Cartile Interzise (5) Biblia si omul care a umblat cu Dumnezeu – Prima Parte
10/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Dosare, Opinii |
Literatura Biblica este impartita in patru categorii: (1) literatura canonica, adica inclusa in Biblie; (2) literatura apocrifa acceptata, care nu este inclusa in Biblie, dar este declarata ca literatura scrisa sub influenta harului divin (3) literatura apocrifa “eretica”, adica neaceptata din cauza abaterilor de la dogmele religioase ale vremii.(4) pesudoepigrafa (antinomul plagiatului), literatura care este pusa pe seama unor autoritati altele decat cele care au compus aceste materiala. Aceste materiale pot fi incluse (sau nu) in Biblie. O mare parte din cartile Bibliei (Vechiul sau Noul Testament ) sunt de acest gen.
O alta clasificare este in concordanta cu mesajul pe care il contine materialul: avem literatura cu continut pilduitor, exemplu este Cartea Proverbelor din Vechiul Testament (numite in Biblia romaneasca “Pildele lui Solomon”) sau cu continut istoric – exemplu cartea Cronicilor sau Paralipomena din Vechiul Testament si cartea faptelor in Noul Testament, etc.
***
Geneza (Facerea) 5-24: “Enoh a umblat cu Dumnezeu; apoi nu s-a mai văzut pentru că l-a luat Dumnezeu.”
Cum a umblat? Inseamna ca nu a murit – au raspuns altii. Daca nu a murit inseamna ca era sfant, atat de sfant ca Dumnezeu l-a luat la el. Poate da sau poate este o greseala de redactie, cert este ca Enoch a trecut la altfel de nemurire, cea literara. Din nefericire, traducatorii Bibliei in limbile pamantului nu au respectat numele original. Onomastica Ebraica este semnificativa, nepastrand-o pierdem si din semnificatia personajului. Iisus nu a fost numai Iisus, el a fost salvarea si salvatorul omenirii, pentru ca Iisus este Ieshua, care in ebraica inseamna salvare (intamplator? nu cred). Enoh nu este Enoh, el este Hanokh (adica initiatul, toata lumea stie ca Hanuka, la evrei, este sarbatoarea initierii templului de catre Macabei in Ierusalimul eliberat de pagani). Enoh sau Hanokh este primul initiat in cele sfinte (intamplator? nu cred). Cartea lui Enoh, este de fapt o culegere de 5 carti, diferite, scrise de (probabil) cinci autori diferiti de-a lungul a 2, 3 sau 4 secole. De unde stim? De la limba folosita, metaforele si evenimentele descrise.
De fapt, pana la inceputul secolului 20, nimeni nu a stiut ca exista un original al cartii. Cartea s-a pastrat in limba Ghez, limba sfanta a Crestinilor Etiopieni. Dupa aproape doua mii de ani, in care toti au crezut-o disparuta, a aparut intr-un manuscris Etiopean. In 1823 a fost descoperit acest manuscris si a fost tradus de August Dillmann in limba Germana pe la 1853. In 1893 au fost retradusa in Engleza si in 1906 R.H. Charles a scos o noua editie critica a textului Etiopian folosindu-se de 23 manuscrise diferite, toate scoase la iveala in acest timp. In 1912 R.H. Charles a scos o editie definitiva a textului Etiopian, editie care a fost tradusa si in limba Romana de Editura Harald. Din nefericire, timpul a erodat aceasta superba editie a lui RH Charles din cauza descoperirilor de la Qumran. A trecut inca o jumatate de secol si iata au iesit din pamantul arid si uscat al desertului Tarii Sfinte, ramasite ale cartii. La Qumran, pe malul Marii Moarte, au fost descoperite zeci de fragmente in Aramica si Ebraica si cateva in Greaca.
Cartea lui Enoh este o carte fundamentala in religiile asa numite Abrahamice (Iudaism, Crestinism si Islam). Textul cartii poate fi citit cu placere sau mai putina placere, el nu poate fi inteles fara o pregatire anterioara. Cartea lui Enoh nu este canonica pentru niciuna din religiile mentionate; singura biserica Crestina care a inclus-o in canon este biserica Ortodoxa Etiopiana.
Cartea lui Enoch a fost in antichitate parte din Biblie, o stim cu siguranta din cauza faptului ca s-au gasit fragmente la Qumran. Cartea este considerata din punct de vedere literar drept carte apocaliptica asemanatoare in mesaj cu Cartea lui Daniel sau cu Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul. Cartea lui Enoh este compusa dintr-o colectie de 5 carti, scrise in perioade diferite si redactate de doi redactori si ei din perioade diferite. Colectia contine: Cartea Veghetorilor (strajerilor), Enoh 1 – 36; Cartea Pildelor, Enoh 37 – 71; Cartea Luminatorilor Ceresti, Enoch 72 – 82; Cartea Fantasmelor din Vis Enoch 83 – 90; Epistola lui Enoh, Enoch 91 – 107;108?; In schema de mai jos aveti si anii in care se presupune ca ar fi fost scrisa fiecare din cartile din colectia numita Cartea lui Enoh. Cartea lui Enoh a fost denumita de academici Enoh 1 sau Enoh-ul Etiopian. Exista doua carti medievale, atribuite si denumite Enoh 2 sau Enoh-ul Slavonic si Enoh 3 sau “Secretele lui Enoh”
Cateva detalii despre cele enuntate mai sus:
Cartea Veghetorilor, Enoh 1 – 36 – include viziunea lui Enoh despre ceruri si pamant si o descriere a ingerilor cazuti, numiti “veghetori”, descriere bazata pe Geneza (Facerea) 6:1-4, in care “fiii Domnului” au facut dragoste (formulat cu menajamentul cultural, expresia a fost mai dura) cu femeile frumoase ale oamenilor. Din aceasta intalnire romantica se nasc asa zisii “Nefilim”, in traducere corecta din ebraica “giganti”, traducerea mea multiculturala “titani”. Enoh incearca un demers de disculpare fata de Dumnezeu, demers respins. Enoh este plimbat de ingeri de doua ori imprejurul pamantului (probabil in scopul de a intelege efectele acestor relatii). Textul original al cartii este in Aramaica si a fost datat de translatorul si editorul originalelor Jozef T. Milik intre 200-100 i.Hr. Fragmentele au fost descopertite in pestera Qumran no. 4 si poarta inscriptionarile de catalog 4Q201, 4QEnocha .
Cartea Pildelor, Enoh 37 – 71 – aceasta carte este de o importanta extrema studiului Crestinismului primar pentru simplul fapt ca pomeneste referinte fecvente la o persoana denumita “cel drept”, “alesul”, “unsul” (Meshiah- Mesia) si “fiul omului”. Cartea vorbeste de “judecata de-apoi” si rasturnarea situatiei – cei asupriti vor fi fericiti si asupritorii damnati. Cartea este datata in primul secol inainte de Hristos. Aici ar putea fi cateva concluzii: (1) cartea este de origine Eseniana si atunci inseamna ca esenienii au fost de fapt proto-Crestini; (2) cartea a fost scrisa de o secta evreiasca proto-crestina, alta decat Esenienii; (3) Cartea a fost scrisa cand Iisus a fost cunoscut si este de fapt un discurs Crestin, care reproduce vorbele lui Iisus; (4) este o profetie ebraica avand la baza Daniel; (5) Singurul lucru care este dificil de realizat, este ne-includerea cartii in canonul biblic crestin.
Cartea Luminatorilor Ceresti, Enoch 72 – 82 – cunoscuta si sub titlul Cartea Astronomica, contine revelatiile lui Enoh primite de la calauza lui cereasca, ingerul Uriel. Ingerul Uriel ii povesteste ca anul solar este format din 364 de zile si cel lunar 354 de zile. Ambele date au fost gasite si in documentele de la Qumran, inclusiv o formula de calcul pentru calcularea lunilor ebraice lunare in luni solare. In carte se pomeneste de intrarea si iesirea soarelui si a lunii prin porti diferite (Est-Vest) si relationarea astronomica a stelelor, a vanturilor, toate considerate elemente divine pentru creerea unei ordini divine intr-o lume locuita de oameni. Si aceasta carte a fost descoperita la Qumran in numar de 4 copii, si tot in pestera no. 4, bineinteles copiile erau scrise in Aramaica. Avand in vedere ca Eseneii si dupa ei crestinii au adoptat calendarul solar si avand in vedere ca ritualul Templului din Ierusalim a fost condus dupa calendarul lunar, originea cartii este clar sectanta, probabil Eseniana sau a unei secte proto-crestine.
Cartea Fantasmelor din Vis, Enoch 83 – 90 – contine doua viziuni a unor visuri pe care le-a visat Enoh. Primul vis este legat potop; al doilea vis, numit in carte “apocalipsa animalelor”, prezinta viziunea societatii de la Adam si Eva pana in timpul Macabeilor. Viziunea prezinta personajele intruchipate in animale, cand Israel (poporul lui-) este personificat intr-o turma de oi si Dumnezeu este personificat in Pastorul. Deoarece cartea aminteste Macabeii, este clar ca a fost scrisa dupa 164 i.Hr, probabil intre 164-100 i.Hr. Si aceasta carte a fost descoperita la Qumran in cateva copii dispersate si tot in pestera no. 4. Inca odata sumedenia de motive Crestine o atribuie unei secte proto-Crestine sau Eseniana.
Epistolele lui Enoh, Enoh 91-107 – o carte in care Enoh povatuieste pe precocele Noe despre viitorul sau stra stra-nepot pe care-l prezice. Povetele sunt de ordin etic si moral si se incadreaza intr-o prezicere apocaliptica legata intr-un fel de comportamentul omenesc. Apocalipsa, numita “apocalipsa saptamanilor”, si care divizeaza istoria biblica in unitati fara sot, un fel de saptamani. Povestitorul, adica Enoh, se localizeaza in saptamana a 7-a, ramanand ca judecata finala se va petrece in saptamana a-8-a. Pe baza acestei prorociri (si al altora), Isaac Newton vestitul fizician si (mai putin stiut de lume) teolog, a calculat asa numitul “sfarsit al lumii”, mai multe puteti citi,aici si aici. Aceasta carte este clar ca a fost scrisa dupa 170 i.Hr. probabil intre 170-180 i.Hr.
Concluzia lui Enoh, capitolul 108 , este clar o adaugare tarzie, probabil prin secolul al II-lea d.Hr. L-am amintit pentru ca in traducerea romaneasca exista, fiind inclus si de RH Charles. Deoarece nu s-a gasit nici o urma de el la Qumran si fiind inclus in textul Etiopian, mie (si majoritatii cercetatorilor) imi este clar ca textul a fost scris de un autor crestin tarziu, care a incercat o normalizare intre textul Apocalipsei (Revelatiei) lui S. Ioan Teologul.
Cred ca am reusit sa redau cu mai multa sau mai putina precizie continutul cartii. Doritorilor le pot recomanda Cartea in limba Romana tiparita de editura Harald dupa editia din 1912 a lui CH.Charles. Traducerea in limba romana este mediocra, dar suficienta pentru a sustine o intelegere a textului. “Bibliografia selectiva” (pagina 216) este pur si simplu rusinoasa. Partea a doua in zilele urmatoare.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
multumesc pentru subiectul fascinant al zilei si te rog frumos corecteaza-ma daca am gresit in rezumatul meu de autodidact: din cele cinci carti scrise de Enoh, trei din ele s-au gasit in pestera Qumran nr.4 dupa cum urmeaza: cartea nr 1 purtand titlul Cartea Veghetorilor Enoh 1-36, fiind inscriptionata in catalog 4Q201,4QEnocha perioada de scriere datand intre 200 -100 i.Hr, cartea nr.3 cu titlul Cartea Luminatorilor Ceresti, Enoch 72 – 82 ( mai poarta denumirea de Cartea Astronomica), cartea nr. 4 sub titulatura Cartea Fantasmelor de Vis Enoch 83 – 90, perioada scrisa cuprinsa intre 164 i.Hr.
aceste trei carti nr.1, 3 si 4 cu certitudine au fost gasite si catalogate in pestera nr. 4 Qumran ( in cateva exemplare). autorii diferiti, perioade de scriere diferite. cum ramane cu celelalte carti numerotate adica cartea nr. 2 si 5? daca nu au fost gasite in acelasi loc (pestera Qumran nr. 4) unde ar putea sa fie? posibil in aceeasi zona sub alte numerotari ale pesterii Qumran?
Cartea Secreta a lui Enoh – versiunea slavona si Cartea lui Enoh – versiunea etiopiana contin adevaratele scrieri gasite si descise din pestera Qumran? sint inspirate din Cartea lui Enoh scrisa de Ch.Charles sau invers, avand in vedere data scrierilor versiunilor.
multumesc anticipat pentru raspuns si astept cu nerabdare partea a doua a subiectului.
o zi frumoasa alaturi de cei dragi
Salut cu placere.
Cartile slavone sunt scrise in evul mediu si nu au nimic in comun cu cele originale (antice) probabil ca autorii nici macar nu au cunoscut materialele originale.
Ch.Charles a fost un englez care atrait in secolul XIX si inceputul lui XX, el a fost un cunoscut academic care s-a ocupat cu cartile apocrife si psedoepigrafe. CH Charle a tradus din germana lucrarea lui Dillman. Bineinteles ca el nu a cunoscut originalele gasite al Qumran, mult dupa moartea lui.
intuisem acest aspect. mi-am dat seama dupa ce am trimis materialul. baza adevaratelor scrieri sint si raman cele gasite in pestera qumran, singurele pe care as dori sa le citesc, daca ar exista aceasta posibilitate!
multumesc!
Buna ziua,
Foarte interesanta expunerea dumneavoastra. Exista si lucrari mai moderne care studiaza aceste texte?
Acest text poate fi incadrat in gnosticism?
Ca un fapt divers: Cartea lui Enoch este folosita de ufologi ca fiind o dovada a faptului ca extraterestrii l-au rapit pe Enoch si i-au aratat minunile tehnologiei 🙂
salut,
sigur ca exista, inclusiv subsemnatul 🙂 Nu, nu este gnostic.
Interesanta mentiunea referitoare la numarul de zile dintr-un an, clar un detaliu care este legat de cunostintele tehnice de la acea vreme. Povestea lui Enoh este plina de speranta. Felicitari pentru articole, le citesc cu placere de fiecare data.
Multumesc 🙂
eu nu am inteles un lucru: cum puteau sa existe crestini in secolul 1 si 2 i.Hr. ??
Crestinismul nu a aparut inpreuna cu Iisus, el s-a cristalizat si a devenit religie dupa moartea lui. Crestinismul a aparut ca doctrina pe timpul Eseneilor. Sf. Ion Borezatorul a fost eseneu. Ritualul botezului este la origine eseneu, ca si alte euchariste (taine) de altfel . Sa nu confundam istoria cu teologia 🙂
Buna. pana la urma care este mai veche, cartea lui Enoh sau Biblia?
Buna,
Biblia a fost scrisa si editata intr-o perioada de aproape 800 de ani. Cea mai veche carte este probabil “Cartea lui Iosua.” ce mai noua a lui Daniel ( ma refer la Vechiul Testament) Cartea lui Enoch a fost scrisa in paralel cu Facerea, cam un secol dupa Iosua.
Hanukkah este rededicarea Templului, nu initierea lui.
Cat despre sfințenie…sfant=kadosh. Kadosh inseamna ‘pus deoparte’. Ceea ce, in creștinism, e ridicat la superlativ inseamna, la origini, asta.
O sotie este sfanta pentru sotul ei si vice versa.
Noi trebuie sa fim sfinti pentru Dumnezeu, lucru pe care-l citim de foarte multe ori, in special in Exodul. “fiti sfinti, caci Eu sunt sfânt”. Oamenii care cred in El intra intr-o relatie de casatorie cu Dumnezeu. Se semneaza un contract de casatorie (ketubah) care, incalcat prin pacat, atrage corecție si pedeapsa. Nu moarte eterna, deoarece Yeshua a băut paharul pacatelor noastre si a murit si inviat pentru toti care cred in El, Il accepta si Ii accepta marturia.
Un om drept (tzadik), este cel care se tine in sfințenie(se pune deoparte) pentru Dumnezeu.
Vreau sa stiu ce credeti despre numele lui Dumnezeu ! In cartilelui Enoh este scris numele lui Dumnezeu : Iehova sau cel putin tetragrama : IHWH ???/ Astept raspuns ! Va rog frumos domnule!
Buna dimineata! Stimate domn, persoana care a scris acest articol (@Theophyle) s-a mutat la Domnul in data de 3 mai 2014. Politeia este acum intretinuta de altcineva (@Cetatean).
Numele Lui Elohim este YHVH. Nu se mai cunoaste pronuntia, de aceea a fost inlocuit cu Adonai, care inseamna Domn/Stapan