Școala ca drum spre infernul social
09/09/2024 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Cine are carte, are parte.
Nu pentru școala, ci pentru viață învățăm.
Învăţătura e cea mai bună avuţie.
Omul fără învăţătură e că pământul fără udătură.
Sunt zeci de proverbe despre scoala care au intrat in mentalul popular si care, fara nici o exceptie, subliniaza rolul crucial al școlii ca instituție și al invataturii ca hrana a mintii. Nimanui nu i-ar trece prin cap sa le conteste validitatea, mai ales ca unele vin de pe vremea romanilor, altele sunt atat de universale, ca pana si un trib din Africa le-ar accepta, daca le-ar cunoaste.
Insa ce mai inseamna lucrurile universal valabile in fata politicii ? Ce mai inseamna scoala ca vector de progres al unei nații (propășire, spuneau pașoptiștii) cînd rolul ei este sucit dupa cum o cer “interesele partidului”, vorba lui Caragiale?
De pe vremea lui Napoleon, Franța consideră educația ca fiind una națională, adică are impact asupra întregii națiuni, nu doar asupra indivizilor luați in singularitatea acestora. Si la noi se intimpla la fel, doar ca scopul este altul: națiunea este deformata de politicieni prin intermediul pîrghiei care este sistemul de invatamant (preuniversitar si universitar).
Iata, bunaoara, dovada cum ca aceste legi noi ale educatiei (legea 198 si legea 199 din 2023) sunt de fapt clocite de un impostor plagiator cu epoleti pe sub costum. Mereu s-a stiut ca ministra Deca este doar fata publica, iar altul este papusarul. Avem, de cateva zile, si dovada.
Fostul ministru al educației Sorin Cîmpeanu deschide lista de candidaturi a PNL București pentru Senat, urmat de ministra în funcție, Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro. La Camera Deputaților, pe listele de candidați ale PNL București se află fosta ministră a Educației Monica Anisie. Liberalii discută zilele acestea numele candidaților în alegerile parlamentare care se vor desfășura pe 1 decembrie 2024.
Din partea unui partid condus de un agramat pus acolo cu mana de un jucator de golf, nu mai este nici o supriza.
Iata, bunaoara, dovada ca sistemul educational nu se gandeste decat la binele celor aflati deja “in sistem”, iar nu la viitorul copiiilor si al cadrelor didactice tinere care au vocatie si vor sa preia stafeta: profesorii titulari vor ramane in invatamant pana la….70 de ani, in timp ce tinerii vor da examene de Titularizare uneori zeci de ani, pentru ca “nu sunt posturi disponibile” si acestia vor relua examenele…an de an:
„Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare şi care până la data de 1 septembrie 2024 nu împlineşte vârsta de 70 de ani, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică, la cerere, în anul şcolar 2024-2025, potrivit prevederilor art. 229 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, conform prezentei Metodologii”, conform documentului publicat în Monitorul Oficial.
Altfel spus, in fiecare luna ianuarie, inainte ca profesorii tineri sa aiba acces la posturi (ei au acces abia in luna iulie), un titular de 65-69 de ani va face cerere si aceasta i se va aproba automat, iar tanarul profesor, in luna iulie, va vedea o lista doar de posturi incompletem in mediul rural sau “rezervate”. Asta desi in urmatorii 10 ani se asteapta un dezastru administrativ, anume iesirea la pensie a 50% din profesorii din mediul preuniversitar! Prelungirea pensionarilor este solutia, nu angajarea de tineri!
Am discutat in aceasta vara cu doi tineri absolventi care au sustinut Titularizarea. Unul a avut a 3-a medie, altul a 15-a medie pe judetul lui. Doar primul a prins un post titularizabil la tara, la 40 de km de cel mai apropiat oras. Al doilea este suplinitor calificat, are norma facuta din doua bucati, in doua orase, cu doua orare care il intind ca guma, angoasat ca nu va putea face fata, indurand umilintele din partea a doi directori cu figuri politice in cap care isi permit sa sune inspectorul si sa il injure, la propriu (fara frica, stiind ca are pile politice in spate).
In aceste conditii, cum sa nu ii intelegi pe cei care pleaca din Romania pentru ca s-au sturat nu de salariile mici, ci de lipsa de viitor a unei natii?
Spune-mi cum este școala, ca sa iti spun cum este țara.
Azi, politicienii se vor repezi ca niște ulii asupra unui stărv. Se vor duce in liceele centenare, la scolile renovate, in gradinitele nou construite.
Insa in cea mai mare parte a satelor si oraselor, Spiru Haret, privind de sus spre grupurile de copii, va lăcrima, de acolo de unde este. De la Spiru Haret la Ligia Deca este un drum spre infernul social de maine, pe care scoala romaneasca il paveaza cu discursurile sforaitoare de azi ale politicienilor agramati.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“VIDEO Peste 180.000 de copii intră astăzi în clasa pregătitoare. Începe școala pentru aproximativ 3 milioane de elevi / Iohannis și Deca, prezenți la un colegiu din București
….Participarea la festivitatea de deschidere a noului an școlar este singurul punct de luni de pe agenda președintelui, conform Administrației Prezidențiale. ….”
https://hotnews.ro/peste-180-000-de-copii-intra-astazi-clasa-pregatitoare-prima-zi-de-scoala-pentru-aproximativ-3-milioane-de-elevi-la-ce-scoli-vor-tine-discursuri-klaus-iohannis-si-ligia-deca-1786670
Ex pesedist, dar ce-i a lui e pus deoparte
https://m.ziare.com/mircea-geoana/nato-decorat-activitate-exceptionala-1892870
Hai Lasconi!