Calendar: “Courier de Moldavie” – 223 de ani
18/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Astazi se implinesc 223 de ani de la aparitia primului ziar tiparit pe teritoriul Romaniei – “Courier de Moldavie.” Primul numar a aparut la 18 februarie 1790. Desi anuntata ca bilingva – romana si franceza – gazeta va oferi in timp aproape numai in limba franceza informaţii externe, ştiri diverse precum si traduceri foiletoane din aparitiile timpului. Ziarul a aparut in incinta Palatului Ghica pe acele timpuri cartierului general al cneazului Grigori Aleksandrovici Potemkin, comandantul armatei ruse stabilite la Iasi (suntem in timpul razboiului ruso-turc).
Palatul Ghica a devenit cladirea primului asezamant universitar din Romania (momentan ocupata de Universitatea de Medicina si Farmacia Gr. T. Popa) fiind construita de catre Matei Cantacuzino in 1760 si vanduta lui Costache Ghica in 1792. Primul episod care va propulsa acest palat in istorie este stabilirea aici in 1789 a cartierului general al cneazului Grigori Aleksandrovici Potemkin, comandantul armatei ruse stabilite la Iasi (suntem in timpul razboiului ruso-turc).
Printul Grigori Alexandrovici Potiomkin cunoscut în limba română si ca Potemkin a fost un general-feldmaresal rus, demnitar al statului si amant al Ecaterinei a II-a, supranumita Ecaterina cea Mare, o figura emblematica pentru istoria Rusiei Moderne, cneazul Potemkin a facut multa valva in randul nobilimii moldovene prin bancheturile nemaivazute de ieseni. Aici a fost adus pentru prima oara fastul curtii imperiale ruse si s-a dat tonul emanciparii boierimii moldovene. Acestia au inceput sa iasa din izolationismul auto-impus si au inceput sa aiba acces la tot ce inseamna Iluminismul European. Generalul a fost un cuceritor, seducand multe sotii si fiice de boieri pamanteni. De altfel, moartea cneazului, survenita in 1791 nu departe de Ungheni, in locul numit Crasma lui Talpa, se pare ca ar fi o razbunare a moldovenilor, satui de aventurile amoroase ale acestuia prin Iasi.
In tipografia de propaganda a lui Potemkin a fost editat si tiparit si acest prim ziar de pe teritoriul actual al Romaniei – “Courier de Moldavie.” De redactarea în limba română se ocupa Scarlat Sturza, ginerele lui Constantin Moruzzi. Desi acest ziar este considerat ca primul ziar romanesc, totusi primul ziar românesc propriu-zis, este considerat “Albina românească”. Ziar condus de Gheorghe Asachi, care a apărut în acelaşi oraş, în 1 iunie 1829.
Daca tot vorbim de Cneazul Potiomkin / Potemkin nu putem sa nu amintim fenomenul care ii poarta numele – Potemkiniadă. Despre Potemkin se relatează faptul că, cu ocazia unei vizite în Rusia a împăratului Iosif al II-lea și a regelui Poloniei, la sfârșitul secolului XVIII, dorind să creeze o imagine excepțională investițiilor din teritoriile abia cucerite de la Ucraina, prințul Potemkin ar fi pus să fie construite niște uriașe decoruri de teatru, închipuind case, sate și orașe înfloritoare. Oaspeții, care au făcut o călătorie prin acele teritorii împreună cu țarina, s-au lăsat înșelați, iar Potemkin, prin acest gest, și-a consolidat poziția în fața țarinei. În realitate, „satele lui Potemkin” nu au existat niciodată, sau mai bine zis era vorba de sate adevărate, care fuseseră zugrăvite proaspăt pentru acea ocazie.
Bibliografie:
Herodote.net – «Villages Potemkine»
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
salut si aici 😀 poate arunci o privire si peste Prut in Republica Moldova ca se intampla ciudatenii pe acolo.
salut Ziggy,
sarmani se afla in plina ofensiva a lui Putin & Co. Nu prea mai este ceva de facut 🙁
s-a cam terminat si pe acolo 🙁
ziggy, ti-am raspuns la mail