2013 : “Happy New Fear”
03/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, Editoriale |
Nietzsche spunea ca “democratia este creata de oameni mici pentru oameni si mai mici; deoarece majoritatea este intotdeauna mediocra, posibilitatea unor alesi mai putin mediocri este aproape inexistenta”. Acest citat absolut antidemocratic nu poate fi luat in serios in lumea contemporana si totusi, privit de aproape felul in care este administrata Romania, te apuca ameteala si te intrebi: mediocrii bine, dar cat de mediocri si pana unde?
De doua sute de ani noi ne modernizam. Noi romanii am inceput sa ne reformam si modernizam de la Voda Caradja, care in afara de ciuma ne-a si legiuit, si fica lui domniţa Ralu ne-a si invatat cultura. Din nefericire, altii se modernizeaza fara declaratii si fara multe discutii, pur si simplu ei se adapteaza. Ei inteleg ca au nevoie de adaptarea societatii lor, timpurilor in care traiesc, cu greutatile si binefacerile contemporaneitatii lor. Si noi intelegem, declarativ. Toti merg inainte, unii mai repede, altii mai incet, noi declaram ca mergem inainte. Am progresat atat de mult cu reformele noastre ca am ajuns pe ultimele locuri din Europa, noroc ca exista si Albania.
Decalajul dintre imperativ, declarativ si operativ, poate lua decenii in Romania. Cand ne miscam si facem ceva, vedem ca trebuie schimbat pentru ca fondul problemelor s-a schimbat. Traim prea incet pentru timpul nostru, gandim prea incet si facem, cand facem, de mantuiala. Din cand in cand se trezeste un om de bine si zice si el cateva lucruri care au sens. Ce facem noi? Sau aruncam cu pietre pentru ca el ne arata adevaruri cunoscute care nu ne plac, sau il luam cu binisorul in soborul refractarilor pentru reeducare, si-l trimitem in strainataturi ca sa-i reformeze pe ei. Pe pasoptisti i-am trimis la Paris, astazi ii trimitem la Bruxelles. In nici un caz nu vom recunoaste ca noi ne dorim sa ramanem cum suntem, ca ne e bine, ne cunoastem asa de mult timp, de decenii, daca nu de secole.
Daca tot vorbim de domniţa Ralu, atunci, stiti voi oare care au fost primele piese de teatru care s-au jucat in Romania la teatrul domniţei, langa Cişmeaua Roşie? “Hoţii” de Schiller si “Faust” de Goethe, ironie? Nu, umor negru!
Suntem tara Viţelului de aur. Nu importa daca esti muncitor necalificat sau profesor universitar, visul comun este viţelul de aur, adica cum sa ne aranjam, cum sa primim ceva cu un minim efort, daca se poate fara a da nimic in schimb. Nu conteaza ca sunt mult mai buni decat tine, mai pregatiti si mai harnici, tu esti tatal, fiul, fratele, sotul, cumnatul, amantul/a. Ti se cuvine, tu esti membrul unui colectiv de alesi, de privilegiati, tu esti angajatul firmei Viţelul de aur SRL. Tu ai intaietate la toate, la scoala, la munca, la afaceri, la credite, la spital, pentru ca tu esti tatal, fiul, fratele, sotul, cumnatul, amantul/a.
Aceasta metoda de smecherie, nesimtire este transpartidica. In noul parlamentul Romaniei am numarat 42 de membrii (atat cat stiu eu) care sunt tatal, fiul, fratele, sotul, cumnatul, amantul/a. Ce naiba am devenit parlamentarism dinastic. Cei care numai suporta pleaca, cei care nu pleaca nu pot pleca, pentru ca au intarziat trenul. Incet, incet devenim o tara de asistati resemnati cu soarta, condusi de acest SRL – Viţelul de aur.
***
La cifre oameni buni! Cifrele sunt ale lui Lucian Davidescu (Riscograma), profesionist echilibrat, fara simpatii politice vizibile; parerea mea – patriot roman si anti-comunist. Aduc un fragment din articolul dlui Davidescu care merita citit integral:
Balanţa de plăţi a României pentru următorii doi ani prevesteşte un faliment aproape sigur. Dacă nu se întâmplă o miunune, rămân în suspans doar momentul şi modul prăbuşirii. Creşterea galopantă dintre 2001 şi 2008, când economia practic s-a triplat, a dus la un nivel care nu mai poate fi susţinut. Pentru că, unul câte unul, pilonii acestei creşteri s-au spulberat.
Împrumutul de la FMI nu a fost luat pentru a ajuta într-un fel statul ci doar pentru a proteja băncile de un colaps previzibil. În mare parte, banii stau nefolosiţi la BNR, unde înlocuiesc rezervele minime date înapoi băncilor şi teoretic pot fi restituiţi fără efort. Diferenţa este că acum dobânzile şi riscurile cad pe umerii contribuabililor. În cazul unui şoc, banii se evaporă iar datoria rămâne.
În momentul în care a fost luat împrumutul, România se baza pe o stagnare economică în 2009 şi pe întoarcerea la creştere în anul următor. Prognoza CNP în vigoare în momentul împrumutului încă prevedea un PIB de 216 miliarde de euro! pentru 2013, deci cu vreo 50% mai mare decât va fi în realitate.
Pe acest scenariu, România a luat cu împrumut 20 de miliarde de euro şi a promis că “după criză” îi dă înapoi, cam ca un salariat care se înhamă la mai mult decât poate duce pentru că speră la măriri nesfârşite de salarii. Cum criza nici măcar nu a început, acum va trebui să caute încă 20 de miliarde pentru a refinanţa creditul vechi şi ceva mărunţiş pentru cheltuielile curente.
Mai exact, criza încă nu a început pentru stat. Încasările au crescut în fiecare an cu excepţia lui 2009, iar cheltuielile au crescut fără excepţie. Chiar şi în anul 2010, când salariile bugetarilor scădeau, cheltuielile bugetare totale continuau să crească. Ponderea statului în economie a crescut, cu preţul falimentării companiilor, desfiinţării locurilor de muncă şi restrângerii consumului. Şi cu preţul triplării datoriei publice, de la 13% în 2008.
Datoria publică de aproape 40% din PIB nu este deloc mică, decât în falsa comparaţie cu alte datorii raportate la alte PIB-uri. Împovărătoare este nu datoria în sine, ci dobânda care trebuie plătită anual în contul ei. La o dobândă medie de 5%, România plăteşte anual 2% din PIB în contul dobânzilor, la fel de mult ca SUA sau Belgia care plătesc tot 2% pentru datorii de 100% din PIB. Numai că pentru ei încetarea de plăţi este mai departe decât pentru noi. Mai contează şi alte lucruri.
În primul rând, contează cât de des trebuie refinanţată datoria. România are scadenţe scurte, pe măsura minţilor care conduc politicile publice (asta-i un fel de regulă nescrisă a prudenţialităţii bancare, care oricum nu se prea respectă din lipsa instrumentelor fine de măsurare). Asta înseamnă că trezoreria trebuie să capete reconfirmări din partea creditorilor şi pentru o bună parte din datoria veche, în procesul numit plastic “rostogolire”. Creditorii pot accepta aceeaşi dobândă, pot pretinde alta sau pot să-şi aştepte banii înapoi. România n-ar avea o problemă să finanţeze deficitul mic de anul viitor – 3 miliarde de euro – însă devine mult mai complicat să şi refinanţeze o sumă de câteva ori mai mare.
În al doilea rând, contează şi cât din datoria privată este susceptibilă de a deveni publică. În cazul României, suma este destul de mare. Aşa cum am arătat mai sus, cele 20 de miliarde de euro luate de la FMI, CE şi BM au avut în realitate scopul de-a proteja băncile. Chiar şi destinaţia lor oficială este “protejarea balanţei de plăţi”, adică a efectelor produse de datoriile cumulate, publice şi private.
Adunate, cele două sume ajung undeva la mai mult de 20 de miliarde de euro în fiecare dintre următorii doi ani, în total aproape 50 de miliarde. Nu toţi sunt bani care trebuie restituiţi efectiv, dar pentru care România trebuie să găsească pe cineva destul de prost încât să-i prelungească încrederea. Şansele sunt mai degrabă împotrivă. Pentru că şi creditorii au acces la aceleaşi date proaste, din care iese un scoring cu multe minusuri şi nici un plus.
1. Creşterea economică nu s-a întors şi nici nu are şanse să se întoarcă. Scăderea e oricând posibilă. “Lărgirea bazei de impozitare” s-a dovedit un fiasco, la fel şi “reforma statului”. În schimb, privilegiile şi risipa sunt de aşteptat oricînd.
2. Un nou acord cu FMI este incert, dar inutilitatea lui este aproape sigură. Împrumutul n-ar face decât să lungească agonia, însă la final România ar dubla încă o dată gravitatea situaţiei în care se află.
3. Investiţiile străine au scăzut de la 9 miliarde de euro la sub un miliard. Dezinvestiţiile, adică afacerile care pleacă din ţară, valorează mai mult. Odată relocările de fabrici, scad şi exporturile, adică cealaltă mare sursă de bani.
4. Banii trimişi de românii din străinătate au scăzut de la 5 miliarde de euro la jumătate şi nu există perspective ca ele să crească. Dimpotrivă, dacă până acum muncitorii plecaţi trimiteau bani pentru familii şi pentru ca să îşi construiască case, acum îşi iau familiile cu totul şi chiar vând proprietăţile locale, indiferent de preţ. În urmă cu aproape 15 ani, aceşti oameni chiar au făcut o minune pentru balanţa de plăţi. Când toată lumea aştepta ca iminentă încetarea de plăţi externe a României, “liretele” italiene aduse în ţară cu sacoşa au adus finanţele publice pe linia de plutire. O şansă la înălţimea căreia România n-a reuşit să se ridice.
5. Băncile nu mai creditează aproape deloc – valoarea creditelor noi este mai mică decât valoarea ratelor lunare încasate. Teoretic, banii ar putea ajunge la stat ceea ce în bună parte s-a şi întâmplat până acum. Însă creşte presiunea băncilor mamă de a-şi vedea capitalul înapoi, pentru că deja şi-au pierdut răbdarea. Deja, pe partea de creditare privată, românii s-au transformat din cei mai buni în cei mai răi platnici ai Europei, cu aproape 20% credite neperformante.
6. Banii care ar fi trebuit să intre de la UE, şi despre care se presupunea că vor compensa măcar parţial celelalte scăderi, n-au mai venit. Rata de absorbţie este de numai 10%, urmează reduceri cu 25% ale sumelor alocate iar România plăteşte către UE mai mulţi bani decât încasează.
7. România are scadenţă anul acesta şi pentru 16 miliarde de euro în contul retrocedărilor batjocorite de politicieni şi funcţionari hoţi. Practic, această sumă nu mai măreşte povara pentru că bilanţul este deja pe fundul prăpastiei şi probabil că banii nu vor fi plătiţi. Însă pentru cei care ar putea să dea bani statului, e un motiv în plus să nu o facă.
Dintr-o astfel de situaţie, nu există prea multe căi de ieşire. Va propun citirea integrala a acestui articol.
Deci situatia este “albastra” – “Happy New Fear”
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna dimineata, Theophyle !
Fraza “Am progresat atat de mult cu reformele noastre ca am ajuns pe ultimele locuri din Europa,”
ar vrea sa sugereze ca eram in alt loc in clasamentul Europei? Cumva mai sus?
Daca nu te superi 🙂
emil, da am fost. Era demult si oamenii generatiei astea nu-si mai aduc aminte!
Nu te supara dar eu cred ca nu MASA de votanti si nu intreaga tara!
Cel putin statisticile ma sustin.
Nu e un moft, zic eu, este o realitate pe care TREBUIE sa o infruntam. Si nu e usor.
Cand demult?
Prin urmare, sari azi cu pomenile USL, nea’Ponta, ca maine nu va mai exista nici macar usa de la Trezorerie, luata de creditorii Romaniei!
Buna ziua, daca e.
Brrrr! Fiori reci pe sira spinarii! Nici macar in mila lui Dumnezeu nu mai putem spera. Va mai aduceti aminte de vorba care circula pe vremuri? “Ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim”. Cred ca acest “noi ne facem ca…” a intrat in fibra romanului. Ei, politicienii, s-au facut ca fac reforme, s-au facut ca fac democratie, s-au facut ca modernizeaza… s-au facut ca…. romanul s-a facut ca e bine asa…acum vine vremea scadentei. Cred ca fugim in munti.
Buna Georgia,
ceea ce se numeste “cu materialul clientului”.
Il vad pe Chitoiu (la TV, desigur) vorbind despre procentul Bugetului din PIB si nu pot sa nu imi amintesc ce a facut alt ministru “libertin” al finantelor: a facut un BUGET spre 40%, asa cum ar cam trebui; doar ca…. 🙁
Salut, Theophyle! 🙂
Pentru cei trecuți prin «fear ’89» asta de acum e carnaval sadea, d’aia au votat ce au votat!
Bizonu’ se va trezi doar când bâta îi va cădea fix între coarne, cum zicea un zicea un coleg de al meu (Dzeu să-l odihnească!)
Acu deocamdata bâta se cioplește și se fasonează…
Salut Hashule,
Cred ca bizonii au sa inteleaga foarte curand cu merge treaba 🙁
Cu întelesu’… hm?!
Da’ cu muget de durere tot se lasă!
Beppe Grillo:
“Paraziţi, păduchi, sunteţi precum Ceauşescu la balcon!
Ei nu inteleg. Se cred intangibili pentru ca au garantia intereselor economice ale firmelor de ciment, ale cooperativelor, ale BCE, ale bancilor internationale si ale tarilor din afara. Traiesc intr-o lume formata din studiouri de televiziune, jurnalisti partinitori, intalniri institutionale intr-un cadru nul, ritualuri de fotografii de grup, inconjurati de asistenti, functionari, majordomi, amanti. (…)
Parazitii, paduchi, lipitori, capuse, un virus care se pretinde a fi un medicament minune de imbolnaveste trupul natiunii, o parte din mass-media care se bazeaza, cu lasitate, pe memoria pe termen scurt a italienilor. (…) Italia a luat o supradoza de Bindi, Finocchiaro, Cicchitto, Berlusconi, Monti, Bersani, Fini, Alfano, Casini, Maroni si sute de acoliti care insista sa isi impuna prezenta”
Nu va suna cunoscut?
Are dreptate Grillo,
Si el la randul lui un oportunist cum scrie la carte!
Corect! M-a izbit insa asemanarea clasei politice 🙂
Salut 🙂
Nu inseamna ca nenorocitii de antreprenori locali – buticarii lui TDS trebuie sa tina tara ?
daca capsunarul nu mai aduce bani, multinationala pleaca, banca nu mai da bani ?
Astia de ce sa stea pinditi de pisicile flamande din parlament ?
Partidele care au castigat alegerile la fel cele ce au pierdut alegerile isi bazeaza acum toate proiectiile pe taxele platite de ei. Nu ?
Si ei ar trebui sa procedeze inteligent dar nu ii invata nimeni. Toti sunt sa le ia pielea cu totul.
….
Daca internationalele se relocheaza localii ar trebui sa externalizeze tot ce pot. Nu sa inghete cheltuielie sau activitatea si sa gaseasca optimum cu cit mai putini angajati. Somajul poate salva inteprinderea. Ar trebui sa isi faca un drum critic scurt topologic si analiza marginalitatii – Relaţia cost marginal-venit marginal si pentru a supravietui 2 ani, fara evaziune fiscala, si fara greva fiscala cu un nivel optim al productiei cu personal minim.
Salutare tuturor si aici.
In opinia mea, Davidescu trece prea lejer peste problema retrocedarilor.
Hotararile CEDO sunt definitive, irevocabile si supranationale, adica ‘bat’ orice legislatie statala. E clar ca banii nu vor putea fi platiti, ca n-au de unde, iar derogare nu pot cere, c-au primit deja vreo 2. Ori, cum consecintele pot fi dure, suspectez cel mai probabil ca guvernul va lua decizia de incetare (partiala) de plati, a.k.a. faliment, cel mai probabil pe extern.
De asemenea, eu postulez ca Davidescu greseste cand ignora scenariul deprecierii. El uita ca in tara asta aproape 7 milioane de oameni sunt (sub o forma sau alta) pe ‘statele de plata’ ale bugetului general consolidat. Ori, o crestere a euro pana la 5+ lei ar mai da o gura de oxigen raportului cheltuieli/incasari, deoarece statul isi plateste oamenii in lei. In mod evident, aceasta masura ar fi de un cinism teribil, guvernantii lovind chiar in propriul bazin electoral, dar acest lucru nu este absolut deloc surprinzator. Un alt beneficiu al devalorizarii puternice a leului ar fi cresterea profitului corporatiilor. ‘Multinationalii’ sunt platiti direct in lei, nu in echivalentul in lei al unei sume de x euro, deci deprecierea leului ar insemna costuri mai mici cu personalul.
Singurii care ar primi un mare bocanc cu bombeu de otel in gura ar fi, ca de obicei, IMM-istii, ciuca batailor si suspectii de serviciu dintotdeauna.
“consecintele refuzului direct pot fi dure […] pe extern; acest act va fi cel mai probabil considerat de catre straini echivalentul a-isi va da foc pentru a nu muri de hipotermie”.
Daca asta se numeste lejer, atunci eu nu stiu sa citesc romaneste:
si deprecierea leului cum naiba o faci cand esti legat de tratatele de aderare, citeste te rog “Lisabona”
Err… nu vad. Adica, eu vad ca el doar zice ca banii aia nu vor fi platiti, si atat. Nu explica circumstantele speciale din spatele sumei aleia, nu explica prerogativele CEDO, nu explica potentialele consecinte ale refuzului etc.
Deprecierea poate fi facuta fara tiparirea de bani. Doar cer lui Isarescu sa opreasca orice masura de stabilizare. Si ce-i inca un tratat incalcat pentru Tontel, chit ca-i ala fundamental…
Bună dimineaţa, ziua, seara.
Mulţumesc pentru preluare şi pentru comentarii.
Am tratat în fugă lucruri care meritau detaliate mai mult, din raţiuni de spaţiu total.
Nu exclud inflaţia, ea poate fi provocată uşor prin reducerea dobânzii BNR, cred doar că efectele ei (în sensul intenţionat) ar fi limitate.
Potenţialul spoliator al inflaţiei se putea manifesta din plin până acum 10-20 de ani – cu contul de capital închis, moneda neconvertibilă şi accesul extern foarte limitat. Şi a făcut-o.
Cu tehnologia, informaţia şi libertăţile de azi, sectorul productiv se poate pune la adăpost uşor. Sigur, inflaţia rămâne pe umerii sectorului public, dar nu mai este altceva decât o formă a austerităţii, cu costuri mai mari.
Totuşi, în vremuri de panică nimic nu poate fi exclus, nici măcar cele mai absurde decizii.
În cazul plăţilor, ideea este că primele şase puncte funcţionează deja ca un pluton de execuţie eficace, iar retrocedările sunt doar glonţul redundant şi ostentativ al ofiţerului.
Buna Lucian,
Noi iti multumim pentru calitatea articolelor in general si acestuia in special.
TuCuTine, spui:
“In opinia mea, Davidescu trece prea lejer peste problema retrocedarilor.”
In opinia mea (sub sau supra semnatul :-)) se trece cam usor peste motiunea de cenzura cu care a fost picat guvernul MRU; cred ca
o paralela ar putea sa fie foarte interesanta 🙂
Supra semnatul.
Pai… ce-i de discutat despre ea?
Textul in sine e aceeasi labareala nationalistoida de duzina plina de minciuni si/sau omisiuni ca toate cele anterioare. Diferenta a fost data de faptul ca baronimea/slugarimea transpartinica din PDL s-a ofuscat cand a incasat un polonic peste degete de la MRU si a zis “Las’ ca-ti aratam noi!”
Pai daca TU spui asta, ce pretentie ai la…bizon?
Adevarul nu conteaza? Eu cred ca DA; si conteaza si cat de mult il repeti si cat de tare.
In ciuda a ceea ce ne place sa credem despre noi (oamenii), CANTITATEA (ca sa nu zic marimea 🙂 ) si FORMA (in paralel) deschid niste neuroni pe acolo. Parerea mea.
PS Mie imi pasa si de PDL&Co doar in masura in care imi satisface niste NEVOI.
In rest?
Sanatate multa (ca boala COSTA 🙂 ).
Exista acolo niste PUNCTE foarte GRAVE care nu “se poate” acum .
De ce lui MRU (si guvernului sau) i se imputau si acum se trec…ca mai sus?
Asta vreau sa vad si in presa ca de analize…. 🙁
Nu vad nici o problema.
Ponta o sa dea cateva OUG (in stilul bine exersat) ca sa creasca PIB-ul si totul se rezolva, nu ? 😆
Dragnea chiar acu` propune sa facem cincinalul in patru ani si jumatate.
Sau chiar in patru, dragi tovarasi.
A propos, cand baga la supermarket niste “fratii Petreus” (doi la punga) sau macar niste “adidasi” ?
Cred ca inca nu se pune problema ptr. ca mai sunt rezerve de la Craciun, dar la sfarsitul lui ian/inceput de februarie sa vezi fericire. Daca nu da frunza rapid si apare untisorul/urzicile va fi mare “veselie”.
Prima pocnitura au incasat-o agricultorii ptr. ca acele plati nationale s-au taiat de la plata, din lipsa de resurs, din decembrie.
Azi s-a aflat ca subventiile se vor plati dupa aprobarea bugetului, cu toate ca treoretic banii tb sa fie in trezorerie si nu au legatura cu bugetul. Dar cum lungi si neumblate sunt caile Domnului si usa de la trezo se mai tine intr-o balama, “fratii Petreusi” vor ajunge trofeu si cafeaua cu adaos de proteine animale procesate, medalie
deci sa fim “optimisti’, o sa le fie dor de Boc!
Tepy, usLASII sunt democrati asa ca trec prin Parlament, unde sunt reprezentantii “poporului”.
Asta cu retrocedarile o meritam: toti am tacut complice cind cu Iliescu si recursurile in anulare. Toti cei ce au avut un chirias in case nationalizate au apelat la haitele de avocati si au cumparat ce nu era al lor.
Tot asa cum meritam ca haitele de doctori au scos la pensie inainte de termen pe cine vrei si cine nu vrei. Suspectez ca fiecare familie din Romania are un neam care a iesit la pensie pe nemerit.
Ambele nenorociri sunt acum platite de fiecare din noi – adica de unii dintre noi bineinteles.
Pentru interesati – Mic îndreptar politic – stânga şi dreapta (3) “modernitatea”
TDS, in problema recursurilor in anulare nu cred ca “toti” suntem complici. Nici macar corpul magistratilor nu e complice integral. A fost un RIL (recurs in anulare) la ICCJ si ca s-a votat in Sectiile Reunite. Pe vremea aia nu urmaream ce fac Sandeii, insa am citit mai tarziu ca a fost un scor strans de 21 la 20 si ca un rol decisiv l-a avut tovarasul Sandel Anton Pandrea, pe care mai tarziu (1995) Iliescu l-a decorat “meritele avute in indeplinirea cu impartialitate a actului de justitie si a asigurarii statului de drept”.
Salut Citi.
De ce imi e cunoscut (de rau) numele Pandrea? Sigur l-am mai auzit pe-undeva, in legatura tot cu niste manarii.
“Pe vremea aia nu urmaream ce fac Sandeii,”
Pe asta au mizat si, pe moment,
au castigat 🙁
Eu nici nu auzisem de Sandei la vremea aceea, si nici nu stiam vreun sandel omonim.
In plus, tinerii membri reformisti din CSM-ul de azi erau atunci pe bancile facultatiilor de Drept.
Deci, aveau dreptate “baietii” cand spuneau ca ei au “experienta” politica.
Doar NEVOIA este un profesor adevarat .
Ea “ne pune problemele”
ca fara probleme nu putem sa avem solutii 🙂
Spre relaxare (oare?)
Ministrii lui Ponta gasesc imediat “solutii”
http://www.gandul.info/news/ocolitoarea-lui-stroe-ministrul-de-interne-vine-cu-o-solutie-naucitoare-pentru-rezolvarea-ambuteiajelor-pe-dn1-seful-politiei-rutiere-este-luat-prin-surprindere-10425235
Ma intreb:
in ritmul asta de “rezolvare”a problemelor cred ca pana la 1 ianuarie 2014 pot sa si plece de la guvernare; n-ar mai avea nimic de facut 🙂
Citi eu ma refer atit la faptul ca am rabdat ce se intimpla – (stii tu germanii dupa razboi spuneau ca ei nu au stiut de atrocitati si de lagare de concentrare) – ma refer la partide, soc civila, dar mai ales ma refer la particularii care au profitat sa ia pe doi bani dar cu spaga mare casele altora. Cunosc un important blogger de dreapta – care si-a rezolvat treaba – cind cu amendamentul Felix, – pe care il critica pe blog…. si dupa ce si-a terminat afacerea …. a inchis blogul. 🙂 Respectivul deschisese blogul ca sistem de presiune.
asta da blogger “de dreapta”:mrgreen:
Il stii din serialul “Sandeii mamii lor!”, din serialul Constitutia poporului “suveran” si Republica judecatorilor, din informarile DNA despre judecatorul Pandrea care a eliberat mandat de interceptare a unei colege de la ICCJ si apoi a anuntat-o, din lamentatiile lui Adrian Nastase la pensionarea lui Pandrea, care i-a tunut spatele (in calitate de sef al Sectiei Penale la ICCJ).
Picanterie:
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/10127/Iliescu-a-dat-16-000-de-locuri-de-veci.html
Pandrea, ca si alti ‘stalpi” ai justitiei iliesciene, beneficiaza de un loc de veci gratuit.
Sugerez sa cititi articolul semnalat de mine, pentru ca maine au loc alegeri la CSM. E bine sa ne amintim in astfel de momente unele lucruri pe care unii le vor ..uitate.
Nu i-as fi dat nici macar ‘sertarul saracului’ la “Cenusa” (chiar, mai exista?).
” Adrian Nastase nu si-a incheiat nici el mandatul nedecorat. In 2002 a primit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce.”
“”Consiliile de onoare judeca doar actele si actiunile unor membri care aduc prejudicii morale, pentru ca in cazul unei condamnari decoratiile se retrag in mod automat”, ne-a declarat Gheorghe Angelescu.”
Si din Gandul:
“Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare CU EXECUTARE, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în procesul “Trofeul calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Adrian Năstase a fost condamnat pentru “folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată”, conform instanţei supreme.”
Concluzia naturala:
Lui Adrian Nastase i-a fost retras ordinul.
Sa fie adevarat?
A primit si ordinul “Barbatie si Credinta” conferit de Dana 🙂 g/m
Credinta, poate, barbatie….nu cred. Cel mult ordinul “Curaj si Rezistenta” 😈
Credinta ? in ce ? poate in fratia lor ? Care l-a cam suparat putin, da’ timpul zboara si ca miine e bine merci, la A 3 pe sofa
Exemplu de ministru imbecil :
“Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a comentat, joi, problema aglomeratiei din trafic de pe DN 1 Brasov- Ploiesti afirmand ca poate exista o solutie, care nu a fost insa discutata, respectiv a stabilirii unui drum cu sens unic intr-o directie si a altuia in celalalta, transmite Mediafax”.
Imbecil? Nu el: cei care l-au pus, zic eu 🙁
Clica de idioti,
Idioti este un eufemism ptr. individ 👿 cat de cretin poti sa fii sa sutii o asa aberatie. Cheltuielile suplimentare de transport le deconteaza masa sau tasu :mrgren: O sa avem o perioada extrem de “vesela”, “petrusii” pomeniti de tine vor fi poezie raportat la catastrofele care au ajuns la butoane.
Stroe asta e dus rau cu pluta. Cum adica sa faci un drum national sens unic? Adica daca vreau sa ma duc de la Ploiesti pana la Maneciu si ei fac DN1 sens unic spre Brasov si DN1a sens unic de la Brasov, trebuie sa dau o fuga pana in Brasov ca sa ma intorc pe DN1a? Multa prostie incape in unii oameni. Mai bine tacea naibii.
probabil ca au tema de casa – prezenta pe sticle, cu orice. Si, trebuia sa zica si el ceva. Romanica a ajuns in stadiul de tembelizare multilateral dezvoltata (tre’ sa imi mai amintesc din sloganurile vremurilor negre; astea de-acuma fiind mai ales cacanii)
Alex, este drum european – E60, un alt canapist 👿
Am citit articolul din Gandul si comentariile. M-am prapadit de ras!
Hai sa ne distram impreuna 😆
Astazi faceam zapping, si ce sa vezi, la rtv-ghita crainica spunea ca tv-ul lor a depasit ca audienta antena 3 “concurentul direct” al postului. M-a umflat rasul 😆 Va sa zica, golanasul l-a despuiat pe golanoi si ii face pa din mers varanului 😆 Un loc in loja va rog, aici va fi de ras. Astept cu inters otvizarea b1. Alte semne bune anul are!
Giorgia, pe latura cu imbecili e mereu concurenta, si acum o si recunosc 😉
😆 exact.
La multi ani, Citi!
La multi ani si tie 🙂
Ma obisnuiesc greu cu noul tau avatar, insa o sa devina un automatism.
b1 – lucreaza bine si s-a instalat bine pe segmentul de piata. Merge pe ogoirea ranilor acelor desperados de dreapta. 🙂 Sunt destui ca sa asigure un rating profitabil.
Da,da! Cum a fost transmiterea vanghelionului. Ce ma distrez 😆
pe mine, decizia asta m-a usor bulversat
tocmai la asta ma refeream si eu, rating, rating, dar sa te dai cu Vanghelie!
Ratingul il ai de la Vanghelie si nu de la Tismaneanu
Doamne ce-ti mai place tie sa te contrazici cu toata lumea 😆
Nicio problema @last, tu sa te simti bine 🙂
Imi cer scuze dar problema transmiterii unor “mesaje” este sa te asculte cineva; altfel? vorbim intre noi 🙂
Eu INSIST sa afirm ca B1 a reusit sa transmita “vanghlilicilor” niste informatii (macar) pe care la OTV (sau antene) nu avea ocazia!
Si, mai cred eu, lor, “vanghelicilor” trebuie sa le fie spuse 🙂
Daca nu te superi….
Emil, te ascult, care mesaje?
Nu pe mine trebuie sa ma asculti: B1.
Spre exemplu, erau date diverse “comentarii” (imagini) din politica; printre ele si Catalin Voicu cu acelasi “text” pe care il puneau si fara Vanghelie 🙂
Nu te supara dar ce trebuie facut cu votantii lui Vanghele?
Ii catalogam de…. si ii lasam in “plata Domnului”?
Apoi, ne miram (?), de ce il “iubesc” pe cel care le “vorbeste frumos”.
Sas nu simplificam lucrurile daca vrem o schimbare; daca vrem “arta pentru arta” (exagerez, desigur), putem sa ramanem doar cu cei care zic IDENTIC cu noi si….
ne MIRAM 🙂
Este punctul tau de vedere. Eu ma indoiesc sincer ca votantii lui Vaghelie, sau vanghelicii chiar au receptat franturile de imagini la care te referi. Si gandesc eu (poate ca nu am dreptate), un post de televiziune care se respecta poate avea mii de idei si posibilitati de abordare si transmitere a mesajelor, chiar si in noaptea de revelion. Din punctul meu de vedere b1 a “scapat” de o noapte de emisie preluand o chestie ca o varza, in care eu nu am vazut mesaje. Dar deloc.
Emile. EVZ a avut ca prim mesaj imediat dupa alegeri: Noi suntem chinuiti de usl dar mergem mai departe si suntem televiziunea voastra (a dreptacilor) A facut asta pentru REINFORCING THE BRAND. Deci , nu e militanta de loc. la fel ca si B1, Face militantism pentru a tine pentru ea the narrow gap al celor 15 % care au votat cu ARD si care poate vor cumpara Nureofen pentru copii cu aroma de portocale (copiii au aroma de portocale )
Sunt multi pe care nu ii contrazic niciodata. Aici insa … mai sunt citiva 🙂
B1 nu este televiziunea lui Felix pe care nu il intereseaza audienta. pt ca pe el il intereseaza presiunea politica
B1 face si ea mici mismasuri , dar in principiu merge pe audienta
B1 merge pe dreapta, cu Cristoiu si alti dalmatieni ca si el pentru ca segmentul jos Basescu este prea plin.
Asta inseamna ca trebuie sa zicem mersi cind vine acolo MRU si sa nu ne suparam daca il lasa o ora fara sa vorbeasca pt ca a mai prins Turcescu un plagiat obscur.
Asa ca vine acolo Pora dar sa nu te enervezi atunci cind il aduce si pe Bogdan Chireac.
Nu e televiziunea lui Basescu de la el de acasa. Asa ca daca vezi in fiecare seara clipul cu Energy Holding …. cu o muzica frumoasa dar inutil…. sa nu te enervezi si sa iti spui ca e….. just business.
E B1 o televiziune cu plata la telespectator ? Nu ! Deci trebuie sa rabzi senina orice considera ei ca e bun pentru rating. So Love it or Leave it.
E destul de clar ?
Cristal clear 😆 Asta nu inseamna ca nu pot avea opinii.
scuze “crystal”
Giorgia, de sinceritate nu m-am indoit 🙂
PS ” poate avea mii de idei si posibilitati de abordare si transmitere a mesajelor,”
Exista o CONDITIE esentiala (necesara dar, ai dreptate: nu SUFICIENTA) sa se uite adrisantii la tine.
Cum o rezolvam p’asta?
Sper sa isi schimbe opiniile la antene? Sau OTV? Acolo: sansa =0
la B1 >0, totusi.
PPS Tot sincer dar si calcul 🙂
Giorgia, intrebarea (nedumerire) este nu doar pentru tine; in rpimul rand este pentru mine;eu nu vad alta solutie. Drept este ca, daca eu nu vad, nu inseamna ca nu exista. Astept (de multa vreme) sa o VAD (aud, citesc).
Sper ca nu te-am suparat (prea tare, cel putin)
PS La B1 este si Badin, om “de baza”. Eu am gasit pe net ce spunea Badin cu ceva vreme inainte de B1.
Cum facem?
Asteptam (ei, presa cu o oarescare orientare nestanga) sa “ne caute”?
Ar fi nenatural sa nu ai opinii.
In general romanul are opinii
Nu ma refer la tine 🙂 dar :
Cind se apropie un reporter de un roman pe strada si il intreaba ceva, nu am vazut absolut nici un roman care sa spuna: imi pare rau , sunt complet ignorant in subiectul asta. Romanul isi da cu parerea in absolut orice 🙂
E tipic pentru el.
Musicalule, tipic este sa se creada (el si neamul lui de romani), mai cu mot!
Asa cum spui tu pe aici: ca e tipic sa isi dea cu parerea la toate.
Pot sa aduc si argumente ca nu suntem, nici macar aici, in VARF 🙂
Corect emile 🙂
Uite eu nu ma pricep la stiinte politice. Dar ma pricep la entrepreneurship si echivalez o doctrina cu un produs nou, si un partid cu o firma noua. Altminteri, as tace milc 🙂
Emil, am hotarat ca anul asta sa nu ma mai supar, sa nu ma mai enervez, sa tratez totul pe cat posibil cu detasare ca altfel ma imbolnavesc de tot. Deci, nu-ti face probleme, nu ma supar. Va intreb, voi ati vazut cat de cat emisiunile Digi 24? Si ei au “inclinatii” politice care trag spre majoritate, dar oamenii se straduiesc sa faca altfel de presa. Sincer, in peisajul televiziunilor actuale, Digi 24 are chiar unele emisiuni foarte bune, analize si reportaje chiar bune. Si ei sunt tv de stiri, si la ei a fost o noapte de revelion, dar au gasit alta solutie. Ce spui tu Emil despre Badin, poate Turcescu, poate dalmatianul Cristoiu, nu inseamna decat cateva picaturi in ceea ce trebuie sa fie o televiziune. Eu incerc sa inteleg “nevoia de dreapta” si in mass-media, dar nu prea mai accept sa inghit compromisuri, Asa ca, mai fac zapping, dar de cele mai multe ori renunt sa mai privesc. M-am saturat de compromisuri. Mai bine lipsa, e mai sanatos.
“Cind se apropie un reporter de un roman pe strada si il intreaba ceva, nu am vazut absolut nici un roman care sa spuna: imi pare rau , sunt complet ignorant in subiectul asta.”
Sunt doar tăiaţi la montaj
Buna Dimineata,
Suntem un popor de “experti” si “sefi”, chestie de genetica sociala colectiva 🙂
Hai sa fim seriosi…. De ce atunci cei ce sunt lasati sa vorbeasca spun niste timpenii mai mari ca ei ? Sunt obligati ? Tocmai asta spun… de ce vorbesc chestii de care efectiv nu au habar ?
Ăştia sunt favorizaţi la montaj, ei fac rating
Georgia, unul cu sigurantza – dezinformarea cu participare Printului Paul ca invitat.
Marturisesc ca nu am vazut/nu m-am uitat la Tv de cca. 10 zile, intamplator am vazut imaginea cu participare cuplului respectiv la vanghelion concomitent. Ulterior presa a retras informatia toxica cu participarea cuplului la Covasna.
Ai dreptate @vmaru, tatal meu mi-a atras atentia asupra secventei.
Ca tot vorbim despre informare:
http://www.enational.ro/actualitate/ultima-miscare-la-dna-a-lui-daniel-morar-a-adus-o-pe-mona-pivniceru-in-pragul-depresiei-224907.html/
Nu stiu cat de reala este (nu am vazut – eu cel putin – in alta parte)
Drept e ca “suna frumos”.
Poate cineva sa confirme? Faptele 🙂
ziarul face parte din grupul intact. Cata vreme nu se citeaza o cifra, un decret, o lege, un ordin, o hotatare, ce scrie acolo nu merita citit decat ca barfa sau dezinformare.
Cam asa credeam si eu; speram totusi intr-o confirmare si din alte surse; prea suna frumos 🙂
UDMR a posytat acordul colaborare cu USL. E semnat pe 1 octombrie 2012.
http://rmdsz.ro/uploads/fileok/dok/Acord_de_colaborare_politica_web.pdf
semnat de antnescu si ponta.
Or sa si-o ia frumos astia doi de la electoratul lor, ca au semnat. Si nu numai de la ai lor or sa o incaseze.
Semnata si de Crinutz 🙂
Seara buna.
In fraza: Mai exact, criza încă nu a început pentru stat. Încasările au crescut în fiecare an cu excepţia lui 2009, iar cheltuielile au crescut fără excepţie. Chiar şi în anul 2010, când salariile bugetarilor scădeau, cheltuielile bugetare totale continuau să crească. Ponderea statului în economie a crescut, cu preţul falimentării companiilor, desfiinţării locurilor de muncă şi restrângerii consumului. Şi cu preţul triplării datoriei publice, de la 13% în 2008 sta adevarul despre clamata macro-stabilitate economica pe care ar fi realizat-o… (nu mai spun cine ca sa nu deranjez) 😛
Extrem de putina lume accepta: Datoria publică de aproape 40% din PIB nu este deloc mică, decât în falsa comparaţie cu alte datorii raportate la alte PIB-uri.
Si ceea ce nu spun/recunosc de asemenea multi ieconomisti (vad ca nici dl Davidescu:nu se constituie in exceptie): structura veniturilor la bugetul national este profund dezechilibrata. Aproape 3/4 din venituri provin din taxe si impozite indirecte. adica accize, tva. Mai pe romaneste din smen. Care poate oricand sa se volatilizeze. In fapt exprima realitatea ponderii de aproape 80% a importurilor in consumul curent.
Cheltuielile bugetare continuau (si continua) sa creasca ‘bicoz’ deficit structural in bugetul de pensii, ce se imprumuta de la bugetul general, ce se imprumuta…
Scumpiri “discrete”
Astfel, consumatorii se pot adresa inspectorilor, consilierilor si reprezentantilor conducerii centrale, la dispeceratul “Call Center”, deschis non-stop, la numarul de telefon 0800 080 999 (gratuit) si la 9660 (tarif normal). In functie de…
Si anuntul de azi
“Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) va putea fi sesizată la un nou număr de telefon – 021/9551 – începând din 6 ianuarie, când va intra în vigoare Ordinul nr. 473 din 03/12/2012 privind unele măsuri de informare a consumatorilor, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Noul telefonul al consumatorului, Infocons – 021/9551, este apelabil din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă şi este număr cu tarif normal în reţeaua Romtelecom.
La acest număr de telefon, consumatorii pot obţine informaţii despre modul în care pot depune o reclamaţie sau sesizare.
Actual număr, valabil până în 6 ianuarie, este 0800 080 999.”
http://www.gandul.info/news/noul-numar-de-telefon-la-care-va-putea-fi-sesizata-protectia-consumatorului-incepand-cu-6-ianuarie-10422618
Si cate sunt d’astea de care aflam intamplator sau, in cel mai bun caz. le trecem cu vederea?
Pai, dupa ce s-o inscaunat Dom’ Felcer in Targul lui Bucur prima data, prin 2008, unul din primele sale decrete a fost inchiderea serviciului denumit (daca imi aduc bine aminte) “S.O.S., Groapa” (sau cam asa ceva) unde cetatenii puteau da telefon si semnala prezenta/aparitia unor gropi in carosabilul bucurestean.
Iar eu asteptam dezvaluirile furturilor lui Videanu si Basescu!
La fel ca la Ponta; sa fie o coincidenta de stil?
bunä,
acum m-a sunat cineva.; adevärata miscare a Temnicerei ; este plasarea ei la
CC; panä atunci face figuratzie si servicii mafiei felix-crin-vlasov.
deci se pregätesc oamenii asa zisi ” A-politici ” pt. CC.
stim, theo, Pivniceru a vrut mereu la CC, asta o stim din vara.
DAR DE AVOCATUL POPORULUI- ce se mai aude????????
astia ar trebuii bombardatzi zilnic, teme sunt, fluturasii se citesc usor.
Cam asa 🙂
Macar propunerea asta (spre relaxare):
“Marian Preo
Deci lui Ponta ia iesit.
Acum vreo trei saptamani a inaugurat un cinematograf cu numele lui Sergiu Nicolaescu – omul fiind viu atunci – problemele care decurg de aici fiind :
Sa se interzica denumirea monumentelor, cladirilor cu numele unor persoane in viata, sau …:
Sa facem o lista publica cu numele urmatoarelor monumente :
Monumentul “Ion Iliescu”…
Cladirea INTACT : “Mausoleul Dan Voiculescu”….
……
mai astept propuneri”
De pe FB
deci si CATI-pitulicea comunistä a semnat la UMF tm, pt.
sectzia magiarä, dar pe MRU l-au inegrit ,cu insulte de tot felul.
cat de ordinari pot fii aceastä haitä USL; ASTA TREBUIE STIUT.
trebuie spus si repetat, paiatza este si un farsor.
Asta pentru ca nu le tine NIMENI socoteala !
Din plictiseala, scarba sau lehamite 🙁
Se pare ca pe EFECTUL asta conteaza ‘mnealor; si le IESE 🙁
Ponta in direct la B1, astia sunt indragostiti de sticla. Evident ca bate campii, se leaga de cursul leu/euro.
Iar e “specialistul” Videanu la B1? Daca plec din tara si revin in 2020, tot Videanu va da lectii de economie la B1.
Fara el este jale. Din pacate este cam singurul din gasca PDL, care a gestionat si gestioneaza o afacere personala, tb sa recunoastem asta.
fara el e jale pentru PDL. Cu el e ja;le pentru dreapta.
Mare adevar.
Ha, ha….. ridica osanale lui TB.
sa o spun pe sleau: daca PDL nu isi schimba conducerea (si sunt sanse mici sa o faca), sunt ingropati. Ei nu isi dau seama, insa asa va fi. PDL nu mai are ce promite si ce inspira, poate sa vina Videanu in slip si Blaga in sutien, efectul va fi acelasi printre votanti: scarba si refuz.
O mica corectie, Udrea in costum de baie
nooo, Udrea apare cu o fusta maxi, bluza cu guleras in jurul gitului, ghete din care ies niste ciorapi 3/4 si un batic pe cap, cu ruscac verde-armata. Na.
“Blaga in sutien”
…………
Felicitari, CIti, ai reusit sa-mi orbesti ochiu’ mintzii…
exact asa arata el acum, in fata electoratului de dreapta. In sutien, fara chiloti, insa primitand o partida incinsa in 2016… daca isi mai aduce aminte cum se face!
E antologica asta cu slipul Cetatean. Multumesc pentru hohotul de ras. 🙂
Sa traiesti 🙂
nu, special am spus Videanu si Blaga. Ei sunt tartorii. Udrea nu e nimic in partid. A avut noroc cu Pinalti ca i-a bagat vani cu carul ca “investitii” si ala a ajutat-o sa intre in Parlament. Mare om, mare femeie, mari politicieni de viitor.
Lume, lume, luati de la Adrian Neacsu (din CSM) o dovada de sandelism curat:
“Potrivit judecatorului Adrian Neacsu, membru ales in CSM, niciodata Consiliul nu a fost condus de un procuror. [Ei, si?]
“Pe langa alte motive acest lucru tine si de aritmetica simpla. In CSM sunt noua judecatori alesi si doar cinci procurori. Mai mult, in acest moment in CSM sunt doar patru procurori alesi, intrucat un post este vacant prin demisia domnului Balan George. Numarul judecatorilor din CSM este de zece, la cei alesi adaugandu-se si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ)”, sustine judecatorul Neacsu, intr-o postare pe facebook.
Judecatorul Neacsu afirma ca instantele si judecatorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. “Nu pot spune aici mai multe, dar in perceptia sistemului judiciar acest lucru va insemna renuntarea judecatorilor la mandatul pentru care au fost alesi”, mai scrie judecatorul Adrian Neacsu
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-13934642-uniunea-nationala-judecatorilor-cere-csm-amanarea-alegerii-conducerii-consiliului.htm
Deci: in conditiile in care se zvoneste ca Ghica (presedinta, judecator) si Haineala (vice, procuror) ar candida in tandem insa fiecare pe locul celeilalte, fostul muschetar Neacsu, preia integral linia luju.ro si afirma ca CSM nu poate fi condus de un procuror, desi Constitutia si legea 317/2004 nu spun nimic de asa ceva. Unde legea nu distinge, nici Neacsu din CSM nu are voie sa distinga. Xar ce mai conteaza? Stim deja cum citeste Neacsu Constitutia, in 2010 sustinea pe Politeia aplicarea ei “directa” acolo unde era nevoie si de legea organica.
Insa cred ca stim de ce distinge el: ca sa voteze cu vreun Sandel care se va auto-propune candidat.
Cele doua doamne nu ii sunt pe p;ac, reforma l-a cam obosit pe stimabilul Neacsu. Aferim! Noroc ca nu mai e Mona in CSM, a vota cu ea si canta si un cantec!
Constitutia, art. 133:
(1) Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei.
(2) Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, din care:
a) 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat; aceştia fac parte din două secţii, una pentru judecători şi una pentru procurori; prima secţie este compusă din 9 judecători, iar cea de-a doua din 5 procurori;
(3) Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, dintre magistraţii prevăzuţi la alineatul (2) litera a).
Spune Constitutia ca Presedintele CSm poate fi dintre “magistratii” (judecatori si procurori) de la alineatul 2 a?
Spune. .
Instituie ea o interdictie pentru procurori de a fi alesi presedinte de CSM.
Nu,
Legea 317/2004:
” Art. 24. – (1) Consiliul Superior al Magistraturii este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi dintre judecătorii şi procurorii prevăzuţi la art. 3 lit. a), care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit.
(2) Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, in prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia.
Exista vreo interdictie pentru procurori de a fi alesi la conducerea CSM?
Nu.
Concluzie: Neacsu s-a saturat sa se mai prefaca “reformist”. Banuiala mea e ca maine se va vedea ca adevaratii reformisti sunt putini.
Cred ca va fi cu strigaturi.
Combinatia de fundal este, ca intotdeauna, incercarea de a distruge statutul de magistrat al procurorilor.
in conditiile de azi, nu au sanse. Pregatesc o lovitura mai tarziu.
Ca o sarja la sabie, evident nu.
Dar se poate auzi, ca o melodie de fundal, in cam toate declaratiile sandelistice.
Azi procurorii nu pot sa faca aia, ca n-au basca, maine nu pot sa faca ailalta, ca n-au fular, poimaine nu pot sa faca inc-o aia, ca n-au manusi, iar raspoimaine apare un ‘om de bine’ ce lanseaza o intrebare ‘nevinovata’. Stim si cunoastem cum se lucreaza la Cooperativa Avantul…
cred ca va fi cu Sandelismul pe masa si cu datul dupa cires am unor “reformisti”.
TB se duce si el maine la CSM.
Declaratia lui Neacusu are un singur rol: de a transmite cuplului Ghica-Haineala ca nu va vota cu ele si ca nu le sustine. Chestia cu CSM-ul care nu a mai fost condus de un procuror e praf in ochi.
Neacsu din Vorbalung(a) comenteaza cu skepsis, sa se prinda cine trebuie,
Astept sa vad in cat timp e invitat in platou la Antena3 si laudat ca nu e “basist” precum colegul sau Danilet.
“Totusi, pentru sedinta de joi, esta data certa candidatura unui judecator pentru functia de presedinte al CSM.
Surse din magistratura spun ca judecatorul ar fi Mircea Aron.
In situatia in care judecatorul Mircea Aron, reprezentantul ICCJ in Consiliu, si-ar depune candidatura, Livia Stanciu “ar fi pusa intr-o situatie neconfortabila”, afirma surse din magistratura. Concret, Livia Stanciu nu ar putea refuza sa-i dea votul colegului sau de la ICCJ, Mircea Aron, mai ales ca in 2013 ii expira mandatul de presedinta a instantei supreme si are nevoie de avizul Consiliului pentru a fi reinvestita in aceasta functie”.
Mircea Aron, Sandel fara decret prezidential pe legea 303/2004.
Iar Livia Stanciu ar face bine sa dea dovada de acelasi curaj ca atunci cand l-a condamnat pe Nastase.
“afirma surse din magistratura”
Uniunea Barbulestilor nu-si repudiaza fisa postului. Fitilism cat incape…
tot ce se poate. Sursele sunt cele apropiata lui Aron.
Nu are nevoie de “avizul” CSM sa fie reinvestita in 2013, ci de “propunerea” CSM inaintate lui TB. Desi…
Pentru Neacsu Vorba-Lunga:
“Procurorul Liviu Dascalescu a candidat pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în data de 11 ianuarie [2010] , dar a pierdut în fata judecatoarei Florica Bejinaru.
Liviu Dascalescu împlineste în acest an 51 de ani, iar cariera de procuror si-a început-o în 1983.
Dascalescu este, din 2006, membru în CSM, cu activitate permanenta. În perioada 2005-2006 a fost vicepresedinte al Consiliului”.
http://www.bizlawyer.ro/stiri/salveazapdf/4663
buna seara
@theophyle:buna idee cu preluaea riscogramei/nu se poate economic fara politica
dl davidescu: felicitari/diagnosticul e pus /solutiile sunt mai dificile
intrebare: exista solutii?
raspuns: nu exista problema fara solutii
putem accepta solutiile/in cele mai multe cazuri “politicienii” cauta rezolvari(solutii) privind in trecut;
nu sunt solutii ” colective”/solutiile sunt individuale
ca unul care e ” expirat” nici dupa aproape 30 ani nu stiu daca ce imi spunea un danez atunci este solutia= el spunea ca ” trebuie sa facem sacrificii” si eu ii spuneam ” da,e corect,tu in loc sa mananci 10 oua/saptamana te sacrifici si mananci numai 9 si eu in loc sa mananc 2 oua/saptamana ma sacrific ca si tine -mananc un ou mai putin;”
eu unul nu inteleg-si nu voi intelege-de ce trebuie sa platesc( sufar) pentru unul care si-a permis mai mult decat se poate;nu le-am perms copiilor mei sa faca credite pentru vacante sau masini,de ce eu si ei trebuie sa platim pentru altii???
incerc sa inteleg necesitatea “dezvoltarii” nu inteleg necesitatea”risipei”
sper ca acei domni pre numele lor ” ollie rehn/de vrijer” sa-i faca pe cat mai multi din tara asta sa inteleaga asta
@intimplator
nu exista probleme nerezolvabile ? Rezolva tu problema “happy-endului” pentru un “n” arbitrar, sau Ipoteza lui Riemann. 🙂 In politica pe de alta parte, problemele nerezolvabile nu sunt probleme ci fapte – asta a spus-o parca Shimon Peres
@tds
sunt gata sa vin cu un ” cuvee alexandru'( pariu ca nu l-ai gustat) sa discutam si sa prezentam dupa asta un ” to do list” sau ” POA”lui @ theophyle;vorba ” necuratului” cred ca avem o ” sinergie in meandrele concretului”
Vrei sa dai o solutie stralucita la o problema inexistenta ? 🙂 sau vrei sa ne imbatam si nu stii ce motiv sa spui acasa ?
Dragul meu:
to do-urile merg numai dupa ce factorul de decizie a stabilit prioritatile. (to do-uri pe lista poate sa iti faca sotia ta cind te trimite cu lista la piata , dar numai dupa ce a decis singura ce vrea sa gatesca )
Buna Dimineata,
Postare noua! Revista Presei 4 ianuarie / Revoluţia ciolanului