Cele 10 porunci nerespectate de guvernele României
13/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Economie |
Traducerea unui articol publicat pe blogul FMI de profesionisti diferiti de “Doamna cu mustata” acuita pe coclaurile mioritice.
Prima porunca: Trebuie sa ai un plan fiscal fezabil pentru o perioada de 4-5 ani, cu obiective credibile si vizibile.
- A avut Romania un astfel de plan vreodata? Poate, eu nu stiu!
A doua porunca: Nu te bucura ajustand fiscalitatea cu ajutorul unor incasari mai mari decat cele asteptate, si nu o face daca lucrul este necesar in finantarea unor obiective importante.
- Prietenii liberali Tariceanu si Vosganian au ales alta cale si au cumparat ceva voturi, incalcand aceasta porunca! Numind asta economia care duduie!
A treia porunca: Obiectivul reducerii datoriei publice ca functie din PIB este o masura obligatorie de lunga durata si nu numai una de stabilizare in preajma crizelor economice.
- Nu cred ca a existat un astfel de obiectiv vreodata, in Romania. Poate a existat, eu nu am auzit de el.
A patra porunca: Trebuie gasite instrumente de consolidare financiara care sa conduca la o potentiala crestere economica, pastrand echilibrul intre fiscalitate si favorizarea investitiilor de capital uman si financiar.
- In afara de cota unica sau favorizarea unor multinationale (nejustificata intotdeauna), nu vad ca s-a facut ceva. Povestea IMM-urilor romanesti este o legenda de adormit copiii.
A cincea porunca: Pensionarea timpurie si reformele costisitoare in sistemele de santate publica trebuie facute numai daca economiile nationale le pot sustine, acest lucru este iluzoriu deja de doua decenii in economiile evoluate.
- Aici, nu pot spune nimic, pentru ca as deveni neconstutional in ochii unor dinozauri comunisti.
A sasea porunca: Este necesara onestitate. Pentru a sustine un plan coerent, ajustarile financiare trebuie sa fie echitabile.
- Exact ce se intampla la noi, deoarece nimeni nu este mai presus de lege in Romania, nu exista nici capusare si nici clientelism. Nu exista legislatie in Romania care este facuta la “comanda” si mogulii media nu se folosesc de influenta si propaganda pentru a nu plati taxe si a castiga afaceri si privatizari.
A saptea porunca: Trebuie implementate reforme pentru o crestere economica sustinuta.
- Exact ceea ce fac toate guvernele Romaniei in ultimul deceniu, nu?
A opta porunca: Institutiile de impunere a fiscalitatii trebuie intarite si modernizate.
- Pe asta ne-a spus-o si dl Vantu; astazi cand el a intrat la puscarie, urla ca din gura de sarpe. Din nefericire, coruptibilitatea si ineficienta acestor institutii nu promit nimic bun in viitorul apropiat.
A noua porunca: Este necesara o coordonare intre politicile monetare si cele fiscale.
- Aici avem bancul USL versus USD. Ponta cu Antonescu sauPonta cu Oprea si peste tot Varanul
A zecea porunca: Este necesara o coordonare a politicilor statale cu cele inter nationale.
- Noi am dori-o, dar nu prea ne iese. Avem o poulatie care nu intelege ca pana la urma cei saraci vor fi si mai saraci, si cei bogati tot mai bogati. Avem o clasa politica care nu doreste nici macar sansa de a respecta angajamentele internationale semnate de Romania si avem un Parlament care saboteaza metodic orice masura care poate sa ne conduca de la un simulacru spre o democratie liberala adevarata.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Resalut
Foarte concentrat : excelent . 🙂
Poti sa fi linistit . RO nu a vut NICIODATA dupa 1989 strategii pentru a iesii din saracie . Exact ca tarile africane in care azi conduce unu , maine altul , clientela e mereu mai bogata , masa de cetateni tot mai saraca si datoria publica in crestere constanta fiind consuma si nu investita .
Cit priveste pensile , lasa balta . La romani e un “drept cistigat” sa fi pensionar la 50-55 de ani (medie ca unii au ajuns pensionati si mai devreme) .
Inutil sa le explici ca un sistem de pensi e valabil exclusiv daca :
1- Virsta de pensionare e de 65 de ani . Prin derogare se obtine la 62 de ani si in putine cazuri .
2 – Pensia se calculeaza contributiv si nu retributiv ( 95 % nici nu au habar ce inseamna asta )
3 – Pensia de batrinete cu stagiul incomplet , pensia anticipata , pensia partial anticipata sint niste aiureli facute de unii care au confundat voit amortizatorii sociali cu trimiterea in pensie din virste fragede .
Ca fapt divers 🙂 ce ar fi spus Curtea Constitutionala Italiana , franceza sau engleza in 1947 despre “drepturile cistigate” a pensionatilor cind tarile respective nu aveau bani nici pentru alimentele de baza cu care sa hraneasca orfanii de razboi ? Ii obliga sa plateasca pensile ? Istoric nici una din aceste curti nu a decis asa ceva . Evident aia nu erau atit de experti ca romanii (post socialism) in drept , justitie si alte mizilicuri . 🙁