Ticăloşi eterni si eroi uitaţi
01/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Opinii |
Ca in fiecare an, la pranzul zilei de Anul nou, o multime de oameni vizioneaza Concertul de Anul Nou al Filarmonicii (Neujahrskonzert) din Viena, care ca in fiecare an se termina cu ultra-cunoscutul marş al lui Radetzky (Radetzkymarsch). Imi place acest mars pentru ritmul său marcant si pentru faptul ca intr-un fel sau altul marsul respectiv reprezinta o traditie, care a devenit cel putin europeana daca nu universala.
Istoria marsului si a personalitatii careia ii poarta numele este mai mult decat surprinzatoare, aproape macabră. Contele Josef Wenzel Radetzky (1766-1858), cunoscut in Cehia sub numele de Josef Václav Radecký, a fost un un nobil ceh, feldmareşal imperial austriac, unul din cei mai reputaţi comandanţi militari din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Unii (printre care si eu) il considera un ticalos sinistru, care a reprimat cu cruzime mişcarea revoluţionară din nordul Italiei si a mascrat mii de oameni, multi nevinovati, dupa batalia de la Custoza, in 1848. Numit guvernator general al regatului lombardo-veneţian, fosta Republică de San Marco, a fost considerat ca una din cele mai crude si violente personalitati din istoria Italiei, care nu este lipsita dupa cum se stie, de criminali. Astazi marele feldmareşal ar fi fost judecat pentru crime de razboi la Tribunalul de la Haga.
Povestea marsului este si mai interesanta. Marsul a fost compus de Johann Strauss (tatăl) pentru a-si salva fiul de la o moarte aproape sigura. Fiul lui Strauss (tatăl), Johann Strauss (fiul) s-a alaturat revolutionarilor din 1848, a fost capturat si a fost aproape de executie. Feldmareşalul Radetzky l-a facut “scapat” din cauza acestui mars trimfal compus pentru el de tatal respectivului revolutionar. Daca ar fi fost executat nu am fi avut placerea sa ascultam nemuritoarele piese ale lui Strauss (fiul) “Dunărea albastră”, “Sânge vienez”, “Vals imperial”, “Vin, femei şi cântec” si nici nu am fi putut viziona celebra opereta “Liliacul”.
O ultima amintire, si ea placuta, ma leaga de acest mars. Un bun prieten si intr-un fel coleg, m-a invitat acum aproape doua decenii la o petrecere a vestitului Regiment Numarul 1 Dragoni de Garda al Reginei Marii Britanii (QDG). Fost regiment de cavalerie, astazi de blindate, este un regiment Galez astazi stationat in Germania, sub comanda unei brigazi de comando. Acesti baieti, dupa anumite festivitati, cand se intoxica putin cu alcool (pe romaneste se imbata) canta cu o mare veselie Radetzkymarsch, care este si imnul batalionului. Deci sa-i vedem pe eroi, sa-i memoram pe lombarzi si sa ascultam dedicatia eternului ticalos.
http://[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=kR4wef6dhg0&feature=related]
http://[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=qTVn77wm1vs]
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ah ce mi-a placuuut! Pentru familia mea concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena este sfant!
Minunata muzica, frumoasa istorie!
Da, mar 🙂
Istorie!
La multi ani .
Marite scrib , un scurt “concert” mai putin faimos dar extrem de interesant (din toate punctele de vedere) pentru a intelege ce e istoria si traditile ei .
http://www.youtube.com/watch?v=FA62X9kHrDo