Cicero: De republica (Despre stat)
13/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric, Opinii, Ziarul de Duminica |
Marcus Tullius Cicero (106-43 î.Hr.) a jucat un rol important în perioada de sfârşit a Republicii romane. Activitatea sa literară şi politico-socială s-a concretizat în domenii atât de numeroase, încât Cicero poate fi calificat drept un om universal, homo universalis. El a fost autorul roman care a exercitat cea mai profundă influenţă asupra literaturii latine şi s-a manifestat ca unul dintre cei mai prolifici scriitori in limba latina. Cicero s-a născut la Arpinum, în Latium în data de 3 ianuarie 106 î.Hr si a murit la 7 decembrie 43 î.Hr. ucis chiar de către oamenii lui Marcus Antonius. Mai multe despre viata si opera lui Cicero puteti citi, aici.
***
De republica (Despre stat)
De republica este un dialog politic pe tema celei mai bune forme de guvernare şi a calităţilor conducătorului ideal. Opera continea 6 carti si a fost scrisa probabil intre anii 54-51 i.Hr si este asa cum am spus un dialog socratic in care Scipio Africanul (cel tanar) detine rolul “batranului inţelept”; de mentionat ca Scipio Africanul (cel tanar) murise 6 decenii inaintea nasterii lui Cicero. Dialogul imaginar are loc la Roma, cateva sute de ani dupa moartea lui Socrate. Majoritatea ideilor lui Cicero sunt extrem de “republicane”, intr-o perioada in care Roma stapanita de Iulius Cesar se indrepta de la o dictatura spre un imperiu totalitar. Pentru a masca ideile si personajele criticate, Cicero se foloseste de personaje care propun o sumedenie de idei diferite, pe care Scipio le contrazice, propunand ideile autorului (Cicero). Trebuie de mentionat ca o mare parte din ideile redate sunt fructul influentei majore pe care filozoful grec Polibiu (Polybios) a avut-o asupra lui; de mentionat ca acelasi filozof grec a influentat si gandirea politica a lui Machiavelli, Montesquieu si pe parintii fondatori ai Statelor Unite (vezi nota din subsol).
***
Nota: Polybios sau Polibiu 201 – cca 120 î.Hr., a fost un om politic şi istoric grec, originar din Megalopolis. Autor a unei vaste istorii a lumii mediteraneene între 218 î.Hr. (începutul celui de-al doilea război punic) şi 146 î.Hr. (cucerirea şi distrugerea Cartaginei). Interesul său se îndreaptă spre faptele militare şi politice, dar şi spre psihologia personajelor şi cadrul natural al evenimentelor pe care le relatează. Din cele 40 de cărţi, câte numărau “Istoriile”, s-au păstrat în întregime primele cinci, iar din celelalte, fragmente. În 167 î.Hr. ajunge la Roma ca ostatec. Polibiu l-a avut ca model pe Tucidide, iar el va fi la rândul său model pentru istorici până la Machiavelli şi Montesquieu.
Se citi textul in format pdf, aici
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
multzumesc, inpresionat ce fel gandeau oamenii inainte………..
acum pacä sunt retardatzi.
Salut Theo,
asa si este 🙂
LA MULTI ANI , Theophyle !…si aici ! 🙂
off topic Vad ca ne-a preluat petitia evz,urmeaza RL, Adevarul,ETC.:)
http://www.evz.ro/detalii/stiri/semnaturi-pentru-o-justitie-independenta-1019122.html
Salut intamplator 🙂
multumesc! Si eu am fost dezamagit. Asta este oamenii nostri sunt ocupati de prezentul simplu, apropiat si direct 🙁
Multumesc Mihai, 🙂
Stiu 🙂
Intamplator am descoperit ca pana si ideea modelului heliocentric i-a venit lui Copernic dupa ce acesta a citit un text al lui Cicero (cred ca sunt maxim cateva sute de indivizi in lume care stiu ca Cicero a scris despre astronomie – Acad. prior. 2.123), unde el a zicea ca Theophrastus (unul din studentii lui Aristotel) il mentiona pe Hicetas din Siracusa ca fiind primul care a spus ca Pamantul nu sta fix, ci se invarte, si numai stelele si Universul sunt fixe, noi fiind de fapt, fiind cei care ne miscam (aici e posibil sa fie un astronom de la curtea lui Hicetas – nu stiu exact, trebuie sa ma mai documentez).
Intr-adevar un Om Universal!!
in zilele noaste era numit “traseist” si nu ar fi trecut nici “comisia Macovei”. Mde suntem noi mai cu motz – teoretic!
La multi ani Theophile!
As dori sa depasesti usor toate greutatile si sa ramai si in anul asta la fel de luptator manat de principii si dreptate cum ai fost si pana acum.
Si crede-ma, va fi bine!
ha, ha 🙂
Salut inganduratule. Multumesc 😆
Nu ma indoiam ca esti istet!
😆