Siria (4) – Drama unui popor sfâşiat
19/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica |
Ultimul meu articol legat de situatia din Siria a fost publicat in martie a.c. si purta titlul “Jocuri geopolitice”, dupa acest articol care era un fel de rezumat al situatiei din Siria am hotarat sa nu mai scriu despre ceea ce se petrece acolo la modul in care nimanui nu-i place sa scrie despre un cutremur iminent, cu epicentrul in Vrancea. Pur si simplu am crezut ca daca nu scriu poate o sa fie mai bine, cel putin pentru mine si cititorii mei. Ce nu stii nu doare.
Rezultatele summitului G8 (mai mult un fel de Gaga8) au fost asa cum le-am preconizat, poate chiar mai proaste decat am crezut eu initial. Citind comunicatul de presa al summitului nu ai cum sa nu observi ca Rusia lui Putin a reusit sa primeasca ce si-a dorit, citez:
Liderii [G8] au emis un comunicat comun, cu o poziţie unitară, însă că aceasta nu va conţine nicio solicitare către preşedintele Bashar al-Assad să renunţe la putere. Acest compromis reprezintă o victorie importantă pentru Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, singurul stat aliat al regimului sirian. Singurul pas care poate fi considerat un oarecare progres în problema Siria este de fapt, o amânare: SUA şi Rusia au anunţat că vor organiza un summit comun, la care se va discuta chestiunea. Reuniunea va avea loc la Moscova, însă abia la începutul lunii septembrie[…]Victoria lui Putin constă în faptul că în comunicat nu se face nicio referire la Bashar al-Assad şi nici nu se pune presiune asupra acestuia să demisioneze, aşa cum voiau puterile vestice. (SURSA).
Razboiul civil din Siria a ajuns deci in situatia prin care de facto s-a dat unda verde la incercarea de anihilare a rebelilor de catre Bashar al-Assad si fortele aliate lui, adica militiile siite din Liban, Hizbullah si garzile republicane iraniene, garzi care si-au sporit efectivele cu 4000 de combatanti in ultimele doua saptamani. Conform publicatiilor din regiune, NATO ar fi început să trimită pe ascuns armament greu rebelilor sirieni. NATO şi mai multe state europene, în special Marea Britanie, au început să transporte armament greu în Siria, au declarat mai multe surse din interior pentru agenţia israeliană Debka File, specializată în informaţii militare. Primul transport ar fi ajuns luni noapte la rebelii din Alep, urmat de altele marţi dimineaţă în Turcia şi în Iordania. Potrivit surselor, vesticii au livrat rebelilor rachete sol-aer şi antitanc, precum şi mortiere montate pe jeepuri. Primul transport a fost efectuat luni noapte direct la Alep. Marţi dimineaţă au urmat noi transporturi, care au ajuns în Turcia şi în Iordania, de unde au fost duse în sudul Siriei şi Alep, aflat în nord-vest. (SURSA)
Pana acum armele rebelilor au fost finantate de Arabia Saudita si proveneau in majoritatea lor de pe piata neagră din Libia, Serbia si Muntenegru. Primele transporturi NATO provin din depozitele NATO în Europa, depozite care s-au umplut anul trecut cu arme evacuate din Afganistan. Aceste arme au fost în uz operational si majoritatea nu sunt noi. In a doua etapa se anticipeaza trimiterea armamentului greu, care contine transportoare blindate, rachete sol-sol si sol-aer impreuna cu munitia aferenta.
Important pentru cititorul neavizat sa inteleaga ca in Siria nu exista raul cel mai mic, ci exista numai doua rele mari. Ambele parti lupta ca niste criminali savarsind crime de razboi impotriva populatiei civile, inclusiv atrocitati imposibile de inteles pentru un european al secolului XXI.
Rebelii “sirieni” sunt in majoritatea lor grupari islamice radicale de sorginte salafista. Conform informatiilor publicate de surse occidentale, bine cunoscute guvernantilor din UE si SUA, 90% din acesti rebeli sunt islamici extremisti, multi din ei afiliati sau sustinatori ai al-Qaeda. Peste 40% sunt combatanti veniti din afara Siriei si numai 10% sunt forte de rezistenta civila (si laica) organizati dupa inceperea conflictului.
Mai mult decat clar unde o sa ajunga ajutoarele NATO si cine exact o sa beneficieze de aceste ajutoare. Ceea ce vedem este o reluare mult mai dramatica a modelului libian minus o interventie armata activa a fortelor NATO.
Pentru a intelege drama acestui popor, astazi discutam de aproape 90 de mii de morti si aproape dublu raniti, cam 2 milioane de refugiati in Turcia, Iordania, Irak si Liban.
Indiferent cine va castiga din acest conflict, marele perdant este poporul sirian si puterile occidentale inclusiv NATO, alianta din care facem si noi parte.
P.S. Analistilor si marilor experti din media romaneasca o simpla atentionare. Unul din motivele principale (al doilea ca importanta) al vizitei lui Nikolai Patruşev in Romania este incercarea de a convinge autoritatile de la Bucuresti sa diminueze pe cat se poate transporturile de armament si echipament NATO prin portul Constanta si aeroportul de la Kogalniceanu. Probabil ca un obiectiv asemanator, dar invers a fost abordat si in discutiile cu John Brennan. Bineinteles, ca de obicei eu pot gresi 🙂
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ma cam sperie chestia cu armele.
Nu știu ce sa cred ,dar poate,de aici va pornii cel de-al treilea război mondial, situația globala este favorabila.
Salut ! buna “greseala” cu ps-ul. s a marcat 😀
Buna ziua,
o analiza interesanta, ca de fiecare data. Cred ca era in ianuarie 2011 cand ai afirmat ca in Siria va fi jale si prapad ptr. populatia civila, incepuse “incalzirea” in contextul Primaverii Arabe, din nefericire nu te-ai inselat. Este dramatic cand oameni nevinovati mor ptr. ca sunt prinsi “la mijloc” 🙁
salut mar,
din nefericire numarul victimeleor poate ajunge la dublul cifrelor de astazi. O tragedie ingrozitoare!
“atrocitati imposibile de inteles pentru un european al secolului XXI”
să ne gândim cum s-au bumbăcit slavii europeni din fosta Iugoslavie
şi cum ar fi dacă tătuca Putin şi-ar trimite armata în excursie pe la noi – din fericire acum e ocupat cu frageda lui gimnastă
din articol eu înţeleg că Putin îi susţine pe faţă pe alawiţi, iar Nato le trimite arme rebelilor pe uşa din dos
“reuniunea va avea loc la Moscova”
nu mai bine la Teheran, să fie clar pentru toată lumea?
ce nu pricep e cu ce a venit Petruşev la negocieri, ce ne-ar da ca să boicotăm transferul de arme?
nu cred că maica Rusie ar renunţa vreodată de bună voie la un teritoriu deja înghiţit …
mai am o nelămurire de nuanţă, din câte am citit şiismul pare religia cea mai pasionată, mai mesianică; şi totuşi sunniţi sunt extremişti, iar şiiţi mai “liberali”
nici vorba de comparatie ei sunt o clasa aparte.
nu stiu unde ai citit, “pasionanta” nu e. Sufismul poate fi “pasionant” . Nici vorba de “liberalism”. Siiti sunt doctrinar mai extremisti.
Mă gândeam la începuturile islamului. Sunniţii păreau mai pragmatici, mai dispuşi să accepte calif pe cel mai abil politic sau care măcar câştiga bătăliile.
Şiiţi se agăţau de descendenţa din Mohamed şi azi comemorează Karbala, aşteaptă imamul ascuns.
“problema Moldovei si Transnistriei a fost discutata la intalnirea lui Ponta cu Merkel – surse”
Basarabia la schimb cu Siria? nu pare probabil.
Oricum, când se înţeleg ruşii cu nemţii e de rău pentru ţările mici 🙁
Nu au nici o sansa sa se inteleaga. De asta data Polonia e mai tare decat ambele din punct de vedere international si le poate arata degetul mijlociu.