Dacă este bine de ce arată rău?
02/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Opinii |
Savantii ne povestesc de dimineata pana seara ca suntem generatia cea mai talentata si capabila pe care a avut-o omenirea. Am hotarat sa evadez din cotidianul fatidic si sa scriu ceva despre lucrurile bune pe care le vom avea in viitor si pe care le construim in prezent. Conform legii lui Moore, noi ne aflam in mijlocul unei “explozii de inteligență”. Legea lui Moore estimează că în aproximativ 20-25 de ani, computerele vor depăși puterea de calcul a creierului uman, care este la aprox. 1014 operații pe secundă. Avem 100 de miliarde de neuroni ori 1,000 de conexiuni per neuron (calculele având loc în principal în conexiuni) ori 200 de operații pe secundă.
Alt savant foarte destept, Ray Kurzweil, ajunge la concluzia că de la apariția Universului, și mai ales de la apariția vieții pe Pământ, evoluția a avut loc exponențial (chiar dublu exponențial) și nu liniar.
Extrapolând Legea lui Moore, Kurzweil conchide că în cei 100 de ani ai secolului al XXI-lea vom asista la o evoluție comparabilă cu 20,000 de ani precedenți, dacă se menține curba exponențială. Aceasta deoarece odată ce computerele vor depăși performanța creierului uman, vor fi capabile să se auto-îmbunătățească, menținând ritmul de creștere exponențial al vitezei de calcul. Rezultatul este că progresul tehnico-științific va cunoaște o accelerare din ce în ce mai înaltă. Aceste computere atunci vor fi în stare să descifreze foarte rapid aproape toate secretele naturii și Universului.
Acest salt tehnologic ultrarapid va duce la evenimente aproape imposibil de imaginat pentru specia homo sapiens: contopirea dintre inteligența biologică și cea non-biologică (mind uploading), oameni aproape nemuritori și nivele înalte de superinteligență care se răspândesc rapid în întreg Universul (de aceea este folosit termenul de singularitate: specia umană nu are cum să înțeleagă ce va urma (gaură neagră) la fel precum o bacterie nu poate înțelege ce este un om, atât de mare va fi progresul tehnico-științific).
Este bine sau este rau? Chiar nu am raspunsuri. Sunt absolut sigur ca nu-mi va placea sa traiesc in acea lume. Savantii au reusit sa numeasca ceea ce am descris eu intr-un concept stiintific numit “singularitate tehnologică – technological singularity”. Acest concept din futurologie se referă la implicațiile pe care în general le are progresul tehnico-științific foarte accelerat pentru specia umană și ceea ce înțelegem prin om. În anul 1958, într-un interviu, celebrul matematician John von Neumann vorbea despre faptul că progresul tehnico-științific accelerat lasă să se întrevadă un fel de singularitate, dincolo de care viața și lumea așa cum le știm noi nu mai pot exista. Conceptul a fost în mod formal lansat în 1993 de către matematicianul Vernor Vinge și dezvoltat apoi de către Ray Kurzweil (Legea întoarcerilor accelerate – accelerating change law).
Aceste teorii interesante au inspirat multe carti si filme SF. Cele mai populare au avut mult succes desi erau extrem de pesimiste in ceea ce priveste progresul tehnologic si relatiile omului cu entitatile artificiale. Filme ca Terminator (1,2,3) arată o lume într-un viitor nu foarte îndepărtat (2029), unde inteligența artificială Skynet, conștientă de sine și trecută prin Singularitate, a devenit atât de puternică încât ajunge să extermine umanitatea.
Matrix (1,2,3) arată o lume trecută dincolo de singularitate, unde inteligența artificială este conștientă de sine, mult superioară oamenilor ca intelect, în timp ce aceștia trăiesc în realitatea virtuală.
Pentru cei care sunt mai pesimisti, pot sa va spun ca futurologia nu prea este o chestie exacta si puteti vedea cu ochii vostri toate predictiile care au fost dezmintite, credeti-ma este interesant. Aveti aici un link.
P.S. Am mai scris despre asta: “Globalizarea între Nietzsche, Moore şi Kurzweil“
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Resalut
-Metrou care circula fara conductor .
– Masini care se controleaza singure semnalind cind e ora sa fie duse la un mecanic.
– Bursa dominata de tranzactii efectuate cu supercomputere care analizeaza “fluxurile” de cerere si oferta calculind eventualele profituri (sau pierderi) , dind ordine de cumparare sau vinzare in ordinul miimilor de secunda .
– Avione care pot decola , zbura , ateriza singure, conduse doar de computerele de bord.
Toate acestea sint realitati a zilelor noastre .
Pentru viitor (ceva mai indepartat) , fiecare embrion uman va fi analizat din punct de vedere al bogatiei genetice , a potentialului de dezvoltare si valoarea adaugata pe care o va putea aduce societatii la paritate de scolarizare . 🙂
Astfel si viata va fi programata inainte de a te naste . Moartea va fi cunoscuta ca metoda eficienta de a elimina rebuturile (umane) . Avort planificat sau moarte indusa la virste diferite .
Riscam sa raminem fara politicieni si sa fim condusi de masini care ne vor acorda banii cei de toate zilele strict in baza “performantei” personale de a produce profit .
Intelegi acum de ce masinile nu vor putea niciodata sa inlocuiasca omul in totalitate ? Dispare politica si politicienii . Nu se va admite asa ceva nici peste 1.000 de ani . 🙂