Postare de vacanță. Clădiri celebre: Capela Sixtină (2)
24/07/2024 | Autor Cetatean Categorii: Arta, Editoriale |
Întrucît atît @Desy cît și subsemnatul suntem, fiecare, într-o mică vacanță de o săptămînă (din care revenim la finalul lunii), ne-am gîndit ca în locul Revistei Presei să avem cîte un editorial zilnic, fie de călătorie, fie politic, în funcție de cum este mai arzător. Și pentru că oamenii călătoresc în această perioadă, puțin turism cultural nu ar strica 🙂
Zidul nordic (“Zidul lui Iisus”)
Zidul nordic este numit si “Zidul lui Iisus” pentru ca toata tematica este “Storie di Cristo”, adica istoria lui Isus. Zidul a fost pictat intre anii 1481-1482 si include operele urmatorilor artisti: Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, Pietro Perugino.
Pietro Perugino – “Botezul lui Iisus” (Battesimo di Cristo)
Sandro Botticelli – “Cumpana lui Iisus” (Tentazioni di Cristo)
Domenico Ghirlandaio – “Chemarea primilor Apostoli” (Vocazione dei primi apostoli)
Cosimo Rosselli – “Predica de pe munte” (Discorso della montagna)
Cosimo Rosselli – “Ultima Cina” (Ultima Cena)
Pietro Perugino – Inmanarea cheilor (lui Sf. Petru) ( Consegna delle chiavi)
Stramoşii lui Iisus şi Nudurile poleite
Secvenţele nudurilor poleite in bronz decoreaza unele spaţii triunghiulare (pandantive) pe bolta Capelei Sixtine. Aceste nuduri sunt o serie de fresce, pictate de Michelangelo intre 1508 si 1512. Nudurile au fost asezate de la est la vest, într-o manieră opusă fata de dezvoltarea poveştii din Geneza (Facerea).
Douasprezece perechi de nuduri umplu spaţiile triunghiulare care descriu strămoşii lui Iisus şi sunt localizate peste picturile Profetilor Vechiului Testament. Nudurile sunt insotite pe laturi de cranii de berbeci şi sunt vopsite în alb-negru, imitaţie de fundal bronz, violet închis. Acestea au fost interpretate felurit, eu cred ca sunt aluzii la umanitatea primitiva, o alta posibilitate ar fi ca reprezentarea animala sa fie o umplere a spatiului de natura pur decorativa.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
https://www.kyivpost.com/post/36310?utm_source=flipboard&utm_content=topic%2Feurope