31 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2022. Urări adresate Comunității Politeia
31/12/2021 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Dragi membrii ai Comunitatii Politeia,
Dragi romani din tara si din Diaspora,
Anul 2021 sta sa se incheie. A fost un an in care ne-am obisnuit cu starea “exceptionala”, care a devenit “normala”. A fost un an al suisurilor si coborisurilor, al sperantei si extenuarii, al veseliei regasite (partial) si al lehametei (revenite in galop), al bucuriilor de scurta durata si al ingrijorarilor (prea) exagerate.
Scriam anul trecut, pe vremea aceasta, ca “ne-am instrainat unul de altul, ne-am salbaticit noi insine, ne-am pierdut parte din obisnuintele omenesti si am capatat habitusuri de ciute care se sperie si de umbra lor, darmite de urma lupului. Intr-un cuvant, am devenit partial ne-oameni si ne-am obisnuit cu acest tip de viata in care am pierdut multe libertati si obisnuinte nascute din libertate“.
Anul aceasta, unii dintre noi au invatat sa se comporte normal, atat cat se poate de normal in aceasta situatie, altii insa au facut pe prostii sau pe clovnii, negand sau sfidand regulile elementare de bun simt. Romania este tara in care toti se pricep la politica si la agricultura. Mai nou, toti se pricep si la medicina. Si acest lucru s-a vazut, caci am ocupat un rusinos loc de frunte in topul mondial al deceselor cauzate de pandemie. Nimeni nu pare sa inteleaga gravitatea cifrelor, cand pe timp de pace batem recorduri de mortalitate nedoborate de un secol. Insa show-urile proaste (in Parlament, la TV, pe strada) merg in continuare, influencerii au mai mare priza decat inteleptii, pensiile speciale cresc in timp ce orfanii tarii merg mai saraci si mai infometati la culcare, statisticile sunt cosmetizate in timp ce analfabetismul alimenteaza voturile ce merg spre o clasa politica sub nivelul minim al idioteniei.
Omul intelept se indoieste si de ceea ce stie cu maxima certitudine. Cel cu mintea putina este sigur de ceea ce aude din gura in gura. Retelele sociale ne-au inchis, pe fiecare, in bula noastra si ne-au aratat doar o parte din lume, cea in care ne simtim cel mai bine. In acest fel, ne-am amagit cu totii ca nu e chiar atat de grav ce se petrece in preajma noastra.
Asa a aratat tara noastra in acest an, impartita in doua tabere (cel putin doua!) intre care nu a existat punte de comunicare. Mici crapaturi s-au transformat in falii adanci, caractere indoielnice au devenit definitiv pierdute pentru colectivitate, prostia a scos capul si a facut galagie cu tupeu, bunul simt s-a retras in spatiul privat, consumerismul a dat buzna si a inlocuit omenia si milostenia.
Insa nu putem baga capul in pamant prea multa vreme. Ca e vorba de economie sau de politica, de sanatate sau de educatie, nu vedem semne bune pentru noul an. Trebuie sa o recunoastem: suntem mai nelinistiti decat acum un an. Avem cu totii rude si prieteni care au fost bolnavi sau poate noi insine am trecut prin boala. Poate am pierdut pe cineva drag sau poate am fost la un pas de a trece prin aceasta situatie tragica. Resimtim norii negri ai economiei (dincolo de triumfalismul guvernului) cum se aduna la orizont, vedem politicienii razandu-ne in nas dupa ce ne-au cerut votul, simtim cum grija zilei de maine ne impresoara si nu putem sa o ignoram.
Totusi, sa nu disperam. Sa nu uitam in fiecare clipa ca grija cea lumeasca nu este decat grija pentru aceasta lume. Avem trup, obligatii si griji, insa avem si suflet, aspiratii si credinta. Traim si lucram cu cele vazute, insa ne hranim sufletul cu cele nevazute. Exista conducatori ai lumii care vin si pleaca, insa exista si un Dumnezeu vesnic, care poarta de grija lumii si fiecarei fapturi din ea.
Da, raul, nedreptatea si suferinta exista, si ele sunt taine pe care nu le putem explica sau intelege. Insa exista si bine, dreptate si bucuria, si acestea ne tin in viata in cele mai grele momente. Oricat de singuri am fi, oricat de greu ni s-ar parea, exista mereu un altul (ca e semenul noastru sau Dumnezeu) gata sa ne ajute, daca noi facem primul pas.
Sa nu asteptam ca celalalt sa devina mai bun iar noi sa il urmam. Sa fim noi un exemplu de bunatate, de mana intinsa, de milostenie.
Sa pasim deci in 2022 cu nadejde in Dumnezeu, cu incredere in oameni, cu dorinta de a face mai multe fapte bune, cu speranta ca norii negri se vor imprastia, ca vom incepe sa vedem zorii normalitatii cat mai curand posibil si ca dupa mai multe valuri va urma si apa cea lina. Pana si vestile de ultim moment ne dau sperante bune pentru noul an 2022.
Inaintasii nostri au trait vremuri mai grele: foamete, razboi, surghiun. Sa nu ne mai plangem, caci incercarile noastre sunt mai usoare decat ale lor. Da, traim in pandemie, insa nu suntem fara aparare. Si nu ma refer doar la medicina, ci si la credinta. Nu doar la ceea ce facem cu mainile, ci si la ceea ce cerem zilnic in rugaciunile noastre.
@Desy si @Cetatean va imbratiseaza pe toti, va multumesc ca ati ramas cititori si comentatori fideli si va doresc un an 2022 plin de sanatate, de bucurii impartasite cu familia, de implinire a dorintelor bune si de regasire a linistii interioare!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
La multi ani! Mii de multumiri pentru acest forum si munca pe care o depuneti. O munca extraordinara si consecventa, Un dar pentru noi si pentru memoria lui Theophyle.
Un An Nou cu sănătate, pace și tihnă, cu bucuriile pe care fiecare le așteaptă și le dorește!
Mulțumiri, din toată inima, doamnei @Desy și lui @Cetatean, care au făcut și fac eforturi admirabile ca Politeia să fie și să rămână o oază de normalitate într-o lume mai mult decât dereglată! Theophyle e bucuros, cred, să vadă că Politeia continuă să fie unul din locurile de tihnă, de dezbateri echilibrate, de „adunare” (fie și doar virtuală) a unor prieteni dragi!
Tuturor, dragi prieteni, un sincer și călduros LA MULȚI ANI! 🙂
Am nou fericit !
Un an nou cu bucurii,belsug,sănătate și mai putina încrâncenare !
Anul Nou sa va aduca sanatate, iubire, multumire sufleteasca, multe bucurii si cat mai putine griji!
Mulțumim pentru munca pe care o depuneți!
La mulți ani!
Doamnelor si Domnilor, e vremea pentru un An Nou! Unul cu sanatate, cu liniste, cu pace si cu bucurii. Si cu un echilibru interior perfect 🙂 , daca s-o putea…
La Multi Ani!
Va doresc un an cu sanatate! La mulți ani!
2022 cu sanatate! La multi ani!
Aproape 600.000 de români își sărbătoresc onomastica la 1 ianuarie, de Sfântul Vasile
https://ziare.com/onomastica/600-000-de-romani-isi-sarbatoesc-onomastica-de-sf-vasile-1717962
La Multi Ani sarbatoritilor! 🙂
Io incep cu zurgalai:
Daţi cu share la altii, mai!!!
S-aveti gust s-aveti miros
Buzunarul cat mai gros
Iar in anul care este
Sa fiti negativi la teste
Sanatosi cu toti sa fim
Visuri sa ne implinim
Ca asa-mi urez si mie
Mai rau sa nu fie !!! 🙂
La Multi Ani !
La mulți ani buni și multă sănătate!
La multi ani tuturor, sanatate si multe bucurii.
Sunteti minunați.
La Mulți Ani și sănătate tuturor! Să sperăm că anul acesta o să fie mai bun!
Seara buna in prima zi a anului douăzeci dozeci și doi. 😀😀
( Mă angajează Isărescu la BNR ? 😀)
Va informez că din 04 luna asta , la mine la macaronari incepe tratarea la domiciliu cu pastila Molnupiravir in cazurile lejere de Covid.
Pastila se ia din farmacie , riguros cu rețetă medicala.
E primul tratament anti Covid aprobat pentru a fi făcut la domiciliu ( unde bolnavul sta in carantină )
Primul pas în direcția asimilarii bolii Covid cu clasica gripa de iarna.
Vaccinarea rămâne măsură ” top” iar pastilele incep să apară treptat .
( sunt citeva pina acum oficial aprobate de EMA)!
Un an nou mai bun și cu multă sănătate !
Buna ziua
Pentru ca azi e o zi mai relaxata…despre decalajul României fata de vest…am citit tot felul de explicații dar cred ca ne scapa una ,as zice,esențială și anume proprietatea
Cred ca singura generație care a fost proprietara in România a fost generația celor care au luptat in primul război mondial….nici înainte,nici după nu a existat propietarul cu adevărat in România ….și daca proprietate nu exista de ce ar fi motivați sa muncească?daca nu lasă nimic urmașilor de ce ar fi motivați sa și dorească mai mult?
poate ca așa se explica și “decalajul” între regiunile istorice ale țării…acolo unde a fost “cartea funciară” -cea care atesta proprietatea- oamenii au avut motivator sa muncească și asta a fost in regiunile aflate in zona imperiului habsburgic…fiind proprietari,oamenii doreau sa sporească ce aveau și sa lase un pic mai mult urmașilor …ce părere aveți?
Buna ziua și An nou fericit mister @ întâmplător.
Decalajele interne a României sunt in parte date de ” moftul” cărții funciare.
De ce in parte ? Deoarece în Transilvania cartea funciara era obligatorie în întregul imperiu habsburgic.
Tot în această zonă și nivelul de școlarizare era mai ridicat. In restul țării , politicienii se gândeau la jaf și îmbogățire rapidă . ( acum e divers ? )
Dar marea problema , fundamentală , uneori băgată la ” greaua moștenire” , a fost lipsa totala , repet totala , a planurilor politice de creare a infrastructurii.
Care NU era doar calea ferată ( mai dezvoltată în Ardeal și mai rămasă în urma in restul țării)
Din 1918 și pina in prezent :
– lipsa șoselelor decente.
– lipsa generalizării apei potabile și canalizării in toate comunele țării.
– lipsa furnizării gazului metan in majoritatea localităților țării. ( unica tara cu gaz de peste 100 de ani , avem AZI mai puține locuințe racordate la gaz decât Ungaria. Tara care nu are nici un metru cub de gaz in subsol. )
Toate aceste nerealizări au făcut și fac ca nivelul de trai sa fie in general scăzut , școlarizarea mai ridicată doar un apanaj al marilor orașe, emigrarea o constantă .
Evident în toate acestea a influențat mereu clasa politică.
Care e diferența între miniștri , viceministri din 1947 și cei actuali ?
Primii erau cu 4 , max 8 clase dar ” oameni de nădejde” .
Acum avem parveniți cu diplome de universități fara nici o valoare sau cu diplome false, doctorate plagiate.
Calitatea clasei politice în ultimii 100 de ani , in Romania a rămas aceiași.
De aia pierdem și comparat cu vecinii.
In oricare sector măsurabil.
La Mulți Ani!
Un an bun cu sănătate și speranță!
An Nou Fericit, cu sănătate și toate cele dorite! 🙂
LA MULȚI ANI! 🙂