James Redfield: Profeţiile de la Celestine
21/07/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Esoterica, Ziarul de Duminica |
James Redfield, nascut la 19 martie 1950, este un scriitor, scenarist si producator de film American. Este vestit pentru romanul sau The Celestine Prophecy ( Profetia de la Celestine ), care apartine curentului New Age. Redfield a crescut la tara, langa Birmingham, Alabama. A studiat filozofiile estice, incluzand Taoismul si Zen, absolvind sociologia la Universitatea Auburn. A primit un master in counseling si a petrecut 15 ani ca terapist pentru adolescentii abuzati. In tot acest timp a fost atras in miscarea “potentialul uman” si a studiat teorii despre intuitie si fenomene psihice pentru a-si ajuta clientii. In 1989, si-a dat demisia si a inceput sa scrie (full time), sintetizand interesul sau in psihologia interactiva, filozofii estice si vestice, stiinta, futurism, ecologie, istorie si misticism.
Cand Redfield si-a publicat (pe bani proprii) primul sau roman in 1992, interesul imediat din partea publicului si al vanzatorilor de carti a facut din The Celestine Prophecy unul dintre cele mai mari succese ale tuturor cartilor auto-finantate din toate timpurile. Warner Books (editura) a cumparat drepturile cartii si a republicat-o legata/cartonata in martie 1994. Cartea a urcat repede la pozitia nr. 1 in New York Times Best Seller List. Conform Publishing Trends, The Celestine Prophecy a fost cea mai bine vanduta carte in 1996 (nr.1), urcand de la nr.2 in 1995. Cartea a ramas 3 ani pe New York Times Best Seller List. Pana in mai 2005, The Celestine Prophecy se vanduse in 20 de milioane de copii si fusese tradusa in 34 de limbi straine. In 1996, The Tenth Insight: Holding the Vision (tr.in Ro. A zecea viziune), a devenit de asemenea bestseller. Cele doua carti au petrecut impreuna 74 de saptamani in New York Times Best Seller List, facand din James Redfield cel mai bine vandut autor din lume in anul 1996, conform BP Report (ian. 1997).
In cartea sa non-fictiune The Celestine Vision: Living the New Spiritual Awareness (1997, Traind noua cunoastere spirituala) , Redfield exploreaza fundalul istoric si stiintific al “spiritualitatii care se naste”, discutata in romanele sale. Seria Celestine, de aventuri in parabole, a continuat in 1999 cu publicarea The Secret of Shambhala: In Search of the Eleventh Insight(Secretul Shambalei: In cautarea celei de-a 11-a viziuni). In 2002, James a scris in colaborare cu Michael Murphy si Sylvia Timbers o lucrare non-fictiune God and the Evolving Universe (Dumnezeu si universul in evolutie)
Filmul The Celestine Prophecy (Profetia Celestine) a aparut in 2006, cu Redfield ca producator si co-autor al scenariului. James si Salle Redfield sunt fondatorii Global Prayer Project, un telewebcast bi-saptamanal, care ofera meditatii si rugaciuni.
In October 1997, James Redfield a primit prestigioasa Medalie a Presedentiei Senatului (Italian Medal of the Presidency of the Italian Senate) la a XXIII-a Conferinta Internationala Pio Manzu in Rimini, Italia. In 2000, James s-a alaturat lui Millard Fuller, fondatorul Habitat For Humanity (Habitat pentru umanitate), fiind singurii care au primit onorurile pentru Humanitarian of the Year (Omul anului) de la universitatea pe care au absolvit-o (alma mater) Auburn University. Doua luni mai tarziu a primit din parteaInternational New Thought Alliance (Alianta internationala a noii gandiri) alta medalie Humanitarian of the Year. In Martie 2004, James Redfield a fost onorat de Wisdom Media Group cu World View Award pentru discutii asupra naturii existentei umane si pentru eforturile si contributiile sale continue pentru mai binele umanitatii.
Surse
- ”Celestial reasoning.” People Weekly. New York: Apr 25, 1994. Vol.41, Iss. 15; pg. 85
- McDonald, Marci. “Celestine prophet.” Maclean’s. Toronto: Oct 10, 1994. Vol.107, Iss. 41; pg. 54
Autorul despre Viziunea Celesta ( traducere din blog personal) – fragment –
“Desteptarea despre care am scris in romanul Celestine s-a intins de la constiinta individuala, tribala, pana la cea nationala, planetara, eliberandu-ne de un punct de vedere vechi de secole si care insufletea misterul vietilor noastre. Actionand din sentimentul ca ceva lipseste din vietile noastre, umanitatea se scutura acum de iluzia ca traim intr-un univers mort, material.
Ne deschidem din nou spre evidenta unei prezente transcedentale si divine in spatele existentei noastre, o divinitate care opereaza zilnic in vietile noastre. Si facem acest lucru printr-o serie de Viziuni asupra Dumnezeirii.
Cel mai important lucru in aceasta desteptare este ceea ce eu am numit Prima Viziune: dezvoltarea perceptiei individuale asupra vietii proprii in privinta coincidentelor care s-au intamplat, un fenomen pe care psihologul Carl Jung l-a numit “sincronicitate” (synchronicity) (n.tr.: o relatie existenta intre lucruri care se intampla in acelasi timp). Astfel de momente par sa ne aduca intotdeauna informatii noi, sau o noua ocazie, care, daca ne uitam atent, pare sa fie dincolo de sansa, ca si cum evenimentele erau cumva destinate sa se intample in viata noastra. Biografiile sunt pline de astfel de intamplari.
Exemplul meu favorit s-a intamplat in viata lui Abraham Lincoln. Ca tanar, dorea foarte mult sa studieze dreptul si sa intre in politica, dar se parea ca nu avea nici o sansa sa-si urmeze dorintele intr-un sat prapadit. Apoi, intr-o zi, un vanzator ambulant i-a oferit spre vanzare lui Abe un butoi vechi cu marfa diversa pentru un dolar. Ceva l-a indemnat sa incheie afacerea si la fundul butoiului a gasit un set complet de carti de drept. Le-a studiat si si-a urmat destinul sau remarcabil.
Asemenea evenimente, cand ni se intampla noua, ne dau un scop in dezvoltarea vietii noastre si arata ca suntem ajutati si ghidati. Intelegem acum ca acest flux al destinului a fost intotdeauna acolo, chiar daca experimentam acest lucru pentru prima data sau redescoperim destinul dupa ce am fost atrasi in viata banala de supravietuire zilnica. Cheia este sa insfacam aceasta desteptare oricand putem si sa nu-i mai dam drumul. Avem un destin, desenat Divin, care se reflecta in orice ne inspira. Si intotdeauna asteapta sa ni se reveleze.”
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Am citit cartea si chiar am crezut in prima parte ca e reala. Am ramas din ea cu o idee despre ce inseamna ezoterismul, pt ca de fapt despre asta era vb (un nivel superior ce exista in toate religiile – o carte buna pt a intelege ar fi “Introducere in tantra” de Lama Yeshe).