Chevron versus Gazprom – o poveste cu mulţi bani şi putere
22/10/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, GeoPolitica |
“Să trăiască partizanii până vin americanii!“. Zis şi făcut. Recent, compania americană Chevron a obţinut acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj de explorare a gazelor de şist în trei zone ale judeţului Vaslui, decizia fiind luată de Comitetul de Analiză Tehnică din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Vaslui. Evoluţia dosarului exploatării gazelor de şist este urmărită cu deosebit interes de presa rusă, declanşând chiar un război mediatic anti-Chevron (a se citi anti-american). Sunt des întâlnite titluri precum „Chevron, go home!”, „Gazele de şist şi naivitatea Europei” etc.
La începutul anului, europarlamentarul polonez Boguslaw Sonik ne-a atenţionat că Gazprom realizează la nivelul Uniunii Europene o campanie de propagandă pentru a bloca proiectele energetice privind exploatarea gazelor de şist. Portalul OilPrice.com este de aceeaşi părere: „Majoritatea deputaţilor din Parlamentul bulgar au capitulat uşor, fără a aduce în acest sens argumente plauzibile, şi au interzis exploatarea gazelor de şist. Aşadar, nu vom afla niciodată dacă Bulgaria dispune de rezerve de gaze de şist şi în ce cantitate”. De asemenea, se aminteşte că interzicerea exploatării s-a bazat pe „minciuni şi manipulări ieftine”. Articolul aminteşte şi de interesele Gazprom în Bulgaria: livrarea gazului rusesc, gazoductul South Stream, precum şi achiziţionarea unei reţele de benzinării bulgare prin intermediul companiei Naftna Industriјa Srbiјe (la care Gazprom deţine un pachet de acţiuni de 56,15%). Pe lângă acestea, în articolul „Shale Storm” al revistei The American Interest se indică faptul că cel mai influent lobby politic din Europa este cel atomic. „Acesta este uşor slăbit după evenimentele din Japonia, dar adună putere”, se spune în articol. Însă, în Franţa, Ungaria şi Republica Cehă, lobby-ul nuclear este foarte impresionant, în special datorită perspectivelor de a vinde energie electrică în Germania, după ce Berlinul a renunţat la propriile centrale atomice. Un alt lobby suficient de puternic la nivelul Uniunii Europene este cel legat de producţia energiei regenerabile. În Germania, de exemplu, sectorul energiei regenerabile cuprinde deja un milion de angajaţi. Autorul articolului consideră că Gazprom şi autorităţile ruse se află pe locul trei la nivel de lobby în Europa, poziţie de pe care se pronunţă cu vehemenţă împotriva fracturării hidraulice. SURSA
Chevron
Chevron Corporation este o corporaţie energetica transnationala americană ( NU multinaţională), cu sediul in San Ramon, California. Chevron este activa în aproximativ 180 de state, fiind implicata în fiecare aspect al producerii de petrol, gaze naturale şi in industriile de energie geotermală. Chevron se ocupa cu explorare, producţie, rafinare, transport si comercializare, precum şi de procesul de generare si comercializare de energie electrica. Chevron este una dintre cele şase companii “gigantice” de petrol din lume. În ultimii cinci ani, Chevron a fost clasata ca fiind in America una din cele mai mari 5 corporatii (locul 4), conform revistei Fortune 500.
Rădăcinile companiei se regăsesc în descoperirea, în 1879, a unui zăcământ de petrol în Pico Canyon, la nord de orasul Los Angeles, care a dus la formarea companiei Pacific Coast Oil Co.. Mai târziu, compania va deveni Standard Oil Co., iar mai târziu, Chevron. Redenumirea în Chevron a fost făcută odată cu achizitia companiei Gulf Oil Corp., în anul 1984. Fuziunea cu Gulf Oil Corp. a fost, la acel moment, cea mai mare fuziune din istoria Statelor Unite. Pe o altă ramificatie a istoriei companiei se află The Texas Fuel Company, formată în Beaumont, Texas, în anul 1901. Aceasta a devenit, mai târziu, The Texas Company, iar pe urmă Texaco. În anul 2001, cele două companii au fuzionat, formând ChevronTexaco. Numele a fost schimbat în Chevron în 2005. Achizitia companiei Unocal Corporation, în anul 2005, a întărit pozitia companiei ca lider energetic, mărind resursele de gaz si petrol ale companiei în întreaga lume.
Compania dispune de o capacitate de rafinare de aproximativ 2,4 milioane de barili de petrol pe zi. Cifra de afaceri în 2012 a fost 253,7 miliarde USD, venitul net a fost în acelasi an 26,18 milioane miliarde USD. Pentru Chevron lucrau in 2012 – 62 de mii de angajati. Raportul Anual pe 2012
Chevron a produs o evaziune de circa 3,25 miliarde dolari în impozite federale şi de stat intre anii 1970 – 2000 printr-un sistem complex de stabilire a preţurilor de petrol, care implicau un proiect din Indonezia. Chevron şi Texaco, înainte de a fuziona în 2001, fiecare deţinea 50 la sută dintr-un joint venture numit Caltex, care a explorat un camp petrolier impreuna cu compania de stat indoneziană, Pertamina. Chevron a fost acuzat de reducere a datoriilor sale fiscale în SUA prin cumpararea de petrol de la Caltex la preţuri umflate. Acest scandal a fost unul dintre cele mai minore scandaluri in care a fost implicata aceasta companie, una dintre cele mai detestate de cetatenii Statelor Unite.
Gazprom
Gazprom este o companie energetică, controlată de statul rus si este cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume. Cifra de afaceri în 2012 a fost 153,0 miliarde USD, venitul net a fost în acelasi an 38.7 milioane miliarde USD. Pentru Gazprom lucrau in 2012 – 393 de mii de angajati. Gazprom controlează 17% din rezervele mondiale cunoscute de gaze naturale, cu extractie de 513.2 miliarde metri cubi pe an si detine 20-24% din productia mondială de gaze naturale, si mai mult de un sfert din consumul Europei. (vezi postarea anterioara) Grupul Gazprom detine monopolul extractiei si productiei rusesti de gaze naturale, unde detine 60% din rezerve si 85% din productie. Toate datele despre evolutia afacerilor (legitime) ale Gazprom le puteti citi in Gazprom in Figures 2006–2010. Factbook (propun sa cititi cu atentie explorarile internationale si interesele comerciale in anumite regiuni ale globului).
Gazprom este criticat pentru lipsa de transparenţă în structura sa, bineinteles ca asta nu inseamna ca afacerile concernului rus au de suferit cumva. Conform mărturiei reprezentantilor firmei AZEast Group, firma care se ocupa cu analize de risc, in fata Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatul Statelor Unite – “Gazprom, cu sprijinul si concursul Kremlinului a înfiinţat aproximativ 50 de entitati sau companii intermediare legate netransparent de Gazprom cu rezidente în toată Europa. Exemplele prezentate au fost grupul de companii Centrex şi Gazprom Germania”. Aceste companii nu adaugă nici o valoare la preţul gazului rusesc si nu acorda nici un fel de servicii tehnice sau comerciale pentru produsele vândute de Gazprom pe pieţele europene, dar castiga sume enorme de bani, care pare să dispară pur şi simplu prin intermediul societăţilor off-shore din Cipru şi Liechtenstein .”
Conform studiului publicat de către Centrul de Cercetare pentru Studii Est-Europene, Gazprom foloseste filiale, cum ar fi Gazprom Germania, Gazprombank, Gazprom-Media sau societăţi-paravan, pentru a evita rezistenta la investiţiile sale. Cu toate acestea, unele achizitii, cum ar fi o încercare de a prelua compania de gaze britanică Centrica în 2006, au fost respinse de către guvernele locale. Aceste acţiuni au fost numite de către Gazprom discriminatorii si au produs adevarate furtuni diplomatice.
***
Intr-o articol important, scris de Keith C. Smith, si intitulat “Rusia şi securitatea energetică europeană – dezbina şi domina publicat in 2008 (” Russia and European Energy Security – Divide and Dominate”), sustine autorul ca detinatorii puterii la Kremlin au creat si au cultivat sistematic grupuri de interese “amicale”, atât în Europa Centrală cat şi de Vest. Aceste grupuri ” beneficiaza financiar de pe urma legăturilor formale şi informale cu companiile de energie de stat ale Rusiei”. El a sugerat că dacă Rusia reuşeşte să aservească o parte semnificativă a elitei politice şi economice a Europei cu ajutorul unor plăţi netransparente, impactul asupra suveranităţii naţionale şi luarea deciziilor in multe cancelarii Europene pot reprezenta un pericol mai mare decât dependenţa de resursele energetice. [Smith, Keith C Russia and European Energy Security–Divide and Dominate. Center for Strategic and International Studies. pp. pp. 7; 9; 11; 22–23.] În Germania, membri ai SPD au legături cu Kremlinul si Gazprom, inclusiv in Comitetele de Administratie ale companiei, primind compensatii financiare serioase sau in multe cazuri numai donaţii de partid. Gerhard Schröder a semnat un acord pentru construirea conductei Nord Stream chiar înainte de alegerile generale din Germania. Schröder a primit mai târziu un post bine remunerat de la Nord Stream AG.
O sa mai discutam de interesele acestor giganti in Romania.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutare !
Din nefericire, cred ca politicienii nostri decidenti au preturile cele mai mici din Europa.
Si tot din nefericire, “negociaza” doar in interesul propriului buzunar.
Din toate astea, Romania iese si f…a si cu banii luati.
Restul sunt doar povesti cu zmei si Feti-Frumosi, bune de adormit bebelusii.
salut,
din nefericire, politicienii nostri sunt niste bebelusi adormiti si cu burtile pline!
Buna ziua
Italia importa masiv gaz de la Gazprom . Partea curioasa ca gigantul ENI plateste miliardele de euro datorate gigantului rus , unei SRL din Luxemburg oficial in strinse legaturi cu Gazprom . Toate incercarile ziaristilor italieni pentru a descoperii cine sint actionistii acestei SRL au fost un esec .(date din emisiunea Report a canalului tv de stat , Rai 3 )
NOTA :
Administratorul delegat al gigantului italian de stat ENI , e un domn care se cheama Paolo Scaroni .
Arestat preventiv in 1992 in cadrul anchetei ” mani pulite” . A recunoscut vina si astfel a obtinut o condamnare definitiva dar redusa si cu suspendare la 1,4 ani inchisoare pentru finantare ilegala a Partidului Socialis Italian (Craxi) .
Acelasi domn a fost anchetat in 2006 pentru fapte de grava poluare a fluviului Po de catre centrala Porto Tolle .(la epoca faptelor contestate, era administratorul delegat a unui alt gigant de stat , ENEL) 3 grade de judecata si la ultimul nivel , declarat definitiv vinovat dar faptele au intrat in prescriptie . (faimoasele legi a lui SB ) 🙂
http://it.wikipedia.org/wiki/Paolo_Scaroni
Gazprom si ENI , o fi ceva inconfesabil care uneste oamenii acestor 2 giganti si exclusiv de cind Berlusconi era si este , mare pretin cu Putin ? 🙂
Ma tem ca sunt niste greseli numerice privind veniturile gazprom si cifra de afaceri. Imposibil sa fie venitul net anual de ordinul milioanelor. Cred ca era de ordinul miliardelor.
Vezi aici situatia pe anul fiscal 2011: http://rt.com/business/gazprom-profit-list-forbes-391/
Si aici: http://www.forbes.com/companies/gazprom/
scuze aveti dreptate!
Mi-am dat seama de unde a aparut eroarea. In rapoartele citate ca sursa, numerele sunt scrise in felul urmator: 26,179 milioane.
Dar in sistem american 1,500 inseamna 1500 in sistem romanesc. Iar in sistem romanesc: 1,5 inseamna 1.5 in sistem american.
Deci numarul este: 26179 milioane -> 26,179 miliarde.
buna seara ! http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Gazprom+cauta+gaze+de+sist . no coment .
http://adevarul.ro/locale/timisoara/gazprom-jimbolia-1_52132ec3c7b855ff56f575c5/index.html . dupa cum se pare , pe teritoriul Ro gazprom versus chevron = coabitare.
Ministrul delegat al Energiei, Constantin Nita, a declarat ca va merge la un zacamant din Pennsylvania unde sunt exploatate gaze de sist, pentru a discuta cu autoritatile locale care sunt consecintele exploatarii acestor resurse si daca exista si acolo controverse. Unii zic ca sunt, altii zic ca nu!
Grea dilema, merge un pahar cu apa rece!
http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/10/02/fracking-radioactive-water-pennsylvania/2904829/
Trebuia sa mearga demult. Chevron a adus in M. Neagra o platforma de foraj de 1 miliard de dolari. Probabil, pentru sora gazului de sist, numita hidrat al metanului (ambele, sunt la plural).