Text: Piatra Filozofală
27/01/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Esoterica, Ziarul de Duminica |
Piatra filozofală (latina: Lapis philosophorum, greaca: Chrysopoeia), este o substanţă legendară, elixir ( arabă: el iksir) cu ajutorul căreia alchimiştii pretindeau că pot transmuta metalele “ieftine” în “preţioase”. De asemenea, era considerată şi panaceu: licoare, care avea puterea (potrivit concepţiei alchimiste) de a vindeca toate bolile şi de a dărui tinereţe veşnică. Mult timp teologii, savantii si intemeietorii stiintei moderne s-au ocupat de posibilitatea existentei acestui “exilir”; putem enumera intre acestia pe Albert cel Mare (Albertus Magnus), marele teolog crestin, profesorul lui Toma de Aquino, pe musulmanul Avicenna (Ibn Sina), pe intemeietorul fizicei moderne Sir Isaac Newton si al chimiei moderne Nicolas Flamel.
In cartea lui “Trecere în revistă a ocultului” (A Survey of the Occult), Julian Franklyn produce dovezi destul de clare asupra faptului ca Albertus Magnus s-ar fi ocupat cu acest subiect si ar fi transmis si elevului sau Toma de Aquino, invataturi relevante despre acest subiect.
Primele scrieri despre aceasta “Piatra Filozofala” le intalnim la alchimistul arab Jabir ibn Hayyan (cunoscut in ocident pe numele Geber 721- ca. 815 d.Hr.) Jabir ibn Hayyan a adus o contribuţie substanţială la dezvoltarea culturii islamice. Printre multiplele sale preocupări, putem enumera: chimie, alchimie, astronomie, astrologie, filozofie, farmacie, medicină. Geber a fost alchimistul califului Harun al-Raşid.
Influenţat de religie, urmărea şi latura mistică a alchimiei: susţinea că procesul alchimic este posibil numai cu voinţa lui Allah. Concepţia sa alchimistă se menţine pe linia “trasată” de Hermes Trismegistul, in cartea care ii este atribuita “Tablei de smarald”, cartea care a stat la baza ermetismului alchimic. În experimentele sale încearcă (bineînţeles fără succes) să descopere piatra filozofală, acel el Iksir, care devine obiectiv pricipal al alchimiei de mai târziu. Geber este considerat descoperitorul acidului clorhidric, acidului azotic, si acidului citric.
O carte interesanta care se ocupa de aceasta mitologica Piatra filozofală este renumitul “Mutus Liber”, text alchimistic aparut in Franta in anul 1677, sub redactia lui Pierre Savouret (cunoscut carturar si mistic). Probabil ca autorul cartii a fost Isaac Baulot un farmacist si medic hughenot (reformat) din orasul Rochelle. In traducere (aproximativa) in limba romana cartea se poate denumi “Cartea Muta”. Un exemplar de exceptie (ms. 0215-2110), singurul de felul sau, pictat manual, se afla in posesia Bibliotecii Congresului american. Cartea contine 15 ilustratii, care descriu procesul de sintetizare al exilirului “Lapis philosophorum”. Interesant de mentionat – existenta unei editii romanesti prezentata mai jos de un autor complet necunoscut (mie), daca cineva cunoaste autorul sau editura voi fi indatorat pentru o informatie relevanta. Reproduc coperta mai sus.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Cu respect, Domnule Profesor 🙂
http://www.vopus.org/ro/publicatii/carti-oscar-uzcategui/vorbeste-mutus-liber.html
Va multumesc mult, Domnule Inginer
Servus Teofil! 🙂
Mulţumesc mult pentru cele două texte.
L-am preluat spre popularizare pe acesta şi am făcut trimitere şi la celălalt.
Salut tibi,
multumesc. Sper ca iti si plac 🙂
Sînt pur şi simplu, încîntat.
Chapeau şi mulţumesc tare mult pentru tot ce m-ai învăţat. 🙂
Nu am invatat pe nimeni 🙂 Am povestit. Cei care au vrut sa invete au si invatat 🙂
Theophyle
😆
Multumesc!