Geopolitică: Terorism, anti-terorism si PSYOPs
08/03/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International |
Am mai vorbit despre diferenta dintre perceptii si adevaruri probate faptic. Am definit si diferentele dintre cele doua subiecte si am ajuns la concluzia ca perceptiile sunt de multe ori gresite. O campanie anti-terorista, care dureaza de un deceniu plus si a avut costurile umane si financiare pe care le-a avut, poate fi justificata? Din punct de vedere politic – da. Din punct de vedere militar si social – nu. Insecuritatea pe care au perceput-o cetatenii americani dupa atentatele din 11 septembrie 2001 aproape l-a silit pe Presedintele Bush sa actioneze asa cum a facut-o. Poate un alt presedinte ar fi actionat diferit. Personal, ma indoiesc.
Numitul razboi anti-terorist din Afganistan este justificabil politic. Nici un general serios nu l-ar fi recomandat din punct de vedere militar. Intr-o armata supusa unui Comandant Suprem civil, generalii pot avea opinii diferite, dar vor executa ordinele conducatorilor civili, care sunt alesi de un electorat majoritar.
In Statele Unite au loc anual aproape 6 milioane de accidente de circulatie, din ele cam 2,8 milioane sunt cu raniti, inclusiv 50 de mii de victime mortale. Atentatele din 11 Septembrie 2001 s-au soldat cu 3 mii de morti si 6 mii de raniti. In razboiul din Afganistan au fost omorati pana acum 6 mii de soldati afgani si 2170 de soldati ai aliantei NATO, majoritatea lor americani si au fost raniti 12523 de soldati ai aliantei. Conform datelor Ministerului Apararii Nationale, Romania a avut in Afganistan si Irak 21 de morti si 71 de raniti [n.r. datele sunt de la inceputul anului 2012] In acest conflict au fost omorati sau capturati 38 de mii de talibani si au fost omorati intre 15 si 30 de mii de civili. Costul financiar al razboiului din Afganistan au ajuns in 2010 la 68 de miliarde de dolari pe an ceea ce inseamna 178 de milioane de dolari pe zi. Linda Bilmes de la Harvard si Joseph Stiglitz de la Columbia au calculat ca razboaiele din Irak si Afganistan vor costa impreuna aproximativ 5 triliarde de dolari americani.
Din 2004 si pana la sfarsitul anului 2011, au murit din cauza actelor teroriste in afara Orientului Mijlociu si Afganistan 912 persoane. Incluzand OM si Afganistanul numarul de decedati ajunge la aproximativ 12800. Acestea sunt fapte, cifre si nu perceptii. Inca o data – politic, pretul poate fi justificat. Militar, financiar si social – imposibil.
Pot exista si alte mijloace de a stavili tendintele teroriste ale unor grupari si state care folosesc terorismul pentru a obtine tinte politice, etnice si religioase? Bineinteles ca exista si lucrari de un inalt nivel stiintific au fost puse pe mesele multora din liderii tarilor care au fost victimele atentatelor teroriste. Personal am citit trei lucrari de acest gen. Nici o sansa de a fi implementate! Toate acestea implica masuri care nu pot fi considerate a poseda calitatea “de corectitudine politica.”
Ipocrizia nelimitata a societatii contemporane ne aduce la situatia in care este mai simplu sa versi sangele cetatenilor tai si al lor decat sa limitezi circulatia si sa impui o legislatie nationala legata de relatiile dintre emigrant (vizitator) si statul gazda.
Pana la urma, consecintele ipocriziei vor duce la “reinventarea statului national” in cea mai reactionara forma posibila. Costurile financiare, umane si sociale au adus deja in parlamentele unor democratii consacrate elemente extremiste care vor creste si se vor accentua si din cauza crizei economice si din cauze sociale, legate de migratia ilegala.
Important este de regandit felul in care democratia actuala se poate masura cu sisteme profund anti-democratice si cu societati de acest gen, care au emigrat sau / si sunt in continua migratie spre tarile cu legislatie permisiva si cu atitudini “de corectitudine politica” aproape sinucigasa.
Cateva date bazate pe costurile supravegherii listei de firme / locatii publicate de respectivul Julian Assange si Wikileaks. Global, vorbim de 180-210 de milioane de dolari anual (cifrele din 2009). Suma include supravegherea din sateliti si alte mijloace electronice instalate de tarile gazda (cel putin cele prietene) si interconectate la o retea de supraveghere penetrata de respectivul domn sau de amicii lui. Suma include si costurile unor resurse umane acreditate fiecaruia din siturile mentionate. Resursele includ si efective sub acoperire care vor trebui schimbate din cauza acestei publicari. Cred ca de multe ori interesul national American nu coincide cu cel al intregii omeniri, de multe ori insa el coincide. Costurile supravegherii stramtorii Hurmuz sunt foarte mari. Blocarea lor ar insemna un baril de petrol la 300-350 de USD.
Ar trebui sa ne intrebam cu totii cei care considera libertatea informationala importanta, pentru cine si in ce scop? Cand “luptatorul” Julian Assange va publica liste de acest gen ale rusilor si ale chinezilor voi accepta toate superlativele daruite acestui om. Pana atunci vorbim de un PSYOP (psychological operation) de cea mai ordinara calitate.
Nota: Articolul a fost scris la sfarsitul anului 2010 (unele cifre au fost modificate ulterior pentru acesta republicare) si face parte din seria de analize “Lumea in care traim” publicat in Politeia Geopolitical Analyses
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna seara 🙂
un subiect foarte interesant si mai ales actual.
Absolut de acord Theophyle cu indoiala ca vreun alt locatar temporar la White House ar fi procedat diferit in chestiunea reactiei post 9/11. Pe langa asta Bush jr. a mai avut un motiv. Stii bine ca seniorului i s-a reprosat ca n-a finalizat problema sadam. Pe cinstitelea acum: tu n-ai fi incercat sa finalizezi o treaba inceputa de tatal tau?
In ceea ce priveste partea financiara a celui de-al IV-lea rabel mondial as zice doar ca pana la urma banii sunt doar niste instrumente. La crearea acestor instrumente s-a mizat pe usurarea vietii. Intre timp banii au ajuns sa ne faca viata mai grea 😛 Scuze pt “ocol” dar incercam sa spun ca progresul cere sacrificii. Ca aceste sacrificii ajung la forme supreme ar fi de discutat. Asta pe de-o parte. Pe de alta insa comparatiei cu nr. victimelor din WTC i-as contra o intrebare: ai vreo indoiala ca-n absenta declansarii WWIV n-ar fi fost si alte victime? Poate chiar mai multe?
Pot fi de acord ca extremismul naste un alt extremism de semn contrar care se opune… dar stii bine ca pacea e o notiune relativa. Care se obtine cioplind un bat mai mare decat al adversarului. Greseala intervine atunci cand morcovul corectitudinii politice fertilizat (sac!) din acelasi buget depaseste in lungime si greutate “betele” pe care se echilibrase pacea.