Revista Presei – 19 decembrie.”DOCUMENT Ce salarii au vameșii care intră în grevă. Implicați în scandaluri cu găleți de bani”
19/12/2023 | Autor desy.demeter Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de marti, 19 decembrie! În ţară, valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât mediile multianuale în cea mai mare parte a ţãrii, cu abaterile cele mai mari la deal şi munte. Cerul va fi mai mult senin, dar îndeosebi în primele ore ale zilei şi noaptea în zonele joase, local se va semnala ceaţã. Vântul va sufla slab pânã la moderat, cu uşoare intensificãri pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 şi 14 gr, iar cele minime între -8…-6 gr în estul Transilvaniei şi 7…8 gr în Dealurile de Vest. Bucuresti: 9/-2 gr.C.
“Guvernul a amânat austeritatea pentru bugetari după alegeri, doar mediul privat duce povara în 2024. Reorganizarea instituțiilor bugetare – prorogată / Doar ”specialii” din armată, poliție și serviciile secrete sunt plătiți pentru orele suplimentare Ordonanţa de urgență 115/2023, publicată vineri noapte în Monitorul Oficial, amână cu jumătate de an reorganizarea instituţiilor publice, adică măsura despre care guvernul PSD-PNL a spus că va aduce cele mai mari economii bugetare. Amânarea până după alegerile europarlamentare a reorganizării bugetarilor înseamnă că mediul privat este singurul afectat serios de măsurile de austeritate: creșteri de taxe, instituirea de noi impozite și eliminarea unor facilități fiscale. …. În plus, ordonanța de urgență adoptată de guvernul PSD-PNL prevede creșterea generală a salariilor tuturor bugetarilor cu 5% de la 1 ianuarie 2024. Una dintre puținele măsuri de austeritate pentru bugetari e prevederea că bugetarii nu vor primi bani în 2024 pentru orele suplimentare, ci zile libere. Există însă și excepții: categoriile de ”speciali” (polițiști, jandarmi, militari, angajații serviciilor secrete) care vor primi bani pentru munca suplimentară, potrivit OUG 115/2023. Creșterile de taxe, impozite sau eliminarea facilităților fiscale – toate decise printr-o lege din octombrie 2023, rămân însă în vigoare. Cele mai importante prevederi ale pachetului de măsuri fiscale, potrivit Economedia:
- Microîntreprinderile plătesc impozit de 1% pe cifra de afaceri până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. Guvernul a renunțat la impozitarea cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
- Companiile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti un impozit minim de 1% pe cifra de afaceri. ….
- Băncile vor plăti un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri, în 2024 și 2025, iar în 2026 vor reveni la o taxă de 1%.
- Companiile din petrol și gaze cu afaceri peste 50 milioane de euro vor plăti impozit suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri.
- Scutirea de impozit în IT se menține doar pentru venituri sub 10.000 lei
- Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti CASS
- Crește TVA pentru anumite produse.
- Persoanele fizice care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro și mașini mai scumpe de 75.000 euro vor plăti un impozit special.
- Voucherele de vacanță vor fi majorate la valoarea de 1.600 lei, dar se va plăti contribuție de asigurări de sănătate de 10% și se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei…..” Integral: https://www.g4media.ro
“DOCUMENT Ce salarii au vameșii care intră în grevă. Implicați în scandaluri cu găleți de bani … Vameșii sunt ultimii bugetari care fac grevă pentru salarii și condiții de muncă. Unii vameși au fost implicați în scandaluri, iar pe stenograme aceștia apar că duceau găleți și ligheane de bani. ….Documentul pe care îl vedeți mai jos prezintă salariile brute ale vameșilor. Salariul este de bază, așa că nu cuprinde sporul pentru condiții vătămătoare de muncă de 15%. de asemenea, nu sunt încorporate sumele de bani câștigate pentru că lucrează noaptea, în weekend sau ore suplimentare. …. Un inspector vamal câștigă 9.000 – 10.000 lei pe lună. la fel ca un consilier sau ca un auditor. De ce protestează Vameșii au anunțat că intră în grevă japoneză protestând în acest mod față de condiţiile de muncă şi neacordarea unor drepturi salariale. Protestul va avea loc pe 20 decembrie și la el vor lua parte angajaţi din cadrul birourilor vamale de frontieră şi de interior, ai direcţiilor regionale vamale şi aparatului central al Autorităţii Vamale Române. ….Vama a fost implicată în mari scandaluri de luare de mită. Cristian Mancaş, subcomisar de poliţie, şef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, judeţul Iaşi, şi alţi doi agenţi au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pentru mită, a informat, miercuri, DNA. …Anul acesta, un director din cadrul Autorității Vamale Române a fost săltat de DNA după ce a cerut bani unui om de afaceri pentru a face trafic de influență la Ministerul Mediului. Urma să îi anuleze obligații fiscale în valoare de peste 5,6 milioane de lei. Un dosar care trenează de 9 ani Unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupție din județul Vaslui, cel al vameșilor din Albița, a ajuns, în sfârșit, la final. După aproximativ 9 ani, statul își arată forța și lasă dosarul în pronunțare pentru luna septembrie. Mita era denumita “coffee” și era “tradiție” la Vama Albița, astfel că polițiștii de frontieră o primeau de la aproape fiecare trecător sau comerciant și dacă nu cereau, sumele primite fiind intre 10 lei si 100 de euro. Fiecare agent lua o șpagă de cel putin 1.200 de lei pe tură. …. După un proces care a durat mai bine de opt ani, magistraţii Curții de Apel Suceava i-au achitat pe majoritatea inculpaţilor într-un megadosar care a vizat corupţia din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret. ….” Integral: https://newsweek.ro
“Câți bani primește Biserica în 2024 de la bugetul de stat Bugetul de stat va susține în continuare Biserica și în 2024, conform proiectului de buget pe 2024. Practic, dacă ne uităm pe sume, va primi mai mulți bani decât în 2023. 1. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult, acordat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte: 1,244 miliarde lei, cu 19% mai mult decât în 2023. …Programul este destinat cultelor recunoscute pentru sprijinirea salarizării clerului din țară cât și pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Române din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, în special activități adresate tinerilor, dar și a personalului neclerical trimis să deservească așezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române, cât și a celui neclerical din județele Covasna și Harghita……2. Alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic: 9,18 milioane lei, la fel ca în 2023. ….3. Lacașuri de cult: 450 milioane lei, cu 7% mai mult. ….Conform textului proiectului de Legea bugetului, în anul 2024, pentru sprijinirea aşezămintelor religioase din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor, se alocă suma de 517.200 euro/lună…..” Integral: https://economie.hotnews.ro
“Dar când nu va mai fi prostul de serviciu? Finanțele țării pentru 2024 sunt gândite 100% electoral, țintite pe recompensarea și motivarea pentru campanie a principalelor categorii pe care mizează la mobilizare și urne mai ales PSD, forța de la distanță dominantă a guvernării. Principala categorie care trebuie măcar amorțită, dacă nu chiar mulțumită pe deplin, sunt bugetarii, imensul aparat care a devenit electoratul predilect al PSD. Sigur că revendicările sunt greu de satisfăcut așa cum sunt formulate, însă Guvernul oferă majorarea otova de 5%, potrivit Ordonanței “trenuleț” 115/2023. O asemenea majorare este foarte greu de explicat în termeni economici și manageriali, ca orice majorare nediferențiată, de altfel. Poate că unii merită o majorare mai consistentă, pentru că eficiența muncii lor e foarte mare. Alții, în mod cert, nu-și merită nici lefurile actuale. Niciun patron de firmă nu majorează salariile cu un procent identic pentru toți angajații. O majorare unitară îi demobilizează pe cei buni, care constată că diferență de valoare nu contează, și îi încurajează pe cei slabi să nu facă niciun efort pentru că oricum merg cu turma. După testele PISA, premierul Ciolacu îi cerea dnei ministru Deca criterii de performanță pentru salarizarea profesorilor. Între timp, i-a trecut. Dar cel mai mare cadou oferit bugetarilor este că reorganizarea instituțiilor publice, de care premierul făcea mare caz că va aduce importante economii bugetare (și chiar așa ar fi fost dacă era făcută în mod serios), va fi amânată cel puțin jumătate de an. …. Majorarea de 5% trebuie să îi ocolească pe demnitari, însă vedem că în forma finală beneficiază demnitarii din zona autorității locale. Și beneficiarii nu sunt doar primarii. Tot aparatul primăriei are salariile raportate la cel al primarului, deci ca să crească și ele, trebuia să crească salariul primarului. Cine duce greul campaniei, cine interacționează cu oamenii, cine asigură logistica alegerilor în fiecare sat? Angajații primăriei, desigur. O altă categorie vizată anul viitor sunt pensionarii, importanți și prin ei înșiși, și prin familiile lor. De aceea, a fost pusă la cale promisiunea recalculării de la 1 septembrie și creșterea pensiilor în medie cu 40%. Ce va însemna, de fapt, asta în mod concret se va vedea după alegerile locale, care în unele scenarii ar putea fi însoțite de cele prezidențiale. Și mai cu o amânare, cu o promisiune și împingerea liniei orizontului așteptării, să fie trecut și pragul parlamentarelor. După care, oricum, va urma un tsunami financiar. …. Și bugetul pe 2024 se anunță a fi tot o mare minciună. După ce bugetul pe 2023 s-a dovedit a fi fost o fantezie, cu venituri mult supraestimate din pix, ar fi fost de așteptat, dacă respectăm prezumția de bună credință, ca anul acesta proiectul să fie “sticlă”, vorba teoreticului președinte al țarii. …. Avertismentele specialiștilor, inclusiv de la Consiliul Fiscal, au fost ignorate total, iar dezbaterea parlamentară va fi o bășcălie, cât timp bugetul trebuie să fie votat până joi, ca să închidă parlamentarii taraba și să plece în vacanță…..” Integral: https://spotmedia.ro
“Fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu, la Insider Politic: Calitatea intelectuală, expresia publică a multora dintre aleși, ca și a multora dintre numiți, lasă de dorit …. Acesta este de părere că „nu e vorba doar de dezamăgire” cu privire la instituțiile publice. „Pe de altă parte, calitatea intelectuală, expresia publică a multora dintre aleși, ca și a multora dintre numiți, lasă de dorit și nu e vorba doar de prezența în public în sensul exprimării și nici nu vreau să spun că mulți dintre cei care s-au străduit să ne reprezinte sau există astăzi printre noi la alt nivel au aceeași îndemânare în a folosi limba română cum ar fi avut-o George Călinescu sau Eminescu. Nu, nici pe departe! Multe dintre figurile publice au biografii intelectuale relativ precare, subțiri, dar asta este democrația! Pe de altă parte însă, dacă unei biografii subțiri, precare, i se mai adaugă și tare de caracter de la comportament la inevitabila corupție, atunci da, tabloul e întunecat și se instalează, în mod firesc dezamăgirea”, adaugă Ungureanu, potrivit News.ro. El menționează că încrederea în instituții precum Armata, Biserica, servicii speciale sau în pompieri „nu salvează democrația, nici nu o face mai funcțională”, pentru că Parlamentul este cel care face legile, în pofida neîncrederii populației în această instituție..…” Integral: https://www.profit.ro
“Profesorul Daniel David: Nu putem să rămânem în paradigma veche, când învăţământul era centrat pe profesor şi profesorul era Dumnezeu. Dar nici nu putem trece în cealaltă paradigmă, în care toţi sunt profesori .… ”Statul român ar trebui să facă reforme majore (în sistemul de învăţământ – n.r.). (România educată) este o lege, o lege dă un cadru general. Trebuie schimbate lucrurile la modul fundamental. Sunt câteva elemente-cheie la care trebuie să te referi şi unde trebuie să intervii. Ai în sistem anumiţi profesori. Sunt cum sunt. Ce trebuie să faci? Să-i pregăteşti, să-i duci la cursuri de formare pentru a fi mai bine pregătiţi şi ei în a transfera competenţe şi nu doar cunoştinţe de diverse tipuri şi să te asiguri că în sistem, de acum încolo, vor intra oameni foarte buni. Eu mereu am spus: văd că de la UBB nu intră cei mai buni absolvenţi ai noştri în învăţământul preuniversitar, fiindcă statutul profesorului este la pământ, de aceea UBB a susţinut greva profesorilor. Trebuie început cu salarizarea. Sigur că ai şi fals-pozitivi, adică le dai salarii mari şi la unii care nu sunt foarte buni, dar astea sunt cazuri de excepţie, mai degrabă. Trebuie corectat sistemul. Statutul profesorului trebuie să fie diferit, că altfel, repet, cei mai buni absolvenţi nu intră acolo”, a afirmat Daniel David sâmbătă, la Digi 24. …. ”Al doilea mecanism: lucrează la curriculum. Este o ruşine ce se întâmplă când diverşi parlamentari, cu forţa pe care o au, presează asupra Ministerului, sau diverse asociaţii, şi, prin faptul că ei au nişte interese, au nişte experienţe mai bune sau mai proaste cu şcoala sau cu viaţa, vin şi spun: trebuie şi curs de educaţie pentru mediu, educaţie pentru sustenabilitate, presiuni, educaţie pentru colectarea deşeurilor, presiuni, educaţie pentru schimbări climatice. Şi te trezeşti că în loc să faci un curs sau o arie care să se lege de geografie şi de mediu, te apuci să faci patru sau cinci cursuri. Deci este o bătaie de joc modul în care trebuie gândit curriculumul”, mai spune acesta . Daniel David spune că este nevoie, în al treilea rând, de asigurarea unei infrastructuri bune pentru elevi, pentru ca aceştia să meargă la şcoală cu plăcere şi să înveţe. Profesorul este de părere, de asemenea, că „educaţia este co-creată de către elevi, de către profesori şi de părinţi, dar nu toţi au acelaşi rol”. ….” Integral: https://www.news.ro
“Educația în România e doar pentru cei „care vor și pot”. Despre rezultatele PISA și ce (nu) știe statul român să facă pentru elevii defavorizați …. Ce ne spun datele, concret: Diferența dintre cei mai buni și cei mai slabi 10% e de 257 de puncte, față de diferența medie de 209 puncte, România având a 7-a cea mai mare inegalitate din lume. Doar 6,6% dintre elevii dezavantajați au obținut punctaje între cele mai bune 25%. Elevii avantajați din punct de vedere socioeconomic (primii 25% în ceea ce privește statutul socioeconomic) au obținut la proba de matematică, în medie, cu 132 de puncte mai mult decât elevii dezavantajați (cei 25% din partea de jos a distribuției), cea mai mare dintre țările OCDE. De remarcat că diferența s-a adâncit față de 2018, când cei mai avantajați elevi aveau rezultate cu 109 puncte mai mari decât cei mai defavorizați. Peste 75% dintre elevii din medii defavorizate nu au reușit să atingă nivelul 2 de cunoștințe pe scara PISA, un prag care definește abilități elementare de înțelegere a unor operații simple. În contrast, sub 20% dintre cei avantajați socioeconomic nu au atins acest prag. 25,8% din diferența dintre punctaje în România este explicată de diferențele socioeconomice (media OCDE e 15,5%), ceea ce situează, din acest punct de vedere, România pe ultimul loc dintre toate țările participante (doar Slovacia are un nivel similar – 25,7%). Diferența dintre elevii care învață în școli situate în mediul rural și cei care merg la școli în mediul urban este de peste 90 de puncte. Dintre țările membre UE, România are cea mai mare proporție de elevi care au declarat că nu au avut ce mânca aproape în fiecare zi și al doilea cel mai mare procent de elevi care au zis că nu au ce mânca mai mult de o dată pe săptămână, după Bulgaria. …. Nimeni nu cere licee în rural Dacă ne uităm la infrastructură, nedreptatea sistemică ar trebui să ne șocheze, dar suntem, colectiv, complet indiferenți. Sute de mii de copii din majoritatea comunelor din țară nu au posibilitatea de a-și continua studiile mai departe de clasa a VIII-a fără un efort considerabil. Avem doar 35.000 de elevi care învață la licee din mediul rural în 2021/2022. Dacă ne uităm la numărul de absolvenți ai clasei a VIII-a în școli din mediul rural, vorbim, în medie, de 74.000 de elevi. Astfel, dintr-un potențial de 296.000 de elevi care au plecat de la școli din mediul rural, la licee de la țară ajung doar 35.000, mai puțin de 12%. Restul, aproximativ 260.000, se mută, fac naveta sau abandonează. Neavând licee în apropierea casei, fiind nevoiți să facă naveta sau să se mute, rezultă un cost suplimentar considerabil – în primul rând financiar, iar în al doilea rând în materie de timp – zeci de ore, lună de lună, pierdute în microbuze inadecvate, înghesuiți sau plouați în stații ori pe drum. Cu excepția unor organizații de elevi care de ani cer decontarea navetei, tema lipsește complet de pe agenda oricărui partid politic sau organizație civică sau de un alt fel. Nimeni nu cere licee în rural, deși există doar 204 astfel de unități în toată țara, adică 16,2% din numărul total de licee. România a abandonat complet ideea că în comune ai dreptul să speri la o viață de calitate, fapt reflectat și în felul în care sunt distribuiți banii pentru școli – în 2022, deși teoretic finanțarea per elev este egală sau chiar mai mare pentru cei din medii defavorizate, datele arată că în mediul urban au fost cheltuiți, în medie, 14,7 mii de lei pentru cei care au mers la școli din mediul urban față de 9,9 mii de lei pentru cei care au mers în rural. Similar, nimeni nu vorbește de transport public accesibil, feroviar ideal, care să lege ieftin, rapid și în condiții decente toate comunele de marile centre urbane. Practic, așteptarea este că dacă te naști în România rurală, cel târziu la 15 ani trebuie să faci tot ce poți să ieși de acolo, altfel e vina ta că te-ai complăcut și nu ai făcut eforturi să-ți îmbunătățești viața. ….” Integral: https://www.libertatea.ro
“TOP Eurostat 2023: Românii, ultimii în UE la competențe digitale de bază Populația României este, în anul 2023, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința ponderii persoanelor care au competențe digitale de bază, potrivit datelor publicate recent de Eurostat. Doar 28% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au măcar aptitudini digitale de bază. Dintre vecinii noștri, bulgarii se clasează pe penultimul loc în UE, cu 36%. În schimb, în rândul ungurilor, aproape 60% au cel puțin competențe digitale de bază, peste media UE, de 56%. …. Competențele digitale de bază se referă la 5 domenii: abilități privind informațiile și datele, aptitudini de comunicare și colaborare, creare de conținut digital, securitate digitală și aptitudini în rezolvarea problemelor. Pentru a se considera că au măcar abilități digitale elementare, oamenii trebuie să știe să facă cel puțin o activitate legată de fiecare dintre cele 5 domenii. ….” Integral: https://www.startupcafe.ro
“Sondaj INSCOP pentru News.ro – Aproape 70% dintre români declară că au rude în străinătate şi aproape 20 % spun că rudele din străinătate le trimit bani / Peste 84% cred că românii din străinătate trebuie să aibă dreptul de a vota la alegerile din România Aproape 70% români declară că au rude în străinătate, mai mulţi decât în urmă cu 10 ani, şi aproape 20 % dintre aceştia spun că rudele din străinătate le trimit bani, în urmă cu 10 ani procentul fiind dublu, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. De asemenea, în opinia a 68,1% dintre cei chestionaţi, cei plecaţi în străinătate contribuie mult la nivelul de trai al românilor. Procentul celor care consideră că românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile din România a crescut de la 74,9% în iunie 2013, la 84,4% în prezent. ….69% dintre români declară că au rude plecate în străinătate (faţă de 51.8% în iunie 2013), în timp ce 31% răspund negativ (faţă de 48.2% în iunie 2013). ….Declară că au rude plecate în străinătate mai ales: persoanele cu educaţie primară, locuitorii din urbanul mic, cei din regiunile estice sau Sud-Vest Oltenia, relevă analiza socio-demografică: ….19.7% dintre cei care au rude în străinătate spun că acestea le trimit bani (faţă de 38.1% în iunie 2013), în timp ce 80.1% răspund negativ (faţă de 60.6% în iunie 2013), iar 0.2% nu ştiu sau nu răspund (faţă de 1.3% în iunie 2013). ….Analiza socio-demografică indică faptul că tinerii sub 30 de ani, cei inactivi potenţial activi şi locuitorii din rural declară într-o proporţie mai ridicată decât celelalte categorii de populaţie că rudele din străinătate le trimit bani…..” Integral: https://www.news.ro
“De ce merge prost războiul pentru Ucraina: Rusia bruiază armele de precizie aduse din SUA, susține un general american …. Oficiali americani din domeniul apărării au declarat anterior pentru CNN că Rusia a bruiat rachetele de precizie furnizate de SUA, ceea ce le-a făcut să își rateze țintele. În consecință, forțele americane și ucrainene au fost nevoite să modifice lansatoarelor de rachete. Rusia și-a modificat apoi bruiajul, forțând SUA să găsească din nou contramăsuri. Astfel de arme, cum ar fi sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată, au oferit cândva Ucrainei un avantaj cheie pe câmpul de luptă, împingând depozitele de muniție rusești în afara razei de acțiune. Rusia dispune de multe capacități avansate de bruiaj, inclusiv unele dispozitive de bruiaj care pot bloca semnalele GPS la o distanță de până la 20 de km. Soldații ucraineni au raportat că bruiajele rusești le blochează frecvent dronele și ar putea fi, de asemenea, la originea problemelor legate de utilizarea sistemului de internet prin satelit Starlink, utilizat pe scară largă. Aguto a declarat că Pentagonul trebuie să își îmbunătățească armele și echipamentele pentru a fi „suficient de rezistente și suficient de flexibile pentru a fi capabile să contracareze ceea ce fac adversarii noștri… În câteva săptămâni sau luni de la momentul în care noi vom folosi ceva pe câmpul de luptă, adversarii noștri pot găsi modalități de a întrerupe sau de a contracara unele dintre aceste capacități”. Aguto a declarat că sistemul de partajare a informațiilor de pe câmpul de luptă Maven este utilizat pentru a planifica logistica pentru sprijinirea Ucrainei și a spus că instrumentele de inteligență artificială ar putea accelera și mai mult procesul de planificare. ….” Integral: https://www.g4media.ro
“Cea mai frecventă căutare pe Google în Caracal: ”unde este gâtul porcului?” …. Zeci de mii de căutări pe Google provin din Caracal cu subiectul ”unde este gâtul porcului?”, semn că oltenii sunt puși pe treabă. Următoarea căutare în topul de azi este ”de care parte țin cuțitul?”, multor caracaleni nefiindu-le clar dacă se ține de prăsele sau de tăiș. Este și motivul pentru care mulți caracaleni au sosit la urgențe cu găuri în burtă, iar unii au adus și porcul cu vânătăi la gât de la mânerul cuțitului. O întrebare interesantă, potrivit surselor de la Google este cea pusă de caracaleanul Cătălin B, care a întrebat ”dacă îi dau porcului carne tocată, ies cârnații gata făcuți când îl tai?”. ….” Integral: https://www.timesnewroman.ro
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“Ponta vinde consultanță privată unor corporații care se intersectează frecvent cu banii publici
Victor Ponta, consilierul onorific al premierului Ciolacu, vinde consultanță privată unor corporații care se intersectează frecvent cu banii publici sau cu măsurile fiscale ale guvernului. Într-o investigație publicată de Captura.ro aflăm cum tranzacțiile firmei lui Ponta din ultimii doi ani arată conexiuni profitabile cu holdinguri mari din Turcia și China, cu una dintre companiile austriece active în pădurile românești, cu o agenție de impresariat faimoasă în piață sau cu diferiți constructori de proiecte guvernamentale. Ponta refuză să vorbească despre contractele sale de consultanță pe persoană juridică, dar oferă o expertiză similară primului-ministru, pe persoană fizică, în domeniul relațiilor economice internaționale.
Marea corporație turcească Cengiz Holding este client de bază la firma de consultanță privată înființată de Victor Ponta la începutul lui 2021 (VP Projects Advisers). Consilierul lui Ciolacu încasează neîntrerupt, de doi ani, câte o sută de mii de lei pe lună din acest parteneriat. Compania lui Ponta facturează direct către o filială minieră de aici a grupului turc, Cuprumold Mining SA. Aceasta e fosta societate de stat Moldomin, care administrează zăcământul de cupru de la Moldova Nouă, al doilea ca mărime din România, estimat la aproximativ un miliard de euro.
Numai în ultimii doi ani, Cengiz Holding a pompat astfel aproximativ 390 de mii de euro (1,9 milioane lei) în firma lui Victor Ponta. Suma a fost defalcată în 18 plăți. ….”
https://www.euractiv.ro/politic-intern/captura.ro-ponta-64939
M-am gandit sa scriu eu… Editorialul Politeia de azi.
Iaca, e mai jos; nu-i prea lung, e exact cat trebuie 🙂 :
Je suis Emilia
#jesuisemiliasercan
Doxa )
Nu se vede link-ul.
“Proiectul privind reactoarele modulare mici este mort în SUA – The Telegraph / Sebastian Burduja spune că România ar putea fi prima țară din lume cu aceste SMR-uri
ingurul proiect acreditat din Occident privind construirea reactoarelor modulare mici este mort, titrează ziarul britanic The Telegraph, amintind de eșecul din Idaho (SUA) al dezvoltatorului nuclear american NuScale Power. Conceptul arăta excelent pe hârtie, însă au apărut întrebări serioase cu privire la punerea sa în practică, mai arată The Telegraph. Planul inițial era ca România să dezvolte aceste SMR-uri după SUA. În condițiile în care proiectul a picat în SUA, ministrul energiei Sebastian Burduja spune acum că România ar putea fi prima țară din lume care va avea astfel de reactoare modulare mici (SMR). Între timp, alte țări europene sunt interesate de tehnologia altor dezvoltatori…..”
https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26766793-proiectul-privind-reactoarele-modulare-mici-este-mort-sua-the-telegraph-sebastian-burduja-spune-romania-putea-prima-tara-din-lume-aceste-smr-uri.htm
me too