Provocari strategice: Îmbătrânire, locuri de muncă, somajul tinerilor (4)
01/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie |
Nu există ţară pentru bătrâni
Am imprumutat titlul de la superbul film al fratilor Coen, care a primit Oscarul si aproape toate premiile posibile in cinematografie. De fapt m-a atras titlul unei stiri publicate de Ziarul Financiar (Doar şase ţări din lume au sisteme de pensii solide) Sursa acestui articol a fost publicata de Business Insider, acum cativa ani, datele fiind relevante si astazi si probabil din nefericire si pentru viitorul apropiat
Traducea Ziarul Financiar: Cele mai bune sisteme de pensii de stat sunt în Olanda, Elveţia, Suedia, Australia, Canada şi Marea Britanie. Celelalte sisteme de pensii de stat au fost catalogate ca nesigure, riscante şi fără garanţii pentru populaţia în vârstă. (aici)
Articolul original s-a bazat pe datele publicate de “Melbourne Mercer Global Pension Index”, pe scurt Indexul Mercer, considerat unul dintre cei mai buni si obiectivi indicatori mondiali legat de situatia “pensiilor bugetare” intr-un numar de state analizate de specialistii lor. Daca jurnalistul de la ZF intra in situl Indexului Mercer ar fi putut viziona situatia actuala a statelor analizate. Au fost miscari fata de anul trecut si conform indexului respectiv (asa cum il citesc eu), Australia sta mai bine decat Suedia si Elvetia a depasit Olanda. Statele Unite stau mai prost si Marea Britanie stagneaza.
Un lucru este clar – modelul contributiilor “la stat” este falimentar si impreuna cu modificarile demografice, care par devastatoare in unele regiuni geografice (inclusiv Europa) , tinerii la varste de 25-30 de ani nu pot astepta prea multe de la bugetele statelor in care traiesc. Din nefericire, Indexul Mercer nu se ocupa de situatia din Romania, singurul stat Est-European analizat fiind Polonia, care dupa reforma facuta de ei in 1999 sunt intr-o situatie destul de buna, conform datelor prezentate.
Pentru a prezenta totusi o situatie in Romania m-am folosit de datele publicate de Eurostat (Sustainable development – Demographic changes), date care trebuie sa ingrijoreze orice cetatean roman care contribuie astazi si crede ca va fi asigurat la batranete.
Ce pot spune in afara de o invitatie de a citi Raportul Mercer si poate datele prezentate de Eurostat. Cetatenilor la varstele de 30-35 de ani le recomand sa se gandeasca mult mai serios la batranetile lor. Celor intre 35—50 de ani sa actioneze pana nu este prea tarziu si celor peste 50 de ani sa se roage la Dumnezeu pentru o sanatate mai buna.
Grija pentru batranetile cetateanului a trecut fara doar si poate de la stat la cetatean, asa cum ar fi trebuit sa fie intotdeauna. Statele nu s-au dovedit responsabile! Din nefericire, cam pretudindeni, – nu există ţară pentru bătrâni!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ziua buna
“daca nu ai un batrin , sa il cumperi” . O expresie plina de intelepciune deoarece bunicii (in general ) sint utili unei familii . Prin experienta si grija fata de fii , nepoti .
Si mai utili daca au devenit pensionari la 45 de ani cu pensii extrem de ridicate . 🙂
Daca eventual cumuleaza aceiasi pensie mareata cu un salariu de bugetar (inclus parlamentar/ministru/ judecator, etc) pe masura , sa il ti in viata cit mai mult si prin toate mijloacele medicale posibile .
Eventual sa-i pui colateral la vreun creditzel…
Salutare tuturor.
Salut Theophyle.
Am dificultati in a intelege graficul de mai sus…intersectia liniilor si cele 4 cadrane.
Personal sunt in CZ, categoria 30-50 si nu inteleg relatia cu anul 2046 care este mentionat in grafic.
Crezi ca poti detalia putin … ?
Salut,
Axa verticala reprezinta cheltuielile pentru plata pensiilor ca parte din PIB-ul national si axa orizontala reprezinta procentul din venitul de pre-pensionare a unei persoane platit pentru un program de pensie a acestei persoane. Ceea ce vezi arata rau!
OK, sper ca am prins mesajul ! Inteleg ca trebuie sa ne mutam in cadranul din dreapta-jos.
Unele state au luat masuri in acest sens : contributie aditionala la un fond de pensie privat + cresterea cotei de participare in anii in care esti salariat.
Din cate am observat lumea este reticenta in a se muta de la o pensie ‘de stat’ la un ‘fond de pensii’…
Multumesc.
In tarile occidentale nu mai exista pensii bugetare (adica de la bugetul statului ) de multe decenii. Pensii de acest gen sunt NUMAI pentru cei care lucreaza pentru institutiile statului, adica bugetari. Toata lumea plateste pensia sau printr-un contract de munca cu angajatorul, contract pe care il reinoiesti cu un alt eventual angajator cand iti gasesti alt loc de munca, sau individual ai grija de batranetile tale cotizand la un fond de pensii.