Despre încredere sau lipsa ei
05/08/2012 | Autor theophyle Categorii: Economie |
Despre încredere. Încrederea este un sentiment extrem de complex si poate fi explicat prin multe feluri, de multe ori complementare, definite de multe ramuri stiintifice. De la medicina, psihologie, sociologie, economie etc., si pana la relatiile cele mai intime ale fiintei umane. Încrederea este unul dintre cele mai complexe constructii sociale, fiind un element de baza al realităţiilor sociale. Alte constructii sociale, frecvent discutate împreună cu încrederea, sunt: posibilitatea de a identifica si controla riscuri, de a ajunge la unele certitudini subiective analizand probabilitati obiective si in sfarsit putinta de a intelege sensul unor actiuni pe care le poti sau nu le poti efectua.
În psihologie, încrederea este instinctul personal care confirma că o persoana specifica si care este considerata de încredere va face ceea ce este de aşteptat sa faca in cotidianul relatiilor reciproce. Acest instinct începe sa se dezvolte in familie şi se propaga spre nivelurile sociale care inconjoara individul. Potrivit psihologiei moderne, dezvoltarea încrederii de bază este primul nivel de dezvoltare psiho-social, care apare sau nu, în primii doi ani de viata ai copilului. Succesul bazat pe sentimentele de securitate, bunastare si optimism vor genera potentialul de încredere, în timp ce eşecul in crearea sentimentelor mentionate conduce spre o orientare de insecuritate, care genereaza neîncrederea.
Cum zicea un clasic in viata, totul se afla in cap si in chimia generata de creier. S-a demonstrat stiintific că oamenii au o predispoziţie naturală să aibă încredere şi să judece cu încredere din cauza unei structuri neurobiologice activată de creierul uman, care regleaza secretia unei substante numita oxitocină (oxytocin); numele substantei deriva dint-un termen din limba greaca, okytokine, ceea ce inseamna aproximativ “nastere rapida.” Cand a fost descoperita aceasta substanta, ea a fost relationata la contractiile uterului feminin, care face posibila nasterea. Oxitocina permite alaptarea pruncului si multe alte lucruri benefice femeilor, dar cel mai important este ca la nivel comportamental, oxitocina determină reducerea temerilor si cresterea încrederii, iar la mame determină aparitia instinctului matern. Fiecare fiinta (si nu numai umana) secreta aceasta substanta in cantitati diferite. Un aport antropologic-istoric major al acestei substante a fost posibilitatea domesticirii animalelor si legaturile, uneori profunde, dintre oameni si animalele de companie. (Despre oxitocina la nivel mai complicat – engleza sau la nivel mai simplu in romana.)
Doamnelor si domnilor, pana la urma – amicitia, prietenia, dragostea, adeziunea sunt in primul rand o chestie de încredere. Ce se intampla cand dintr-un motiv sau altul, acesta substanta este insuficienta la unele persoane, ei bine atunci apar persoane sociopate, psicopate, narcisiste si in special manipulatorii. (Si aici aveti un link care explica fenomenul – in limba engleza.)
De ce articolul asta astazi si de ce acest preambul cvasi stiintific. Un motiv simplu, realitatile romanesti au depasit normalul si ma intreb ca cetatean si ca om cu o oarecare pregatire daca unii conducatori actuali ai Romaniei nu au niste probleme cu deficienta oxitocinei. Vorbesc foarte serios!
***
Indicatorul de încredere macroeconomica CFA Romania, iulie 2012
Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.
CFA Romania a lansat in luna mai 2011 Indicatorul CFA Romania de Inceredere Macroeconomica, indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor finaniari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei.
Indicatorul de incredere macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:
- Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
- Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale.
Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.
Pentru exercitiul din luna iulie 2012, valoarea indicatorului de incredere macroeconomica a fost de 16,2 – nou minim istoric, datorata inrautatirii anticipatiilor pentru toate componentele indicatorului. Indicatorul conditiilor curente a fost de 13,8 – iar indicatorul anticipatiilor a inregistrat valoarea de 17,5.
Cred ca datele si graficele din text pot lamuri ce se numeste încredere si ce rateu a avut Romania din cauza gastii de tradatori din PDL si cum din cauza succeselor guvernarii Ponta – Antonescu sub obladuirea lui Felix Voiculescu aratam astazi asa cum aratam. Pe drum spre un faliment aproape sigur.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]