Dileme electorale: Jocul de-a popa prostu’
31/10/2012 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, Opinii |
Redactat de @Theophyle si @Cetatean
“ Popa prostu’ ” este un joc de cărţi pe care multi dintre contemporanii mei l-au jucat in copilarie. Joc rudimentar, banal si de cele mai multe ori plictisitor, bazat pe noroc mai mult decat orice altceva. Ceva asemanator legii electorale a vestitului uninominal romanesc din 4 martie 2008.
Cum se joaca “ Popa prostu’ ”? În funcţie de numărul de jucători se va folosi un număr egal de perechi de cărţi. Suplimentar se va mai adăuga o carte, care reprezintă popa prostu. Scopul jocului este de a avea toate cele 4 cărţi cu acelaşi număr (indiferent care). Primul jucător care reuşeşte să aibă cele 4 cărţi le va aşeza rapid pe masă. Jucătorul care în acel moment are în mână cartea desemnată a fi Popa prostu’ pierde jocul. (regulile le am de aici). Noi, romanii, popor sociabil si inventive, jucam jocul pe echipe pe care le numim partide! Deci avand in vedere ca jocul asta se joaca deja de 4 ani, vom vedea in sfarsit cine va fi “ Popa prostu’ ”. Parerea mea ca vom avea in fiecare circumscriptie electorala a patriei materne unul din asta si in sfarsit unul mare, mare prost . Eu cred deja ca-l identific. Deocamdata, daca privim bine, vedem ca jucatorii se misca rapid intre echipe, grupandu-se si regrupandu-se, ferindu-se ca de foc sa nu cada de prosti. Pana la urma vor cadea si prostii, sa speram ca nu suntem noi.
Vedeti si voi un prost ultimativ, candidatul opozitiei “noastre la Teleorman” – un prost mai mare ca asta nici nu se poate!!!
Contracandidatul liderului USL Crin Antonescu în colegiul din Teleorman este pedelistul Marin Ţole, profesor de analiză economică-financiară la Universitatea Româno-Americană. Deşi a mai candidat în 2008 din partea PRM într-un colegiu din Bucureşti, Ţole nu-şi aminteşte numele niciunui adversar politic de atunci. Pedelistul nu a participat până acum la nicio dezbatere politică într-un studio de televiziune şi spune că îşi doreşte o bătălie cu liderul USL „ca între intelectuali”. Principalul contracandidat al lui Crin Antonescu la alegerile parlamentare din 9 decembrie este profesorul de analiză economică financiară la Universitatea Româno – Americană, Marin Ţole. Contactat de RL, Ţole a declarat că nu deţine nici o funcţie în cadrul filialei PDL Teleorman, ci este simplu membru PDL. Întrebat dacă s-a înscris de curând în partid, acesta a spus că nu-şi mai aduce aminte momentul înscrierii sale. „Nu-mi mai amintesc când m-am înscris în acest partid, dacă anul acesta, sau anul trecut”, a spus Ţole. El a adăugat că nu se află în faţa primei bătălii electorale, el mai candidând şi în 2008 din partea PRM pentru un post de deputat într-un colegiu din Bucureşti, pe care l-a pierdut. Deşi nu a trecut mult timp de atunci, Ţole a declarat că nu-şi aminteşte nimic din precedenta bătălie electorală. „Nu-mi amintesc colegiul în care am candidat în Bucureşti, nu-mi amintesc nici un adversar politic. Eu m-am înscris în cursă”, a declarat pedelistul. Întrebat cu ce îl va critica pe Crin Antonescu în campania electorală care va începe curând, Marian Ţole a răspuns că nu se va întâmpla acest lucru. „Va fi o bătălie ca între intelectuali, de un anumit nivel. Nu-l voi critica pe Antonescu, va fi o bătălie de idei”, a spus Ţole (de aici)
Înca o data, ca sa nu devenim noi “ Popa prostu’ ” ne permitem sa-i ajutam pe ARD inainte sa ne ardă ei pe noi. Cateva sfaturi pentru a nu deveni “ Popa prostu’ ”!
*****
Nici un mesaj nu e mai potrivit impotriva USL ca mesajul economic. USL a venit la putere proferand un mesaj mixt, politico-economic : « Dam jos regimul Basescu, punem cel mai cinstit Guvern si reparam nedreptatile comise : restituim salarii si pensii, oprim jaful din economie ! ». In mare, aceasta a fost linia USL, o linie care se prabuseste sub ochii nostri cata vreme economia e in picaj si Traian Basescu nu face nici o declaratie.
Pe masura ce timpul trece, economia ii pune la dispozitie ARD-ului o intreaga linie de foc impotriva USL. Asa cum am scris si in postarea din 19 octombrie , exista 4 aspecte care trebuie luate in considerare:
1. USL e in scadere si trebuie ajutata sa scada mai repede. ARD trebuie sa raspunda cu acelasi mixaj politico-economic cu care USL a facut campanie impotriva „regimului Basescu”. Exemplu de mesaj-cheie mixat: „Sunteti multumiti de activitatea celui mai cinstit Guvern?”. Sau „Va place Guvernul condus de cel mai cinstit Prim-Ministru?”.
Nimic nu doare mai tare alegatorul care a votat USL ca discrepanta intre promisiunile gaunoase ale liderilor USL si realitatea economica. Cata vreme scena politica era ocupata de razboiul cu Traian Basescu, inamicul public nr. 1, liderii USL isi puteau permite sa faca orice fel de promisiuni economice, pe motiv ca „scapam intai de Basescu si apoi va curge lapte si miere”. Acum, cand razboiul din vara s-a incheiat rusinos pentru USL, alegatorii resimt si mai profund socul economic, intrucat USL nu mai are cu ce-i galvaniza. Efervescenta cruciadei impotriva tiranului s-a rispit, dusmanul de la Cotroceni nu zice nimic (si bine face!), asa ca mesajul „Jos Basescu!” mai tare ar enerva alegatorii. Sondajele arata ca USL isi pierde zilnic alegatori din care au votat cu USL la locale, de dragul alternativei. Nu putem sti cat e nucleul dur al USL, insa stim ca primul strat de votanti, cei mai putin fanatizati, s-a subtiat vizibil: USL are cam 46-47%.
ARD are front de lucru prin exploatarea enormei falii intre imaginea gaunoasa a liderilor USL de cavaleri ai binelui si realitatea economica crunta.
2. USL e vazuta din ce in ce mai mult ca vinovata pentru directia proasta in care merge tara. Cifrele USL sunt mai mari ca cifrele PDL la intrebarea privind responsabilitatea privind directia gresita a tarii. Aici ARD poate exploata cel mai bine aceasta tendinta, amplificand-o cu ajutorul unui mesaj in care sa fie descrisa Romania dupa inca 4 ani de USL: „V-ar placea o inflatie ca in anii ‘90?”; „Cum veti mai plati ratele la banci cu euro trecut de pragul de 5 lei?”; „Cat costa acum painea si cat va costa la anul?”. „Cat costa acum un plin de benzina si cat va costa la anul?” USL a ajuns la putere exploatand un imaginar de ura impotriva lui Traian Basescu si neavand nici un program economic. Inainte de a vota in 9 decembrie, oamenii trebuie sa inteleaga (si asta e misiunea ARD) ce cele 6 luni de cosmar economic de cand a venit USL la putere se pot trasforma in 4 ani de iad si ca Vacaroiu a fost un Premier exceptional pe langa Ponta.
ARD are front de lucru la descrierea peisajului de cosmar a unei Romanii condusa inca 4 ani de USL.
3. Personalizarea mesajului ARD este vitala. Nu este destul sa emiti mesaje corecte, trebuie ca mesagerul sa fie credibil. Daca o sa ii vedem la TV tot pe eternii fesenisti Vasile Blaga si Cezar Preda, chiar si un anunt al ARD de marirea pensiilor si salariilor cu 500% nu va avea nici un efect. Insa MRU are obligatia sa personalizeze mesajul si sa intruchipeze alternativa. Oamenii trebuie sa stie nu doar ca voteaza un program economic corect (insa cine voteaza doar un program economic?!), ci voteaza un potential Prim-Ministru. USL anuntat, prin vocile Varanului si Somnorosului, ca Victor Ponta trebuie sa fie Prim-Ministru dupa alegeri, MRU are obligatia de a se prezenta ca Premierul care va fi propus de ARD. In mintea oamenilor trebuie sa sfredeleasca mereu intrebarea: „Votez Ponta-Antonescu sau votez cu MRU?”. Siglele si programele partidelor trebuie „intrupate” intr-un candidat-locomotiva (legea electorala obliga) si votul trebuie personalizat. Asa cum USL a personalizat votul impotriva PDL prin repetarea neobosita a catorva nume (Udrea, Boc, Anastase, Videanu, Igas) , la fel ARD trebuie sa personalizeze votul anti-USL prin repetarea unor nume cu „priza” la public (SRS, Felix Voiculescu, Ioan Ghişe si alte poame securiste) si sa personalizeze si votul pro-ARD. Voiculescu este calcaiul slab al USL si MRU este vectorul tare al ARD.
4. In fine, nu trebuie subestimata dorinta oamenilor de a vedea politicieni la puscarie. ARD trebuie sa reaminteasca in campanie ca si alti politicieni trebuie sa mearga la puscarie, precum Adrian Nastase. Ura romanilor impotriva politicienilor care se ascund de puscarie in Parlament e adanc inradacinata, iar USL trebuie zugravita drept „Uniunea Puscariabililor” care ar face orice ca sa scape bratul legii. Mai presus decat mesajul economic sta setea de dreptate si bucuria sadica de a vedea politicieni in catuse. ARD are front de lucru pe partea Justitiei, insa nu cu mesaje seci de genul „aparam statul de drept”, ci cu mesaje personalizate de genul „ X fuge de puscarie si vrea un mandat in Parlament!”, „Trebuie eliminata imunitatea lui X”, „Sa mearga si Voiculescu dupa Nastase”.
In cele din urma, romanii trebuie sa aiba de ales nu intre „regimul Basescu” si USL (asa cum se chinuie USL-ul sa delimiteze spatiul politic), ci intre ARD si penalii lui Ponta-Antonescu. Intre Monica Macovei si Varanul Voiculescu. Intre MRU si Ponta-Antonescu. Intre UE si Rusia.
(P.S. Chiar daca cu un astfel de mesaj blatistii din PDL isi vad in mod nemeritat sacii in caruta, e singurul mesaj care poate face ca USL sa nu aiba 50%+1 din mandate).
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]