DW: Un preşedinte de nerecunoscut
17/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Opinii, Politeia Digest, Stiri Europene |
Articol scris de George Arun. Redactor Medana Weident
Prin pactul de coabitare încheiat cu Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu şi-a asigurat încheierea mandatului prezidenţial la termen, anume în 2014.
Însă după cum îl cunoaştem pe preşedinte, este greu de crezut ca aceasta să fi fost singura garanţie pe care i-a cerut-o liderului cel mai important al USL, Victor Ponta.
De ani de zile preşedintele Traian Băsescu a fost identificat de o mare parte a românilor cu luptătorul fără rezerve împotriva corupţiei – în mod special a corupţiei clasei politice -, cu garantul cel mai credibil al independenţei Justiţiei. Ar fi cu totul nedrept să nu îi recunoaştem acest merit, fie şi doar făcînd un exerciţiu de imaginaţie prin care să ne închipuim că DNA ar fi funcţionat în toţi aceşti ani fără numirea lui Daniel Morar în fruntea instituţiei. Multe din marile dosare de corupţie au fost finalizate de procurorii de la DNA şi au ajuns în instanţă.
Faptul că multe dintre acestea se judecă de ani de zile, fără a avea sentinţe definitive, unele apropiindu-se de prescripţie, nu mai ţine de competenţa şi rectitudinea procurorilor, ci de tertipurile avocăţeşti de amînare a judecării unei cauze, pe care sistemul nostru judiciar le permite, dar şi de o serie de lacune legislative.
Exemplul cel mai concludent este acela al procesului lui Dan Voiculescu (dosarul de privatizare a ICA), proces care a suferit tot atîtea transferuri de la ÎCCJ la Tribunalul Bucureşti, cîte metamorfozări a traversat şi inculpatul, din calitatea de senator în aceea de “simplu cetăţean”.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri, 15 mai, că a semnat decretele de numire în funcţie pentru toţi cei şase procurori nominalizaţi de Victor Ponta în fruntea Parchetului general, DNA şi DIICOT. Nimic nou. Numele celor şase au fost stabilite de preşedinte şi primul ministru înaintea anunţului de nominalizare a acestora făcut de Victor Ponta, pe atunci deţinînd şi funcţia de ministru interimar al Justiţiei.
Secţia de procurori a CSM s-a conformat înţelegerii politice: o dată devansînd termenul stabilit pentru audierea celor şase, iar a doua oară avizîndu-i pe toţi pozitiv, în frunte cu Tiberiu Niţu. De la avizul negativ pe care Niţu l-a primit în noiembrie anul trecut de la CSM pînă la avizul pozitiv de acum, se pare că actualul Procuror general a parcurs o întreagă carieră. Dar nu una juridică, ci politică.
Interesant e jocul făcut de PNL în chestiunea numirii procurorilor din fruntea Parchetelor. În momentul în care Ponta a anunţat nominalizările, Crin Antonescu a afirmat că partidul său se spală pe mîini de orice responsabilitate în ceea ce priveşte Justiţia. Nu şi-a mai revendicat portofoliul de ministru al Justiţiei şi nu a cerut nici un altul la schimb. Întrebarea s-a pus atunci şi stăruie şi acum: Oare de ce?
Un posibil răspuns îl putem avea acum, după ce preşedintele Băsescu a semnat decretele de numire. Noii procurori din fruntea Parchetelor sînt pe deplin convenabili şi lui Crin Antonescu şi PNL. Au fost şi în momentul în care i-a nominalizat Victor Ponta. Cine crede că penalii din rîndul liberalilor s-ar teme de Laura Codruţa Kovesi se înşală. În starea de fapt în care corupţia la noi e transpartinică, şi ingerinţele politice în Justiţie sînt la fel.
Crin Antonescu nu a semnat un pact de coabitare cu Traian Băsescu, dar a fost prezent la semnarea pactului Băsescu-Ponta. În calitate de ce, ne întrebăm noi acum? Integral la Deutsche Welle
Nota: Merita citit pana la sfarsit. De amintit ca Deutsche Welle este “Vocea Germaniei” si chiar reprezinta multe dintre pozitionarile guvernului de la Berlin
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Cred ca multi ar sarii in sus citind informativele pe care ambasadele straine le trimit regulat guvernelor lor.
Ar fi o lovitura de imagine colosala pentru niste politicieni deja patati dar si pentru altii care se autoconsidera , integrii . 🙂
Oricum , Basescu are deja asigurata pensia speciala de fost sef de stat .
Banuiesc ca va cumula si o alta pensie de fost marinar , politician .
Daca mai prinde si un post in parlament dupa ce se incheie mandatul , a prins pe Dumnezeu de un picior. 🙂
Daca reuseste sa il inlocuiasca si pe Melescanu cu el insusi la functia de sef SIE , ramine si pe cai foarte , foarte mari , nu doar pe venituri ridicate 🙂
A bravo 🙂
ai facut toata foaia de parcurs! Omul nu mai traieste pan la 200 de ani chiar daca il chema Basescu 🙂
Pai daca Melescanu a fost bun ca sef SIE la 71 de ani , Basescu la 64-65 nu e bun ? 🙂
Am uitat sa scriu mai sus G&M ca stiu ca nu te prinzi repede . 🙂
Excelent articol, multumesc pentru preluare. Anunta clar compromiterea definitiva in ochii germani mai intai, si-apoi anglo-saxoni.