“Să minți (profesorii)!” Extras din decalogul lui Ciolacu
16/10/2023 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Cu toții ne aducem aminte de greva profesorilor de la finalul anului trecut, cînd Guvernul Ciucă a umblat de mai multe ori cu cioara vopsită galben-liberal, ca să pară că e papagal. Nenumăratele trageri de timp și promisiuni la TV erau menite să ascundă faptul că, juridic, Guvernul se se angaja la nimic.
Ba o promisiune fermă, asumată politic(jur pe programul de guvernare!), ba un pact (jur pe onoarea mea de politician), ba un memorandum (azi îl adoptăm și mîine reintrați la ore, da?), ba un OUG prost redactat (cum, deja v-am dat, nu intrați la ore?).
Pînă la urmă, solidaritatea profesorilor și angajaților din preuniversitar (caci rechinii din zona universitară așteptau legea care să le dea voie să se cimenteze în funcțiile în care sunt de ani de zile, de ce ar fi făcut grevă?) a funcționat și s-a obținut cea mai mică formă de angajament juridic, un OUG aplicabil imediat și care consfințește măriri reale de salarii.
Însă acel OUG smuls cu greu mai spune ceva: ca OUG-ul este tranzitoriu, iar de la 1 ianuarie 2024 se va aplica Legea salarizarii unitare (Budăi zis Bunelu‘ mai avea puțin și își făcea sepuku în direct numai să îl credem pe cuvînt că legea avea să fie adoptată pînă la finalul lunii…septembrie 2023!).
Citez art. 3, alin 1:
“Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50%din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024“.
Ei bine, acel 50% nu va mai veni, pentru că nu vom mai avea nici o lege a salarizării unitare din 2024. Ministresa Deca, incompetenta pămîntului, deja o spusese, voalat, deoarece primise ordin să tragă de timp
“Eu cred că, chiar dacă noua lege a salarizării, să zicem, nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, a declarat Ligia Deca”.
Ei bine, e aproape sigur că legea salarizării nu va exista de la 1 ianuarie 2024, polițiștii știu mai multe decît profesorii (așa este în democrația cu epoleți):
“Noua lege a salarizării pentru familia ocupațională administrație publică locală, conform propunerii Ministerului Muncii, se dorește a stabili grile unice de salarizare pentru angajații din acest domeniu.
În principiu aceasta va intra în vigoare cel mai devreme, după 1 ianuarie 2025 (termenul din PNRR de adoptare a acesteia fiind sfărșitul anului 2024), după ce se va stabili forma finală în Parlament și se dorește a fi aplicată într-o singură etapă (pentru a nu mai creea problemele cauzate de vechea lege care trebuia aplicată etapizat în 5 ani).”
QED:
- Ciucă Generalul a mințit profesorii cu privire la cei 50% creștere (art.III alin 1 din OUG 57/2023) și a plecat să tragă un pui de somn.
- Ciolacu ’93 (de lei) minte și el prin omisiune cu privire la legea salarizării, validînd minciuna scrisă de Ionel Partenerul.
- Profesorii vor rămîne doar cu ce au primit deja prin OUG 57/2023. Și, întrucît greva este doar “suspendată”, este o chestiune de timp pînă ce va fi reluată. Depinde cît de mult curaj vor avea profesorii pentru a-și înfrunta reprezentanții sindicali…
Marcele, ce spuneai tu de la tribuna Parlamentului despre tine însuți?!
“Azi se termină cu șmecheria. Măsurile trebuie luate, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor. Am multe defecte dar nu pot să mint“.
Ai o mare calitate (rară!): minți exact la fel ca Ponta, cînd respiri și fără să clipești.
P.S. Doi profesori pun punctul pe i. Cînd milițienii cu pensii speciale eșuează, trebuie să preia școala atribuții anti-drog, nu?
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Din pacate! 🙁
Seara buna
https://it.m.wikipedia.org/wiki/Repubblica_delle_banane
Citiți trăsăturile/ caracteristicile acestor republici și enumerați una, una singura care nu exista in Romania ( in RO educata, a lucrului bine făcut , a statului de drepți. Că de drept, nici poveste)
Am dat varianta în italiană deoarece e cea mai completa.