Revista Presei – 14 decembrie. “Sute de vouchere cadou de Crăciun pentru copiii angajaților ASF / Toți salariații așteaptă al 15-lea salariu, prima de final de an”
14/12/2023 | Autor desy.demeter Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de joi, 14 decembrie! ANM a emis un cod portocaliu de precipitații valabil până joi, la ora 12.00 pentru zone din Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali. În Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în zonele montane aferente va ploua și se vor acumula cantități de apă de 25 – 40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. La munte, ploile vor determina topirea stratului de zăpadă, iar la altitudini de peste 1.500 m, în nordul Carpaților Orientali, vor fi precipitații mixte. Bucuresti: 12/5 gr., innorat.
“SURSE Cum funcționa rețeaua mitei la angajarea în Spitalul Județean de Urgență Botoșani: candidatul trebuia să treacă de proba scrisă cu cel puțin nota 7 / Mita pentru un post cumpărat a crescut în ultimii trei ani de la 8000 la 15.000 de euro Un post de asistent medical la Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani putea fi cumpărat în perioada 2018 – 2023 cu sume cuprinse între 8000 și 15.000 de euro, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acestora, valoarea mitei a crescut în ultimii ani. În 2020, un post de asistent era 8.000, în 2022, 10.000 euro, în 2023, 15.000 euro. Pentru un un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier postul putea fi cumpărat cu sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro. Potrivit anchetatorilor, sumele de bani pretinse/oferite/remise/primite creșteau, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional. Angajările erau făcute, potrivit surselor G4Media.ro, în funcție de cine oferă suma de bani cea mai mare și cine are pila cea mai puternică în interiorul sistemului. Candidatul, care dorește să ocupe un post vacant, prin coruperea funcționarilor publici, nu interacționa, în unele situații, în mod direct, cu funcționarii Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, care fac parte din comisiile de concurs. Acesta era nevoit să apeleze la persoane intermediare (de regulă, apropiați, rude, vecini, angajați din spital, etc.), care să-i recomande, unui alt angajat/funcționar din mediul spitalicesc, cu putere de influență la nivelul funcționarilor care iau deciziile, în privința promovării candidaților la concursuri. Potrivit procurorilor, candidații primeau subiectele și rezolvările, iar una din condițiile pentru ca un candidat să poată fi ajutat să promoveze concursul și să obțină postul dorit era aceea ca persoana să treacă de proba de scrisă cu nota minimă, de 7,00. ….” Integral: https://www.g4media.ro
“De ce energia este mai scumpă în România? Premierul s-a sesizat că guvernul decontează mai mult decât ar trebui pentru energie. Până acum statul a plătit 22,4 miliarde lei furnizorilor și va mai plăti destule miliarde până în martie 2025, în situația în care bugetul statului este deficitar. ….Fără îndoială că furnizorii au “smântânit borcanul cu energie”, dar sunt mult mai multe cauze ale scumpirii energiei. Gazele naturale sunt extrase de două mari companii, care dețin peste 95% din producție. Este vorba de OMV și Romgaz. Prețul corect al unui metru cub de gaze (sau a unui MW) este prețul de extracție. Fiecare sondă are un preț care variază între 10 euro / MW, pentru sondele mature și timp mare de la punerea în funcțiune și 30 euro / MW pentru sondele noi (informații aflate de la Prof. Univ. Dr. Dumitru Chisăliță). Fiind doi extractori mari, fiecare având portofolii diferite de sonde, rezultă că au prețuri diferite pentru fiecare sondă de extracție, dar fiecărei companii îi iese un preț mediu de extracție. Acestea sunt informații confidențiale dar mai mult ca sigur prețul moderat nu poate depăși 15 euro / MW, cunoscând că majoritatea sondelor de extracție sunt mature și cu mulți ani de exploatare. La acest cost se adaugă o marja de profit (ce ar putea fi negociată cu statul român), la care se adaugă costurile de transport (Transgaz) și de distribuție (cele două rețele mari fiind E.ON și Engie, restul distribuitorilor fiind nesemnificativi). Aceste costuri sunt reglementate și stabilite anual de ANRE. Pe lanț mai intervin și furnizorii (adică comercianții) care cumpără de la producători și îl revând către consumatorii industriali sau casnici. Această operațiune se face conform legislației prin contracte bilaterale directe, prin Bursa Română de Marfuri sau, dacă este o achiziție a unei companii de stat sau a unei instituții de stat, prin platforma de achiziții publice SEAP. Există 55 de furnizori de gaze naturale. În cazul energiei electrice lucrurile sunt puțin mai complicate. Avem producătorii care folosesc diverși combustibili (cărbune, gaz, nuclear, hidro, eolian, solar, biomasă …), avem transportatorul Transelectrica, câțiva distribuitori de energie electrică (Electrica, Enel, CEZ, E.ON) și la sfârșitul lanțului sunt 74 de furnizori. Ca și la gaz, tarifele de transport și de furnizare sunt reglementate și stabilite de ANRE. ….
- România și-a cedat părți importante din suveranitatea energetică și are dependențe impuse de alți jucători statali sau nonstatali care pot fi utilizate în atingerea unor scopuri politice. Prețurile naționale mai mari la energie nu sunt altceva decât maximizarea profiturilor companiilor statelor străine care operează în România, ceea ce denotă faptul că România este un stat slab.
- România are resurse de gaz dar prețurile naționale sunt mai mari decât în restul Europei.
- ANRM-ul nu a mai scos la licitație spre concesionare resurse de petrol și gaze de mulți ani, ceea ce a dus automat la creșterea prețurilor.
- ANRM-ul a legat ilogic prețul gazului românesc de prețul de tranzacționare a gazelor de la bursa din Viena.
- Companiile străine de extracție și prelucrare a petrolului sunt bănuite, de presă, de evaziune. (Să ne amintim de scandalul LukOil din 2015, din vremea guvernării Ponta.)
- Romgaz s-a retras din asocierea terminalului LNG de la Alexandroupolis (Grecia) care ar fi deschis o alternativă de alimentare cu gaz. (Nimeni nu s-a sesizat până acum!)
- În producția de energie electrică, prima greșeală a fost când s-a renunțat la RENEL……” Integral: https://www.hotnews.ro
“Prosumatorii acuză autoritățile că vor să limiteze panourile instalate pe acoperișuri, dar nu fac nimic să întărească rețeaua electrică ….În ultimii doi ani, în România fenomenul fotovoltaicelor a luat o amploare deosebită și acum s-a ajuns la o capacitate de 1.300 de MW, aproape cât cele două reactoare nucleare de la Cernavodă. Problema este că electricitatea produsă de aceste panouri este fluctuantă și în rețea au apărut deja dezechilibre. …. „Încă din 2021, când a început să crească prețul energiei, era absolut previzibil că va veni acest boom de prosumatori. De altfel, statul a și dat bani prin programul Casa Verde. Însă nimeni nu a făcut absolut nimic să întărească rețeaua”, au arătat ei. „Distribuitorii spun că din cauza invertoarelor instalate de prosumatori crește tensiunea în rețea. Într-adevăr crește cu 3-5 volți, însă ei nu spun că oricum tensiunea era mult mai mare decât standardul de calitate. Era evident că vor apărea aceste probleme, dar distribuitorii nu s-au pregătit deloc”, au mai precizat reprezentanții PATRES. Potrivit acestora, este un mit faptul că prosumatorii își instalează capacități supradimensionate. „Capacitatea medie a panourilor pentru o casă este de 5 kW. În plus, eu când îmi fac o investiție mă gândesc la consumul meu pe următorii 10-20 de ani, altfel nu are rost. Mă gândesc că îmi voi lua o mașină electrică, că îmi voi monta o pompă de căldură. Este greu să faci suplimentare de capacitate ulterioară pentru că, tehnic, panourile dintr-un sistem vor avea randamentul celui mai slab”, au completat reprezentanții producătorilor de energie regenerabilă. „Noi abia am început să vorbim de panouri fotovoltaice pe acoperișuri și deja ne gândim cum să le punem limite, în loc să venim cu soluții cum să rezolvăm problemele apărute”. ….” Integral: https://economie.hotnews.ro
“Sute de vouchere cadou de Crăciun pentru copiii angajaților ASF / Toți salariații așteaptă al 15-lea salariu, prima de final de an Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cumpărat în această lună 358 de vouchere valorice de aproape 300 de lei pentru achiziția de cadouri din platforma eMag.ro, contract de aproape 21.000 de euro, conform datelor din Sistemul Electornic de Achiziții Publice. „Voucherele menționate, în valoare de 300 de lei fiecare, sunt acordate copiilor angajaților ASF cu ocazia sărbătorilor de Crăciun.”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii ASF. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), condusă de Nicu Marcu, se autofinanțează din taxele impuse firmelor care activează în sectoarele de capital, asigurări și pensii private, deci indirect din banii tuturor celor care au asigurări, pensii private ori investesc la bursă. Cei peste 500 de angajați ai ASF, pot beneficia prin Contractul Colectiv de Muncă de cadouri pentru copiii minori cu ocazia zilei de 1 iunie și a sărbătorii Crăciunului, în limitele de neimpozabilitate prevăzute de lege. …. ASF a făcut achiziție similară de 382 de vouchere pentru achiziția de produse de pe site-ul Altex la finele lunii noiembrie 2022. Angajații ASF beneficiază gratuit de un pachet de servicii medicale și pot opta în limita sumei de 300 de lei pe lună pentru servicii precum: abonamente la centre de fitness & wellness, fonduri de pensii facultative, asigurări de viață/sănătate. …. 485 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au încasat în acest an primă de performanță pentru activitatea din 2022, când a intrat în faliment fostul lider RCA City Insurance și toți cei 513 angajați au luat primă de Ziua ASF, a declarat atunci pentru HotNews.ro deputatul USR Claudiu Năsui. „Cel mai prost plătit angajat primește de Ziua ASF minim 7.000 lei net”, spune acesta. Contractul Colectiv de Muncă din ASF, transmis de deputatul USR și consultat de HotNews.ro, arată că dincolo de cele 12 salarii anuale, salariații mai pot primi, în anumite condiții, încă 4 prime care pot fi echivalentul a 100% din salariu, respectiv: – prima anuală, prima de performanță, prima pentru Ziua ASF și primă de vacanță. Surse din cadrul ASF au precizat pentru HotNews.ro că în realitate angajații pot ajunge până la 15 salarii anuale pe an, nu 16 salarii cum s-ar putea înțelege citind Contractul Colectiv de Muncă. „În realitate nu primim primă de vacanță, ci vouchere de vacanță în valoare de 1450 de lei. De ce? Pentru că actualul CCM a fost scris prost. Nu poți să acorzi și primă de vacanță și vouchere de vacanță. A fost scandal în autoritate când s-a constatat eroarea.”, au declarat atunci pentru HotNews.ro surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Potrivit surselor HotNews.ro angajații primesc 3 prime care pot ajunge până la 100% din salariu: ….” Integral: https://economie.hotnews.ro
“Prime de Crăciun și Anul Nou: Majoritatea firmelor din România vor da bonusuri între 1.000 și 1.500 lei în 2023 (studiu) Peste 90% dintre firmele din România vor da bonusuri angajaților în 2023, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, potrivit unui studiu care mai arată care este valoarea acestor recompense. Astfel, aproape 35% dintre angajatori vor da prime salariale sau cadouri, iar 30,4% vor acorda tichete cadou și prime salariale, în timp ce peste 26% vor da doar tichete cadou, conform raportului realizat de firma de consultanță Frames. Numai 8,7% dintre firme nu vor acorda astfel de beneficii de sfârșit de an, conform raportului. În ceea ce privește valoarea bonusurilor, cei mai mulți dintre antreprenorii și managerii chestionați (44,4%) vor oferi beneficii între 1000 și 1500 de lei, iar 16,7% între 2000 și 2500 lei. Un procent similar afirmă că va oferi bonusuri între 300 și 1000 de lei, majoritatea respondenților fiind din domeniul IMM-urilor. La polul opus, numai 5,6% vor oferi bonusuri simbolice, de până în 300 lei.„Cercetarea arată că cele mai mari bonusuri vor fi oferite în zona serviciilor financiare și IT, acolo unde s-ar ajunge și la beneficii de peste 2500 lei, în timp ce media valorii beneficiilor, de 1000-1500 lei, este asociată, în principal, firmelor din sectorul construcțiilor, retail, servicii medicale, farmaceutic și alte prestări de servicii. Cele mai mici bonusuri vor fi acordate de firmele mici și foarte mici, acolo unde și forța financiară este una redusă. Cert este că, pe ansamblu, majoritatea managerilor a înțeles cât de importante sunt bonusurile de sfârșit de an, din perspectiva retenției de personal”, susțin analiștii. ….” Integral: https://www.startupcafe.ro
“Banca Națională: Piața imobiliară rezidențială continuă să se contracte / Județul Cluj în topul regiunilor cu cele mai mari prețuri ale locuințelor Județul Cluj se situează în topul regiunilor cu cele mai ridicate prețuri ale locuințelor (2.329 EUR/mp, apartament în bloc), arată Banca Națională, în Raportul privind stabilitatea, publicat miercuri. Costurile ridicate de construcție pun presiune pe prețurile locuințelor noi, intensificând creșterea acestora comparativ cu locuințele existente (4,4 la sută ). În ceea ce privește accesul populației la piața imobiliară rezidențială, indicatorul preț pe venit înregistrează valori care variază între peste 11 ani în Cluj sau Constanța și 7 ani în București. ….. Tranzacțiile imobiliare au consemnat un recul în perioada ianuarie-septembrie 2023 față de ianuarie-septembrie 2022, atât la nivel național (-18 la sută), cât și în principalele centre regionale (-21 la sută în București și Iași, -16 la sută în Constanța, -14 la sută în Cluj, -10 la sută în Brașov) Discrepanțele la nivel teritorial se manifestă și din punct de vedere al activității de tranzacționare, cea mai importantă scădere regăsindu-se în județul Olt (-68 la sută), urmat de Teleorman (-55 la sută), în timp ce la polul opus se situează județele Călărași (+23 la sută) și Alba (+21 la sută). …. Fluxul de credite noi Prima Casă/Noua Casă a consemnat scăderi importante în perioada recentă (-52 la sută septembrie 2023 vs. septembrie 2022, valori anualizate), în linie cu evoluția creditului imobiliar la nivel agregat, reprezentând numai 7 la sută din creditele noi ipotecare (septembrie 2023). Calitatea portofoliului de credite imobiliare Prima Casă/Noua Casă continuă să se mențină la un nivel superior creditelor ipotecare standard (1,3 la sută vs. 1,8 la sută, septembrie 2023). O problemă persistentă pentru piața creditului ipotecar din România este reprezentată de concentrarea împrumuturilor, principalele 6 centre regionale deținând 60 la sută din volumul creditelor ipotecare, dintre care 35 la sută sunt concentrate în regiunea București-Ilfov…..” Integral: https://economie.hotnews.ro
“Cine este secretarul general adjunct din Finanțe Ioan-Cristian Purice, al cărui birou ar fi fost sigilat de DNA / În ultimii doi ani el a cumpărat 17 terenuri / Câți bani a câștigat anul trecut Procurorii DNA ridică documente, marți, de la Ministerul Finanțelor, fiind vizat Secretariatul general, Ioan Cristian Purice, conform unor surse judiciare citate de Digi 24. Potrivit declarației de avere depusă în vara lui 2023, el a cumpărat circa 17 terenuri în ultimii doi ani în suprafață de peste 18.000 de metri pătrați. În 2017 el era vicepreședinte ANAF (DGAF) și director de cabinet. Avea doar 3 terenuri în Oradea, (circa 6000 mp) și un credit la OTP Bank de 200.000 de lei, luat pe 30 de ani. Patru ani mai tarziu, Purice are 4 terenuri (cele 3 anterioare plus unul moștenit). Mai obține un alt credit de la OTP Bank de circa 400.000 de lei pe 20 de ani. Devenise deja inspector în cadrul Direcției Generale de Integritate, detașat la Ministerul Agriculturii. În 2022 Purice figurează cu 21 de terenuri (17 cumpărate în 2021 și 2022). Veniturile sale pe 2022 au fost de peste 138.000 de lei, adică 11.000 de lei lunar. Ca secretar General Adjunct MFP a câștigat 86.825 lei, iar ca Director Cabinet la Ministerul Agriculturii- 51.796 lei. Purice mai obținuse din chirii alți 70.000 de lei anul trecut. ….” Integral: https://economie.hotnews.ro
“Daily Mail: Un celebru vin românesc, descoperit cu cele mai multe pesticide cancerigene pe rafturile din Marea Britanie FOTO …. Feteasca Regală produsă de compania românească Cramele Recaș este vinul cu cele mai multe pesticide- nu mai puțin de 6- din supermarketurile din Marea Britanie, scrie Daily Mail, care citează un studiu guvernamental. Acesta susține că mai mult de jumătate dintre vinurile vândute de Sainsbury’s, Marks and Spencer și Asda conțin pesticide care cauzează cancer. Într-o analiză de laborator guvernamentală care a vizat 72 de sortimente de vinuri, cercetătorii au descoperit că majoritatea (49) conțineau urme de cel puțin un pesticid, în timp ce un vin alb, Feteasca Regală de la Cramele Recaș conținea șase pesticide diferite. …. În total, au fost descoperite 19 pesticide, inclusiv șase legate de dezvoltarea cancerelor, indică sursa citată. Pe lista vinurilor contaminate se află și un vin alb Myton Hill Pinot Grigio din Republica Moldova. Niciun alt sortiment de vin românesc nu se mai află pe lista fie a vinurilor cu pesticide, fie pe cea a vinurilor ”curate”, fără niciun pesticid. ….” Integral: https://stirileprotv.ro
“Anne Applebaum în „The Atlantic”: Trump va abandona NATO dacă va fi reales președinte …. Dacă va fi reales ne va scoate din alianța europeană, reconfigurând ordinea internațională și punând piedici în calea influenței americane în lume. „Nu dau un rahat pe NATO.” Astfel și-a exprimat odată fostul președinte Donald Trump sentimentele legate de cea mai veche și cea mai puternică alianță militară a Americii. Iar declarația aceasta, făcută în prezența consilierului prezidențial pe probleme de securitate națională de la acea vreme, John Bolton, nu a venit nicidecum ca o surpriză. Cu mult înainte de a deveni candidat politic, Trump a contestat valoarea alianțelor americane. Despre europeni a scris cândva că „conflictele lor nu merită vieți americane. Retrăgându-se din Europa, țara aceasta ar economisi anual milioane de dolari”. NATO, fondată în 1949 și susținută trei sferturi de secol de politicieni democrați, republicani și independenți deopotrivă, face de multă vreme obiectul unei nemulțumiri aparte a lui Trump. În calitate de președinte Trump a amenințat de multe ori că va părăsi alianța – inclusiv, caz celebru, la reuniunea NATO la nivel înalt din 2018. Însă acest lucru nu s-a întâmplat vreodată. Dar numai pentru că mereu a fost cineva prin preajmă care a reușit să-l convingă să n-o facă. Bolton spune că a făcut-o; și se crede că la fel au procedat și Jim Mattis, John Kelly, Rex Tillerson, Mike Pompeo, ba până și Mike Pence. Însă nu i-au schimbat și opinia. Iar dacă Trump va fi reales în 2024, nici unul dintre acei oameni nu va mai fi la Casa Albă. Toți au rupt între timp relațiile cu fostul președinte, unii dintre ei chiar cu scandal, iar alt rezervor de analiști republicani capabili să înțeleagă Europa și Rusia nu mai există, întrucât cei mai mulți fie au semnat declarații contra lui în 2016, fie l-au criticat după 2020. Dacă va primi un al doilea mandat, Trump va fi înconjurat de oameni care fie îi împărtășesc antipatia față de alianțele americane, fie nu știu absolut nimic despre ele sau nici măcar nu le pasă. De data aceasta reaua voință pe care Trump a resimțit-o dintotdeauna în raport cu aliații SUA se va manifesta cel mai probabil printr-o modificare clară a politicii externe. „Răul pe care l-a făcut în primul mandat a fost reparabil”, mi-a declarat Bolton. „Răul pe care l-ar face în al doilea mandat ar fi ireparabil.” Din perspectivă instituțională, și poate chiar politică, lui Trump i-ar putea fi dificil să părăsească NATO. Imediat ce și-ar anunța o asemenea intenție s-ar declanșa o criză constituțională. Tratatele semnate de SUA trebuie să fie ratificate de către Senat – însă constituția nu pomenește nimic despre vreo aprobare a legislativului la retragerea din tratate. Sesizând lacuna legislativă, senatorii Tim Kaine (democrat) și Marco Rubio (republican) au propus o lege – care între timp a și trecut de Senat – prin care un președinte american va putea decide retragerea din NATO exclusiv cu o aprobare de două treimi a Senatului sau pe baza unei legi adoptate de Congres. ....” Integral: https://www.g4media.ro
“Jurnalist Digi24, dat afară pentru că n-a pupat tabloul lui Ciucă din redacție …. Marcel Marcelescu, un tânăr jurnalist Digi, a anunţat că tocmai a fost dat afară în şuturi după ce a omis să sărute tabloul lui Nicolae Ciucă aflat la intrarea în redacţie. „Eram obosit, pur şi simplu am uitat… Nu că aş avea, Doamne fereşte, ceva împotriva părintelui naţiunii, domnul general erou decorat Ciucă, care ne-a păstorit cu atâta blândeţe şi a alăptat această ţară de la propriul sân în cele mai grele momente. Din păcate, acum plătesc pentru greşeala mea”, oftează Marcel. ….” Integral: https://www.timesnewroman.ro
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“Ministerul Finanțelor modifică modificările la Codul Fiscal adoptate chiar luna trecută. Se modifică iar un plafon de cash, noi restricții pentru microîntreprinderi
….De exemplu, Finanțele majorează plafonul de cash pe care marii retaileri pot să îl aibă în casierie la finalul zilei, de la 50.000 lei la 500.000 lei….”
https://economedia.ro/ministerul-finantelor-modifica-modificarile-la-codul-fiscal-adoptate-chiar-luna-trecuta-se-modifica-iau-un-plafon-de-cash-noi-restrictii-pentru-microintreprinderi.html
“UE va avea propria agenție pentru combaterea și prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului: AMLA …”
https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/ue-va-avea-propria-agentie-pentru-combaterea-si-prevenirea-spalarii-banilor-si-a-finantarii-terorismului-amla-2613503
“RISE Project: Firma la care este angajată soția șefului IT de la DNA, contracte de peste 2 milioane de lei cu DNA. Curtea de Conturi: achiziție nelegală și inutilă
Conform unei investigații RISE Project, soția lui Corneliu Sterea apare cu e-mailul la contractele cu instituția unde lucrează soțul ei, iar cel din urmă s-a numărat printre cei care au decis cui atribuie un contract. „Pură coincidență”, spune Simona Sterea…..”
https://www.libertatea.ro/stiri/rise-project-firma-la-care-este-angajata-sotia-sefului-it-de-la-dna-contracte-de-peste-2-milioane-de-lei-cu-dna-curtea-de-conturi-achizitie-nelegala-si-inutila-4747639
„Pură coincidență”… 😁
“Se lansează Alianța Dreptei: USR, PMP și Forța Dreptei au validat formarea polului-alternativă la PSD-PNL / Primele candidaturi comune decise
….Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că cei din conducerea viitorului pol de dreapta mizează pe maxim 6 locuri eligibile. Astfel, USR ar propune candidați pentru 4 mandate, PMP -1, Forța Dreptei – 1.
Poza momentului arată un USR cotat în sondaje cu 11,9%, PMP – 0,7% iar Forța Dreptei sub 0,3%. La capitolul funcții USR deține în prezent 64 de parlamentari, 38 de primari și consilieri județeni. La nivel local PMP are 50 de primari și 2.200 de consilieri, în timp ce partidul lui Ludovic Orban are 16 parlamentari…..”
https://www.hotnews.ro/stiri-politic-26754718-lanseaza-alianta-dreptei-usr-pmp-forta-dreptei-validat-formarea-polului-alternativa-psd-pnl.htm
“Cum a driblat Maradona prețurile: Mâncare de trei ori mai scumpă cumpărată de grădinițe din Sectorul 4 de la o firmă cu spate politic – investigație Context.ro
O firmă conectată la secretarul PNL București a vândut mâncare la prețuri umflate în mai multe grădinițe din Sectorul 4. Anul acesta, compania abonată la stat a încasat 2 milioane de lei pentru hrana copiilor, iar toți banii au venit prin achiziții directe. A vândut mere, banane, lapte sau ceapă la prețuri de două-trei ori mai mari decât cele din magazine. Reprezentanții grădinițelor nu văd nicio problemă în asta – sunt banii părinților, nu ai statului, spun unii, relatează Context.ro
14 octombrie 2023 Premierul Marcel Ciolacu cumpără mere golden cu 2,89 lei/ kilogramul. Guvernarea PSD-PNL a fost nevoită să plafoneze adaosul comercial la alimentele de bază ca să stopeze creșterea prețurilor.
23 octombrie 2023 Câteva zile mai târziu, Școala 133 din Capitală, unde funcționează și o grădiniță de stat, plătește de trei ori mai mult pentru merele golden – 10 lei/ kilogramul.
Firma care vinde la suprapreț merele se numește La Maradona Impex SRL, îi aparține lui Ion Mototolea și l-a avut ca angajat pe actualul secretar al PNL București, Silviu Mototolea. Acesta a locuit în trecut la adresa firmei și a lui Ion Mototolea. Prin firmă a trecut și Marin Mototolea, fost primar PSD și inculpat în dosarul permiselor false de la Giurgiu.
Mai multe grădinițe din Sectorul 4, unde Silviu Mototolea este membru al conducerii filialei PNL, au cumpărat alimente la prețuri umflate de La Maradona Impex. SRL-ul conectat la politician trăiește din bani publici: Contractele cu statul reprezintă aproape toată cifra de afaceri a firmei…..”
https://www.g4media.ro/cum-a-driblat-maradona-preturile-mancare-de-trei-ori-mai-scumpa-cumparata-de-gradinite-din-sectorul-4-de-la-o-firma-cu-spate-politic-investigatie-context-ro.html
Buna ziua
https://www.lastampa.it/esteri/2023/12/14/news/guerra_ucraina_putin_kiev_senza_armi-13931575/?ref=LSHA-BH-P2-S2-T1
Deci următorul obiectiv rus e Odessa.
Însăși Puțin confirma. ” e teritoriu rusesc”.
Astfel elimina Ucraina la Marea Neagră și noi vom fi obligați să negociem cu noul vecin zona economică exclusivă la MN.
( am scris despre acest scenariu când a atacat Ucraina.Cu ani in urma)
” negociere” in pur stil rusesc. Davai ceas, davai palton.
NATO pe care ne sprijinim nu o să intervină pe o chestie economică.
Posibil sa nu intervină nici în chestiuni mai grave.
Că nu degeaba Polonia se înarmează masiv . Or ști ei ce ” ai noștri” nu vor să spună.
Deci Ungaria a primit deblocarea primei transe de 10 miliarde euro.
In schimb, au absentat când a fost decisă începerea procedurii de aderare a Ucrainei în UE.
Practic un troc financiar- politic.
Confirmare a ce vă scriam cu zile in urma.
Trocul și șantajul . Uneltele ” negocierilor” UE de azi.
Doar ” ai noștri” visează procese cu Austria, sesizări la justiția europeană privind Schengen.
Nu se pricepe că o tratativă e bazată pe șantaj , amenințări reale economice, financiare.
Așa funcționează azi UE. Doar la București nu se are habar.
O alta dovadă, reforma financiara și MES ( fondul salva state )
Italia bate din picioare . Nu semnează MES pină nu are derogări oficiale la deficitul bugetar și nivelul datoriei publice. Franța vrea scoaterea unor voci financiare din calculul datoriei publice ( dobânzi și investiții militare)
Romania ce vrea? Pomana. 🖕🖕
https://www.bbc.com/news/world-europe-67722252