritenie faimoasa a fost Lancia Thesis . Masina de lux cu o investitie de 500 milioane euro dar care in 6 ani de viata a reusit sa vinda doar 16.000 bucati . Un dezastru .
testati un fiat abarth/nu e pentru “varsta noastra”dar da clase lui mini cooper sau audi q1 sau bmw 1…
pentru cei de 30 ani e masina “cool” si mai mult nu trebuie
@stefan
fiat-ul s-a concentrat pe piata “de varf”/marcile lor nu au competitori
cinquecento ala pentru toti ,e istorie/l-a inlocuit dacia
produc 5000 masini/an cu acelasi profit ca 5 milioane( cifrele nu sunt corecte,doar ca exemplificare)
cum s-a transformat fiat-ul este caz de manual/din firma falimentara,a renascut ca firma lider de piata,si pe ce piata!!!
FIAT vinde cu modelul Panda , cu modelul 500 L (adica varianta cinquecento dar mai lunga , mai inalta si cu 4+1 usi facuta special pentru a concura marca Mini )
Vinde si cu modelul Alfa Romeo Giulietta .
Sa nu uitam ca FIAT e si al doilea producator mondial de masini agricole si buldozere , escavatoare cu marca globala CNH (care include FIAT , Case , New Holland ,Steyr )
Ferrari e tot proprietate FIAT . Ca si Maserati . Unicele marci de lux .
Au incercat sa concureze cu VW Golf , Passat dar au mancat bataie . I
E primul producator auto in Brazilia prin proprile fabrici de acolo .
Au si modele specifice doar pentru brazilia si restul Americii Latine . Acum sint in tratative cu chinezii sa se “lipeasca” de o firma auto de acolo ca potentialul de vinzari in o tara ca China , cu peste 16.000.000 auto noi vindute anual , e imens .
Globalizarea inseamna asta . Sa produci/ vinzi orice , pe tot globul . Nemtii au inteles primii in UE asta , italienii ultimii .
Romania inca se uita la fereastra la ce fac altii . 🙂
Nemtii au fabricat ultimele VW broasca in Brazilia, pt. piata din America Latina.
In Europa erau scoase demult din fabricatie.
Imi aduc aminte cum, prin anii `60, veneau italienii in vacante in Romania cu Fiaturile 500 si 600, in care se inghesuiau cate 5.
Fetele noastre erau o prada sigura/usoara/ieftina (ciorapi fara dunga, sapunuri Lux si alte nimicuri).
Cand s-au pus in vanzare primele masini in Romania, erau expuse intr-o vitrina (pe langa teatrul Notara) cateva Fiat-uri (600, 850, 1100 si 1300) si un Renault 16.
Romanii se inghesuiau si salivau la vitrina pt. ca la noi circulau doar masini din URSS/Polonia – Pobeda, Moskvici, Volga, Warshawa.
Dupa care au trecut pe iaurt, ca sa faca economii… 🙂
Si polonezii veneau cu FIAT 127 construit in Polonia sub licenta . 🙂
Lada (sau Jiguli) produse in URSS erau de fapt FIAT 124 . In ambele cazuri , au construit masinile astea ca Dacia lui Ceausescu . Fara sa modernizeze nimic si pentru zeci de ani . 🙂
Cind a cumparat FIAT fabrica din Polonia , era un stoc enorm de FIAT 127 construite dar nevindute .
A fost prima masina low cost aparuta pe piata occidentala . 🙂 Se vindea cu doar 4.000 euro . Stocul a fost epuizat rapid si nu a mai fost construita nici macar una . Au trecut la produs Panda si Punto .
Ei, asta mult mai tarziu.
Aveau Polski Fiat 127 si 126.
Vara mergeau cu capota ridicata, din cauza racirii precare a motorului (amplasat in spate).
Cu Lada a fost un scandal imens, la vremea aia, dupa care rusii au numit uzina lor “Togliatti”.
Just Tzepe .
– Motorul era racit cu aer si nu cu lichid iar vara se incalzea ca dracu . 🙂
– Palmiro Michele Nicola Togliatti a fost marele pretin italian a rusilor si element fondator a partidului comunist italian (PCI) . Sef a PCI din 1927 si pina la moarte in 1964.
PS . Liceu la zi , facultate de drept absolvita cu brio in 1915 si in fata profesorului care va devenii al doilea presedinte italian de dupa 1945 . Luigi Einaudi .
Analfabetii romani de comunisti au ucis si pe Patrascanu care era unicul cu studii legal absolvite si diploma .
Buna seara tuturor.
PDL-ul sub conducerea lui Blaga nu va putea repeat niciodata succesul electoral al tandemului Basescu-Boc. Mi s-a acrit de cate ori am spus ca Vasile Blaga ingroapa un proiect politic care avea la un moment dat perspective. Daca PDL-ul va obtine 15% la alegerile ptr parlamentul European va fi o surpriza ptr mine. Inclin sa cred ca nu va ajunge acolo ci ca se va situa undeva la 11-12%, adica la scorul original al PD-ului.
buna dimineata si un an “fara cutremure pe falie”
daca dl boc paraseste pdl,va avea soarta pnt-ului= uitare
PDL-ul nu mai reprezinta nimic pe plan politic. Daca ar deveni oficial irelevant electoral nu ar fi nici o paguba. Boc nu face decat sa cautioneze prin prezenta lui in PDL o conducere corupta si tradatoare. Fidelitatea fata de un brand trebuie sa aiba limite.
An nou fericit Clemy
Au cumparat macaronarii o bucata din USA . 🙂
Lasa PDL balta ca sub mareata conducere a lui Blaga ,Predoiu cu cariera fulminanta in doar 24 ore de la inscriere , Vass si restul gastii ramase fara fotolii ministeriale , se va dezintegra dupa europarlamentare . Daca nu cumva blatistul tovaras nu va face un troc cu PNL sau PSD sa roada si ei un pic la ciolan ca e foame mare . 🙂
Salut Stefan. Am vazut de dimineata cum Fiat a inghitit Chrysler. 🙂 Eu am lasat de mult balta PDL-ul. 🙂
🙂
hmmmmm
un pic dezorientat de discutia despre fiat;
si lamborghini si maserati si ferrari si abarth sunt ” fitioase”,de acord
problema este :sunt rentabile???
se pare ca da/restul e cam blogareala/nu poti face fiat “pentru toti” cand ai coreenii si dacia mai buni la acelasi pret
agnelli a fost deshtept
@tzepe-in nici un caz copiii mei nu sunt fitzosi/si unul din ei dupa multi ani in masini “low cost” a luat abarth/nu cred ca a gresit/e o masina care ofera mai mult decat platesti(daca iti poti permite)/am zis ca dvs la inceput/dupa ce am condus-o( circ=mos in abarth!!!!!)am zis ca merita/hai sa facem un efort si sa intelegem ca cei tineri gandesc altfel
e ca a schimba sigurantele cu litza cu alea noi
pdl??? fie-i tarana usoara/il vad pe blaga anul viitor ca pe “ala mic cu capu’ mare”/ma rog,s-ar putea sa fie andrea paul in locul lui blaga si -“parerea mea” ea nu merita asa ceva
ceea ce e mult mai important este ce se poate folosi de catre fc de la pdl
place sau nu place si fc si pmp vor sa “grefeze” ceva din pdl
care va reusi “grefa” va fi dreapta
ca dl basescu vrea sa fie “chirurgul” e treaba dansului/eu unul nu cred ca e calificat ca “chirurg”
ar fi bine sa-si vada de nepoata si de vapoare(nu cred ca cineva va fi dispus sa-i dea o nava pe mana cu toate atestatele alea)
Buna Dimineata,
postare noua – Revista presei – 3 ianuarie / Biruri noi în paşalâcul lui Ponta
Fiat vs. Mini :
http://www.autoguide.com/car-comparisons/2013-mini-cooper-s-vs-fiat-500c-abarth-3657.html
PS
Tinerii mei au preferat masini robuste/sigure/fiabile (cam la acelasi pret), cu care sa nu te poti strecura pe sub un TIR, Doamne fereste !
Si in care sa poata duce si :
– doua biciclete MTB deasupra, cand pleaca la munte;
– caruciorul si “dotarea” aferenta copilului, necesare la drumuri lungi, in afara.
Si, plus, cu care sa se poata deplasa in siguranta si iarna (4×4).
Eu cred ca o masina trebuie sa fie, in primul rand, utila.
In rest, de gustibus…
Scuze, nu mi-a iesit.
Era pt. @intamplator.
Resalut patimasii masinilor . 🙂
Pentru a clarifica si fiind eu pe meleagurile italiene de pe vremea cind Ponta habar nu avea unde e universitatea de la Catania . 🙂
– Am inlocuit FIAT UNO dupa 14 ani de onorat serviciu cu o masina coreana , KIA Picanto , 1,1 litri pe benzina . ABS , aer conditionat , servodirectie , geamuri electrice , autoradio cu CD , MP3 si 6 difuzoare . Tot la “astronomica” cifra de 10.500 euro , TVA inclus (20 % in 2006 cind am cumparat masina noua ) O conduce mai mut nevasta . 🙂
– Pentru munca am o dubita , FIAT Doblo , (motiv de barfa intre @cetatean si Theophyle 🙂 ) 1,9 litri motorina , JTD (injectie) de 100 cai putere cu ceva accesorii de fabrica . 13.500 euro noua in 2002 , inclus TVA care era tot 20 % .
Eu nu sint fanaticul masinilor groase .
E deja o problema sa gasesti o parcare in Italia, carburantul costa mult (azi 1,8 euro/litru benzina si 1,7/ litru motorina ) iar deplasarile le fac mai mult cu masina de lucru . ( 35.000 km pe an in anii de glorie si “duduiala” economica ) 🙂
Utilitatea masinii e factorul important , capacitatea portofelului e factorul primordial .
PS . Nu cumpar masini second hand fiind convins ca gunoiul e gunoi , indiferent cit e de lustruit , vopsit, reparat si frumos parfumat . 🙂 Nu cumpar nici in rate deoarece platind tot in o singura lovitura , reducerea de pret e substantiala . (pentru munca e si deducibila cheltuiala la 100 % )