Mic îndreptar geopolitic: China – modelul comunismului confucianist
29/11/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica |
Cultura politică în Orientul Îndepărtat
Mao Zedong a lasat China intr-o mizerie economica si sociala crunta, un fel de Coreea de Nord mai mare si mai sofisticata. Intemeietorul Chinei pe care o cunoastem astazi, o super-putere economica, batranul intelept Deng Xiaoping, a hotarat sa o transforme in ceea ce este acum. Mare om, dar cand a trebuit sa ia o pozitie impotriva curentului democratic care matura regimurile comuniste in ’89, a ordonat tancurilor sa faca “curatenie” in Piata Tiananmen si s-au suparat toti pe el. Unde este supararea lor astazi?
Deng Xiaoping a parasit postul fara a fi silit sa o faca cu 5 ani inainte de moartea lui. A fost urmat de Jiang Zemin, care si-a terminat mandatul in 2002, el traieste la pensie pana in zilele noastre, i-a urmat fostul conducator al Chinei comuniste, Hu Jintao, care a terminat mandatul in 2012. Intrebare: este China o dictatura? Sau o autocratie? Este China un stat comunist sau capitalist sau poate ambele impreuna? Raspunsul il avem in lunga istorie a Chinei si a Orientului Îndepărtat, in traditiile lor confucianiste, care au rezistat oricarui sistem politic efemer, care a fost si care probabil va mai fi in viitor.
Traditia Orientului Îndepărtat cunoaste tranzitia de la un conducator la un altul printr-o institutie (parerea mea – inteleapta) care se numeste tàishàng huáng, in romaneste poate fi tradus “conducator maret – overlord ”, in sensul unui conducator care si-a implinit destinul, traieste si cedeaza locul benevol altora pe care ii considera capabili de a-l urma. Traditia a inceput in 202 d.Hr. , regatul Chinez – Han, cam cu un deceniu inaintea unificarii lui Qin aprox 210 –220 d.Hr. Ea continua pana astazi si cred ca va continua mult timp de aici incolo.
Aceasi traditie de “conducator in retragere” o puteti intalni si in Japonia, se numeste Daijō-tennō si a fost parte dintr-un sistem de guvernare numit Insei (cvasi monastic, nu in sens crestin). In Coreea acelasi sistem se numeste Sang-hwang si a rezistat pana la prima anexare a Coreei la Japonia la inceputul secolului XX. Important de inteles este ca sistemul nostru democratic poate fi bun pentru noi sau pentru oricine care il intelege, il accepta de buna voie si are institutiile care pot controla si pazi acest sistem politic, caruia pe zi ce trece ii vedem defectiunile cand institutiile lui nu mai sunt efective sau sunt ineficiente. Masele se revolta impotriva dictaturilor sau a autocratiilor; intrebarea este au ce pune in loc? Traditia lor este democratica sau este bazata pe alte surse traditionale sau ideologice. Poate deveni o autocratie o democratie peste noapte sau mai usor este sa devina Emirat sau Califat? Intrebare la care conducatorii occidentului ramasi cu pantalonasii in vine nici macar nu si-au pus-o. Toti vom urmari impreuna dezintegrari sociale si prabusiri de state, in special din cauza lipsei de intelegere a conducatorilor populisti, lipsiti de viziune si de intelegere, care alesi la fiecare 4-5 ani trebuie sa-si mentina populismul pentru a supravietui.
Nota: Kong Fu Zi sau mai exact K’ung Ch’iu, numit de europeni – Confucius, a trait in perioada numita de istoriografia chineza – “Perioada de primăvară şi de toamnă” (Spring and Autumn Period), datata intre secolul al VIII-lea si al V-lea î.Hr care corespunde cu prima parte a dinastiei Zhou. Probabil Confucius a trait intre anii 551 – 479 î.Hr – avînd in vedere ca date biografice legate de Confucius au fost înserate în analele marelui istoric chinez Sima Qian cunoastem destule detalii despre el si familia lui, desi in mare parte au devenit cu timpul legende romanţate.
Ipoteza de la care a plecat Confucius a fost modalitatea de guvernare care să asigure stabilitatea si ordinea într-un stat guvernat de lege şi o societate care poate sa-si asigure o minima dreptate si o impartire onesta a resurselor. Buna înţelegere între oameni şi ordinea în societate se obţin numai prin desăvîrşirea interioară a individului şi prin supunerea lui structurilor statale şi culturale existente.
Realizarea acestui ideal al desăvârşirii se face prin perfecta cunoastere a trecutului istoric, prin respectarea riturilor, obiceiurilor şi tradiţiilor ancestrale, prin subordonarea faţă de suveran si instituţiile statului. Virtuţile admirate de Confucius rămân pietatea filială, respectul faţă de frate, loialitatea, înţelepciunea, iubirea, curajul – calităţi proprii modelului de viaţă al aristocraţiei. Virtutea cardinală rămâne în ren (bunavointa, omenia, dau daca doriti umanismul format pe bazele principiul iubirii umane).
El a lăsat fără răspuns întrebarea dacă omul este bun sau nu de la natură. Din învăţătura sa s-au desprins diferite linii de găndire şi şcoli filozofice, politice si religioase. In timp confucianismul, devenit ideologia oficială a monarhiei chineze în timpul celor două dinastii Han (206 î.Hr. – 220 d.Hr.) răspăndindu-se in antichitate şi în ev. mediu în Corea, Indochina, Japonia. Desi prigonit pe timpul comunismului, Confucianismul nu a disparut niciodata din cultura sociala si politica a Chinei
Pentru mai multe detalii citeste Despre Confucius si confucianism.
Deng Xiaoping
Liberalizarea si revolutia economica a lui Deng Xiaoping. In 1978, dupa moartea lui Mao Zedong, Deng Xiaoping a renunţat la dogmele vechi şi a declanşat o amplă reformă economică, orientată spre o liberalizare controlata si treptata, atat internă cat şi externă. Concepţia majoră a noii orientări a fost formulată în cunoscuta teză – „o ţară, două sisteme” (economice şi politice). Orientarea nouă a fost inclusă în Constituţia ţării, adoptată ulterior (4 decembrie 1982), care trebuia de jure sa cuprinda atât concepţiile lui Mao, cât şi principiile “economiei socialiste de piaţă” ale lui Deng Xiaoping. Constituţia din 1982 consfinţea atat dreptul la proprietatea privată, dar îi si rezerva acesteia un statut principal, prioritar şi nu secundar (complementar) în economia naţională. Vorbim de anul 1982, cu 7 ani inainte de caderea comunismului in Europa de Est. Dupa aceste prime reforme, China elaboreaza un program secret, care trebuia in aproximativ 100 de ani sa ajunga la nivelul Europei si sa devina locul doi in lume, dupa Statele Unite. Supriza este ca in anul cotiturii (Il sorpasso), in care China va ajunge la nivelul economic al Statelor Unite ar putea fi 2027. Nesperat pentru chinezi.
China a pornit de la situatia in care în anul 1978, economia Chinei era comparabilă din punct de vedere al valorii nominale cu cea, de exemplu, a Slovaciei din 2006. Produsul intern brut (PIB) absolut constituia 362,4 mlrd. yuani sau 43,8 mlrd. Dolari. Balanţa comercială era negativă: exportul – 9,75 mlrd. dolari, iar importul – 10,89 mlrd. In 2010 China a devenit a doua economie mondiala, dupa SUA.
Pe parcursul a aproape trei decenii (comparativ cu 1978) valoarea comerţului exterior a crescut de peste 85 de ori (în 2007), inclusiv a exporturilor de 100 ori şi a importurilor de „doar” 73 ori. Cota exporturilor în PIB a crescut de la 22%, în 1978, până la 36% în 2006. Ritmurile de dezvoltare a acestui sector au fost devansatoare celor ale creşterii generale economice, iar exporturile au depăşit importurile, în acest ultim an de gestiune, de 1,23 ori. Ca mărime absolută a comerţului exterior din 2004, China (fără Hong Kong) a devansat Japonia, fiind depăşită la acest indicator doar de SUA.
Laboratorul Universal
China este tot mai frecvent calificată ca fiind laboratorul lumii din secolul XXI, similar caracteristicii respective atribuite Marii Britanii cu două secole în urmă, si Statele Unite in secolul XX. Potrivit Băncii Mondiale, aportul Chinei la creşterea mondială, în 2007, a fost estimat la 16% şi pentru prima dată a depăşit contribuţia SUA la acest capitol. Însă principalii parteneri sunt SUA, Uniunea Europeană, Japonia, Coreea de Sud. Comerţul cu Taiwanul (China Insulară) constituie 100,0 mlrd. dol.
La solicitarea companiilor autohtone cota de impozitare a fost modificată: începând cu 1.01.2008 a fost stabilită cota unică de impozitare în volum de 25%. Acest nivel este comparabil cu cel mediu mondial (28,6%) existent în 159 state, alte 18 state vecine Chinei, având un nivel de 26,7%. Trebuie însă să enţionez că actualmente China este inclusă (de ziarul „Forbes”) în lista statelor cu impozite mari. În 2006 companiile cu capital străin (594,0 mii), care gestionează un capital consolidat de 691,9 mlrd. dol., au achitat impozite în valoare de 795 mlrd. yuani (101,9 mlrd. dol.) sau 21,1% din totalul încasărilor.
Potrivit Băncii Mondiale, aportul Chinei la creşterea mondială, în 2007, a fost estimat la 16% şi pentru prima dată a depăşit contribuţia SUA la acest capitol. Realizările obţinute de China reprezintă rezultatul a mai mulţi factori, unul dintre principalii fiind, acceptarea proprietăţii private. Un alt factor a fost deschiderea economiei spre exterior. Ea s-a produs pe mai multe căi: liberalizarea şi intensificarea relaţiilor de export-import, crearea unor imense zone economice libere/speciale (ZEL/ ZES: Shenzen, Zhuhai, Shantou, Ziamen etc., mărimea fiecăreia dintre acestea devansând ca proporţii Transilvania), care au atras investiţii străine directe (ISD) semnificative, precum şi sporirea intrărilor de valută obţinută de chinezii, care lucrează în afară hotarelor respective, această ţară fiind principalul furnizor de forţă de muncă în plan mondial etc. Trebuie de menţionat faptul, că preţul relativ scăzut al forţei de muncă a constituit un alt important „secret” al minunii chineze. Actualmente China are o forţă de muncă tânără, cu un coraport favorabil (6:1) dintre angajaţi şi pensionari. Concomitent, ea atrage forţă de muncă, încă mai ieftină, din exterior (din ţările vecine).
China este un mare producător de bunuri agricole. Producţia de cereale în 2006 a depăşit 490 mil. tone, asigurând cu produse 22% din populaţia globului, deşi dispune de o suprafaţă de 10% din total, inclusiv ( 2005, mil. t) porumb – 139,5; grâu – 97,4; precum şi cartofi – 73,4; carne – 10,2 etc
Primul articol din serial
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutare !
La noi e valabil “idealul desăvârşirii” prin hotie.
Cat priveste China, contributia decisiva la starea in care sunt acum a avut-o forta de munca ieftina combinata cu volumul (imens).
Au invadat pietele occidentale cu produse extrem de ieftine, copiate dupa cele din Vest.
Cand pretentiile le vor creste la mai mult de un bol de orez/zi, se va schimba calimera.
In plus, criza mondiala le-a subtiat, deja, piata de desfacere.
Salut
Atentie , nu tot ce vine din China e de slaba calitate .
Intreaga productie electronica e asamblata in China . Lenovo produce pc invadind pietele in detrimentul vechilor producatori . Volvo e a lor , CIFA (pompe pentru beton) a devenit tot chineza . 3 , firma de telefonie mobila chineza e prezenta in Australia , Austria , Danemarca , Suedia , Italia , Indonezia , Anglia ,Irlanda .
Joyetech face tigarile electronice pentru toti ( marcile electronice europene “fumate” vin din aceiasi fabrica chineza )
E absolut adevarat ca chinezii vind si marfa proasta/ieftina dar asta e pura adaptate la puterea de cumparare a clientului . Consum accesibil oricui (in functie de buzunar) .Capitalism pur . 🙂
Ce au reusit comunistii chinezi , nu au reuit ai nosti . O trecere la capitalism prin modernizare , reforme , industrie stat – privati straini ,s.a.m.d.
De ce nu , e mai lunga povestea dar in esenta tine de “bostanul” politicienilor . De unde nu e ,….. 🙁
PS . Istoria a demonstrat ca nimeni pe planeta asta nu a devenit mare putere DURABILA cu un singur partid conducator . Din contra , toate acelea care au ajuns cumva si cindva la apogeu , Germania nazista , Italia fascista , URSS , au decazut tragic .
In China ideologia comunista a ramas doar marea sperietoarea cu care puterea mentine controlul tarii si a sistemului . Iar in interiorul acestei puteri se duc lupte colosale ( in surdina , fara etalare la public) pentru avansare .
salut Stef,
nu e vornba numai de ideologi ci de faptul ca o democratie asa cum o intelegem noi genera acolo haos total, asa cum s-a intamplat si in lumea islaamica
salut timi,
am sa te surprind. La sfarsitul secoluli al XIX-lea marfa nemteasca era de rasul europenilor, fiind considerata exact ca cea chinezeasca de astazi. Im anii 20-30 ai secolului XX, marfurile japoneze erau de rasul tuturor si in anii ’60 marfurile produse in Taiwan si Sud-Coreea erau cele mai proaste din lume. Toate au un inceput. Noi nu mai facem marfa de loc nici buna si nici proasta.
@stefan &Theophyle
Atentie !
N-am spus “marfa proasta”, am spus “produse extrem de ieftine, copiate dupa cele din Vest”.
Calitatea depinde doar de piata de destinatie.
Am luat produse “China” f. slabe din Romania si foarte bune din USA.
corect,
au o mare abilitate sa gaseasca fraierii
buna ziua
china a fost,este si va continua sa fie o enigma pentru civilizatia “iudeo crestina”/”vestica”
cu tot confucianismul in filozofia chineza “viata” nu are aceasi valoare ca in cea vestica;
schimbarile chinei din ultimii 40 ani sunt -probabil-fiindca s-a deschis spre exteroor pentru prima data in istoria lor;mai intai si-au facut zidul,apoi au ars flotele si au interzis navugatia maritima
acum insa,s-au deschis/unde va duce aceasta deschidere,nu stim si probabil nu se va sti decat peste 3-4 generatii;cred ca nu stiu nici cei care au decis deschiderea
oricum este o experienta unica
imperiul “de mijloc” n-a fost expansionist niciodata,sper ca nu va deveni nici in viitor
salut inatmplator,
nu ai dreptate de loc in prima parte si ai dreptate in a doua.Izolationismul degradeaza caliate si aduce popoare la nivelul in care lumea islamica a ajuns astazi.
Buna ziua,
Din realizarile Presedintelui Basescu:
Problema soluționării conflictului transnistrean face parte din înțelegerile stipulate în Acordul de coaliție încheiat între Partidul Social Democrat al Germaniei și Uniunea Creștin – Democrată/Creștin – Socială, transmite UNIMEDIA.
Problema soluționării conflictului transnistrean a fost inclusă în capitolul „Dialogul deschis și consolidarea cooperării cu Federația Rusă” al Acordului de coaliție încheiat între Partidul Social Democrat al Germaniei și Uniunea Creștin – Democrată/Creștin – Socială.
http://unimedia.info/stiri/conflictul-transnistrean-inclus-in-acordul-de-coalitie-al-guvernului-german-68898.html
“Nu putem accepta (un vot de) veto din partea altei ţări” asupra voinţei de apropiere cu aceste state, a declarat preşedintee Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso într-o conferinţă de presă, adăugând că vremea “suveranităţii limitate a trecut în Europa”.
http://www.mediafax.ro/externe/uniunea-europeana-nu-accepta-un-veto-al-moscovei-asupra-relatiilor-sale-cu-europa-de-est-11730404
sa-i uram nenumarate succesuri 🙂
Dupa ce in teritoriu coalitia uslamista a inceput sa dea rateuri Senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea spune că Victor Ponta “tinde să alunece spre o dictatură personală” în ceea ce priveşte exploatarea gazelor de şist.
Liberalul mai afirmă că premierul nu se consultă când ia decizii și “se comportă ca un copil răzgâiat: îi vine o idee şi vrea ca ea să se îndeplinească pe loc”.
“Îmi exprim dezacordul şi uimirea că Guvernul a putut da un acord de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în zona Băilor Felix. (…) Sunt siderat de lipsa de viziune a Guvernului Ponta, care a numit acest perimetru tocmai cu denumirea staţiunii Băilor Felix. Este la mintea unui copil că, alăturând denumirea staţiunii la sintagma exploatare gaze sau petrol, se aduce un prejudiciu Băilor Felix. Felix – sonde e ca atunci când spui Oprescu – copii mâncaţi de câini. (…) Chiar dacă nu vor fi propriu-zis sonde în staţiune, răul a fost făcut, pentru că oamenii nu se vor mai gândi la Băile Felix – turism, ci la Băile Felix – sonde”, a spus Bodea.
http://www.b1.ro/stiri/politica/senatorul-pnl-cristian-bodea-despre-gazele-de-ist-victor-ponta-tinde-sa-alunece-spre-o-dictatura-personala-70561.html
Articol foarte echilibrat. A vorbi de China azi este foarte greu pentru ca sint multe fete ale succesului chinez. Totusi articolul prinde esentialul si dezvolta nuantat succesul dezvoltarii economice chineze.
Pe mentalitatea straveche (confucionista) comunismul extrem de dur a ordonat vointele oamenilor. Trebuie subliniat ca epurarile comuniste chineze se bazau pe exterminare fizica. Siretenia proverbiala chineza a fost anihilata de dogmele comuniste iar omul nou este motivat de dreptul la proprietate care nu a fost garantat tocmai de nici un alt stat comunist. (era o contradictie dogmatica). Conducatorii chinezi sint constienti de necesitatea continuarii reformelor. Daca in urma cu 30 de ani erau obsedati de necesitatea ca fiecare chinez sa aiba o salopeta de imbracat astazi ei sint preocupati sa ridice venitul pe cap de locuitor care astazi nu depaseste 6500$. Esentialul a fost spus.
Buna seara,
Astia din guvern nu vorbesc intre ei???
“Taxa de 7 eurocenţi, aşa cum am spus, merge în bugetul Departamentului de proiecte de infrastructură pe autostrăzi şi drumuri naţionale (…) Nu ai cum să afectezi un anumit venit unei anumite cheltuieli, e împotriva legii din 1991, de la prima lege a finanţelor publice. Dar dincolo de treaba asta, normal că putem discuta principial pentru ce se pune o taxă. Această taxă s-a pus pentru a se finanţa autostrăzi şi drumuri naţionale. (…) Bugetul a crescut cu aproximativ un miliard de lei, deci banii se regăsesc, dacă are cineva buna credinţă să se uite la cifre”, a susţinut ministrul.
Şova a fost întrebat ce pondere din taxa de 7 eurocenţi se va aloca pentru autostrăzi şi cât pentru drumuri naţionale.
“Din total buget, cam 50% se duce pe autostrăzi, 50% drumuri naţionale şi variante ocolitoare. Nu s-a făcut un asemenea calcul, că e un singur buget care trebuie să finanţeze toate obiectivele”, a replicat Şova.
http://www.mediafax.ro/economic/sova-pe-taxa-de-7-eurocenti-s-a-construit-bugetul-departamentului-11731259
„Nu s-a dat vreo aprobare de exploatare a gazelor de şist la Băile Felix. Este vorba de petrol şi gaze naturale. La Băile Felix nu s-a dat niciun fel licenţă de explorare, dezvoltare, exploatare pentru gazele de şist. Noi am cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale să facă această precizare, pentru că nu ministerul Mediului dă aceste licenţe. ANRM a dat comunicat că nu este vorba de gazele de şist. Eu personal am luat acordul petrolier şi l-am citit cap coadă cu toate anexele, nu este vorba de gaze de şist”, a declarat Rovana Plumb.
http://www.obiectiv.info/rovana-plumb-demonteaza-manipularile-realitatea-tv-despre-gazele-de-ist-de-la-baile-felix_25610.html#sthash.emCYmyhX.dpuf
Normal – poate sa declare orice – anexa la respectiva hotarire este clasificata si numai anumiti oameni au acces la ea…apropo de acces: oare madama la trecutul ei dubios are certificat orniss??? sau l-a luat pe ochi frumosi?
Buna seara,
in primul rand s-au hotarat sa fure, numai dupai aia vor hotara cum sa imparta 🙂
In premiera Presedintele Moldovei va fi prezent la sarbatorirea zilei de 1 decembrie la Bucuresti.
“Vreau să facem deschiderea spre Asia. Aici trebuie să lucrăm foarte bine cu agenţiile, fiindcă avem prea puţine agenţii pentru adus şi mai multe pentru dus în Asia. Cu ocazia vizitei delegaţiei chineze am avut un panel pe turism şi premierul chinez a spus, al doilea lucru al său, că vrea să aducă mai mulţi turişti chinezi în regiunea în care e şi România. Am şi rezolvat în şedinţa de Guvern de miercuri să deschidem liniile aeriene directe Tarom Bucureşti-Beijing, lucru care era cerut de mult timp. Lucrăm acum în parteneriat cu Ministerul de Externe şi cu Ministerul de Interne să vedem cum reducem numărul de zile pentru acordarea vizelor la turiştii chinezi şi cum diminuăm birocraţia legată de eliberarea vizelor”, a menţionat Maria Grapini.
http://www.obiectiv.info/grapini-vreau-sa-deschidem-turistic-romania-spre-china-si-japonia_25618.html#sthash.6AfhYjl2.dpuf
Coroborata cu declaratia ministresei acum intelegem declaratia lui tontonel de acum citeva zile legata de redeschiderea rutei Bucuresti – Beijing…
http://www.theparliament.com/latest-news/article/newsarticle/uk-press-and-politicians-urged-to-end-xenophobic-attacks/#.UpjU2SeJZu4
Sotul lucreaza cu chinezii soata ii trage de urechi pe britanici…frumoasa simbioza…
Cum s-a făcut de râs un reporter de la Antena 3, cerșind sarmale
Un reporter al postului de televiziune Antena 3 s-a dat drept consilier al edilului Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu, și a cerut mai multe cantități de sarmale de la mai multe restaurante pentru 1 Decembrie, potrivit reprezentanțiilor Primăriei Sectorului 2.
Având în vedere că solicitareaa a creat suspiciuni, reprezentanții restaurantelor au semnalat cazul Poliţiei Locale a Sectorului 2.
Împotriva jurnalistului Ionuţ Cristache de la Antena 3, Poliţia Locală a Sectorului 2 a decis să facă plângere penală pentru săvârşirea infracţiunilor de uzurpare de calităţi oficiale şi escrocherie, au mai precizat reprezentanții Primăriei Sectorului 3.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cersetorul-de-sarmale-este-un-ziarist-de-la-antena-3-1070101.html#ixzz2m3hOmEf8
EVZ.ro
auzi domle,
Varanu’ nu le da de mancare. Saracii varanei 😆
Buna seara 🙂
Din cate am mai citit si eu, la elaborarea teoriei marxiste (ma rog – de catre Engels), china a fost ignorata in virtutea sfantului principiu: daca faptele nu se potrivesc – ignora-le.
Pe de alta parte, este de remarcat ca la ora actuala, China a devenit o mare putere “manufacturiera” si doar atat. SUA fiind o putere energetica si mai ales inovativa. Dat fiind si ne-transparenta societatii chineze, nici pe premiza asta nu te poti baza, oricum in sensul occidental, in china, partea inovativa (ce duce la progres in fond) nu e deosebit de dezvoltata. In oglinda, capitalismul a fost deosebit de inovativ si cam asta a dus la progres diar din pacate si la comunism cu urmasul de corectitudine-politica. Tot in oglinda, societatea comunista (ca de altfel si cea islamica) au fost (respectiv sunt) deosebit de conservatoare la progres, orice abatere de la dogma fiind automat penalizata. Poate ca modelul chinez (dincolo de comunismul-confucianist) a gasit un echilibru – dar iar e o afirmatie riscanta – dat fiind netransparenta sociala.
Dar macar o concluzie se poate trage – bunul simt si echilibru intre conservatorism si inovatie – e necesar pentru evolutie. Politicienilor actuali (nu doar cei din Ro – de care mai degraba as evita sa-i numesc politicieni) le lipseste in primul rand bunul simt si mai ales echilibrul. Tendinta este de balansare intre extreme decat de echilibru intre tendinte.
buna Da,
nu-i vorba de lipsa de de transparenta este vorba de lipsa de intelegere. China este dintr-un alt film, alta mentalitate, alta istorie. Asta am incercat sa explic.
Si totusi cred ca “Marele Zid”, nu a fost zidit doar din pietre si mortar… Exista si ceva psihologic in el, dincolo de oranduiri sociale…
sigur ca da,
este cea mai profunda expresia a izolationismului, in primul rand! Chestie de mentalitate – nu importa pretul conteaza ideia, asta se numeste confucianism
In acelasi timp, izolationismul presupune si ceva ce noi numim “paranoia”. L-am intalnit si in timpul facultatii, cand am incercat sa intru in legatura cu colegi asiatici (e adevarat – vietnamezi – nu chinezi. Dar povestile calatorilor prin China (de la spatarul milescu si Marco Polo – pana la actualele “discovery”prin China), arata in primul rand lipsa de transparenta, reticenta fata de “straini”.
Seara buna,
Off topic! Cineva a fost pus intr-o pozitie ingrata daca ne raportam la declaratie, nu spun cine ca este persoana importanta – Republica Moldova nu este pregatita sa se uneasca cu Romania si prefera sa se integreze in Uniunea Europeana, a declarat vineri, pentru agentia rusa RIA Novosti, premierul moldovean Iurie Leanca
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16098383-iurie-leanca-republica-moldova-nu-este-pregatita-uneasca-romania.htm
Buna seara,
Conteaza nu numai ce declara, ci si catre cine merge declaratia. Jocuri de glezne…
Buna seara,
mitocanie la cub:
http://www.ziare.com/basescu/victor-ponta/basescu-ignorat-de-ponta-si-antonescu-de-1-decembrie-1270491
Imi plac comentariile , cu mici exceptii, semn ca postacii USListi nu sunt la datorie. N-or mai fi bani de plata la USL?
buna dimineata,
postare noua – Sfârşit de săptămână – 30 noiembrie / Sfântul Andrei Ocrotitorul