Ponta mondialu’ rescrie diplomaţia Romaniei
02/11/2012 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Opinii |
Cand un stat transforma politica interna in politica externa este semnalul clar ca normalitatea in relatiile internationala ale acelui stat se transforma in haos. Din nefericire, guvernul Ponta a debutat printr-o gafa si o tine intr-o continua gafa pana astazi, la 6 luni de la inagurarea acestui nefericit guvern. Ponta si guvernul condus de el inca nu au aflat ca Romania este membra a Uniunii Europene si a aliantei Nord Atlantice. Declaratiile lui Ponta de marti la Ambasada Turciei din care, citez – “Premierul Victor Ponta a transmis Guvernului de la Ankara că Turcia poate conta pe România ca partener şi “aliat militar”, având în vedere problemele înregistrate la frontiera estică, în contextul în care între Turcia şi Siria există tensiuni la frontieră”.
Absolut de acord, ceea ce a uitat dl Ponta este ca o astfel de promisiune se poate face numai in cadrul NATO. Nu cunoaste dl Ponta, premierul Romaniei articolul 5 al tratatul de alianta pe care l-a semnat statul roman, care mentioneaza: “Partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau a mai multora dintre ele in Europa sau in America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor”. Deci Romania poate ajuta cu multe oftaturi Turcia fara aprobarea unanima a membrilor NATO printre care se numara si Turcia.
***
Guvernul lui Ponta si-a inceput guvernarea nu cu o strangere de mana cordiala intinsa aliatilor si partenerilor europeni , ci cu o ditiramba rusinoasa spre rasarit a celui mai deficitar ministru de externe pe care l-a avut Romania nu din 1948, ci din toate timpurile, “venerabilul” Andrei Marga.
Comportamentul international al premierului Ponta este greu de imitat, nimeni nu a reusit sa aduca oprobiu la adresa statului roman in felul in care acest jalnic premier a facut-o. Atacul direct si personal la adresa cancelarului Germaniei, dna Merkel a fost climaxul grosolaniei acestui premier, citez: “Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29 iulie. Merkel si crestin democratii germani sunt cei care au crezut întodeauna în austeritate, în tăieri. În timp ce restul Europei spune un singur lucru: că suntem în standarde europene. Inidferent ce vor crestin democratii germani, românii vor vota pe 29 iulie” este atat de surprinzator si impertinent ca a obligat si pe socialistii germani sa hotarasca mutarea congresului socialist de la Bucuresti.
Cred ca aceasta perioada nefasta a politicii externe romanesti a fost caracterizata desavarsit de cunoscutul saptamanal britanic Te Economist – “Ponta luptă murdar chiar şi pentru standardele româneşti”. Revista “The Economist” a criticat în termeni duri situatia politică din România si măsurile luate de premierul Victor Ponta. “Faptul că România a intrat în Uniunea Europeană a însemnat că a îndeplinit şi că şi-a asumat să se încadreze în standardele stricte ale bunei guvernări şi respectul pentru lege ale UE. Aceasta este teoria, însă practica e mai problematica, după cum s-a putut vedea din disputa dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu”. Articolul a fost publicat la data de 14 iulie 2012. De atunci si pana acum nu a existat cotidian international de prima mana care nu a criticat derapajele premierului Ponta, la fel cum nu a existat aproape personalitate europeana care nu a fost atacata personal de acest premier. De la Barroso, Van Rompuy si pana la Susan Reding toti sunt acuzati cu tot felul de acuze fanteziste pentru singurul lucru pe care il doresc – repectarea angajamentelor la care s-a obligat Romania prin aderarea la Uniunea Europeana.
La data de 17 iulie, Victor Ponta s-a prezentat la aeroportul Otopeni pentru a discuta cu ministrul britanic de Externe William Hague. Aceasta intalnire poate fi memorata de istoria diplomatiei romanesti ca una dintre cele mai ciudate din toate de care am avut parte in ultimul deceniu. In comunicatul Ambasadei briranice s-a mentionat: „A fost o escală specială a ministrului britanic, care a dorit să vină la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române pe tema recentelor evoluţii de pe scena politica românească” si “Ministrul britanic de Externe William Hague a avut o întrevedere cu prim-ministrul român Victor Ponta astăzi, 17 iulie, la Bucureşti. Cei doi au abordat subiecte legate de parteneriatul strategic dintre România şi Marea Britanie, precum şi aspecte ale situaţiei politice actuale din România” Mda’, unora trebuie amintit tratatele semnate, pentru ca de la sine nu au nici o sansa sa si le aminteasca.
Pe 3 septembrie anul curent premierul Victor Ponta declara, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei, că politica externă a României rămâne pe coordonatele stabilite de mult, precizând că aceste coordonate rămân neschimbate indiferent de schimbările politice interne. Intrebarea ar fi cum? Cand nici un politician de marca din afara imediata a catorva socialisti europeni nu doreste sa se intalneasca cu el.
Intr-o lume civilizata, si mai mult ca oriunde in relatiile intre stare exista traditii cutume si proceduri de comunicare, acest premier le-a incalcat grosolan pe toate, transferand angoaselor pesonale la discursul institutional. Cu o biografie falsa, atribuindu-si merite inexistente, acest premier se exclude din lumea in care Romania trebuie sa aspire si sa faca parte.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]