Provocari strategice: Îmbătrânire, locuri de muncă, somajul tinerilor (3)
29/04/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, GeoPolitica |
Şomajul
Somajul este cea mai grea molima sociala pe care o comunitate poate sa o suporte. Somajul poate distruge omul, familia, comunitatea. Somajul poate pustii orase de milioane de locuitori si poate sterge de pe harta localitatii de cateva mii de locuitori. Cine nu crede, poate vizita Detroitul. Centrul orasului a devenit locul in care traiesc poate cei mai saraci oameni din Statele Unite, cei care puteau s-au restras spre suburbiile orasului si cei care nu-si doreau aceasta alternativa au emigrat spre alte locuri, multi spre Canada. Sinonimul Detroitului, este Motown, orasul motoarelor, motoare care semnificau industria de baza a orasului; stim cu totii care este acum situatia industriei de automobile in America.
Povestea pe care o auzim in Romania, cu somajul care a scazut, este asa cum am numit-o, poveste! Somajul scade pentru ca cei care primeau ajutoare de somaj si-au terminat perioadele de ajutorare si au iesit pur si simplu din statistici. Nimeni nu stie cu adevarat cati oameni nu au de lucru in Romania, cred.
Aici pot spune cu mana pe inima ca Romania poate fi asemanata Americii – si-a eliminat industria care avea capacitatea de a produce locuri de munca numeroase. Daca in SUA industria a migrat spre piete de productie care ofereau mana de lucru mai ieftina, in Romania industria a fost nimicita din cauze care nu au nici o legatura cu pretul mainii de lucru. Toti stim exact de ce si cum, si mai stim exact cine sunt vinovatii. Diferenta enorma sunt politicile de sustinere a IMM-urilor, care astazi sunt cele mai mari surse de locuri de munca din economia occidentala. In SUA, IMM-urile au preluat sarcina de a produce locuri de munca, in Romania politica economica este la limita suprimarii in forta a acestor intreprinderi esentiale.
Statele Unite au devenit centrul serviciilor financiare ale planetei, de bine de rau au ramas deocamdata in aceasta postura. Daca acum cinci ani necesitatile acestor servicii erau echilibrate de potentialul de profesionisti care-si terminau studiile si erau imediat cooptati in industria serviciilor financiare, astazi contractarea acestei industrii a lasat fara loc de munca cel putin 20% din cei care au lucrat in aceasta industrie , fara sa mai discutam de proaspetii absolventi ai colegiilor si ai universitatilor Americane. America a devenit o tara plina de contabili, avocati si experti financiari de tot soiul. America produce mult mai putini ingineri, tehnicieni si muncitori calificati in industriile de productie (manufactures). O razbunare cumplita a economiei “fiduciare”. Facultatile tehnice in universitatile americane sunt astazi pline de studenti din Extremul Orient, naturalizati sau cetateni straini. In Romania situatia este identica, minus studentii straini care invata astazi in universitatile romanesti.
Ne-am batut capul si am cheltuit miliarde pe niste false pandemii, cu gripe de tot felul. Am avut ocazia sa cunoastem toti virusii existenti si inventati, am imbogatit industria farmaceutica si nu ne-am ocupat de adevarata pandemie a deceniului, SOMAJUL.
Somajul a devenit o pandemie si nu are nici o importanta care sunt cifrele prezentate de toti, va spun eu TOATE cifrele, ale TUTUROR sunt cosmetizate. Astazi America “regandeste” trilioanele varsate in sistemele financiare si in industriile moarte sau in coma mortala. Va trece insa mult timp pana “regandirea” se va transforma in locuri de munca, poate o decada, poate mai putin. Dumnezeu stie!
Un lucru este clar – ca toti adevaratii destepti au pus umarul, indiferent daca sunt democrati sau republicani, daca il iubesc sau nu pe Obama, ei sunt in primul rand Americani si vor binele societatii in care traiesc.
Cei care vor citi aceste randuri trebuie sa inteleaga ca nu exista vaccin la somaj si ca daca cei care guverneaza acum sau in viitor Romania nu vor gasi remedii eficiente si vor continua sa se ocupe de aiureli, viitorul va fi sumbru. Tamiflu nu ajuta!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Prin cresterea varstelor de pensionare politicienii Europei au ales, de data asta, ca si in alte dati, batranii in defavoarea tinerilor. Caci, nu-i asa, batranii voteaza constiincios, pe cand tinerii sunt cam vraiste. Vor regreta asta intr-o buna zi. Nimeni nu poate fugi de consecintele alegerilor sale la nesfarsit.
Bineinteles ca vor regreta. Nu e normal sa fie asa, simplu aberant
Foarte bun articolul . Felicitari .
De remarcat ca in Romania si de ani buni , unicul interes a intregii clase politice a fost si este asigurarea , marirea salariilor bugetarilor si a pensilor . Despre IMM , pura retorica .
Pentru @EuCuMine .
Virsta normala de pensionare e 65 de ani in tarile fara probleme la acest capitol .
Marile dezechilibre a acestor sisteme sint doar in tarile in care niste “genii” politici au decis ca se poate merge in pensie si la virste de 40- 45- 50-55 de ani .
Italia , Romania , Spania , Grecia sint exemple de manual si explica mai bine de ce e necesar un inalt nivel de contributii sociale care lovesc inevitabil in competitivitatea unei natiuni in fata altora .
PS. 2/3 din cei 5,5 milioane de pensionati romani , sint cu pensie anticipata . (unii cumulat cu cea speciala ) .