Cartea de vacanţă: Robin Baker / “Războiul sexelor”
25/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Ziarul de Duminica |
Robin Baker (născut 1944) este un autor britanic de stiinta popularizata, lector si prezentator a unor programe de radio si televiziune. Robin Baker este autorul a unor best-sellere în domeniul biologiei sexuale, cărtile sale fiind traduse în 28 de limbi diferite. Cea mai cunoscuta carte a autorului este cartea pe care o vom recenza in articolul acesta si a aparut in limba romana sub titlul “Războiul sexelor” (in orginal “Sperm Wars.”) Cartea este bazata pe o cercetare indelungata a sexualitatii umane. Rezultatele acestor cercetari precum si ideile autorului cu privire la evolutia comportamentului uman au fost prezentate în numeroase emisiuni de radio si de televiziune din întreaga lume. Robin Baker a fost un academic (detine un doctorat in biologie) pana in anul 1996, an dupa care s-a dedicat scrisului si cercetarii individuale.
***
În “Războiul sexelor” , Baker propune cateva raspunsuri realitatilor in care tot mai puţine cupluri se căsătoresc, rata divorţurilor creşte, în timp ce adulterul şi libidoul scăzut distrug chiar şi cele mai solide căsnicii. Autorul incearca sa ne propuna cum putem reconcilia povestea standard despre evoluţia sexuală umană cu realitatea? Demitizând aproape tot ce ştim despre sex, oferind o explicaţie alternativă îndrăzneaţă, dar in acelasi timp ciudata si cu un umor specific insularilor britanici. Argumentul esenţial este că oamenii au evoluat în grupuri egalitare care împărţeau hrana, îngrijirea copiilor şi, adesea, partenerii sexuali. Punând cap la cap dovezi din antropologie, anatomie şi psihologie, Baker ne arată cât de departe de monogamia este, în realitate, natura umană.
Bineinteles ca autorul incearca să răspundă la o serie de întrebări: De ce, în mijlocul unei relaţii care ne face să ne simţim fericiţi şi multumiţi, simţim uneori nevoia extrem de puternică de a ne înşela partenerul/ partenera de viaţă? De ce, în timpul fiecărui act sexual, numărul spermatozoizilor eliberaţi este atât de mare, încât poate reface populaţia Statelor Unite, şi încă o dată pe-atât? Şi, dacă sunt eliberaţi într-un număr atât de mare, de ce jumătate dintre ei nu ajung să-şi îndeplinească scopul? De ce simţim atât de des nevoia de a face sex, având în vedere că, de cele mai multe ori, nu ne dorim să concepem şi un copil? De ce, atunci când ne dorim cel mai puţin un copil, organismul nostru (aparent) ne dezamăgeşte, iar conceperea se produce? Multe intrebari pe care in cele mai multe cazuri noi nu le intrebam dar e bine sa aflam si raspunsuri care aparent nu ne intereseaza, nu?
Va asigur ca aceasta carte nu este o capodopera a stilului si totusi este interesanta, desi speculatiile sunt de multe ori flagrante. Am citit cartea cu placere mai mult pentru intrebarile alese de autor decat pentru raspunsurile propuse. Carte comerciala, placuta pentru un sfarsit de perioada estivala. A aparut in Editura Litera, traducere din engleză de Ramona Zamfirescu, 384 de pagini.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Interesanta carte si recomandare!
“Monogamia sexuală este, într-adevăr, un lucru natural pentru specia noastră? Așa ni s-a spus încă din vremea lui Darwin. Am fost învățați de organizațiile științifice, de instituțiile religioase și culturale că bărbații și femeile au evoluat în familii în care protecția bărbatului era oferită la schimb contra fertilității și fidelității femeii. Dar această poveste se prăbușește. Tot mai puține cupluri se căsătoresc, rata divorțurilor crește mereu, în timp ce adulterul și libidoul scăzut distrug chiar și cele mai solide căsnicii. Cum putem reconcilia povestea standard despre evoluția sexuală umană cu realitatea? Demitizând aproape tot ce știm despre sex, Christopher Ryan și Cacilda Jethá oferă o explicație alternativă îndrăzneață. Argumentul lor esențial este că oamenii au evoluat în grupuri egalitare care împărțeau hrana, îngrijirea copiilor și, adesea, partenerii sexuali. Punând cap la cap dovezi din antropologie, anatomie și psihosexualitate, autorii arată cât de departe de monogamie este, în realitate, natura umană. Cu inteligență și umor, Christopher și Cacilda încearcă să afle de ce fidelitatea pe termen lung poate fi atât de dificilă, de ce pasiunea sexuală tinde să dispară pe măsură ce dragostea devine mai profundă și de ce atât de mulți bărbați de vârstă mijlocie riscă totul pentru niște aventuri trecătoare cu femei mai tinere. O carte genială și provocatoare despre originile preistorice ale sexualității moderne.”