MRU la “Ordinea Zilei”: Şansele României ca naţiune europeană
28/03/2014 | Autor theophyle Categorii: Interviu, Magazin Politic, Opinii |
Despre integrarea Crimeei în Federația Rusă și evoluția politică în zona de est a Europei? Ce urmări va avea anexarea Crimeei la Federația Rusă?
Lumea arată altfel astăzi față de cum arăta până în clipa în care trupele rusești au intrat în Crimeea. Ceea ce se întâmplă ar trebui să ne ducă pe toți cu gândul la o constatare: ne-am obișnuit să credem că pacea este veșnică. Aceasta pentru simplu fapt că au trecut doar două generații de la al doilea război mondial. Pacea este costisitoare. Pacea este foarte costisitoare. Pacea înseamnă efort diplomatic, înseamnă efort politic, înseamnă lideri cu viziune, înseamnă încredere în prosperitate, înseamnă dialog.
Toate acestea au nevoie de susținerea voinței. Dacă voința nu există, atunci conflictul apare. Nu se poate ca pacea, pentru care în urmă cu 60-70 de ani au murit zeci de milioane de oameni, să fie puse în pericol de voința unuia singur. Am mai trecut prin acest episod odată. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la declanșarea primului război mondial, conflagrație care a făcut ca o pătrime din populația continentului să dispară. Oare nu e suficient?
Despre situația din Transnistria?
Provocări există și vor exista dintotdeauna. Dacă răspundem provocărilor cu înțelepciune, fără să dăm înapoi, nu dăm nici transnistrenilor posibilitatea de a reaprinde un conflict înghețat. Noi trebuie să știm că provocările vor tot fi. Nici să le dăm o dimensiune enormă acestor lucruri, dar trebuie să înțelegem că, da, se poate oricând să izbucnească oricând un conflict. E suficient un pretext.
Despre alegerile europarlamentare. Avem liste, dar avem oameni care să reprezinte cu adevărat România la Parlamentul European?
Europarlamentarele sunt de două ori importante. Europarlamentarii noștri sunt plătiți și din banii noștri, pentru că România plătește peste un miliard de euro pe an. În buzunarele celor care ajung europarlamentari se regăsesc și cenții pe care îi dăm fiecare dintre noi, sigur, și cetățenii germani și cetățenii spanioli și cetățenii francezi, dar și cetățenii români. Și noi ne permitem să trimitem la Bruxelles un Becali care ajunge la pușcărie, iar după aceasta nu deranjează pe nimeni?
Ne permitem să trimitem la Bruxelles, partide mari — rude, prieteni politici, oameni care au nevoie de o sinecură, oameni care nu au deschis o dată gura în Parlamentul European? Mergeți în stradă și întrebați românii dacă știu și pot spune șase sau șapte nume de europarlamentari care s-au remarcat pe meritul prezenței lor politice în Parlamentul European. O să vă pomenească de Becali. Asta e matrice de europarlamentar? Acolo nu te duci de mobile politice din România care au nevoie de perfuzii, acolo, în loc de aici, în sens alegoric, nu te duci cu oameni care nu pronunță bine nici propria limbă maternă. Este elementar important acest lucru.
Despre disensiunile apărute între principalele partide care au format Uniunea Social Liberală afectează imaginea clasei politice ?
Dintr-un rău mai mare au apărut două rele la fel de mari. Cam cum se înmulțesc virușii. Clasa politică este construită într-o proporție covârșitoare din oameni care consideră că drumul cel mai scurt spre banul public, adică banul furat, este în politică. Clasa politică este alcătuită dintr-o majoritate covârșitoare care nu cunoaște beneficiul muncii corecte și pe care un cuvânt, cuvântul ‘merit’, îi sperie, îi îngrozește.
Exact împotriva acestei clase politice se datorează prezența noastră, a Forței Civice. Ne ridicăm împotriva ei tocmai pentru că proporția înfiorătoare de clienți, de mediocri aroganți și suficienți nu fac altceva decât să rupă bucată cu bucată șansele pe care le-am putea avea ca națiune europeană. În 25 de ani în care Polonia a construit 4.000 de kilometri de autostradă, iar în România nu sunt nici măcar 800. Sunt 25 de ani la capătul cărora România tot pierde anual un medic din cinci. Este România în care după 25 de ani muncești, ca în robia otomană, aproape două treimi din lună pentru tine și mai bine de o treime pentru stat. Nu se mai poate așa. Țara nu mai poate să meargă mai departe așa. Nici nu putem să stăm să asistăm neputincioși la felul în care oamenii aceștia o împing către pierzanie. Nu poți să stai tot timpul acasă liniștit, acceptând că un primar își poate etala bogățiile pe care doar marii miliardari Ucrainei și ai Rusiei le mai au, și asta având acces la un salariu de primar. Cum e posibil ca un președinte de Consiliu Județean să declare conturi de milioane de euro? E președinte de Consiliu Județean plătit din banii tuturor. Lucrurile acestea nu mai pot fi privite cu indiferență.
Despre nevoia de ‘bărbați de stat’ a României. Cine sunt acești bărbați? Care este matricea bărbatului de stat?
Ne uităm la generația care urmează. Generația care a intrat în politică având 30 de ani la începutul anilor ’90 și-a îndeplinit de mult datoria față de patrie. Au fost solidari când România a intrat în Alianța Nord-Atlantică, au fost solidari când am intrat în UE și au înțeles rostul istoric, dar trebuie să facem loc generației care urmează, generația care a lucrat și s-a obișnuit cu standardele calității occidentale și care dorește o altfel de civilizație în România. De acolo apar bărbații de stat. Dacă românii nu vor sta într-o proporție îngrijorător de mare impasibili și nu vor asista inerți la starea de fapt în România, atunci, da, se va putea construi civilizația pe care ne-o dorim cu toții. Nu e greu să faci din România o țară prosperă și de viitor. De fapt, este extrem de simplu. Totul e să respecți niște principii. Unul dintre ele se numește muncă, al doilea merit, un altul este onoare, cinste, încredere.
Interviul integral a fost publicat astazi 28 martie 2014 de agentia Agerpres.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ziua buna,
multa bafta, pentru toate trebuie sa existe un inceput 🙂
Off topic! – se pare ca se indeplineste previziunea 🙁 asta mai lipseste in actualul context – “In deceniul cat s-a aflat la conducerea guvernului de la Oslo, el a stabilit legaturi stranse cu Rusia vecina, fapt care, conform presei din tara sa, joaca in favoarea lui in criza actuala din Ucraina dintre NATO si Moscova.”
http://www.hotnews.ro/stiri-international-16922489-surse-diplomatice-aliatii-nato-acord-fostul-premier-norvegian-jens-stoltenberg-fie-noul-secretar-general-aliantei.htm
salit,
mare tragedie – Am si spus-o
http://politeia.org.ro/international/stiri-externe-24-martie-2014-jens-stoltenberg-potential-secretar-general-al-nato-o-nebunie-adevarata/26125/
Poate ca nu este așa mare tragedie… Stoltenberg este expert in global warming (ironic in tara care este pompa de benzina pentru Europa de vest)cu convingeri anti-americane, acum 30 de ani. Dar, in Europa este o poziție politica “safe” sa fi antiamerican.
Preferabil in poziția asta decat un italian sau grec. Sa nu uitam ca peste 70% din bugetul NATO este asigurat de US.
pentru interesati – MRU la Tv Iasi
http://www.livestream.com/telem_iasi
Multumim. Este o placere sa asculti…normalitatea !!!!
Cu placere, mai greu sa o vezi si sa speri ca o poti simtii in viitorul apropiat 🙁
nu mai fac de mult parte din categoria optimistilor si totusi sper, mai ales ca am auzit in jurul meu persoane care sunt de acord cu normalitatea afisata de MRU. Eu cred ca vor fi surprize, mai ales in actualul context.
Sper ca baietii veseli sa marseze in continuare pe relatia China/Rusia si sa pastreze cat mai mult starea de balaceala cu orientare spre est. Este cinica abordarea mea, dar modul de actiune al gastii actuale se transforma in bomba cu ceas ptr. ei, sunt cei mai buni agenti electorali ptr. schimbarea atat de necesara.
Nu sunteti deloc cinic. Ne dorim normalitate.Ca ea se numeste ,in cazul nostru MRU,cu atat mai
bine noua si…
Bun gasit
Ma tem ca e mult prea devreme pentru optimism. Din pacate, o parte destul de consistenta dintre conationali nu inteleg limba normalitatii. O alta, mai mica, asteapta in continuare ingerii, nimic nu se ridica la asteptarile sale.
Iar alte parti (particele?), de data asta partide, s-au apucat sa isi sape drumuri si sunt atit de prinse de treaba asta ca inca nu si-au dat seama ca de fapt sapa pe loc Si iese o groapa. Adica mai multe.
Multumesc pentru publicarea interviului.
In cuvinte putine, adevar cristalin si dens.
Off topic… Pe rapitorii astia vrea sa-i aduca gibonul dement in Romania?
http://spectrum.ieee.org/tech-talk/computing/hardware/us-suspicions-of-chinas-huawei-based-partly-on-nsas-own-spy-tricks/?utm_source=techalert&utm_medium=email&utm_campaign=032714
buna seara 🙂
Buna seara Ziggy! 🙂
Buna seara Doamna ! 🙂
Buna seara
impecabil dignoastic al gashtii numita”clasa politica”
de asta toti gashcarii-si,da “y compris” dl basescu-nu-l agreaza
e surprinzator ca basescu nu sesizeaza:dar,cand la o anumita varsta biologica nu vrei sa-ti recunosti limitele “fizice”(termen corect politic)e si greu
“…Dintr-un rău mai mare au apărut două rele la fel de mari. Cam cum se înmulțesc virușii. Clasa politică este construită într-o proporție covârșitoare din oameni care consideră că drumul cel mai scurt spre banul public, adică banul furat, este în politică. Clasa politică este alcătuită dintr-o majoritate covârșitoare care nu cunoaște beneficiul muncii corecte și pe care un cuvânt, cuvântul ‘merit’, îi sperie, îi îngrozește…”
si mi-as permite o corectie:intrarea tarii in eu si nato apartine generatiei care in 90 avea 30-40 ani,nu numai 30
As indrazni sa adancesc nuantarea. NATO ca NATO dar aderenta la *UE a avut “la baza” eterna speranta ca ne va da ceva… de unde deziluzia si spiritul majoritar anti-*ue 😉
Salut intamplator
Adevarat – așteptarea era ca vom primi ceva de pomana.
In realitate s-au realizat foarte multe – fără ue sau NATO, poziția țării ar fi fost similară cu Republica Moldova.
In realitate… “pozitia tarii” este similara cu a rss sholdovinieasca
ps: http://www.youtube.com/watch?v=kIWZ6Kzwm7Y 😉
Bună seara stimați cititori ai Politeiei!
Am lansat o… ghicitoare azi dimineață la 10:35 (http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-28-martie-3-200-de-companii-medii-si-mari-risca-falimentul/26282/#comment-74959)
Au binevoit să se prindă, cu umor, în jocul meu @theophyle, @intamplator și @zigzag. Intrebam ce unește țări din Africa (multe), America de Sud (destule) și republici „insulare”: Afghanistan, Africa de Sud, Algeria, Angola, Antigua-Barbuda, Argentina, Bangladesh, Botswana, Brazilia, Brunei, Burkina Faso, Burundi, Cambodgia, China, Comore, Djibouti, Dominica, Ecuador, Egipt, El Salvador, Eritrea, Etiopia, Fiji, Gabon, Gambia, Guyana, India, Irak, Jamaica, Kazahstan, Kenya, Lesotho, Mali, Mauritania, Mongolia, Mozambic, Myanmar, Namibia, Nauru, Nepal, Pakistan, Paraguay, Ruanda, Saint Kitts-Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent-Grenadine, Sao Tome Principe, Senegal, Sudanul de Sud, Sri Lanka, Surinam, Swaziland, Uganda, Tanzania, Uruguay, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.
Ei bine, toate țările de mai sus s-au abținut la votul de la ONU la adoptarea rezoluției privind integritatea teritorială a Ucrainei.
https://twitter.com/UN_PGA/status/449216773460463617/photo/1
Ce mi s-a părut fascinant e să (re)descopăr linia de fractură de pe diferite continente între pro-vest și pro-[ex] URSS, între îmbrățișarea „ursului” (umilele state africane, prezumabil cu mari datorii la ruși pentru achiziționarea de armament ca și cele sud americane) și rațiuni politice prea sofisticate pentru ele (deși… integritatea teritorială n-ar trebui să reprezinte ceva prea sofisticat, nu-i așa?)
Am înțeles de ce China s-a abținut, de ce Egipt s-a abținut, de ce India s-a abținut, dar… pentru numele Domnului, de ce Fiji? De ce vajnicii rugbiști din Fiji ar face jocul rușilor? Well, that beats my mind…
Unificarea dreptei, iimpreuna cu Distinsul Mihai Razvan Ungureanu in prim plan, este VITALA, iar oamenilor dreptei trebuie sa li se aprinda beculetele de alarma ACUM !!!
Cel tarziu dupa europarlamentare, FORTA CIVICA, PDL, PNL, PNTCD trebuie sa se aseze la masa si neintarziat sa se puna de acord pentru STOPAREA CIUMEI ROSII PESEDISTE !
Cine isi inchipuie ca aceste intelegeri pot avea intre loc intre turul 1 si turul 2 al alegerilor prezidentiale este de o naivitate criminala si nu intelege ca dreapta este in pericol sa retraiasca catastrofa electorala a anului 2000 !!!
Daca domnii Predoiu, Blaga, doamna Udrea nu inteleg sa faca un pas in spate, daca vor sa faca parte dintr-un partid balama, ce primeste ciozvartele azvarlite de hienele pesediste sunt liberi s-o faca , dar fara oamenii rationali, cei ce nu ne-am pierdut sperantele…
Buna seara Cristian!
Ca tehnica de castig pe termen scurt ai dreptate!
Dar ce se intampla cu un PDL care si-a atins limitele si pare fara viata ( cu toate icnetele de lupta ale luptatoarei VASS si inclestarea verbala a vajnicului Draga Stolo, un PNL intoxicat de secu’ si afaceristi de rit nou-unii la bulau, un PNTCD resuscitat de un personaj cam mult plimbatul Adrian Pavelescu cu servantul chilimanian – Vlad Moisescu si braileanca bloggerita DAIANA TUSa?:)
Nu iti suna a ciorba minestrone? 🙂
hmmmm, cam pestrita ‘dreapta’..
Porumbaca s-ar zice! 🙂
Stanga e ciubota! Calca totu’ in picioare!
https://www.youtube.com/watch?v=5tNQj2rypfM
Salut de seara
Raspunsuri elegante si de bun simt la intrebari bine alese. M-ar fi surprins contrariul. Neplacut.
Am doar o mica remarca despre cat de lesne este acum sa faci din aceasta “tara” una prospera si de viitor. Era valabila in urma cu doua decenii.
@kenwood:”contra”buna seara
afirmatia e corecta cu nuantari/
sa ne reamintim ca in timpul “negocierilor”(ghilimele intentionate,ca a fost o gluma sinistra negocierea asta datorita echipei romane)se auzeau voci destul de tare care sustineau ca “ue ne vrea in ca suntem piata de desfacere” sau “nu suntem pregatiti”/prima afirmatie in ghilimele,spre buna regula de reamintit ca exista acord de liber schimb din 93/94,deci nu existau taxe vamale intre eu&romania
a fost -privind retrospectiv-un genial pr facut de cei de la eu si…(intuiti) facandu-i pe liderii de atunci ca isi pot face mendrele in continuare
una peste alta,bine ca putin(rusia)era prea preocupat cu consolidarea lui prin “pacificarea”ceceniei
ca “boborul” vrea pomana” e undeva de inteles:spune-i insa mereu “boborului” ca fara a “a fi in/asculta” de eu inseamna vize si se linisteste imediat/asta ar trebui spus in fiecare ora
Da. Tocmai de aceea am nuantat. E adevarat ca m-am referit doar la p*lime si am omis (neintentionat, sorry) tagma jefuitorilor. Adica pe cei pe care dvs ii numiti “liderii de atunci”. N-am vreo urma de simpatie nici pt succesori. Ba chiar mi-e greu sa disting intre tafna si fudulia cismarului care vindea sub pretul de productie si capitolele de aderare.
Faza cu vizele… e din aceeasi gama a regretului iepocii. Multi/e se declara nostalgici/e dar vor “benzina/carne/lapte/buleftrica la liber”.
Kenwood mie imi place ce scrie omul ala politologul britanic Tom Gallagher ! Cum s-a facut lipeala Romaniei in 2007, poate fi martora povestitoare Crestina Baronesa de Winterbourne :), prietena lui nen’tu Nascase si comisarului pt extindere 🙂 D.H.C de Cluj -Günter Verheugen si acesta prietinu’ lui Nascase si al negociatorului din partea Romaniei, Vasile Puscas!
Era pregatita Romania sa adere la UE in 2007? Sarkozi si Merkel au spus ca da! Apoi s-au cainat! 🙂
Ce faci acum ca VIVI e urmasul lui Nascase si baiatu’ apreciat de sistem! 10 ani poti trai cu Ponta?
Damele poluare si dominii zic ca da! 😉
Sa adormi in intersectie nu alta!
Scuze, off-topic, dar asta e mentalitatea bascanilor ! 🙂
http://www.ziare.com/nicusor-constantinescu/dna/nicusor-constantinescu-sunt-bogat-pentru-ca-mi-am-riscat-casa-familia-1290478
Seara buna
Frumos discursul lui MRU.
Dupa 25 de ani ar fi ora sa se cantareasca exclusiv cinstea, morala, etica si nu donatile la partid prin care unii au ajuns milionari fara sa aiba habar ce inseamna capitalism .
domnule stefan60, discursul nu e frumos! discursul este al unui diplomat specializat si instruit! pe partea externa este super indrituit sa fie nominalizat drept cel mai bun posibil presedinte al Romaniei! Din pacate, pe partea “mesajului” intern, romanii au fost “obisnuiti” ani buni cu violenta verbala, mitocania, minciuna si grosolania, populismul politruc, fiind sampanizati cu promisiuni festive electorale! Aici e vulnerabilitatea ! MRU si echipa sa va reusi sa sparga pojchita asta parsiva inoculata in electoratul romanesc? Bine-ar fi! Pentru ca nu sunt alte sanse vizibile de revigorare !
Daca ziceti dvs . “ca discursul nu e frumos” , fiecare cu opinile lui . 🙂
In rest , mai sint si altii instruiti in tara asta dar cind asculti ce si cum vorbesc , vine sa pui mana pe pistol . 🙂
Discursul este impecabil! E vorba de nuante! 😛
buna dimineata,
postare noua – Sfârşit de săptămână – 29 martie / Românul în UE = sărac, bine educat, care moare repede