Prima didactică – umilință românească pe bani europeni!
03/11/2023 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Cunosc bine problema primei didactice, pentru că am urmărit cu atenție derularea grevei profesorilor (din iulie 2023) și atunci am aflat pentru prima dată că această primă, asigurată din bani europeni, ar fi trebuit dată în fiecare an de statul român.
Dar, intr-o tara in are bombardierii au mai multi bani decat un profesor de liceu la varful carierei sau decat un lector cu studii in strainatate, intr-o tara in care Ministrului Cercetarii i se invalideaza doctoratul, pe motiv de… (nu mai conteaza, caci oricum e rusinos sa fii ministrul cercetarii si sa ai un doctorat invalidat), intr-o tara in care inspectorii sunt pusi politic pe functie si directorii buni sunt demisi pe motive imaginare, nici aceasta prima de cariera didactica nu poate fi folosită așa cum crede profesorul, ci asa cum crede un birocrat prafuit din MIPE.
Nu, nu poti lua telefon din acei bani europeni (de 1500 de lei, nu iti iei deloc o racheta, ci un mid-range amarat). In pandemie, profesorii au putut asigura functionarea sistemului educativ exclusiv pe banii lor: telefon, camera web, calculator, scanner, abonamente la diferite site-uri educationale….
Toate acestea, statul NU le-a platit. Nu mai vorbesc de conexiunea internet si de materialul informatic ca atare, pus de fapt de fiecare profesor la dispozitia Ministerului Educatiei. Ochelarii de vedere. Consultatiile si tratamentele pentru boli profesionale (dureri de spate, dureri de cap, etc). Statul nu a platit cadrelor didactice NIMIC pentru anii de pandemie in care scolile dau functionat on-line.
Iar acum, cand vine vorba sa se cheltuiasca niste bani europeni, exista doua mari impedimente:
– nu se poate cumpara nimic din afara tarii (cursuri online oferite de site-uri externe, carti de pe Amazon, abonament la bazele de date, etc)
– din tara, nu se pot cumpara decat de la anumiti comercianti.
La cum se “updateaza” lista aceea, vad ca aceste “prime de cariera” functioneaza aproape ca niste vouchere sociale pentru amaratii de profesori. Primesti vouchere si cumperi doar anumite lucruri, chiar daca nevoile tale sunt altele. Iar la urma zici bogdaproste Guvernului, desi banii aceia vin de la UE si UE nu imune o lista de magazine sau conditii preliminare (nu telefon, dar cosmetice, da!).
Si ne mai miram ca echipa Ligiei Deca are grija sa ii asigure zilnic un tonul optimist, stergand comentariile nervoase la adresa ei…. La asa ministru, asa Educatie. Bursele de “merit” luate cu nota 2 sunt cea mai buna dovada a inversarii ierarhiei valorilor. Pretutindeni prin ministere sunt tot felul de prime si bonusuri din bugetul national, cheltuite discretionar de beneficieri, numai profesorii trebuie asimilati cu infractorii si pusi sa completeze o mie de acte ca sa beneficieze de ceva ce le ofera UE – si atunci, statul restrangand conditiile de folosinta a banilor.
Intre timp, profesorii trebuie sa completeze declaratii de interese, pentru ca prezumtia de nevinovatie nu functioneaza decat pentru politicieni.
Bursierii Deca de azi (care rad de profesori)….bombardierii de maine (care vor claxona profesorii din SUV-urile lor obtinute ca Dorian Popa sau ca alti drogati prinsi la volan in chiloti).
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“Haosul din Educație: de la cardurile cu prima didactică pentru profesori la conturile bancare obligatorii pentru bursele elevilor. „E un abuz”
Mulți părinți s-au plâns că școlile i-au obligat să le facă carduri bancare copiilor minori pentru plata burselor școlare. Ce spune Ministerul Educației despre această situație ….”
https://www.fanatik.ro/haosul-din-educatie-de-la-cardurile-cu-prima-didactica-pentru-profesori-la-conturile-bancare-obligatorii-pentru-bursele-elevilor-e-un-abuz-20522476
“EXCLUSIV Directorul Corpului de control din MAE a împlinit 75 de ani, lucrează în instituție din 1974 și nu este pensionar. Are contract de muncă pe perioadă nedeterminată
Un minister strategic are într-o poziție-cheie un personaj care s-a angajat în instituție în urmă cu aproape 50 de ani. Ion Pascu este directorul Corpului de control și evaluare diplomatică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și va împlini 76 de ani în aprilie 2024. Conform unui răspuns oficial al Ministerului, Pascu ”nu are calitatea de pensionar” și lucrează în baza unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Biroul de Presă al MAE a transmis G4Media.ro că Pascu este angajat în cadrul instituției, cu contract individual de muncă încheiat pe durată nedeterminată, de la data de 30 septembrie 1974. ”La data de 4 septembrie 2012, domnul ambasador Pascu Ion a îndeplinit cumulativ condițiile legale de pensie pentru limită de vârstă, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare realizat în sistemul public de pensii, conform prevederilor art. 53 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare. (…) nu are calitatea de pensionar. (…) Nu se află în situația cumul pensie cu salariu.”, se arată în răspuns…..”
https://www.g4media.ro/exclusiv-directorul-corpului-de-control-din-mae-a-implinit-75-de-ani-lucreaza-in-institutie-din-1974-si-nu-este-pensionar-are-contract-de-munca-pe-perioada-nedeterminata.html
Stat în stat. Cf. Codului muncii in vigoare în 2012 contractul de munca pe perioada nedeterminata a încetat de drept la data împlinirii vârstei de 65 de ani, excepția cu funcția de ambasador funcționând pana la încetarea mandatului respectiv. Ulterior, putea fi “prelungit” numai pe perioadă determinata și fără ocuparea de funcții de conducere… Halal “revoluție” ! 🙁