Astenie de Primăvară
11/03/2013 | Autor theophyle Categorii: Opinii |
Englezii o numesc “febra de primavara – Spring Fever” si nemtii “oboseala primavaratica – Frühjahrsmüdigkeit.” Majoritatea doctorilor de familie habar nu au de existenta acestui sindrom,si daca mergeti la el cu o problema mai neclara esti trimis la analize sau iti administreaza antibiotica ca de obicei.
Viata unui om se invarte intre cele 5 secretii care ne fac ceea ce suntem: serotonina, melatonina, endorfina, testosteron si estrogen. In timpul iernii seratonina (hormonul fericirii) care este produs in general in cantitati mai mari pe vreme luminoasa si zile caldute, scade pentru a da posibilitatea unor secretii sporite de melatonina (hormonul somnului), care ne faciliteaza un somn mai indelungat. In prima perioada a primaverii 10/3- 15/4 corpul inca nu a reglat relatia seratonina – melatonina, desi atmosfera se incalzeste si zilele sunt mai lungi si mai luminoase. Aceasta dereglare produce stari de oboseala si nervozitate excesiva.
Ce trebuie sa facem: (1) sa dormim mai putin dimineata, reduceti cu o ora somnul; (2) daca este vreme frumoasa – o plimbare de cativa kilometri nu strica; (3) mancati mai usor, cu cat mai putine grasimi si carbohidrati. Aveti nevoie de proteine si mai multe vitamine, incercati fructe in special portocale sau mandarine; (4) limitati alcoolul concentrat (mai mult de 15% pe volum) si beti bere sau vin rosu – 1 pahar; (5) folositi-va de anti-oxidanti naturali, personal beau ceai verde (neindulcit) rece. Cel mai important ascultati multa muzica melodica, incercati Mozart, Vivaldi, Rahmaninov .
http://[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=l-dYNttdgl0]
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Imi place subiectul zilei! Felicitari! Astept si altele pe aceeasi tema!
O zi frumoasa alaturi de cei dragi!
Buna ziua Paula,
Multumesc. sper sa mai am ocazia 🙂
Eu îmi revin din astenia de primăvară după ce mănânc de câteva ori urzici noi. N-am aflat o explicație științifică, poate fi și o coincidență – dar e foarte pregnantă schimbarea. Am încercat urzici congelate dar nu par să aibă același efect. Alt factor ar fi și că sursa de urzici congelate nu le pregătește la fel, cele noi au și leuștean. Experiențe asemănătoare ?