Cartile Interzise (3) Biblia cenzurata – Cartea lui Ieşer
02/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Dosare, Opinii, Ziarul de Duminica |
Serialul in care discutam despre carti disparute si /sau cenzurate, dezvaluie o alta carte mentionata in Biblie dar inexistenta in textul biblic asa cum ne-a parvenit pana astazi. Daca cu doua zile in urma am discutat despre prima carte care a disparut din Biblie, astazi voi incerca sa discut despre o a doua carte disparuta, care se numeste sefer ha-Yashar sau in Engleza Book of Jesher si este pomenita in cartile lui Iosua in 10:12–13; 2 Samuel – 1:19–27; and 1 Regi 8:12–13 (in LXX – Septuaginta). Aici avem doua probleme: prima ar fi denumirea canonica a cartilor Bibliei. Biblia BOR nu are aceasi impartire ca celelalte Biblii, de exemplu cele traduse in Engleza sau Franceza. In loc de cartile lui Samuel 1-2, Biblia BOR are 4 carti ale regilor: asadar Samuel 1-2, devin Cartile Regilor 1 si 2 si cartile Regilor 1-2 sunt numerotate cu 3-4. A doua problema ar fi traducerea. Inteleptii traducatori ai Septuagintei (cei 70) au hotarat gresit (astazi este absolut sigur) ca Yesher este epitet si nu substantiv propriu si au tradus Cartea Dreptului. Deoarece Biblia BOR este tradusa bazandu-se pe Septuaginta, respectivul verset suna cam asa:
Iosua 10:12 – Atunci Iosua a vorbit Domnului, în ziua cînd a dat Domnul pe Amoriţi în mînile copiilor lui Israel, şi a zis în faţa lui Israel: „Opreşte-te, soare, asupra Gabaonului, Şi tu, lună, asupra văii Aialonului!” Iosua 10:13 Şi soarele s’a oprit, şi luna şi-a întrerupt mersul, Pînă ce poporul şi-a răzbunat pe vrăjmaşii lui. Lucrul acesta nu este scris oare în Cartea Dreptului? Soarele s’a oprit în mijlocul cerului, şi nu s’a grăbit să apună, aproape o zi întreagă.
Numele lui Ieşer se poate traduce “drept” dar se poate traduce si “cinstit”. Cautandu-l pe Ieşer vom ajunge la versetul 2:18, care spune:
Iosua 2:18 – Caleb, fiul lui Heţron, a avut copii cu nevastă-sa Azuba, şi cu Ieriot. Iată fiii pe cari i-a avut cu Azuba: Ieşer, Şobab şi Ardon.
Si cine a fost Caleb, tatal lui Ieşer? Caleb a fost un om mare, mare capetenie, spion in Canan si foarte influent in anturajul lui Moise si aliatul lui Iosua capetenia triburilor Israelite care au cucerit Cananul (vezi Numerii 13:30; 4:6;14:38; 32:12). Se leaga? Bineinteles ca se leaga daca ne uitam la citatul biblic redat mai sus vedem ca este vorba de cucerirea Ierihonului de catre Iosua. Dupa ce am hotarat clar ca este vorba de un om si nu un epitet, am inceput sa-mi organizez lucrurile. Primul lucru – timp liber, vreo trei, patru luni de lucru, asta inseamna vara. Dupa ce am fixat perioada si timpul alocat trebuie sa facem itinerarul. Sursele: pentru a fi sigur pe citate trebuie cercetate sursele; sursele sunt trei 2 antice si una moderna. Prima sursa este Codexul numit Aleppo Codex (Aram Tsuba), care este sursa masoretica cea mai veche cunoscuta (lipsesc cateva pagini), a doua sursa antica este Codexul Leningrad (Codex Leningradensis, numit si “blestemul Tarilor”) si in sfarsit cel mai complet text de studiu din lumea contemporana – Biblia Hebraica Quinta, care include si analiza textelor biblice descoperite la Qumran, devenind astfel Masora Magna. Un lucru poate interesant – ambele surse antice au un numitor comun. Si codexul Leningrad si codexul Aleppo au fost scrise dupa un singur original provenit de unde? Din Tveria (Tiberias, la malul lacului Kineret – Marea Galileiei).
Concluzie interimara: (1) cautam o carte pierduta, cenzurata sau inexistenta; (2) cartea trebuie sa ne dezvaluie producerea unor fenomene supra-naturale descrise in Iosua in 10:12; (3) trebuie sa dezvaluim cu ajutorul unor speculatii argumentate cine a fost Ieşer fiul lui Caleb si de ce a fost cenzurat.
In Cautarea lui Ieşer – Paleografie
Paleografia este o disciplina care se ocupă cu studierea manuscriselor vechi, indiferent de limba folosită cu datarea şi stabilirea autenticităţii. Un paleograf trebuie să cunoască toate stilurile de scriere, caracteristicile epocii si abrevierile folosite în epoca scrierii documentului. Pe baza acestor cunoştinţe, paleograful transcrie textul, adică realizează o versiune de lucru, in care se foloseste de textul original intr-o analiza specifica .
Cateva lucruri bune de stiut. Limba originala a Bibliei a fost Ebraica, bineinteles. Intrebarea este care Ebraica, cea de dinaintea celui de al doilea Templu sau cea de dupa intoarcerea din Diaspora Babiloniana. Azi este clar ca Biblia (sacramentala) asa cum o cunoastem dateaza din secolele 9-10 d.Hr. Aceasta Biblie este scrisa cu ajutorul caracterelor Aramaice introduse in scrierea Ebraica in sec 6-5 i.Hr (perioada lui Ezra) inasa cu suplimente care permiteau vocalizarea (pronuntarea vocalelor in timpul citiri), si canticule care au permis acentele si cantarile in timpul slujbelor religioase. In perioada din secolele 6-5 i. Hr si pana in perioada “masoretica” din sec. 9-10 d. Hr., Biblia a fost scrisa fara vocalizare, fara cantaticule si mai complicat si cate odata fara spatiile intre cuvinte, folosind puncte in loc de spatiu (lucru absolut normal luand in considerare ca pentru o Biblie, chiar şi cu abrevieri, era necesară o întreagă turmă de oi ). Limba Ebraica de dinainte de exil se numeste astazi paleo-Ebraica sau Sinaitica (din timpurile pre-Cananite), aceasta este Ebraica originala in care a fost scrisa nucleul antic biblic. Aceasta scriere este datata intre Sec. 11 i.Hr. si pana in Sec. 6-5 i.Hr.
Nimeni nu poate hotari cand a fost scrisa Biblia. Este clar ca o parte din cartile Bibliei Ebraice (OT) au fost scrise in timpul Macabeilor, altele au fost rescrise cam in aceasi vreme si poate si mai tarziu. Exista cercetatori maximalisti care considera ca Biblia a fost scrisa si pecetluita pana in timpul lui Ezra si altii care o cred mult mai “recenta”, adica in ultimle 2 secole inainte de Iisus si in primul secol dupa. Parerea mea este “mini-maximalista”, consider ca “nucleul” Biblic sa zicem Hexateuhul (primele 5 carti ale Bibliei- Tora+Ieosua) a fost scris inainte de primul exil judaic, sa zicem sec 6 i.Hr si celelalte carti pana in timpul Macabeilor. Redactarea finala a fost facuta in timpul contemporan cu Iisus. Este clar din descoperirile facute la Marea Moarta ca “Biblia Ebraica” (Vechiul Testament) a circulat in format de “fascicole” si nu in forma integrala si este si mai clar ca au existat carti care nu au fost considerate sectariene si ca o mare parte din populatia de rand a vazut in ele sfintenie, dar au disparut sau au devenit rezumate. Cronicile biblice sunt de fapt rezumate ale unor carti mult mai ample, si versiunile care nu au fost considerate “politically correct” au fost cenzurate. Una din cartile care a fost pastrata in intregime si a fost gasita si la Qumran este Yovlot sau Jubilees, in romana “Carta Jubileului” si a doua a fost cartea despre care vorbim noi in aceasta cautare si care nu a fost gasita, ambele fac parte din acel nucleu vechi paralel Hexateuhului (Pentateuh + Iosua). Analizand paleografic sursele pe care le-am mentionat mai sus putem conclude (1) Cartea a existat fara nici un dubiu; (2) a fost cenzurata din cauza unor “politici” tarzii; (3) a fost considerata sacra de majoritatea credinciosilor; (4) trateaza diferit evenimentele care au dus la formarea Iudaismului; (5) a fost diluata si in traducere vezi migrarea de la sustantivul propriu Ieser (Jasher) la adjectivul tradus atohton (latin, grec, englez, francez, roman, etc.) “dreptului”.
Putin din Epilogul Povesti: Ca sa va trezesc putin curiozitatea, pot sa povestesc ca textul cartii a fost regasit la sfarsitul secolului 18 (aproape un secol si jumatate inaintea documentelor de la Qumran), a fost publicat la inceputul secolului 19, autorul a fost acuzat pe nedrept de fals stiintific si s-a sinucis. Dupa un alt secol si jumatate de la sinucidere, doi cercetatori americani l-au reabilitat pe nefericitul cercetator aducand dovezi clare de autenticitate.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Interesant serialul despre care se face vorbire. Eu sint interesata de paginile lipsa: de ce erau atat de importante, contineau vreun secret anume? Cum ar fi fost textul scrierii daca prima sursa antica Codex numita si Aleppo Codex (Aram Tsuba) ar fi fost completa?
Multumesc pentru subiectul zilei.
O zi frumoasa alaturi de cei dragi
Salut Paula,
Povestea Bibliei din Alep (Aleppo Codex) este una infioratoare. Biblia era depusa in sinagoga din Alep, pazit de 10 generatii de familia Safra. In 1949 cand a luat fiinta statul Israel, sinagoga a fost arsa, biblia a fost salvata, probabil unul dintre paznicii bibliei a furat cateva pagini. Familia Safra a emigrat si au devenit dintre marii bancheri ai lumi. Blestemul bibliei i-a ajuns si destinul lor a fost tragic.
Asta a fost destinul lor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Edmond_Safra
Cu biblia cealalta numita Codexul Leningrad, si aceasta o biblie furata de la Manastirea din Sinai (St. Caterina) de catre tarii rusi (familia Romanov) destinul a fost si mai greu. Toata familia a fost omorata de comunisti.
Exact cum am banuit: acelasi “blestem” ca in cazul piramidelor.
Importanta acelor pagini sustrase, este covarsitoare si in acelasi timp purtatoare de “blestem” fiind desprinse din sursa mama-carte. Aceste pagini in opinia mea reprezinta “cheia” sau “esenta” manuscrisului antic. Consider ca, atunci cand studiem, analizam un manuscris uitat de vremuri, cum se spune ” antic si de demult”, cu atat impactul legendelor si istoricul acestuia este cutremurator in traire simtiala.
Iti spun din proprie experienta, cu cat “vizionez’, citesc, studiez si ma documentez despre un document vechi cu atat ma raportez la timpul documentului creat.
Este fascinant despre serialul in care discutam despre carti disparute si/sau cenzurate.
Exemplu de o stare de intoarcere in timp, despre care am facut vorbire, este cea pe care am experimentat-o in timpul vizitei la :
http://www.primascoalaromaneasca.
şi abia la sfârşit ne spui că textul s-a găsit în secolul optşpe, abia aştept continuarea 🙂
off – topic: cred că Ponta ar fi şocat de actâta exemplu de încrâncenare şi onoare de savant
şi mai off-topic – am lăsat un comentariu la “slavii din vest” – îmi poţi răspunde acolo sau o să detaliezi în articolele următoare?
iti rapund in articolul de maine sau poimaine 🙂 Nu este singurul academic care s-a sinucis din cauza ca a fost acuzat de fals sau plagiat. Am cunoscut personal unul. Pentru oamenii de onoare, onoarea are un pret egal cu viata.
Revenind la serialul nostru, scrierea bibliei ( fie ea cenzurata sau nu) a ramas o enigma: raportata la timp si “autor(i)”.
Multumesc pentru informatiile suplimentare.
Ce e incercuit cu rosu ce ar insemna pe litere in alfabetul paleo-ebraic?
Ca nu pot citi, e drept sunt super amator… L-am invatat pe ala fenician in liceu, dar asta difera putin. Sunt vreo 4 litere pe care nu le recunosc, de exemplu primele doua din primul cuvant incercuit cu rosu. Aia ca un J de mana seamana un pic cu N (nun) fenician… Dar nu seamana niciun cuvant cu rosu cu Yesher.
Ovi,
cuvantul al doilea, subliniat din dreapta este Ieşer – prima litera (ca un 9) este litera I (yod) a doua litera este SH (shin) si a treia litera este R (reish) – ISR (ISHR). Nu uita ca in limbile semite vocalele nu se scriu (nu exista)
cercetatorul ” s-a sinucis ” ? suna a asasinat
buna dimineata. se mai gaseste biblia de la marea moarta?
“….Sulurile de la Marea Moartă conțin o colecție vastă de documente evreiești scrise în limba ebraică, aramaică și greacă, cuprinzând multe subiecte și stiluri literare. Ele includ manuscrise sau fragmente din fiecare carte din Biblia ebraică, exceptând Cartea Estera, toate acestea fiind create cu aproape o mie de ani înainte de orice alte manuscrise biblice cunoscute până atunci. Sulurile conțin, de asemenea, cel mai timpuriu comentariu biblic existent, al cărții Habacuc, și multe alte scrieri, printre ele lucrări religioase aparținând sectelor evreiești ale vremii. Legendele privitoare la conținutul Sulurilor de la Marea Moartă întrec cu mult ceea ce se afla în mod real în ele. Nu existau în ele cărți pierdute ale Bibliei sau altă literatură din care să nu existe deja copii. Marea majoritate a Sulurilor de la marea Moartă erau pur și simplu copii ale cărților Vechiului Testament din anii 250-150 î.Cr. S-au găsit și cărți extrabiblice și apocrife, dar, din nou, marea majoritate a sulurilor erau copii ale Vechiului Testament evreiesc. ….”
https://www.gotquestions.org/Romana/sulurile-marea-moarta.html
Cautati pe google si gasiti!