Ziarul de Duminică – 11 noiembrie 2012
11/11/2012 | Autor theophyle Categorii: Opinii |
Ziarul de Duminica propune cititorilor Politeia cele mai bune articole publicate in cursul saptamani in media on-line. Articolele nu sunt mentionate intr-o ordine anume.
Riscograma. Încă doi ani de coşmar, încă un deceniu pierdut – Lucian Davidescu. Nici unul dintre partidele care se întrec zilele acestea în programe de guvernare nu îndrăzneşte să spună care este prima măsură “economică” pe care o vor lua după instalarea la guvernare. E vorba de semnarea unui nou acord de finanţare cu FMI, aceasta fiind cam singura posibilitate de-a plăti creditul vechi, ajuns la scadenţă. Fondul evită să facă el însuşi anunţul, dar aruncă buzdugane: vreţi prăbuşirea monedei, stagnare, inflaţie scăpată de sub control?
Cifrele nu arată bine deloc. Pentru a finanţa datoria publică (deficit şi rostogoliri), dar şi deficitul de cont curent, România trebuie să găsească în următorii doi ani 50 de miliarde de euro. Componenta privată – investiţii străine şi bani trimişi de românii plecaţi la muncă – a scăzut la un nivel neglijabil. Componenta publică tocmai a dat statutul de “încasator de tranşe” pentru cel de “plătitor de rate”. Din fosta speranţă a fondurilor europene n-a mai rămas nimic. Integral, aici.
Contributors. Programul economic USL – o a treia cale? – Mihnea Vasilache. Fostul prim ministru britanic Tony Blair si fostul presedinte american Bill Clinton sunt considerati ca fondatorii si practicantii cei mai de succes ai ideologiei politico-economice „The Third Way”. Asa zisa „a treia cale” a intentionat sa fuzioneze politici economice de dreapta cu politici sociale de stanga. Programul economic USL publicat pe 27 mai este prima incercare romaneasca de a adopta o astfel de ideologie.
Prezentarea in sine este schematica, dar realizata profesionist si contine doua parti: o analiza critica a situatiei dificile in care se afla economia romaneasca in prezent si o serie de masuri de relansare. Prima parte, care ocupa 29 din cele 49 de pagini ale prezentarii, nu aduce nicio surpriza. Situatia si cifrele prezentate sunt bine cunoscute si au fost analizate si criticate in mod repetat inclusiv de subsemnatul asa ca am sa trec direct la cele 20 de pagini dedicate programului economic al USL.
In mod nesurprinzator, pentru ca este pana la urma un document politic, acest program este complet lipsit de detalii si analize de tip cost – beneficiu ale diferitelor masuri propuse. Poate vor fi furnizate intr-un document ulterior. In cele ce urmeaza incerc sa analizez putinele cifre propuse si las analistii politici sa discute diferite tinte laudabile precum infiintarea diferitelor comitete si comitii destinate eficientizarii statului si birocratiei. Integral, aici
Econtext. O noua lovitura pentru trenurile romanesti: iata cum se va scufunda CFR! Vezi cine va da lovitura decisiva. Transportul feroviar din Romania a devenit recent tinta unui scandal urias, prin descoperirea lantului mitei luate de controlorii din tren si care ajungea si pana la sefii mai inalti. Piatra de moara – De altfel, acest lucru era cunoscut in tara noastra de mult timp, iar ea poate reprezenta o piatra de moara uriasa pentru compania de transport feroviar CFR. Da, reducerea incasarilor, cauzata de aceste pierderi, poate determina scufundarea companiei. Si aceasta nu este singura piatra de moara a CFR-ului. Scaderea numarului de calatori poate reprezenta o alta problema uriasa pentru compania nationala de transport feroviar, un alt motiv care ar putea contribui la falimentarea CFR. Transport in strainatate -Econtext va arata cum a evoluat transportul de calatori in ultimii 22 de ani. Mai precis, din 1990 si pana in 2011. Si ne referim doar la anumite calatorii, anume la plecarile romanilor in strainatate. Si vom vedea cati romani au plecat in strainatate cu trenul, dar si, comparativ, cu vaporul, masina personala si avionul! Vom vedea care mijloc de transport a decazut masiv in acesti ani si care castiga tot mai mult teren. Integral, aici
Vasile Dâncu. IRESCOP 2012 – II – Inactivism, lustratie, intoleranta si patriotism. Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES continuă prezentarea rezultatelor studiului IRESCOP 2012 prin prezentarea profilului electoratului românesc în ceea ce privește activismul/inactivismul, atitudinile față de lustrație, gradul de intoleranță și de patriostism manifestat.
În capitolul ”Inactivism, lustrație, intoleranță și patriotism” sunt prezentate profilurile votanților în funcție de:
§ Pasivitate și inactivitate:
- implicarea în asociații sau organizații non-profit, sindicate, organizații politice este în România destul de scăzută
§ Capacitatea de a gira conflicte și proteste:
- semnarea unei petiții sau participarea la demonstrații legale, marșuri, greve sau mitinguri, participarea românilor este scăzută, cu o tendință de creștere a implicării. Integral, aici.
Gandul. Va câştiga Ibn Hussein al doilea mandat la preşedinţia Americii? Lelia Munteanu. Robert Fisk, un mare jurnalist, unul dintre puţinii care cunosc de la faţa locului şi înţeleg bine complicatele realităţi ale Orientului Mijlociu, analizând cele două candidaturi la preşedinţia Statelor Unite, constata, cu umorul său englezesc, că musulmanii pot fi optimişti. Viitorul lor va fi decis, din ianuarie 2013, fie de Mitt Romney, “care pare a pricepe Orientul Mijlociu la fel de corect ca preotul Texan care a ars Coranul”, şi Barack Obama, “care s-a comportat ca un căţeluş, când Benjamin Netanyahu i-a atras atenţia că nu poate fi vorba despre retragerea Isarelului în graniţele din 1967”.
La drept vorbind, musulmanii sunt destul de puţin divizaţi în faţa spectacolului electoral american. Aliaţii din Golf şi l-ar dori în continuare pe Obama, fie şi numai pentru că Mitt Romney e periculos de diletant în chestiuni legate de politica internaţională. Chiar dacă regele Arabiei Saudite (şi alţi lideri autocraţi din zonă) au fost dezamăgiţi crunt când, până la urmă, Statele Unite l-au lăsat pradă revoluţionarilor din stradă pe fidelul lor prieten Mubarak. Faptul că Romney îl caracterizează pe Obama drept “nesigur, indecis, timid şi nuanţat” e mai degrabă un avantaj în faţa publicului din Orientul Mijlociu, care, Inshallah, consideră că “răbdarea e bună”. Integral, aici.
Revista 22. Cine ne scapă de ăştia? Andrei Cornea. Pentru ca alții să creadă în tine e necesar ca tu însuți, cel dintâi, să crezi în tine: iată o maximă politică elementară. Oare cei de la ARD nu au învățat-o?
Crin Antonescu criticat deschis de Andrei Chiliman la lansarea candidaților USL Sector 1, București; disidență pe față a candidaților respectivi, precum Tăriceanu și Orban, față de conducerea centrală a PNL, fără ca aceasta să poată reacționa altfel decât prin absență – se pare că, în fine, unii liberali importanți încep să-și dea seama de coșmarul pe care l-au întreținut și crescut, numit Crin Antonescu, și care amenință să devină coșmarul întregii țări. Ba ei chiar acționează. Ați mai văzut vreodată, cu o lună înainte de alegeri, la vreun partid creditat cu victoria, ca una dintre cele mai importante filiale să-l atace virulent pe liderul suprem? „Războiul stupid al declarațiilor împotriva ambasadorului SUA, a lui Merkel sau Barroso ne aruncă în ridicol“, a afirmat Chiliman. Nici Băsescu nu putea vorbi mai limpede. Despre ce alt lider important de filială vă mai amintiți ca, în plină campanie electorală, să fi susținut că cel care are conducerea partidului său e mai rău, moral și intelectual, decât adversarul, în cazul de față, Traian Băsescu? Faptul mi se pare fără precedent, el arătând criza profundă în care se afundă PNL și, implicit, USL. Integral, aici.
Contributors. Unde se rupe logica în programul economic al ARD? Cristian Socol. Ancora mesajelor pe programul economic al ARD, fostul ministru Adriean Videanu argumentează astfel: “reducerea de taxe si impozite propusă – reducerea cotei unice de la 16 la 12% va stimula puternic consumul, va fi mai multă masă monetară (!), vor fi mai multe investiţii străine, va fi creştere economică, se vor crea locuri de muncă”.
Apar o serie de dileme la care vă recomand să ne gândim împreună în weekend.
1. Este posibil ca decizia de reducere a fiscalităţii să nu genereze automat şi creşterea semnificativă a consumului dacă în economie predomină anticipările negative ale agenţilor economici şi/sau creditarea este îngheţată?
2. Este posibil ca multiplicatorul fiscal să fie aproape de zero în situaţiile de criză economică persistentă, aşa cum vedem acum la nivel mondial?
3. O fi adevărat ce spun Lucas, Sargent s.a, că modificarea cererii agregate influenţează într-o foarte mică măsură nivelul producţiei şi al veniturilor din economie?
4. Este probabil că publicul căruia vă adresaţi – un public elevat, aşa cum avem şi pe Contributors să îşi formeze anticipări de tip forward looking? Dacă ei nu cred în relaxarea fiscală propusă de dv (cum a şi declarat ieri domnul Mândrutescu) ce ne facem? Multiplicarea estimată va fi aproape de zero. Integral, aici.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ziua buna la lumea buna! Fortza fie cu noi!
Buna Dimineata Mishule 🙂
Sa speram, desi Statia Zebra nu raspunde!
Buna dimineata! 🙂
Duminica frumoasa si linistita tuturor.
Buna Dimineata, ria 🙂
va urez aceleasi urari de liniste si pace
Buna dimineata 🙂
Vazand cat este de frumos site-ul, cat de multe articole avem, cat de generoasa este platforma de discutii, eu as numi-o “Politeia de veghe”. Ma rusinez profund ca de multe ori nu imi aduc contributia si iti sunt recunoscatoare Theophyle (si echipei 🙂 )pentru timpul pe care-l castigam gasind aici totul. Va doresc o zi foarte buna, poate ne da Dumnezeu si o stire buna, sa asteptam cu incredere.
“Through error and trial”, asa au aparut oamenii mari.
Buna Dimineata Giorgia,
Generozitatea ta este pe masura comunitatii noastre si a platformei pe care am creat-o impreuna. Ti-ai adus si iti aduci in fiecare zi contributia! Speram impreuna la stiri mai bune 😀
Buna ziua si buna sa va ramina inima
Tot mai addicted to Politeia, ceea ce poate fi enervant pt ca n’am acces la www cind vreau.
Oricum, io va doresc o saptamina ok si fara prea multe surprize neplacute
Buna Ziua,
Va urez mai mult acces 🙂
Buna ziua,
Aseara la Arad la Festivalul Vinului din fata primariei a fost si MRU insotit de Gheorghe Falca, Mihai Neamtu si Lucian Rivis Tipei, ultimul fiind “cavalerul” care i-a cedat locul lui MN pe colegiul sau. Daca a vrut sa fie o actiune de luat pulsul participantilor a fost destul de anemica, au fost statici si au interactionat doar cu cei care au preluat ei initativa de a comunica.
Buna Ziua,
Multumesc pentru comentariu si pentru informatii!
o zi buna tuturor.
Buna Ziua sare 🙂
Pentru interesati:
Der Spiegel: Fonduri europene în buzunarul ruşilor
Buna ziua.
Ce semnificatie are articolul lui Mihnea Vasilache din contributors? Nu ca n-ar fi interesant insa e din luna mai 🙂
Salut Grig :)\
L-am postat contra-pondere a articolului care relationa cu programul ARD
Salut,
DNA a arestat un tinar deputat PDL de vrancea cu flagrant de primire mita, pentru atribuirea de contracte in Vrancea .
Mai, ala e si corupt si dobitoc, Cum a indraznit sa ofere contracte in Vrancea contra spaga ? Acolo numai Oprisan are voie sa atribuie contracte !
Ce obraznicie 🙂 Bine au facut ca l-au arestat
TDS,
hai si tu – ce trebuiau sa-i dea premiu ca e bou!
Premiu de curaj. 🙂 🙂 Sa ceri spaga in Vrancea ? Sa oferi protectie in cartierul lui Capone din Chicago.
..
Toni Grebla zice ca astia sunt PDL-istii : nepregatiti si hoti, parca alesi de partid . Spune ca vor face efortul sa il inchida cu celeritate desi suntem in timp de alegeri.
buna ziua. fenechiu il apara, zice ca e campanie electorala, poate a fost o inscenare 🙂
servus Theophyle :)multumesc si eu pentru minunatul cadou care este noul format Politeia World 🙂 la tema de astazi ma opresc asupra programului economic propus de ARD…sunt de acord cu semnele de intrebare asupra caruia este nevoie de reflectie…nu este suficient(in opinia mea)sa reduci fiscalitatea pe profit…nu poti stimula nici productia,nici consumul si cu atat mai putin crearea de locuri de munca fara a reduce semnificativ impozitul pe munca si fara sa elimini cat mai mult din birocratia care sufoca mediul privat care este de fapt motorul economiei…nu sunt mare economist sau finantist…vor spune unii ca acest fel de masuri ar duce la scaderea drastica a veniturilor la buget…se poate dar pierderile pot fi compensate prin masuri de combatere a evaziunii,prin masuri de eliminare a incompetentei manageriale,a raudelor,a prlegiilor nemeritate a intermediarilor profitori si a contractelor paguboase din sectorul economiei de stat…
Salu emily,
Cu placere!
erata…a fraudelor in loc de…raudelor…typo
TRU – interventie de la sediul de campanie. Reactie buna si rapida.
Noi PDL si ARD nu ne facem scut de aparare a coruptiei , in timp ce USL, Crin si Ponta au reactionat recent urit in privinta celor 4 usl-isti
Reactia este buna
Salut in aceasta duminica noroasa .
Chestia cu deputatul PDL prins luind spaga va duce in mod sigur la obtinerea de catre ARD a cel putin 30 % din fotolile parlamentare .
Blaga si Videanu vor invinge categoric . 🙂
Opozitia e la fel de curata ca guvernarea . Avem de unde alege . 🙁
Se va intimpla altceva. Toti candidatii corupti, semicorupti sau viitori corupti vor migra la USL in corpore pentru ca la ARD intri la pirnaie rapid. in timp ce la USL vor fi ajutati si sprijiniti.
Va ramane doar MMacovei , Vlaston si citiva necorupti….. Restu’ valeaaa la USL 🙂
buna ziua
@stefan:
poate aveti vreun prieten in cluj;rugati-l sa caute siu sa va trimita-daca exista-cei ” sapte ani de acasa”/i-ati uitat
a3 a ajuns “vedeta” in europa
http://www.evz.ro/detalii/stiri/televiziunile-de-stiri-din-romania-ventilator-de-mizerii-scrie-frankfurter-allgemeine-1010475.html
Salut,
am citi originalul. Super articol!!!
Felicitari pentru initiativa