Postare de vacanta. Pagini de istorie: Regina Maria, Balcic si cuibul linistit
29/07/2024 | Autor Cetatean Categorii: Arta, Editoriale |
Redactat de @Desy Demeter
Regina Maria a Romaniei
Regina Maria a României a fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg si Gotha, cel de al doilea fiu al Reginei Victoria, mama sa a fost Marea Ducesă Maria Alexandrovna, unica fiică a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Printesa Maria a fost nepoata Regelui Edward al VII-lea si verisoara primară a Ţarului Nicolae al II-lea si al Regelui George al V-lea. Nascuta la Eastwell Park, Kent, Anglia, la data de 29 octombrie 1875, Maria Alexandra Victoria s-a logodit la 16 ani cu Printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului României. Căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892. Despre viata ei furtunoasa se stie sau se doreste a sti extrem de putin, nu am nici o pofta sa o discut in afara calitatilor reginei ca intelectual, soldat si om politic, cu o formidabila adeziune fata de poporul si tara care au adoptat-o.
Celebra sa bunică, Regina Victoria, nu a fost entuziasmata de casatoria cu Printul Ferdinant din doua motive. Primul ar fi diferenta de temperament si al doilea de proasta parere pe care o avea despre Romania (atunci mica), Romanie pe care o caracteriza “foarte instabilă si având populatia destul de coruptă”, asta fiind pe la sfarsitul secolului al XIX-lea. Regina Maria a fost sfetnicul cel mai apropiat si mai credincios regelui Ferdinand, până la moartea acestuia în 1927.
Pe timpul negocierilor tratatului de la Versailles, Regina Maria a călătorit la Paris, s-a instalat la Hotelul Crillon, în Place de la Concorde si de acolo a pledat pentru cauza românilor, reamintindu-le aliatilor occidentali enormul sacrificiu al Armatei Române.
Serviciul adus României de regina Maria a fost crucial, desi putin înteles. Când negociatorul sef al delegatiei românesti, primul ministru Brătianu, a început să piardă teren, regele a rugat-o pe regină să intervină, iar aceasta a plecat într-o misiune neoficială la Paris si la Londra. Voiajele ei diplomatice au fost extraordinare si au produs rezultate extrem de putin cunoscute. [ Theophyle – Memento: Regina Maria a României ]
Palatul din Balcic – Cuibul Linistit – Quiet Nest
Balcic este un oras la malul Mării Negre, în nord-estul Bulgariei, regiunea Dobrici, la o distantă de 42 km de Varna. În perioada 1913 – 1940 a apartinut de Regatul României împreună cu restul Dobrogei de Sud, în urma celui de al doilea război balcanic (iunie – august 1913). În 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobândit de Bulgaria.
In 1924, Regina Maria vizita Balcicul pentru a doua oara, la insistentele pictorului Alexandru Satmari. Probabil ca acesta cunostea bine zona, deoarece Balcicul era vizitat in aceea perioada de cei mai multi si importanti pictori ai timpului. Un an mai tarziu incepea constructia domeniului de la Balcic, Regina indragostindu-se pur si simplu de oras. Palatul numit “Cuibul Linistit” (“Quiet Nest”) a fost realizat de arhitectii Augustino si Amerigo din Italia, impreuna cu decoratorul de gradini Jules Jany din Elvetia constructia, terminandu-se in 1936. Motive orientale şi balcanice au fost utilizate în construcţia palatului.
Complexul palatului este compus dintr-un număr de vile rezidentiale, o sala de fumat, o cramă, o staţie de alimentare, o manastire, un izvor (sfânt), o capelă şi multe alte clădiri, atractia principala a fost si este un parc, care a devenit astăzi o grădină botanică ce apartine statului bulgar. Cladirea principala este o extravaganta “coexistentă” dintre un minaret musulman si o capelă creştină, ilustrând perfect convingerile Baha’i ale Reginei Maria.
Gradina are o zona care imita celebrul labirint cretan, unde materialele de constructie au fost aduse chiar din Insula Creta. O alta zona a parcului foarte frumoasa este Gradina lui Allah, cu alei pavate cu piatra adusa din Maroc.
Interiorul Castelului este extrem de modest, peretii varuiti in alb, usi masive din lemn sculptat, pastrate din perioada Reginei. Au mai fost pastrate din acea perioada si cateva obiecte: dulapuri sculptate si pictate, oglinzi, scaune si un semineu. Baia de marmura, cu cada ingropata in piatra, cu chiuveta si masuta de toaleta au fost pastrate intacte. Pe toate obiectele se afla explicatii care spun ca respectivul obiect a apartinut Reginei Maria, dar nu se specifica in ce tara a fost Maria Regina.
P.S. Caseta in care a fost asezata inima Reginei Maria se afla astazi in Muzeul de Istorie din Bucuresti. Caseta este formata din doua parti, una asezata in cealalta. Prima caseta este din argint, avand o greutate de 8,1 kg si monturi de platina, safire, rubine si briliante. Caseta cea mare este invelita intr-un drapel visiniu, avand o bordura in rosu, galben si albastru, cat si stemele celor trei provincii romanesti. Caseta cea mica, din interiorul celei mari, are o greutate de 561 grame. Aceasta din urma este de forma octogonala, fiind si ea invelita intr-o panza, avand imprimata pe ea stema Romaniei si pe cea a Angliei, tara de origine a Mariei.
Bibliografie, note si citate:
Politeia – Memento: Regina Maria a României
Politeia – Arta existenţei – lucrurile mărunte
Web. Balcic.net
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Superbe ganduri poloneze 👏
https://www.g4media.ro/polonia-taxeaza-discursul-lui-viktor-orban-de-la-baile-tusnad-de-ce-nu-face-el-o-uniune-cu-putin-si-cu-unele-state-autoritare-de-acest-tip-peter-szijjarto-reactioneaza-s-a-umplut-paharul.html
In viata privata inchipuit “profesor de facultate”, un gunoi de la teve spalator cu minciuna la creierele cretinilor multi:
https://ziare.com/alfred-bulai-acuzat/studente-dezbracate-comportament-nepotrivit-1884802
Elena de la Campulung, mai agera ca toti
https://www.g4media.ro/elena-lasconi-m-as-fi-bucurat-daca-autoritatile-romane-ar-fi-reactionat-la-declaratiile-facute-de-premierul-maghiar-pe-pamant-romanesc-este-inadmisibil-sa-foloseasca-romania-ca-pe-o-platforma-de-la.html
Si Ana de la Mizil, la fel
https://ziare.com/alfred-bulai/caz-hartuire-ana-birchall-aplicare-lege-masuri-1884887