Cât costă gazul de şist din livadă!
29/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, Opinii |
Redactat de @DanSu
Nu e un articol economic, este pur si simplu, o analiza (atat cat pot eu sa am, ca ne-economist).
Exista o gramada de analisti, toti mari specialisti de nivel “spiriuharetist” sau “ocupy-tionist”, care sustin ca odata extras de la noi (din sisturi sau doar din pamantul stramosesc) factura la gaze va fi mult mai mica.
Acesta hamletiana problema (a fi sau a nu fi pretul mare) seamana mult cu zbaterile lui Tante Florica, ce are si ea o livada din doi meri si se lauda la vecina ca pe ea compotul de anul asta nu a costat-o mai nimic. Un pic de munca acolo, dar lui Tante ii place munca in livada, “iaca, apa si zaharul”, dar in rest nimic. In schimb Tante Florica mai cumpara niste carnita afumata de la “privata” de langa gara (e vorba de privatizatul), ca sa mai faca oarece fasole afumata pentru nepotelul ce vine in vizita pe la ea. Care fasole o are si ea pe gratis, din gradina proprie, stii tu, pusa asa pe straturile dintre cei doi meri, in rest a costat-o doar scarita (stii tu vecina, aia de 10 lei de la nea Ghita, privatul de langa gara). Mai mult, pentru ca nu se ajungea cu pensia, Tante Florica i-a dus lui Ghita, privatul, o plasa cu mere (ca sunt pe gratis), ca sa poata vinde si Ghita ceva fara factura, sa mai faca si el un ban acolo “ca astia te jupoaie”. Tante negociaza “dur” cu Ghita (pai de cand erai copil si veneai cu ma-ta iti dadeam sa mananci mere din astea), iar in final amandoi sunt fericiti. Carnea luata de la privata – ar fi costat-o cam cat ar fi vandut merele la piata. Iar Ghita e fericit si el, va putea vinde merele cam cu cat ar fi putut vinde si carnea, ba chiar un pic peste. Oricum simtul comercial al distinsei gospodine si matuse, a condus-o la concluzia ca mancarea pregatita pentru dragutul de nepot si pentru “barbatu’” nu a costat-o nimic, ba a mai scutit-o de un drum la piata. Doar merele din curte, dar toata lumea stie ca merele sunt gratis.
Daca cumva Tante are fi avut o livada intreaga, ar fi putut simplu sa mai cumpere si un apartament, sa-si bage centrala… si toate astea sa nu o coste nimic pentru ca … merele sunt gratis.
Singura problema este ca are doar doi meri in gradina, si daca face compot sa-i dea la nepotel sa-si mai duca si acasa, mai da si la alte rubedenii venite dupa merele gratis ale lui Tante Florica, atunci ea nu mai poate sa-si cumpere lemne sa aiba la iarna cu ce sa se incalzeasca.
De fapt cam cat o costa merele “gratis” din curte?
De cealalta parte a baricadei sunt clientii din piata unde merge de obicei Tante, care cand vad cat costa merele cam stramba din nas, pentru ca daca vor cumpara mere nu vor mai avea bani de ceapa. Ba mai sunt si “speculantii”, ce-i ofera personajului nostru o suma pentru en-gross, pentru toata marfa, urmand a se instala ei la taraba.
Uite cam acesta e lantul, iar in lantul acesta merele nu sunt de loc gratuite, au pretul lor indiferent ca personajul nostru le consuma singura sau cu rudele apropiate sau le vinde la piata. Valoarea merelor este valoarea lor de schimb. Nu conteaza cat a costat-o pe gospodina obtinerea merelor, conteaza cat poate sa obtina pe ele, astfel ca acestea nici sa nu se strice si sa satisfaca pe cei dispusi sa le consume intr-un fel sau altul. Nimic de pe masa matusii noastre nu e gratuit, tot ce se afla acolo insemna ceva ce nu se afla in alta parte a casei. Un kilogram de mere costa exact atat cat o anumita cantitate (egala ca valoare) de carne sau de lemne sau o cota din pretul unei tablete. Spre deosebire de barter, pretul in bani este divizorul comun si pentru mere si pentru lemne si pentru tableta. Asa ca atunci cand consuma din productia proprie (sau face cadouri din ea), personajul renunta constient sau nu la partea echivalenta dintr-o alta marfa la care ar avea acces. Acesta e pretul merelor din curte, nici decum egal cu 0.
Marii economisti si ganditori de “de cu toate” pe la televiziuni (scuzati gandire si televiziune in aceiasi fraza), gandesc (scuzati apropoul) cam la fel. Ca dam gaze (de sist sau conventionale) la tot poporul ca pe noi nu ne costa nimic. Doar e din subsolul patriei nostre manoase. Deci e ieftin, chiar daca nu chiar pe gratis. Asa ca nu va faceti iluzii, pretul gazelor sau al aurului sau al petrolului din subsol este supus exact aceluiasi mecanism ca merele gospodinei noastre. Marilor analisti “cu de toate” de la posturile noastre de media ar trebui sa li se explice pretul resurselor in kilometri de autostrada, in numar si dotari de scoli, in salarii de medici si profesori. Asta ne costa resursele ieftine. De ce sa vindem gazul (chiar din productia interna) sub pretul care poate fi obtinut pe bursa? Resursele sunt exact cate sunt, la fel cum in gospodaria lui Tante Florica sunt doar doi meri.
Costul gazului din livada este exact costul gazului de pe bursa. Pentru ca in ultima instanta, nu e vorba de lei/euro/dolari platiti din buzunarul nostru pentru gaz, ci e vorba de valoarea leului/dolarului/euroului platit (tot din buzunarul nostru) pentru pensii, sosele/autostrazi, investitii. Gazul ieftin la aragaz nu insemna plus in buzunar, ci minus la alte lucruri.
Cand vorbim de “independenta energetica” este alta discutie. Independenta nu insemna bani mai putini din buzunar, ci doar accesul mai facil la acesta.
Nu discut acum despre alte implicatii, in sensul gazelor exploatate carora li se mareste valoarea (nu artificial) prin utilizarea ca materie prima pentru alte produse. Dar diferenta de pret nu e normal sa apara in facturile acelor fabricanti, care la randul lor, nu au absolut nici un motiv sa ne vanda noua mai ieftin decat ar vinde aiurea in lume. Si care firme, cumparand mai ieftin, ar avea un avantaj non-productiv, deci fara interes comercial de a se tehnologiza si a-si imbunatati tehnologia.
Este exact basmul cu zane si feti frumosi al scaderii TVA, care si-a dovedit limitele. Daca eu, comerciant, vand 100 de paini pe zi cu 1 leu/painea, ce interes as avea ca de maine sa vand aceleasi 100 de paini cu 0.9 lei pe zi. In afara de spectaculatele si televizatele controale fiscale, care ar fi interesul meu sa scad pretul daca nu cresc vanzarile. Pentru ca e clar ca piata suporta pretul de 1 leu, e clar ca vanzarea la coltul strazii nu creste cu reducerea pretului, atunci unde sunt eu interesat sa scad macar un ban din pret?
Gazele de sist din livada costa exact cat gazele de ne-sist din conducta Gazprom. Diferenta este accesul la ele.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua,
CCR a stabilit ca noul cod al insolventei e neconstitutional!
Ponta a fost salvat ca altfel n-avea pe unde sa scoata camasa.
Pe partea cealalta Dragnea incepe Marea Baroniada. Pe scurt: Maroniada!
Salutare 🙂
nu stiu de ce am impresia ca nu o sa ajunga sa o faca!
Salutare! 🙂
Excelenta decizia CCR, va trebui sa vedem motivatia, cred ca va fi interesanta. Ponta, oare cate OUG-uri neconstitutionale a emis?
În sesizarea trimisă Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a ridicat direct excepţia de neconstituţionalitate a articolului 81 alineatul 3 şi a articolului 348 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
“Argumentele invocate au vizat conformitatea dispoziţiilor legale criticate faţă de art. 1 alin. (5) [În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie] şi art. 15 alin. (2) din Constituţie [“Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile], privind obligativitatea respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, cât şi a neretroactivităţii legii”], se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.
salut citi,
super!
Vad acum:
CCR a constatat ca a fost incalcat art. 115 alin 4 si 6 din Constitutie, in sensul ca nu se justifica urgenta adoptarii OUG si ca Guvernul nu poate adopta ordonante care afecteaza regimul institutiilor fundamentale ale statului.
Era si cazul ca CCR sa ii dea peste bot cu articolele astea!!! 😆
4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.
(6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.
Aici se vede clar slabiciunea acestei Constitutii, in care Guvernul poate incalca bine merci art. 115, al.4, fara ca altcineva decat Avocatul Poporului sa ridice direct exceptia, imediat dupa intrarea in vigoare a legii.
Iata aici sesizarea depusa de AP:
http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2013-10-9-15764319-0-exceptii-neconstitutionalitate-ordonanta-privind-insolventa.pdf
In sfarsit, poate il vedem zburat pe ministrul culturii:
http://www.ziare.com/daniel-barbu/ministrul-culturii/ministrul-culturii-atacat-de-un-senator-psd-este-principalul-vinovat-1265171
salut Cedric
are o fata de comisar bolshevic si se comporta ca unul de acest gen!
Acest ministru al culturii are doua “calitati”:
– a ridicat osanale lui Crin Antonescu si l-a infierat pe Traian Basescu
– vede peste tot “legionari”si “fascisti”. Comunisti si fesenisti ca el nu vede nicaieri!
coleg de profesie cu Antonescu (muzeograf la Muzeul de Istorie și Artă al Municipiului București, din 1981 până în 1986) si foarte interesat politica de bunastare a PCR
E un infect. Numai mutra de om de cultura nu are. Habar n-am in ce domeniu zice ca e specialist dar e anticultural prin nascare!
cum in ce domeniu!? Stiinte politice, ca tot analistul! 😆
in Romania este o meseie care nu trebuie sa o inveti, te nasti cu ea – exact ca prostitutia 🙂
Salutare !
Am explicat in cateva randuri ca basmele cu independenta energetica si cu scaderea pretului la gaze sunt doar gogosi.
Pudrate cu mult zahar, ca sa alunece mai usor pe gatlejul gugustiucilor.
In plus fata de explicatiile de azi mai fac o precizare : gazele de sist din livada lui tante Florica nici macar nu sunt ale ei, asa cum sunt merele.
Din momentul extragerii, devin proprietatea companiei care are concesiunea “livezii”.
Asa ca e si mai …”groasa”. 🙁
salut,
deci singura independenta ar fi pana in clipa extragerii, dupa aia nu mai suntem 😆
Daca cei 6 % ne asigura indepenedenta (fata de otomani, poate)…
Chiar nu pricep ambitzu` asta cu “endependenta energetica”.
O mare prostie, care in cazul lui Ceasca era explicabila.
timi,
problema sunt rusii! Aia dupa ce au facut politica cu pistolul o fac acum cu rezervorul! Nu trebuie sa fim dependenti de gazul lor. Deocamdata ei sunt singura sura. Eu nu o vad deloc ca nonsens!
Sursa cea mai ieftina de gaze este cresterea eficientei la consum.
Plus bascularea pe alti vectori energetici.
Care se pot realiza si mai repede si mai ieftin si cu mult mai putin deranj decat operatiunea “prospectiuni/explorare/exploatare”.
Si care, in plus, asigura locuri de munca pt. bastinasi.
Cine nu pricepe chestia asta e foarte departe de domeniul “energie” (producere-utilizare).
buna seara/@dansu buna comparatie
dar ,mi-as permite sa spun ,un pic ” liniara”
de la inceput chestia cu ” independenta energetica” este cel putin de “prost gust”folosita de unii si altii
1. romania -acum-este independenta din punct de vedere al titeiului; este cumva benzina&motorina mai ieftina decat in bulgaria-care importa tot titeiul necesar?( azi,excluzand tva benzina este mai ieftina in bg cu 6 centi/lt iar motorina are acelasi pret in ro si bg)
problema gazelor poate ca trebuie corelata cu ” sursele ” disponibile;
din fericire-sau din pacate- odata inceputa extractia trebuie continuata;
suntem intr-o piata integrata!
azi gazprom face ” jocurile”
sa ne imaginam anul 2020 cand polonia,romania si US vor oferi si ele gaz pe piata gazprom-strict ne referim la piata europeana;
consumul-cererea- creste mult mai putin decat oferta/se intra intr-o epoca care nu mai este energointensiva!
gazpromul=rusia-care isi asigura peste 50% din incasari din export din titei&gaz,va fi obligat sa scada preturile/nu mai socotim ca vor avea si gazul azer,pe care s-au obligat sa-l vanda/
ruta ” asiatica” e deocamdata in faza de declaratii
preturile vor scadea si in romania,la fel ca in toata UE,asta daca nu ” se inventeaza” noi taxe;
de asta-cred-vor scadea preturile; nu fiindca vom fi ” independenti energetic” ci fiindca va fi oferta pe piata;
Pace, pace intre doua dobitoace!
Jurnalistul care si-a bagat jeep-ul de taran prost in ficatii a doi copii isi infige coltii stilistici in gusa respectabilului inginer de instalatii sanitare convertit peste noapte intr-un imbecil analist media.
http://www.realitatea.net/nistorescu-il-ataca-pe-sfatuitorul-lui-ponta_1304186.html
Seara buna
Bine explicat Dane.
– Independenta energetica e basm de adormit copii . Functioneaza doar in comunism cind statul e stapin peste tot si impune preturile lui . Ieftin la un articol (de stat ) si scump la alt articol (tot de stat ) . Compensarea asta a fost mereu in RSR dar unii cred ca si in capitalism e exact la fel . 🙂
– Bine scrie si mister @t Tzepelica .
Arzi mult gaz ca sa produci ce ? Mai rentabil sa prelucrezi materia prima obtinind produse cu multa valoare adaugata . Profit mai mare , taxe mai mari incasate de stat decit prin revedente . Mai rentabil sa faci eficienta . Consumi mai putin si produci mai mult .
Pina la urma , gazul pentru intern trebuie sa ajunga la pret egal cu media UE . Si atunci trebuie sa dai mai multe si mai mari subventii pentru caldura . 🙂
La marii “experti ” din RO nu a juns nimeni sa le explice ca Japonia nu are absolut nici un fel de resurse subterane . Nici macar petrol . Si totusi , sint independenti energetic iar prin politica de favorizare a productiei de bunuri cu multa valoare adaugata au exportat si exporta peste tot in lume . (eficienta productiva combinata cu eficienta comerciala )
Astfel statul a incasat taxe , impozite , contributii infinit mai mari decit ar incasa oricare alta natiune bazata doar pe minerit si extratia gazelor , petrolului sau aurului . (tari bananiere)
– Circul cu aurul de la RM e de risul lumii . O firma SRL , minuscula pentru bursele mondiale dar care a stiut sa finanteze unde trebuie , va fi in stare sa exploateze strict la norme UE ? 😆
Se intelege de ce se bate toba ca BNR sa cumpere ipotetica productie de aur ? La concentratia mica de aur din zacamint , greu de gasit la cine ar vinde firma marfa cind uncia de aur ajunge sub 1.100 $ . Ar fi in piedere . Cheltuieli mai mari ca veniturile .
Capitalismul dimbovitean , de carton , nu a iesit inca din schemele comuniste studiate de amar de economisti , experti la Stefan Gheorghiu .
Si totusi au trecut 24 de ani . Sintem 2013 , nu 1989 . 🙁
Exact cum se bate si toba (periodic , punctual) de necesitatea unui nou canal navigabil , Bucuresti- Dunare .
Te intrebi , un popor , o clasa politica nu e in stare sa invete nici macar din proprile greseli recente ? (marete constructii dar absolut inutile tip canalul Dunare- Marea Neagra )
@stefan a
nu va contrazic,dar ,spre buna regula canalul dunare -marea neagra a devenit rentabil;
metroul nu e rentabil ” contabiliceshte” dar calculand timpul economisit este…
” broad band”-ul cand a fost introdus in romania( la inc ani 2000) era un lux; iata ca a pus si tine romania pe ” harta investitiilor it”
cand s-a spart monopolul romtelecom se urla la fel ” vin aia cu preturi mari” ;uite ca nu au venit si ” aia cu preturi mari” suna azi la fiecare abonat sa-i ofere ceva in plus
bucuresti-dunare nu este rentabil din alte motive= e nevoie de un anumit ” trafic”( tonaj transportat),cdare in viitorul previzibil si imprevizibil e o himera;
ca g/m poate fi rentabil daca se cupleaza cu autostrada suspendata si bucurestiul incepe sa concureze venetia la numar de turisti/
nu se poate privi o investitie ” contabiliceshte”
ce nu este la noi,nu e corectitudine si viziune!sau cum spunea arghezi in bancul ala ” nu avem nemti”( nu ca nemtii mi-ar fi dragi)
ce e rau,foarte rau,este ca in romania dupa ce ca s-au taiat investitiile ,alea putine care mai sunt sunt ” cu dedicatie”/
cand ai 40-patruzeci-miliarde euro sa investesti in 7 ani si nu stii cum ,iti meriti soarta!
Domnule @intimplator
Conform datelor oficiale , canalul nu a recuperat niciodata cheltuielile de constructie si pina in 2006 (daca nu ma insel) a fost peren in pierdere financiara . Costa mai mult intretinerea , personalul decit se incasa . 🙂
Daca studiati cit costa firmei x sa trimita un container standard cu camionul in RFG (plus in cit timp ajunge marfa la destinatie ) si comparati cit va costa transportul aceluiasi container pe o barja plecata din portul Bucuresti si la acelasi destinatar , ori se subventioneaza din greu transportul pe noul ipotetic canal , ori se face doar un canal de irigatii .
Un canal navigabil e convenabil daca se transporta marfa in vrac . Tip carbune , minereu de fier , produse siderurgice .
Asta ar insemna sa fie convinsi indienii ca trebuie demolata siderurgia de la Galati si reconstruita in Bucuresti . Cam greu 🙂
Se poate avea si surpriza descoperirii normativei UE care liberalizeaza transportul pe calea ferata in intreaga UE . Sa nu cadem pe spate cind vagonul de marfa nemtesc va incarca productia bucuresteana si o va transporta in RFG unde va fi prelucrata si revinduta romanilor . 🙂
Stefan, povestea face parte dintr-un scenariu asemanator.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/28-de-milioane-de-euro-atat-costa-largirea-unui-drum-din-zona-floreasca-si-petricani-1064633.html
Seara buna @mar
Daca italienii ar fi avut acelessi idei privind despagubirile , nici azi nu aveau acei peste 3.500 km de autostrazi . 🙂
@stefan a
niciodata nu luati in calcul ” containerul standard”
pe dunare nu circula numai ” containere” ,circula mai ales, ” barje”
in barje nu se incarca ” teveuri” de eur300/buc,se incarca nisip sau pietris sau carbune sau gazolina sau diesel sau minereu de fier/niciodata produse finite si astea nu se transporta cu ” tir-ul” sau ” containerul” niciodata
daca doriti sa discutam ” containere standard” se poate lua in calcul cost&timp de tranzit de la viena sau budapesta la koper( slovenia) sau hamburg/rottedram( germania/olanda) sau constanta ( romania) si ,ca sa fie tacamul complet,timpul de tranzit&cost din porturile de plecare la destinatie;
dvs v-ati oprit la date din 2006,au stiu date de azi
dvs aduceti argumente” contabiliceshti”/canalul ala ( pe care eu l-am crezut o aiureala)e pana la urma un lucru bun;
oricine investeste pentru castig imediat,PIERDE!intotdeauna intr-o investitie trebuie sa ai un mix? profit imediat& profit pe termen lung;care e raportul? daca l-as sti,as fi milionar azi
p.s revad ce spuneti dvs/ niciodata firma x nu va trimite containerul standard cu camionul in rfg!daca trebuie sa faca asta,descarca containerul in camion
Daca eu investesc azi niste bani in un proiect , e obligatoriu sa fiu sigur , sa fiu convins ca va aduce cistig . Peste 1 an , peste 5 , nu conteaza . Important e sa fie asigurat profitul care e motorul capitalismului .
Nu remarcati esentialul . Astazi transportul in UE se face preponderent pe roti (camioane ) si cale ferata . De o gramada de ani.
Daca cineva crede ca marfa din portul Roterdam va ajunge la Bucuresti prin canalul Main Dunare , ulterior pe fluviu si din nou prin canalul Bucuresti Dunare (si invers ) liber la imaginatie . Nu sint eu sa infring visurile .
Buna seara 🙂
Am ajuns si eu acasa, azi iar a fost infernal la job…
Problema independentei… este o independenta virtuala, dar concreta in buzunar.
IMHO, cand am o resursa suficienta, nu depind de cel ce-mi ofera resursa la pret de monopol. In speta, cand am gaz exploatabil, nu-mi poate impune gazpromul nimic, decat sa il ofere suficient de ieftin ca eu sa nu-l exploatez. E un joc comercial, iar jocul comercial ofera independenta. Dar sa-l dau ieftin? de ce? sa nu am bani de autostrazi, de pensii, de salarii? Atunci as deveni dependent de cei ce eploateaza intern. Doar o dictatura ar gandi altfel – sa impuna un pret (mercurial).
Discutam insa iluzia ieftiniriiproduselor proprii, ceea ce e o alta aberatie. Resursele costa exact cu cat se vand-cumpara. De la merele lui tante pana la gazul de sist sau uraniu. Iar resurse ieftine – insemna saracie. Bogatia insemna resurse bine utilizate, nu resusrse ieftine. Ideea nu este sa cheltuiesti putin ci sa castigi mult.
Seara buna,
se va alege praful, “buna propunere” 🙁
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15915535-surse-corina-dumitrescu-posibila-propunere-locul-vacant-curtea-constitutionala-dumitrescu-nu-pot-spun-nici-nici-nu.htm
Din acelasi film:
“Valentin Iovan, jurist care a lucrat in cadrul Directiei Sanitar- Veterinare Dolj si membru PSD, este noul secretar general adjunct al Institutului Cultural Roman”
buna seara ! am si eu o intrebare : cei de la gazprom , care fac explorari dupa gaze de sist in vestul tarii, fata de cine ne vor asigura independenta energetica? era o logica in tratarea acestui subiect doar cu americanii. dar cand intra si gazprom in “piata prospectiunilor” din RO unde mai e independenta ? ar fi interesant de tratat cu seriozitate ce firme au obtinut licente de la ponta . poate gresc , imi cer scuze anticipat .
@zigzag, prin lege, orice exploatare pe un teritoriu, poate da nastere la un drept de preemptiune. Nu e vorba de pret ci de acces la resursa. Gazprom sau Chevron, sau mos Ene, nu poate fizic infrange acest drept. Normal si civilzaat ar fi ca acesta sa fie prevazut in contractul de exploatare.
In afara de efectul hardware al acestui drept, pe orice piata exista si un efect software, psihologic, al locului de exploatare.
Gazpromul (ca si alte firme) se intereseaza, comercial, de resursa existenta. Cam asta insemna independenta energetica.
Ca sa fac o paralela, lui Tante Florica, merele nu ii vor fi vandute niciodata la suprapret, chiar daca are nevoie a un moment dat de o cantitate mai mare decat cea asigurata de cei doi meri din gradina, intrucat nevoia e temporara iar relatia vanzator cumparator e in permanenta oscilatie, fiecare din parti putand trece la un moment dat dintr-o pozitie in alta, sau macar sa se retraga din afacere.
buna dimineata ! multumesc pentru explicatie Dan.
Doamnelor,
priviti si admirati (sau va ingroziti):
http://www.evz.ro/detalii/stiri/maria-grapini-ministrul-modei-ce-nota-ii-dati-pentru-tinuta-1064773.html
Nici nu e nevoie sa deschida gura ca se vede “calitatea”. Halal!
Oh, acum o da si Turcescu! A ajuns celebra!
Buna seara.
Nu sunt specialist dar eu cred ca este altfel. In fapt tanti Florica are cei doi meri si intr-o zi vine un var care-i propune sa ii planteze fara costuri inca 10 meri cu conditia ca din recolta (estimata la 100 mere pe an) 10 mere sa ramana dnei Florica si restul sa ii ia varul. Tot varul plateste si apa si un gradinar si transportul in piata a merelor. Peste jn an alt var mai gaseste un colt de gradina si propune si el sa mai puna 10 meri. Tanti florica de la 2 mere are acum 20 de mere pe an cu care cumpara carme, repara fantana si mai da si fratelui mai mic si amarat din este vreo 2 mere. Trebuie doar sa fie cu ochii pe veri sa nu foloseasca ingrasaminte toxice care sa sece pamantul sau sa otraveasca panza freatica. Dar de castigat mi se pare destul de clar ca vom castiga! Acum avem niste resurse la care ne uitam si cheltuim anual cumparand de la altii; daca resursele se vor dovedi altfel decat ipotetice vom avea macar castigurile din redeventa si din impozite si taxe plus angajari de forta de munca. Nu vad care e problema – daca ecologic este ok restul mie imi suna doar a avantaj.
Ne numim de dreapta dar. E opunem investitiilor. Vrem sa facem ceasuri sau soft sau avioane – dar pana cand vom fi performanti la asta trebuie sa castigam banii cu agricultura, resursele minerale sau orice altceva. – orice investitie sau productie e bine venita daca e privata respecta legea si se dovedeste profitabile. Nu putem fi si de dreapta si de stanga si verzi si albastri chiar daca romanii au acest talent de veacuri – cu curi’ in doua luntri… Sa fim din start impotriva chiar si a prospectiunilor mi se pare socialism pur. Macar sa vedem daca avem ceva si pe urma luam o decizie si negociem cucei capabili sa exploateze posibilele zacaminte.
ca sa fii de dreapta trebuie sa stii ce e reprezinta proprietatea privata si respectul pentru proprietatea privata. prospectiunile facute fara acordul proprietarilor reprezinta cea mai pura forma de socialism : proprietatea privata devine “bun obstesc” .
Cu asta sunt perfect de acord, in opinia mea nimeni nu are dreptul sa intre pe o proprietate privata altfel decat cu acordul proprietarului. Mai mult, cred ca ce este in terenul fiecaruia – indiferent de adancime – ar trebui sa revina de drept proprietarului terenului si ju statului. Dar nu l-am vazut mici pe Mru si nici pe vreun al lider al “dreptei” sa sustina aceasta idee.
buna dimineata,
postare noua – Revista Presei – 30 octombrie / Guvernul Ponta – rispă, hoţie, neconstituţionalitate!
Salutari!
Nu sunt de acord cu analiza. In esenta, @DanSu spune ca daca gazele din productia interna vor fi cumparate la pret “gratis” (adica ieftin), atunci vom renunta la “contravaloarea” lor, cu care am fi putut cumpara autostrazi spitale etc. Pe cand, vanzandu-le la pret “bun”, vom lua bani si vom cumpara autostazi si spitale.
Fals! “Contravaloarea” gazelor va intra in buzunarul companiei, nu al statului. Ma indoiesc ca (,) compania ne va construi autostrazi-spitale!
Iar referitor la siguranta/independenta energetica: da, mi se pare normal ca eu, tara producatoare, sa cumpar gaz mai ieftin. Daca iau la acelasi pret, ce conteaza ca iau de la Chevron, Romgaz, OMV, Gazprom, sau din Irak/Iran, SUA (ca tot vor deveni exportatori, dar la pretul pietei, ca nu sunt fraieri sa vanda mai ieftin). A, cu o redeventa de 50% din care sa subventionez pretul, mai vorbim, dar nu cu 6%…
Si daca Putin inchide robinetu’ pentru noi, nu inseamna ca nu putem sa importam tot de la el, via…UE! Oricum facem asta deja.
Si sa nu mai vorbesc de riscurile de mediu, si de lipsa de respect pentru proprietatea privata…
My two cents..