Alegerile din Germania (2) – O Europă tensionata, ultimele sondaje
13/09/2013 | Autor theophyle Categorii: Dosare, GeoPolitica |
La două săptămâni de alegerile parlamentare din Germania, şase ziare europene – El País, Gazeta Wyborcza, The Guardian, Le Monde, La Stampa şi Süddeutsche Zeitung – îşi consacră suplimentul Europa aşteptărilor şi temerilor europenilor faţă de această votare.
Într-adevăr, “scrutinul desfăşurat în cea mai mare economie din Europa are un impact asupra tuturor cetăţenilor din UE”, notează Süddeutsche Zeitung.
Guvernele lor reflectă dorinţe foarte diferite pentru 22 septembrie. Dar au un lucru în comun: toate cred că, la următoarele reuniuni la nivel înalt, se vor întâlni cu un cancelar pe nume Angela Merkel.
La Londra, scrie ziarul, întrebarea este de a şti “cum va acţiona Angela Merkel” în faţa influenţei tot mai mari a euroscepticilor din Marea Britanie. Euroscepticii sunt, de asemenea, şi în centrul preocupărilor Parisului, care se bazează pe un ajutor din partea noului guvern german pentru a le face faţă acestora la alegerile europene din luna mai. Pentru aceasta, Franţa mizează pe adoptarea de măsuri concrete, la nivel european, pentru a combate şomajul în rândul tinerilor. Un aspect care reprezintă o preocupare majoră şi pentru guvernul spaniol, care speră, de asemenea, ca social-democraţii să-i înlocuiască pe liberali în viitoarea coaliţie la putere de la Berlin, şi ca acest lucru să conducă la o “ponderare” a măsurilor de austeritate în Spania. O preocupare împărtăşită şi de Roma.
“Indiferent de rezultatul alegerilor”, conchide cotidianul din München,
partenerii europeni se aşteaptă ca politica monedei euro să rămână fundamental neschimbată. Lupta pentru a găsi cea mai bună cale de salvare continuă.
***
Ultimul sondaj de opinie prezentat de portalul wahlometer.com indica urmatorul tablou electoral: Uniunea Crestin-democrata/Uniunea Crestin-sociala 36,3% (2009: 33,8% + 6,5%) / Partidul Social-democrat German 21,7% (2009: 23,0% – 1,1%) / Miscarea Ecologista 11,6% (2009: 10,7% + 0,01%) /Alternativa pentru Germania 10,9% (2009: 0,00% + 8%) / Noua Stanga 6,8% (2009: 11,9% – 4,7%) /Partidul Liberal din Germania 4,3% (2009: 14,6% – 10,1%) /Partidul Piratilor 3,9% (2009: 2,0% + 2%) /Alte formatiuni politice 4,5% (2009: 2,5% + 0,8%).
In toate sondajele, FDP este cotat între 4,2 % si 4,4 %, aparitia unei noi coalitii conservatoare eurosceptice, AfD (“Alternativa pentru Germania”) ii pune in primejdie serioasa pe liberalii germani care nu au reusit sa performeze in coalitia actuala.
AfD (“Alternativa pentru Germania”), coalitie conservatoare, intentioneaza sa primeasca multe din voturile electoratului german prin faptul ca nu intentionează sa depună liste de candidati în cele 299 de colegii, ci numai candidati pe cele 16 liste, incercand sa primeasca voturile de partid insotite de uninominalii plasati de CDU (partidul Crestin-Democrat al dnei Merkel). Interesant de mentionat ca “Alternativa pentru Germania” poate creea probleme si partdidelor de stanga, militand impotriva banilor alocati de Germania tarilor cu probleme din UE si prezentand situatia ca defavorizanta cetatenilor mai saraci ai Germaniei.
Imi mentin prognoza ca Angela Merkel are sanse bune sa redevina Cancelar al Germaniei Federale, cu cine poate guverna insa depinde foarte mult de scorul obtinut de AfD. Posibila o coalitie cu socialistii (SPD), asemanatoare cu cea de dinainte de 2009, dar incepe sa devina relevanta si o posibila coalitie cu AfD (“Alternativa pentru Germania”).
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]