Un numitor comun – “despotismul majorităţii”
03/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Politic, Opinii |
Alexis de Tocqueville scria in fundamentala lui carte ”Despre democraţie în America”: “pericolele care pandesc democratia Americana in urmatorul secol, printre care ceea ce el numeste despotismul majoritatii”. Fara indoiala ca acest mare luminat a avut dreptate, daca nu in America (inca), in lumea democratica sau cea care se doreste democratica. Am scris extrem de mult despre posibilele efecte ale “tiraniei majoritatii” (vezi aici intregul serial); astazi dupa un an de la incercarea de puci constitutional cred ca trebuie sa vedem exact unde si impreuna cu cine ne aflam pe drumul greu spre o normalitate europeana.
Intr-o tara majoritarista, protejarea drepturilor minoritatii nu poate fi mai puternica decat angajamentul majoritatii cetatenilor in pastrarea drepturilor democratice pentru toti cetatenii si in evitarea consecintelor nefaste ale periclitarii intereselor minoritatii. Prin ea insasi, nici o varianta majoritara sau nemajoritara nu poate asigura dreptatea in deciziile colective fara un dialog consistent si nepartizan. Intr-o tara ca Romania, care nu are nici suficienta traditie democratica, nici cultura politica participativa si nici un nivel ridicat de incredere sociala, de fiecare data cand s-a pus problema unor relatii dintre o majoritate temporara si o minoritate la fel de temporara s-au produs derapaje democratice sau s-a ajuns in extrema dictaturii. Aceasta situatie nu este nici singulara si nici speciala pentru Romania, ci este intalnita tot mai des in tari cu democratii deficitare (vezi indexul publicat, aici)
Astazi mai mult ca oricand putem vedea cu ochiul liber numitorul comun intre evenimentele din Egipt, Turcia sau Ungaria ( ma refer la constitutia maghiara condamnata ieri la CEDO) si ceea ce se intampla in Romania cu acapararea totala a puterii de catre USL si promovarea unor revizuiri constitutionale profund anti democratice, revizuiri care anuleaza de facto statul de drept.
Nu exista nici o diferenta intre islamismul impus de “Fratii musulmani” in Egipt, de autoritarismul islamist al lui Erdogan in Turcia, extremismul fascist al lui Orban in Ungaria si aberatiile constitutionaliste ale lui Antonescu-Chiuariu, cu sustinerea activa a lui Voiculescu si tacita a lui Ponta.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
salut , ne-am putea declara minortate ( politeia de ex ) si sa cerem drepturi precum celelalte minoritati :))