Provocari strategice: Îmbătrânire, locuri de muncă, somajul tinerilor (2)
27/04/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, GeoPolitica |
Emigraţia – bejenia românilor
Ultimul recensamant al populatiei Romaniei (2011) ne-a aratat posibilitatea unei catastrofe demografice. Din cele 23 de milioane si jumatate de persoane existente in 1990, cand frontierele s-au deschis, recesamantul a mai gasit in 2011, efectiv, doar 19 milioane. Diferenta este de peste 4 milioane de persoane, respectiv cam 18%, ceea ce inseamna, statistic, ca din fiecare 5 romani care traiau in 1990 unul a disparut, fie in mod “natural”, ca urmare a sporului negativ al populatiei, fie, mai ales, ca urmare a emigratiei spre alte coclauri.
Conform OCEDE – International Migration Outlook 2011 (pp. 314 –315), in 2009 lucrau in afara granitei Romaniei (temporar sau permanent) 3 milioane de romani, o mica parte din ei insa cu forme de emigrare in tarile in care traiesc si lucreaza. Absolut nimeni nu poate spune cati vor ramane definitiv in afara Romaniei si cati se vor reintoarce. Un lucru este aproape sigur – copiii lor, nascuti in afara tarii de bastina a parintilor, probabil vor ramane in locurile unde s-au nascut, adoptand nationalitatea gazdelor. Potrivit studiului, 48% din romanii plecati provin din mediul rural si 52% din mediul urban. Cea mai mare parte a lor – 86,2% au studii medii, in timp ce numai 12,4% au studii superioare. O mare parte a romanilor cu studii superioare (44%) emigreaza in state din afara Uniunii Europene, cum ar fi Canada sau Statele Unite. Aproximativ unul din cinci dintre acestia emigreaza chiar daca au un loc de munca in Romania. Mai mult ca sigur ca cel putin o treime din acesti oameni pot fi clasificati ca electorat, care poate fi pozitionat in dreapta esichierului politic.
Ceea ce s-a intamplat in Romania poate fi asemuit numai cu rezultatul unui razboi devastator. Numai intr-un razboi o tara isi pierde 30% din resursele umane de buna calitate la varsta de creativitate maxima (25-45). Socoteala este simpla – daca Romania are 9 milioane de oameni activi si mai mult de doua milioane si jumatate (probabil trei) isi gasesc soarta in afara granitelor tarii, cam asta este rezultatul. Romania a trecut un “razboi de tranzitie”, in care o mare parte a populatiei ei active s-a salvat plecand in bejenie. Un argument extrem de greu de combatut. Faptul ca o mare parte din acesti oameni mai contribuie intr-un fel sau altul la economia nationala trimitand bani, de multe ori legati sufleteste si material de cei ramasi acasa, nu atenueaza cu nimic faptul ca ei isi percep viitorul in afara granitelor Romaniei. Hotararea acestor oameni a survenit de multe ori fortat, din lipsa unor alternative viabile si a unei sperante intr-un viitor mai bun. Pentru a intelege proportiile adevarate ale hemoragiei umane de care sufera Romania in zilele noastre va amintesc ca pierderile umane ale Romaniei in cel de al II-lea Razboi Mondial au fost de 4,2% din populatia tarii, care au insemnat cam 25% – 28% din populatia activa a Romaniei in granitele dinaintea razboiului (19,934,000).
Romanii plecati in strainatate au strans in ultimii zece ani economii in valoare de 100 de miliarde de euro, pe care le tin in bancile straine sau sub forma de cash. Conform datelor BNR, in 2010, romanii plecati la munca in alte state au trimis in tara 3,8 miliarde de euro, insa, incepand cu 2000, au existat si ani cand nivelul s-a ridicat la 7 – 8 miliarde de euro. Fiecare roman din strainate trimite bani acasa de 2 – 4 ori pe an si spera sa se intoarca in tara intr-o perioada medie de 5,4 ani. S-a mai precizat ca aproximativ 70 la suta din ei lucreaza in sectorul formal, iar 5% au firme proprii sau contracte de tip PFA, iar 80% din ei au dreptul sa lucreze legal in tara in care au emigrat.
Cati vor reveni si cati vor ramane in tarile adoptive, numai Dumnezeu stie!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Din nou ziua buna
Da articolul asta la doamna Desy sa il prezinte conducerii FC . Poate reusesteb partidul sa inteleaga drama unei natiuni dar sa si gaseasca niste propuneri , solutii reale .
La PDL si USL e inutil . De unde nu este , nici Dumnezeu nu cere . 🙁
Buna Ziua,
ai pagina pe FB. Cred ca articolul este acolo. Poti comenta daca vrei
https://www.facebook.com/FortaCivicaDiaspora
Da, si din tot articolul ati postat pe pagina respectiva urmatorul pasaj:
“Romanii plecati in strainatate au strans in ultimii zece ani economii in valoare de 100 de miliarde de euro, pe care le tin in bancile straine sau sub forma de cash. Conform datelor BNR, in 2010, romanii plecati la munca in alte state au trimis in tara 3,8 miliarde de euro, insa, incepand cu 2000, au existat si ani cand nivelul s-a ridicat la 7 – 8 miliarde de euro. ”
Asta este tot ceea ce intereseaza, referitor la romanii din strainatate. Banii.
Selectia textului a vrut sa arate (si cred ca bine a facut) cat de importanti sunt oamenii care au parasit Romania si ca merita sa fie respectati daca nu pentru ca sunt cetateni ai Romaniei (o parte din ei) ci pentru ca ei continue sa contribuie intr-un fel sau altul.
Buna ziua Domana/domnule!
Selectia nu se refera la BANI ca atare ca nu ii trimite Stefan lui Ponta sau la buget. Oamenii care au plecat au facut-o ca sa castige o paine pentru copii, rude si lor le trimit bani. Prin caracterul consumului – tipic capitalist, nu? – acesti bani ajung in diverse buzunare. Deci nu se refera nimeni la bani, ci la aportul important al celor care au plecat si care muncesc din greu. Si nu cred ca aratati cu degetul unde trebuie.
mai degraba e vorba si despre o problema cu care Ro se va confrunta nu peste foarte multi ani, a propos de forta de munca…
Si un amanunt: in zona in care ma desfasor profesional, natalitatea, atita cit mai este, e legata mai ales de categorii de populatie cu scolarizare scazuta daca nu de-a dreptul fara asa ceva… Suna vreun clopotel ?
@arrletty . Seara buna
Si in occidentul dezvoltat natalitatea mai ridicata se gaseste in paturile mai sarace a populatiei si a membrilor anumitor secte religioase .
Bunastarea materiala a unei clase medi (mai ridicate in procente) , duce natural la mai putini copii . Metoda tarilor nordice de a ajuta , stimula aceasta clasa medie in a procrea ,e extrem de bine articulata .Prin o combinatie de masuri fiscale , sociale si economice . Rezultatele se vad acolo chiar daca nu sint de primat mondial .
In Romania , discutia asupra natalitatii si la oricare nivel , se reduce doar si exclusiv la stimularea fiscala .Adica la cuantumul banilor dati mamelor . Nici o dezbatere despre lipsa de crese , gradinite , Nici o analiza a efectelor fenomenelor tot mai des intilnite de uniuni de facto , fara casatorie dar cu copii si care aduc alte probleme fiscale , sociale fara raspuns in societatea romanesca .
E evident ca atunci cind resursele asistentei sociale nationale sint indreptate in exclusivitate in a mentine perpetuu o patura a societatii in saracie durabila 🙁 fara nici o incurajare in iesirea din aceasta stare , e imposibil si nerecomandat sa discuti despre alte probleme mult mai grave .
Cit priveste restul comentarilor
Legat de finantarea mea directa a guvernului sau a domnului Ponta , 😆
Oricum o analiza a fluxurilor de bani demonstreaza fara urma de dubiu ca “capsunarii” si “stergatorii de cururi” 🙁 sint primii investitori in valuta si in propria tara . Depasesc totalitatea investitilor directe si indirecte anuale a strainilor in Romania .
Poate ar fi bine de studiat o forma de atragere a acestor sume la bugetul de stat prin titluri , certificate de economisire dedicate acestor categorii de potentiali investitori . Parere personala .