Aniversare Politeia – 12 ani. Un gând curat pentru Diaspora
10/08/2021 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Dragi membri ai Comunității, mai tineri sau mai vechi,
Blogul Politeia, fondat de regretatul si iubitul †Theophyle a aparut in data de 7 august 2009 si avut ca inceput un articol dedicat Televiziunii Libere.
Comunitatea Politeia insa a aparut in ziua de 8 august 2009, prin scrierea primului comentariu pe blog de catre cititorul @tibi (Tiberiu Orasanu). Primul comentariu il puteti citi aici.
Acum 2 zile, cand a fost aniversarea Comunitatii, servitorul Dvs se afla cu familia in concediu estival – in Romania – (un concediu in care nu mai plecase de doi ani), si abia astazi a revenit acasa. Fara laptop in bagaje, e imposibil de postat un editorial aniversar 🙂 Nu se pot face minuni editoriale de pe un telefon, fie el si inteligent. Insa o aniversare e o aniversare, chiar si cu doua zile mai tarziu. Ea nu poate si nu trebuie sa treaca neobservata.
Anul acesta, Politeia a implinit 12 ani. Si aniversam aceasta varsta a blogului astazi, in ziua de mare forta simbolică care este 10 August, o zi de care ne vom aminti mereu ca fiind cea in care Diaspora s-a intors acasa pentru a spune ca Romania este inca si va fi mereu casa celor care au ales sa plece in bejenie, de raul politicienilor.
Serbam azi cei 12 ani ai Politeiei si, in acelasi timp, ne amintim ca sunt 3 ani de cand Diaspora s-a intors acasa.
†Theophyle, fondatorul blogului, s-ar fi mîndrit, daca ar fi trait, intrucat ceva ce a început ca un blog generalist, a ajuns o voce distinctă. Cand este vorba despre chestiuni juridice sau politice la ordinea zilei, acest blog mereu a avut ceva de spus (si nu doar de spus, ci chiar si de facut: sa reamintesc ce scriam acum un an despre un mic si benevol ajutor acordat doamnei Kovesi la CEDO, prin intermediul extraordinarei sale avocate?).
Anul aceasta va reamintesc (celor care nu ati ratat editorialul din 10 iunie 2021) ca mai avem inca un motiv de mandrie: acum fix 4 luni am scris un editorial in care am spus public ca, multumita unui prieten si garant moral, am putut avea acces la unul dintre judecatorii romani care s-au adresat CJUE si astfel, am putut astfel contribui intr-o mica masura la a treia intrebare adresata CJUE si care s-a soldat cu Hotararea CJUE din data de 18 mai 2021 :
3) Principiul supremației dreptului [Uniunii], așa cum a fost acesta consfințit prin Hotărârea [din 15 iulie 1964], Costa (6/64, EU:C:1964:66), și prin jurisprudența ulterioară constantă a [Curții], se opune unei reglementări interne care [permite] unei instituții politico‑jurisdicționale, precum Curtea Constituțională a României, să înfrângă prin decizii nesupuse vreunei căi de atac principiul menționat anterior?”
Va marturisesc ca nu speram sa obtin mare lucru, caci parea o intrebare “pe langa” subiectul propriu-zis al spetei, insa onorabilul judecator roman a stiut sa reformuleze intrebarea mea ramificata in asa fel incat CJUE sa inteleaga exact mizele:
Cu privire la admisibilitatea celei de a treia întrebări în cauza C‑195/19 […]. Din această perspectivă, Curtea trebuie, dacă este cazul, să reformuleze întrebările care îi sunt adresate […] Astfel, împrejurarea că întrebarea în discuție este formulată, pe plan formal, în termeni generali nu împiedică Curtea să furnizeze acestei instanțe toate elementele de interpretare care pot fi utile pentru soluționarea cauzei cu care este sesizată, indiferent dacă această instanță s‑a referit sau nu la acestea în enunțul întrebărilor sale. În această privință, revine Curții sarcina de a extrage din ansamblul elementelor furnizate de instanța națională și mai ales din motivarea deciziei de trimitere elementele de drept al Uniunii care necesită o interpretare, având în vedere obiectul litigiului […]
În speță, este suficient să se arate că precizările care figurează în cererea de decizie preliminară în cauza C‑195/19 permit să se înțeleagă conținutul celei de a treia întrebări, prin intermediul căreia instanța de trimitere urmărește să afle în esență dacă principiul supremației dreptului Uniunii se opune unei dispoziții naționale de rang constituțional, astfel cum a fost interpretată de Curtea Constituțională, în temeiul căreia instanța de trimitere nu dispune de puterea de a aplica concluziile care decurg din hotărârea Curții pronunțată în prezenta cauză și de a lăsa neaplicată, dacă este cazul, reglementarea națională în discuție în litigiul principal care ar fi contrară dreptului Uniunii.
Astfel, punand cap la cap tot ceea ce noi, membrii Comunitatii (din tara si din Diaspora) am facut pentru insanatosirea tarii, nu putem spune ca am am stat cu mainile in san: de la imensele castigurile juridice obtinute la CEDO si la CJUE la careservitorul Dvs a pus putin umarul, neuitand de victoriile politice impotriva PSD-ului care sa datoreaza in primul rand exemplului mobilizator al Diasporei (vedeti ca si in Republica Moldova a fost urmat acelasi model?), si mai ales de evenimentele cu mare-mare forta de simbol (astazi se implinesc 3 ani de cand jandarmeria lui Dragnea a gazat romanii din Diaspora si din tara iar Justitia aflata in mainile clicii Liei Savonea inca musamalizeaza aceasta represiune) care ne-au marcat pe toti, aceasta Comunitate care are 12 ani a trecut prin toate evenimentele vieții noastre comune, precum a trecut și țara pe care o iubim.
Multi dintre cei vechi ai blogului s-au dus in alte tari, unii s-au dus la Domnul (precum fondatorul) sau pur si simplu au obosit de atata politica si vesti rele. Alte tari din lume cunosc si perioade in inflorire, a noastra parca mereu se zbate intre vestile proaste si evenimentele mai putin pesimiste (necum optimiste!). Fiecare dintre noi a mai adunat pentru sine ani de intelepciune (si de varsta), evenimente vesele (nasteri) sau triste (decese, boli), situatii neprevazute.
Insa chiar daca suntem mai in varsta cu 12 ani, suntem o familie, unită de aceleasi sentimente, chiar daca avem vieti diferite. Obosim, dar nu abandonăm. Plîngem, dar nu disperăm.
Si chiar si cand suntem mai putin prezenti o vreme (oboseala nu iarta pe nimeni), urmeaza sa revenim cu forte proaspete 🙂
Orice roman care stie ca trebuie sa faca un efort de doua sau de trei ori mai mare pentru a obtine ceea ce, pentru cetateanul altei tari, este mai usor de obtinut.
Tuturor romanilor din țară și din Diaspora, doamna @Desy si servitorul Dvs. le mulțumesc pentru patriotism si implicarea civica!
Am trecut impreuna prin multe episoade politice, sociale, civice mai triste sau mai fericite. Intotdeauna, ca membru si apoi ca administrator, am avut bucuria apartenentei la o Comunitate in care toti respiram acelasi aer al patriotismului firesc, al civismului constient, al dorintei de mai bine pentru tara si pentru familiile noastre. Cred ca sunteti in asentimentul meu cand spun ca distanta fizica nu a fost niciodata decat un cuvant si numele pe care le-am ales cu totii pe acest blog nu ne-au impiedicat sa ne cunoastem ca si cand am fi vorbit personal unii cu altii.
***
La multi ani, Politeia! La multi ani, Diaspora! La multi ani, romani!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Stelian Ion, la trei ani de la protestele reprimate violent în Piața Victoriei: “Am aşteptarea unei anchete corecte și rapide, în urma căreia să aflăm adevărul”
https://ziare.com/stelian-ion/stiri-stelian-ion/stelian-ion-trei-ani-proteste-10-august-astept-ancheta-corect-rapida-aflam-adevarul-1694431
Sarut mana! Asteapta degeaba!
Mai bine sa trimita un control la parchetele alea musamalizatoare, ca are atributii legale…
Dap. Dar se ascunde pe FB si nu face nimic. 🙁
Bun găsit!
Sper ca @A A să nu se supere că (re)aduc comnentariul dânsului, dar are, aici niște sugestii pentru sinistrul de la (in) justiție, care, de aproape un an, „se face că face ceva”, dar „nu-i iese nika”:
https://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-10-august-cum-a-pierdut-drula-batalia-de-la-fetesti-si-romania-razboiul-de-25-de-ani/67320/#comment-221348
Un gând bun pentru †Theophyle!…
Calde și sincere mulțumiri, doamnei @Desy și lui @Cetatean!
LA MULȚI ANI, POLITEIA! LA MULȚI ANI, POLITEIENI! 🙂
Multi si sanatosi ani si tie, Paganel 🙂
Eu, daca eram Stelian Ion, ceream lui Iohannis sa medieze o intalnire a coalitiei si ii fata lui le ceream alora de la UDMR sa spuna daca respecta hotararile de la CJUE si de la Venetia sau, daca nu, sa iasa afara din Coalitie.
Ii strangeam cu surubul pe UDMR-isti cu alte chestii (ursii, padurile, etc).
Anuntam ca daca nu voteaza desfiintarea SIIJ, imi asum raspunderea pe legile Justitiei (pentru ca Romania trebuie sa respecte ce zice CJUE), ca sa nu fim bagati pe infringement, si daca nu le convine, sa ma pice in Parlament UDMR cu PSD-ul.
Insa pentru asta trebuie ca si Iohannis sa joace tare, nu sa ii dea in cap lui Catu in loc sa le dea la UDMR-isti.
Si mai degraba Iohanne vrea sa-i dea in cap direct chiar lui Stelian Ion ca i-a stricat linistea si planurile, in loc sa se inteleaga cu coardele maghiare ale lui orban von hungary ca sa fie liniste.
La multi ani, Politeia! Suntem aici si vom fi, cand si cum vom putea. Mult respect si la multi ani si minunatilor @Cetatean si doamnei Desy/
Multumim Nana! 🙂 Va asteptam oricand pe toti! 🙂
Bună ziua!… spre seară…
După ce, acum câteva zile, mi-a răspuns un consilier (pe Educație) al mutului, azi am primit răspuns la mesajul meu despre „România meditată”, pardon „handicapată”, scuze „(ne)educată”, de la sinistrul (protector de plagiatori) de la (ne)Educație, prin doamna Cristina Tunegaru, ajunsă consilier de cabinet la sus-numitul minister… Poate vă sună numele cunoscut!… În orice caz, pentru reamintire:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/fara-creanga-si-eminescu-audenuntul-unei-profesoare-imparte-internautii-in-doua-tabere-680999
Mesajul respectivei doamne era că, în manualele școlare se face referire la valori precum cele de care vorbeam eu, că se vorbește despre „toleranță, patriotism”, etc, șcl, șamd… Mă rog, bla-bla-uri, ipocrit-politicoase!…
P.S. Probabil, „patriotismul” de care vorbește doamna se referă la omiterea lui Eminescu din manualul de limba română… Ca să nu mai spun că, la semnătura aceleiași, din finalul mesajului trimis mie, scrie „Consilier Cabinet”! Corect era „Consilier DE Cabinet”!… Dar, deh, nu toți „profesorii” de română știu să ȘI vorbească/scrie corect românește!…
Buna ziua
Conform minții tovarășei Turcan, nu pot ura blogului ” la multi ani”.
Că nu e mort. 😀
Dar mulțumesc @ cetatean și @ desy pentru ținerea in picioare a unui blog care e cu mult ” peste” media blogurilor românești.
Care medie națională e undeva intre pupat in cur politicianul de tura , aplicat ordinele de la biroul propaganda SRI sau partid .( oricare)
E ceva sa stai liniștit pe un blog unde se caută imparțialitatea și adevărul.
Va informez in premieră că e obligatoriu să măriți obolul către BOR.
Mercedesul preafericitului Teodosie făcut zob.
https://m.ziare.com/ips-teodosie/ips-teodosie-accident-mercedes-constanta-1694473
Sper că nu vreți / pretindeți să călătorească omul lui Dumnezeu cu Dacia Logan ? 😀😀
https://www.g4media.ro/au-trecut-deja-trei-ani-domnule-presedinte-iohannis-nu-trei-zile.html
“…Președintele Klaus Iohannis, 13 august 2018:
”Au trecut deja trei zile și nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piața Victoriei. Aici există două planuri. Planul judiciar și am cerut deja Procurorului General anchetarea faptelor antisociale produse în piață, iar ancheta trebuie dusă urgent până la capăt, aflat adevărul și responsabilii trași la răspundere. Violența împotriva cetățenilor care se opun guvernului prin proteste pașnice este caracteristică regimurilor autoritare, nu României europene de astăzi. Există, totodată, și un plan politic. În orice țară cu oameni responsabili aflați la conducere, până la această oră am fi avut cel puțin o demisie. Suntem, pentru a câta oară, martorii unui Guvern care se preface că nu aude și nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat” “
Bună seara!
Asta e „replica” oamenilor cu bun-simț și spirit civic:
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24969981-video-protest-piata-victoriei-vrem-vinovatii-pentru-10-august.htm
Cancelarul austriac „i-a pus gând rău” celui mai vechi ziar din lume care (mai) apare și azi:
https://www.hotnews.ro/stiri-international-24969902-wiener-zeitung-cel-mai-vechi-ziar-din-lume-scris-despre-tanar-talentat-numit-mozart-risca-dispara-din-cauza-regulilor.htm
„Când ziarul austriac Wiener Zeitung și-a tipărut primul număr Iluminismul încă nu apăruse în Europa, inventarea motorului cu aburi era la un secol distanță și politica de pe bătrânul continent era dominată de un rege francez însetat de putere numit Ludovic al XIV-lea, scrie Politico.
Ziarul a fost fondat în 1703 și pretinde că este cea mai veche publicație din lume care încă apare în format print, supraviețuind de mai bine de 3 secole războaielor, intrigilor politice și crizelor financiare.
Însă îi va supraviețui și noului cancelar austriac Sebastian Kurz?
Întrebarea este cu atât mai de actualitate încât Wiener Zeitung și-a sărbătorit duminică a 318-a aniversare sub auspiciile unui plan pus în mișcare de guvernul lui Kurz care ar priva ziarul de principala sa sursă de venituri.
Wiener Zeitung este deținut în întregime de guvern și, timp de decenii, a fost gazeta oficială a Austriei. Posturile pentru angajările la stat și rezultatele financiare anuale ale companiilor trebuiau publicate în ziar prin lege.
Anunțurile respective generează o bună parte din veniturile anuale de 20 de milioane de euro ale publicației.
Însă guvernul intenționează acum, citând regulile Uniunii Europene privind diseminarea informațiilor legate de corporații, să ucidă proverbiala gâscă cu ouă de aur a Wiener Zeitung.”
Nimic nou: toți ipocriții-politicoși se „ascund” după „reglementări”, „legi”, „regulamente”, „proceduri”, etc…
Ar fi păcat ca Wiener Zeitung să dispară, mai ales că am și o… relație personală cu arhiva lui: de site-ul ONB (Osterreichische Nazionale Bibliothek) am descărcat, în urmă cu câțiva ani, pentru perioada 1848-1911, sute de numere care dădeau rezultatele alegerilor parlamentare din împărăția cu sediul la Viena. Apar, acolo, frecvent, și deputații români, din Transilvania, Banat și/sau Bucovina, aleși în legislativul habsburgic…
Nea Tăpălagă e cel puțin naiv, ca să nu zic visător: cum să se facă lumină în dosarul „10 August 2018”, când acesta are abia 3 ani de când „e dat de gard”, în „dorul lelii”?… Să „stea la rând”, cum stă toată lumea, după alte dosare, ajunse la „majorat”: „Revoluția”, „Mineriadele”, și după cele care deja „merg la școală”, cum e „Colectiv”!…
La multi ani, Politeia !