Buna dimineata intr-o zi de marti, 6 iulie! Temperaturile de peste noapte cresc, ajungând la valori de 20 – 22 de grade în bună parte din țară, cu excepția Transilvaniei și Maramureșului dar și a zonelor montane, unde se ating valori de 14 – 16 grade (cu 7 – 9 grade pe crestele montane). Rămâne o zi cu maxime modeste pentru data din calendar prin Moldova, Dobrogea (23 – 25 de grade), valori pe care le vom avea și în zonele montane (iar pe creste se vor atinge 17 – 19 grade). În Muntenia, Transilvania, Maramureș și Crișana temperaturile urcă spre 28 – 30 de grade pentru ca tot prin Banat și Oltenia să avem cele mai ridicate valori, aproape de caniculă, 32 – 34 de grade. Ploile sunt prezente în Moldova, Dobrogea (10 –1 5 l/mp) dar și prin zona Carpaților de Curbură și Orientali (3 – 5 l/mp). In Bucuresti, cald, temperaturi intre 30-19 gr.C.
Cum au funcţionat spitalele în anul pandemiei: 2,8 milioane de pacienţi nu au mai ajuns la spital în 2020. Numărul pacienţilor care au beneficiat de internare de zi sau continuă în 2020 a fost de 5,8 milioane, faţă de 8,6 milioane internaţi în 2019 ….Astfel, aşa cum atrăgeau atenţia medicii şi specialiştii la debutul pandemiei, românii nu au mai mers la medic, iar cifrele de la Statistică arată impactul – peste 2,8 milioane de pacienţi mai puţini în spitale în 2020, raportat la anul anterior. „În 2020, spitalele şi unităţile asimilate au acordat servicii de internare unui număr de 2,6 milioane cazuri de internare continuă şi de 3,2 milioane cazuri de internare de zi, comparativ cu anul 2019 când au fost trataţi câte 4,3 milioane pacienţi, atât cu spitalizare continuă, cât şi de zi“, se arată în raportul Institutului Naţional de Statistică privind activitatea reţelei sanitare în 2020. Integral: https://www.zf.ro
Prof. Dr. Alexandru-Vlad Ciurea ne dă un sfat pentru fericire: „Nu încărcaţi creierul cu breaking news dimineaţa“ …. De burnout am suferit aproape cu toţii într-un punct, iar de el s-au plâns şi pacienţii care au suferit de COVID-19. Ce se întâmplă la nivelul sistemului nervos al unui pacient care a suferit de această boală? Acest virus atacă membranele celulare, iar noi încă nu -l-am înţeles pe deplin. Virusul merge pe vasul de sânge, produce coagulări, intravascular, deci vasul nu mai transportă sânge, oxigen, hrană, se blochează. Deci ajungem la creier, care, blocat fiind, nu mai funcţionează. Asta e la nivel de vas. La nivel de celulă nervoasă, aceasta nu mai primeşte ce are nevoie. Creierul are nevoie de o anumită alimentaţie ca să poată funcţiona optim. Dacă-l ţii încontinuu în stres şi între patru pereţi, atunci se produce un fel de oboseală a encefalului. Şi atunci, părţi din creier nu mai funcţionează cum trebuie. Pentru că foarte multă lume, în această perioadă de pandemie, a stat într-un triunghi format din: dormitor, bucătărie, televizor. Cele trei – „triunghiul Covidului“ – n-au dus decât la închistare. Socializarea a fost foarte puţină, iar majoritatea oamenilor au fost speriaţi. Ca doctor, eu am putut circula, lucra, vorbi cu lumea – un avantaj formidabil. Am putut vorbi! Trebuie să vorbeşti cu cineva, să schimbi o informaţie.
Einstein spunea cât de importante sunt informaţia, curiozitatea. Aşa e, toate stimulează creierul să funcţioneze. Dacă stai între patru pereţi, toate funcţiile cerebrale se reduc treptat. Eu, dimineaţa, trebuie să fac tot posibilul să ingerez substanţe care să-mi producă hormonul fericirii. Apropo de fericire, mai e o problemă de care trebuie să ţinem cont dimineaţa: nu încărcaţi creierul cu breaking news, mai bine ascultaţi o melodie care vă place, face foarte bine. Un alt lucru foarte important: încercaţi, dimineaţa, să faceţi lucrurile încet, nu pe fugă, nu cu o cafea băută pe jumătate. Auzim adesea expresia „hrană pentru creier“, mai ales în legătură cu ideea de citit. La ce altceva ne-am putea referi? La ceea ce am putea numi „hrană spirituală“. Ne plac anumite cărţi, ne fascinează, la fel este şi în cazul muzicii, care este ceva fantastic. S-a dovedit că sunt zeci şi zeci de mii de centri care se aprind în special la o anumită muzică, pe care probabil am moştenit-o în genomul uman, în burtica mamei (n.r. – în dezvoltarea intrauterină). Toate se acumulează în creierul uman.
Dacă vrem să avem un creier sănătos, în afară de aceste elemente frumoase din afară pe care trebuie să i le oferim, ne ajută să stăm cât mai mult în aer liber şi curat. Apoi, cu cât se consumă apă cât mai curată, cu atât mai bine. Doi litri de apă pe zi mă curăţă. Şi mai contează şi mişcările de înviorare. De pildă, eu fac tot posibilul să mă trezesc la ora 5.00 – maximum 5.30, fără ceas. Am deschis geamurile, mi-am făcut mişcările de înviorare, şi organismul deja e pus în mişcare, ca o locomotivă. Încă avem pe ici, pe colo, o atmosferă plăcută, dar mai ales aer curat în Bucureşti. Aerul a intrat în plămâni şi de acolo s-a dus direct în creier – 20% din oxigenul inhalat merge direct la creier.
„DIMINEAŢA, FACEŢI LUCRURILE ÎNCET“ În legătură cu felul în care ar trebui să mâncăm dimineaţa, ce ne puteţi spune? Nu trebuie să ne îndopăm de dimineaţă cu multe lucruri, trebuie să mâncăm foarte puţin şi cu multă atenţie. Există aceste sucuri naturale sau cafeaua, care stimulează, sunt toate formele de seminţe, nuci, fructele – toate ne fac bine dimineaţa şi ne pun în mişcare. De ce? În interiorul lor se află nişte substanţe care, ca petalele unei flori, conţin neurotransmiţători. Iar când primeşte aceşti neurotransmiţători, creierul este foarte fericit. Aşa se produce un hormon – hormonul fericirii, serotonina. Deci eu dimineaţa trebuie să fac tot posibilul să ingerez substanţe care să-mi producă hormonul fericirii. Apropo de fericire, mai e o problemă de care trebuie să ţinem cont dimineaţa: nu încărcaţi creierul cu breaking news, mai bine ascultaţi o melodie care vă place, face foarte bine. Un alt lucru foarte important: încercaţi, dimineaţa, să faceţi lucrurile încet, nu pe fugă, nu cu o cafea băută pe jumătate. Lucrurile trebuie făcute, după cum zic germanii: „Mai încet, dar sigur“ – proverbul german: „Langsam aber sicher“. Să ştiţi că eu, când am fost în Germania, nu i-am văzut aşa grăbiţi şi agitaţi cum suntem noi, românii.
În ultimii ani, parcă au escaladat cazurile de Alzheimer şi alte boli ale memoriei. Creierul, acest suprem organ, este prea hăituit, prea folosit, şi atunci apare suprasolicitarea. Şi un alergător, aleargă cât aleargă, dar, la un moment dat, spune: „Nu mai pot“. În primul rând, privarea de somn afectează celula nervoasă. În timpul somnului se acumulează nişte substanţe (aminolizii) pe care nişte mici celule denumite microglii le neutralizează complet. Microglia este foarte importantă pentru că ea curăţă – ca pe un copăcel – celula nervoasă de uscături, iar aceasta poate funcţiona normal. Dacă nu le-ar îndepărta, aceşti amiloizi s-ar depune, iar celula n-ar mai putea funcţiona. Aşa se ajunge la Alzheimer. Iar noi, în România, avem o creştere a cazurilor de Alzheimer şi de Parkinson – care au venit odată cu creşterea gradului de civilizaţie. Dacă aţi căuta să vedeţi câţi actori de la Hollywood şi câţi preşedinţi de ţară au făcut această boală, v-aţi speria. De ce? De suprasolicitare, de suprafolosire cerebrală şi de privare de somn sau din cauza obiceiurilor de a folosi tot soiul de substanţe stimulatoare sau activatoare ale sistemului nervos. Care ar fi principalii trei inamici ai memoriei şi creierului? În primul rând, o alimentaţie grea. Au românii o vorbă: „A mâncat bine, a dormit bine, dimineaţa a fost găsit mort“. Ce s-a întâmplat? Apoi, regimul de viaţă complet dezorganizat trebuie îndepărtat. Al treilea lucru e lipsa de somn. Pledez pentru odihnă, pentru că s-a dovedit că somnul reface organismul, în somn sunt secretaţi hormonii prin care copilul creşte şi întregul sistem endocrin poate funcţiona. Integral:
https://adevarul.ro
O inadmisibilă şi extrem de periculoasă situaţie de securitate naţională, regională şi posibil europeană …. Ce avem pozitiv este că, evident dintr-o absolută întâmplare, ministrul de Interne şi cel pentru situaţii de urgenţă, cum se aflau la Constanţa, au ajuns şi la locul incendiului de unde dau interviuri în flux continuu, cu aplombul şi competenţa lor cunoscută. În rest, cu asta vom rămâne? Adică cu număratul victimelor şi asigurarea că se face totul pentru a limita incendiul?
Posibil ca, până mâine, la ordin superior, greu, dar cu capacităţi tehnice testate după ani de practică, să se tragă un covoraş peste ţambalul care acum a început să sune cam discordant. Se va mai auzi un timp, din ce în ce mai discret, adică exact până în momentul când expertizele făcute de organe, se va găsi unul sau, preferabil, un grup de persoane inconştiente care, prin acţiunile lor nesăbuite, se fac responsabile de incendiu. În grupul celora acuzaţi mai poate să apară şi un şef de serviciu aproape de pensie, poate un director rămas din vremea “celorlalţi” şi cam gata. Procesul va dura mult, uitarea se aşterne repede, vin alegerile, avem alte priorităţi. La mare, mare nevoie, se vor găsi şi bani de un film corespunzător gândit şi cu simţ de răspundere. Ştiţi că va fi aşa. Ştiu nimănuia nu-i este ruşine deoarece ruşine asta ar trebui să implice existenţa unui minim sentiment de răspundere. Nu e cazul. Nu va fi cazul. Atunci, măcar strict tehnic şi fără nici cea mai mică speranţă, hai să punem întrebări.
1. Care este capacitatea instalaţiilor automate de stingerea incendiilor cu care, în principiu, sunt dotate toate marile rafinării din lume, ce suprafaţă acoperă, cu ce lichid sau substanţă specială funcţionează, care est raza lor de acţiune şi care este raza lor de acoperire? Când au fost acţionate, de la ce firmă producătoare şi cât timp a trecut de la ultima lor întreţinere?
2. Poate fi făcută publica lista de persoane care au avizat planul specific de catastrofă în instalaţii petroliere, unul care are caracteristici cu totul speciale faţă de cadrul obişnuit de “scenariu roşu“, tocmai pentru există o diversitate extremă de factori de risc, de la o posibilă explozie în lanţ până la dispersia în aer a unei întregi categorii de substanţe şi particule grele? Acest plan a fost revizuit (şi la ce perioadă) pentru a fi prezentat forurilor superioare?
3. Când a fost ultima aprobare de securitate dată de CSAT pentru această rafinărie care reprezintă obiectiv major naţional de securitate cu valenţe importante pentru posibile zone circulare de contaminare care pot merge, în funcţie de condiţii atmosferice, până la mulţi kilometri sau zeci de kilometri în spaţiu absolut deschis precum Marea Neagră, nemaivorbind de suflul unei explozii majore? În principiu, pentru toate acestea trebuiau făcute modele matematice corespunzătoare, însoţite de metodologia specifică de intervenţie, aprobate de CSAT, trimise către departamentul de urgenţă şi, scuzaţi de expresie, altor autorităţi care intră automat în alertă în asemenea cazuri. Inclusiv supravegherea planurilor de urbanism.
4. Care este capacitatea maximă de intervenţie de care dispune “Staţia de pompieri Midia-Năvodari”, de ce maşini dispune, cu ce dotări speciale au fost dotate pentru situaţii speciale de incendiu la rafinărie (fum toxic, temperaturi foarte ridicate şi eventualitatea oricând probabilă a unor zone de explozie proxime sau alăturate, cu rezervoare conţinând alt tip de lichid, benzină, motorină, kerosen)? Care este timpul de intervenţie prevăzut pentru luna iulie 2021? De ce a fost nevoie, cum a declarat premierul României, să avem “în acest moment salvatori (care) intervin cu trei autospeciale de stingere de la ISU Dobrogea, sprijinite de nouă autospeciale de stingere din Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea şi Brăila. Acestor forţe li se adaugă o autospecială pentru transportul victimelor multiple, un elicopter SMURD, cinci maşini de intervenţie SMURD şi cinci ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Constanţa”. După toate achiziţiile din ultima perioadă, un judeţ precum Constanţa este într-o asemenea situaţie absolut dramatică de securitate încât nu poate mobiliza un necesar de catastrofă, fiind necesară deplasarea unor autospeciale de departe, din atâtea judeţe, hurducându-se într-o veselie pe drumurile competentului Drulă? Ştie cineva să spună pe baza cărui algoritm de intervenţie s-a decis mobilizarea forţelor respective? Bun, fie şi aşa, or şti ei mai bine ce dezastru e la Constanţa, dar dacă, mergând la întâmplare, se petrecea un caz grav de tot şi în celelalte judeţe? Doamna ministru de la Sănătate are vreo competenţă în acest “plan roşu” general, dacă unul specific nu există?
5. Dacă vorbim chestiuni ciudate şi despre domnul etern secretar de stat, intangibilul Arafat, în momentul în care organele de anchetă care vor începe totuşi să lucreze, poate cineva va găsi vreun dosar aprobat şi de salariaţii locali ai Domniei Sale, care să conţină datele privind securitatea zonală pentru perimetrul Năvodari şi Mamaia Nord.
Cu condiţiile de minimală de protecţie care să fie asigurat pentru populaţie şi turişti tocmai din cauza proximităţii incredibile faţă de rafinărie şi, în consecinţă, la expunerea la toate sursele de risc. Există cumva respectată o zonă de delimitare de securitate (pe criterii multiple) avizată ca atare de CSAT, SRI, MApN, Ministerul Sănătăţii? În caz de emisii posibile şi deocamdată desfăşurându-se liber în atmosferă, care sunt prevederile de securitate aplicabile imediat pentru cea mai aglomerată staţiune turistică de pe litoral, cum trebuie protejate sursele de hrană, cât de rapid trebuie închise plajele şi terasele restaurantelor şi pe ce perioadă? Nu interesează pe nimeni, pe absolut nimeni, căci văd acum la TV imagini cu plajele pline de turişti şi, pe fundal, coloana de fum degajată de incendiu. 6. Ce are de zis ministrul Mediului (dacă-l întreabă cineva) despre prevederile care ar trebui să fie obligatorii privind deplasarea în zonă a maşinilor de care ar trebui să dispună (dacă au mai rămas bani de la alte achiziţii) pentru măsurarea nivelului de poluare în funcţie de modelele de disperse care deja ar trebui să fie difuzate de ANM, foarte diferite de la zonă la zonă în contextul acestei atât de ciudate diferenţe de scenarii meteo de la o regiune la alta? Integral:
https://adevarul.ro
Cum a fost căpuşată Agenţia de Salvare pe Mare de către firmele de apartament: corupţie crâncenă şi şpăgi de milioane …. Scandalul reţinerii de către DNA a directorului Agenţiei Române de Salvare a Vieţilor Omeneşti pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole, este departe de a se stinge şi scoate la iveală modul în care funcţionează cercurile de interese din jurul Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). Deşi cercetările s-au axat de tranzacţionarea frauduloasă a unor nave de către ARSVOM, procurorii au descoperit modul de lucru al celor care căpuşează cu ajutorul unor firme de apartament entităţile MTI. Şpagă de 2 milioane de lei Totul a început după ce procurorii au avut o serie de informaţii conform cărora directorul ARSVOM, Daniel Manole, ar fi implicat într-o tranzacţie prin care instituţia din subordine ar fi achiziţionat la suprapreţ, cu 85 de milioane de lei, patru nave (trei de salvare şi una de depoluare).
„În cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că ARSVOM este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiţi la recepţia finală. De menţionat este faptul că societatea câştigătoare a licitaţiei doar «ar fi mimat» construcţia acelor nave, în realitate acestea fiind achiziţionate la jumătate de preţ de la o societate comercială din Estonia”, arată procurorii…. Cercetările au arătat că în afacere au fost implicate şi mai multe firme intermediare, aşa că administratorii acestora au fost vizaţi de cercetările procurorilor. Conform cercetărilor, pentru bunăvoinţa sa, Daniel Manole ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de ARSVOM către societatea care a livrat navele. Cinci inculpaţi au fost plasaţi în arest la domiciliu de către judecătorii Tribunalului Constanţa, pentru o perioadă de 30 de zile. După acţiunea procurorilor, Ministerul Transporturilor a transmis că directorul ARSVOM, Daniel Manole, va fi revocat din funcţie. „Găsirea soluţiei“ În acest dosar mai apar, însă, o serie de nume care nu au legătură directă cu afacerea navelor pentru ARSVOM. În primul rând este vorba de Dumitru Ciobanu, fost general SIE în anii ’90. Astfel, procurorii DNA au inclus şi stenogramele unei convorbiri între omul de afaceri Ion Macovei (intermediarul din afacerea navelor) şi fostul general SIE. Primul se plânge fostului general SIE că întâmpină probleme la Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. Macovei îi explică lui Ciobanu că „este o problemă cu acest om care e un câine” pentru care trebuie „găsită o soluţie”. Discuţia a avut loc, potrivit procurorilor, în 3 iunie 2021, în biroul lui Ion Macovei. Integral:
https://adevarul.ro
EXCLUSIV. Efectul Kovesi: Guvernul s-a angajat la CEDO să reformeze Curtea Constituţională …. Conform documentului obţinut de „Adevărul”, Guvernul îşi propune – fără a intra deocamdată în detalii – să elimine factorii care au dus la politizarea deciziilor Curţii Constituţionale şi să reglementeze posibilitatea de revizuire a deciziilor CCR în cazul în care CEDO constată încălcări ale drepturilor fundamentale sau dacă se constată, de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, că a fost încălcat principiul supremaţiei dreptului european. Procedural, după ce o decizie a CEDO rămâne definitivă, guvernul sancţionat trimite Serviciului de Executări a Hotărârilor CEDO un plan de măsuri prin care se implementează decizia. Planul este apoi evaluat de Comitetul Miniştrilor de Externe din ţările membre ale Consiliului Europei. Instituţia de contact din România prin care se derulează procedura este Agentul Guvernamental pentru CEDO, aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Datele cazului Decizia în cazul Kovesi a fost pronunţată pe 5 mai 2020 şi a devenit definitivă pe 5 august acelaşi an. Conform sentinţei, România a fost sancţionată pentru că Laurei Codruţa Kovesi i-a fost interzis expres, de către Curtea Constituţională, accesul la o instanţă administrativă, în care să conteste temeiurile revocării. CCR a statuat că procedura revocării se bazează pe raporturi pur constituţionale între actorii implicaţi, care nu pot fi judecate de instanţa de contencios administrativ, ci numai de către de instanţa de contencios constituţional. CEDO a stabilit însă că prin acest fapt a fost încălcat accesul la Justiţie şi dreptul la un proces echitabil. De asemenea, CEDO a mai sancţionat faptul că printre capetele de acuzare aduse de ministrul Justiţiei de atunci, Tuorel Toader, în sprijinul revocării au fost criticile aduse de Kovesi schimbărilor legislative promovate de guvernarea PSD în domeniul penal şi al organizării judiciare, ceea ce a încălcat dreptul la liberă exprimare. Memoriul magistraţilor La două săptămâni după ce decizia CEDO a rămas definitivă, două asociaţii de magistraţi – Forumul Judecătorilor şi Iniţiativa pentru Justiţie – au transmis la Strasbourg un memorandul prin care îşi exprimă punctul de vedere privitor la o implementare corespunzătoare a deciziei Kovesi vs. România. Printre altele, asociaţiile de magistraţi înaintau şi o serie de măsuri – de natură constituţională şi legislativă – care vizau reformarea Curţii Constituţionale, ca fiind principala responsabilă pentru sancţionarea României: Integral:
https://adevarul.ro
Lista promisiunilor ratate de ministrul Justiției, Stelian Ion. Cea mai răsunătoare: închiderea MCV În ianuarie, noua guvernare anunța entuziasmată că va reuși să scoată România de sub monitorizarea specială a Uniunii Europene, prin MCV, și astfel ni se va deschide calea spre primirea în spațiul Schengen. Între timp, la 8 iunie, a sosit raportul MCV al Comisiei Europene. Sec. „Astăzi, Guvernul a adoptat Memorandumul pentru finalizarea MCV. Ne-am asumat, în programul de guvernare, îndeplinirea acestor criterii esențiale pentru statul de drept din România. Ulterior, finalizarea MCV va veni ca o consecință a eforturilor noastre concretizate“, declara ministrul Justiției, useristul Stelian Ion. Printre altele, el anunța că proiectele legilor justiției vor fi aprobate de către Guvern până la sfârșitul lunii aprilie 2021. Nu au fost aprobate nici azi. Între timp, la 8 iunie, a sosit raportul MCV al Comisiei Europene, care a pus capăt entuziasmului privind ridicarea rapidă a monitorizării sau primirii în Schengen. „Comisia așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură“, se arată în raportul de la Bruxelles. O situație specială este cea a infractorilor care fug peste hotare și pe care România nu-i recuperează, dar această chestiune nu figura în programul de guvernare, iar Justiția împarte responsabilitatea și cu alte structuri ale statului. Newsweek România vă prezintă lunga listă de eșecuri și semi-eșecuri ale ministrului Justiției, precum și ale partidului său, după șase luni la putere. DNA, blocat și subfinanțat Parchetul anticorupție a profitat de raportul MCV pentru a transmite, voalat, și criticile proprii către guvernare, arătând că instituția nu are dotarea și resursele necesare. Abia după raportul MCV și criticile frecvente dinspre DNA, Guvernul a aprobat transferarea către acest parchet a 90 de polițiști judiciari, deși solicitarea era făcută din 2020…..În plus, într-un interviu, șeful DNA, Crin Bologa a arătat că Stelian Ion nu organizează concursuri pentru posturile de conducere din acest parchet: „Declanșarea procedurilor pentru ocuparea acestor funcții ar aparține ministrului Justiției“. Ministrul nu a răspuns acestor acuzații….. Desființarea Secției Speciale, noi amânări Desființarea controversatei Secții de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a trecut de Camera Deputaților încă din martie, dar cu un controversat amendament: magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu acordul CSM. Această formă de superimunitate a fost criticată chiar de către asociațiile de magistrați. Proiectul a ajuns la Senat, unde a rămas în stand-by. După apariția raportului critic al Comisiei Europene, Stelian Ion a adus în discuție încă o amânare, cerând opinia Comisiei de la Veneția…. Legile Justiției, neschimbate În martie, ministrul Stelian Ion susținea că a trimis la CSM, pentru avizare, pachetul de modificare a legilor Justiției. Ulterior, s-a aflat că el nu se consultase cu partenerii de coaliție. În consecință, nici la ora actuală nu există măcar un proiect al pachetului care va abroga legislația impusă de Dragnea…. Modificarea Constituției, uitată În programul de guvernare, la capitolul dedicat Ministerului Justiției, figurează și o reformă constituțională. „Pentru alte propuneri de revizure a Constituției vom constitui o comisie parlamentară dedicată, care va face o propunere de revizuire la finele primului an de guvernare“, se afirmă în program. Până acum, după circa șase luni, nici măcar nu s-a constituit o comisie parlamentară, iar USR nu a făcut niciun demers în acest sens….. Nici despre inițiativa USR-PLUS „Fără penali“ nu se mai vorbește, deși, tot în programul de guvernare, tot la capitolul „Ministerul Justiției“, se promite: „Avem în vedere votarea textului susținut de 1 milion de cetățeni și în Senat, după care urmează organizarea referendumului de schimbare a Constituției în primele trei luni după încetarea epidemiei Covid-19“. Reforma Inspecției Judiciare: zero Integral: https://newsweek.ro
Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a ajuns deja la peste 755 de milioane de euro, în primul trimestru din 2021 Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66% în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020. Deficitul a ajuns până la 755,34 milioane de euro, potrivit datelor furnizate la solicitarea Agerpres de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Comparativ, în primele trei luni din 2020, deficitul înregistrat în comerţul cu produsele agroalimentare a fost de 455,5 milioane de euro. Pe relaţia cu Uniunea Europeană, România a consemnat un deficit de 1,154 miliarde de euro în primul trimestru din acest an, însă în comerţul cu ţările extracomunitare a înregistrat un excedent de 398,93 milioane de euro. Anul trecut, în perioada analizată, deficitul pe schimburile intra-comunitare s-a apropiat de 963 de milioane de euro, în timp ce pe ţările terţe excedentul a depăşit uşor 507 milioane de euro. Potrivit datelor statistice, România a exportat, în perioada ianuarie – martie 2021, produse agroalimentare, în valoare de 1,74 de miliarde de euro, în scădere faţă de perioada similară din 2020, când încasările din exporturile în ţările intra şi extracomunitare au depăşit 1,97 miliarde de euro. Pe de altă parte, pentru importurile de produse agroalimentare s-au cheltuit în primele trei luni ale anului 2020 mai mult de 2,49 miliarde de euro, în timp ce, în perioada similară din 2020, sumele au fost uşor mai scăzute, totalizând 2,43 miliarde de euro. Conform datelor MADR, în topul alimentelor exportate care au adus cele mai multe încasări în primul trimestru din 2021 au fost: porumbul, cu un total de 405,38 milioane de euro, seminţele de floarea-soarelui (173,45 de milioane euro), grâu şi meslin (170,28 milioane de euro), ţigările de foi, trabucuri şi ţigarete (158,25 milioane de euro) şi alte tutunuri şi înlocuitori de tutunuri (74,88 milioane de euro). … Concomitent, tone de fructe și legume românești sunt aruncate zilnic la gunoi, pentru că fermierii români sunt nemulțumiți de prețurile prea mici din piață. Producătorii se plâng de faptul că nu au unde să le vândă, iar atunci când reușesc să o facă, prețul este unul foarte mic, în comparație cu investiți România a încheiat 2020 cu un deficit de 2 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare România a încheiat anul 2020 cu un deficit de aproape două miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în condiţiile în care importurile au urcat până la 8,9 miliarde de euro, iar exporturile s-au diminuat până la 6,9 miliarde de euro, conform datelor MADR. Integral: https://www.digi24.ro
Pe hârtie sunt circa 20.000 de viitori prosumatori, dar în realitate doar 1.700 au reuşit să-şi pună panouri pe acoperiş. Care sunt piedicile? România are numai 1.732 de prosumatori, adică de mici consumatori, persoane fizice în general, care au ales să devină şi producători prin investiţia în panouri solare. Cei mai mulţi sunt în regiunea Transilvania Sud, 588, după cum arată datele oficiale. Problema este că pe hârtie potenţialul pentru anul acesta indică 20.000 de prosumatori. Unde este blocajul? „În acest moment, cam toată lumea aşteaptă deblocarea fondurilor prin proiectul guvernamental Casa Verde“, spune Claudiu Butacu, cofondator EFdeN, energiaTa, ONG-uri cu o activitate foarte vizibilă pe partea de realizare, promovare şi informare în ceea ce priveşte energia solară în segmentul rezidenţial. Prin programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică pentru acoperirea consumului propriu, finanţarea se ridică până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei, pentru proiecte care pornesc de la o capacitate minimă de 3 KWp şi ajung până la 100 kWp. În ciuda entuziasmului de la nivel declarativ însă, datele oficiale arată că sunt puţine motive de bucurie privind dezvoltarea acestui sector în România. Astfel, în februarie anul acesta, din 12.650 de contracte semnate, doar 450 de sisteme fuseseră montate, procesul de decontare fiind de altfel cel mai mare obstacol. „De fapt, programul care ar trebui să stimuleze piaţa este acum un fel de piedică în dezvoltarea acesteia. Toată lumea stă şi aşteaptă să vadă dacă primeşte banii. Recuperarea banilor merge foarte greu, instalatorii punând deja condiţii că dacă la şase luni de la executarea lucrării nu primesc banii înapoi, beneficiarul ar trebui să suporte din fonduri proprii investiţia“, explică Butacu. Tot el spunea recent că dacă acum şase ani durata pentru instalarea panourilor fotovolatice era de 400 de zile, acum media a ajuns la 300 de zile…..Legislaţia potrivită şi simplificarea procedurilor, mai ales în zona prosumatorilor persoane fizice, ar putea însă accelera acest proces. Integral: https://www.zf.ro
Ce va cuprinde ordonanța de urgență care permite împușcarea urșilor. Documentul intră luni în avizare interministerială …. „Vom propune ulterior ordonanței de urgență această modificare și vom defini ce înseamnă îndepărtarea sau imobilizarea carnivorelor mari și ce înseamnă uzul de armă asupra carnivorelor mari în situații de urgență, după care, vom defini riscurile. Vom clasifica situațiile de forță majoră în funcție de risc – normal, redus, mediu sau mare. Acolo unde animalul se retrage imediat după întâlnirea cu omul sau provoacă pagube ocazional, a fost observat ocazional în apropierea zonei locuite, riscul este redus și acolo nu se intervine niciodată prin extragere sau prin relocare. Dar acolo unde nu se mai retrage la gonire, nu se mai retrage dacă este surprins de om și nu fuge, atacă, este agresiv, acolo cu siguranță este nevoie și de o astfel de intervenție”, a detaliat ministrul. El a repetat că intervenția trebuie să fie graduală, iar ordonanța de urgență va propune exact acest lucru. Urșii care nu se sperie de om vor fi împușcați …„În cazurile în care nu se poate, în cazurile în care – vă citesc, că am textul în față – se află prins într-o capcană autorizată sau intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului, se hrănește cu gunoaie în prezența oamenilor și nu se sperie de om, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să-l alunge – în aceste situații trebuie să creăm această posibilitate de intervenție de extragere prin împușcare”, a spus ministrul….. Luna trecută, premierul Florin Cîțu spunea că vrea să vadă mai întâi un raport privind atacurile urșilor și să afle cum procedează alte țări înainte de a lua o decizie în această problemă. Declarația a venit după ce ministrul mediului, Tanczos Barna, făcuse anunțul despre o ordonanță aflată în lucru ce prevede alungarea, relocarea sau împușcarea urșilor care provoacă pagube în localități, în funcție de gravitatea situației. Florin Cîțu a spus însă că ordonanța nu va fi dată prea curând. Integral: https://www.digi24.ro
Un raport despre un hobby doar pentru elite dezvăluie tendințele întunecate ale Europei: Trofeele arată că oamenilor le place să ucidă Un raport șocant plasează Europa pe locul doi în topul importatorilor mondiali de trofee de vânătoare privind specii protejate, pe cale de dispariție. …. Potrivit cercetării, au fost în medie 2.982 de importuri de la specii protejate, 52% dintre importuri fiind făcute de Spania, Germania și Danemarca. În perioada analizată, rata importurilor a crescut cu aproape 50%. Speciile protejate importate se refereau la lei africani, elefanți africani, rinoceri negri, gheparzi sau zebre. De altfel, UE este cel mai mare importator de gheparzi din lume, scrie Euronews. Pe lista importatorilor importanți sunt și Austria, Suedia, Franța, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia…. În acest context, Humane Society International cere interzicerea importului și exportului de trofee de vânătoare ale speciilor respective. Vânătoarea, un hobby de elită Animalele sunt împușcate în timpul călătoriilor efectuate în străinătate și aduse în UE, cheltuielile incluzând călătoria, licențele și importul. Costul ridicat la care se ajunge arată că această “distracție” este disponibilă numai pentru elita bogată, spune Adeline Fischer, manager în cadrul HSI. “Este vorba despre oameni cu case cu mașini și case scumpe, care văd activitatea asta distractivă”, semnalează Fischer: “Cu cât animalul este mai cu atât devine mai scump. Un leu crescut în captivitate este mai ieftin, împușcarea costă câteva mii de euro, dar pentru rinocerii negri, aflați pe cal de dispariție, doar împușcarea costă până la 100.000 de euro”….. Organizația atrage atenția că industria vânătorii pentru trofee provenind de la specii pe cale de dispariție este una coruptă, în care cei care se îmbogățesc sunt tot cei bogați, care dețin zone unde vânătoarea se poate desfășura și care primesc autorizații în acest sens. “Această industrie este foarte strâns legată de corupție și de guvernele care acordă autorizații. Este o industrie foarte coruptă. Este timpul să interzicem o relicvă a trecutului colonial”, susține organizația, care avertizează că vânătoarea de trofee reprezintă amenințări reale pentru speciile de animale și poate provoca chiar dispariția acestora. Integral: https://www.digi24.ro
Cea mai căutată miere din lume e făcută la Dedulești și are aromă de mici Sunt puține lucruri cu care țara noastră se poate lăuda, deci cu atât mai important este faptul că în România se produce cea mai dorită miere din lume. Este vorba despre mierea de Dedulești, o miere extraordinară, cu gust intens de mici bine făcuți….. Nicio altă miere nici măcar nu se apropie ca plăcere a gustului de cea de Dedulești, spun la unison absolut toți bucătarii din zona stelelor Michelin. Un borcan cu miere de Dedulești ajunge la câteva mii de euro – pentru că producția este scăzută, mult sub cererea de pe piață. „Din păcate, doar o mică parte din albinele noastre polenizează micul, așa că mierea cu aromă de mici o obținem în cantități mici. Noi încercăm să învățăm albinele cu micul, dar e foarte greu“, a oftat un apicultor local. Integral: https://www.timesnewroman.ro
Like this:
Like Loading...
Buna dimineața.
Cred că nu am avut pe Einstein ca client 😀 dar în fiecare dimineață, după hrănit jigodiile, incep sa citesc presa și să beau cafeaua.
Evenimente noi care prin computerul injectat de Pfizer 😀 se leagă de altele mai vechi provocând analize , imaginație bolnava. Pardon bogata. 😀
– MCV. E absolut clar că nimeni nu vrea justiție independentă și eficientă. E o boala clasica românească deoarece enorm de multi politicieni au la activ fapte penale. Și atunci se caută / promoveaza / protejează complicii din justiție care știu cum sa tărăgăneaze dosarele, procesele. Prescripția e ultima salvare mult dorita și folosita.
– panourile solare in Ardeal, ca sandalele pentru eschimoși.
Trebuie sa ai clima favorabilă, un bun proiectant și un și mai bun constructor montator. Basca cu trebuie curățite des. După ploi murdare, vânt cu praf, zăpadă. Și costă + sculele necesare. Că nu se face cu matura.
– ursii ăștia sunt evident în supranumar. Combinat cu tăierea pădurilor, e clar că vin la gunoaiele omului. Și cînd dau de gust , imposibil să oprești . Eventual anestezie totala, dus departe în altă zonă dar ursul nu e prost. Găsește repede alt gunoi. Nu am găsit un plan național de control / exportare/ abatere( împușcare) a urșilor în supranumar. Împușcăm fazanii, iepurii, căprioarele , cerbii dar ursul nu. Teoretic că practic , scoți valută și împuști ce vrei in Romania unde tot e de vânzare. Animale, oameni, rezerve subsol, funcții , fotolii.
PS.
Mă tot minunez de Citu asta. Nu îl laudă nimeni și atunci se lauda singur, ori e un fel de Nicu lauda. Ăla împușcat.
Nu e capabil de nici o reformă a statului, bugetului , dar se crede singur cel mai bun prim ministru din istoria țării.
O fi că se droghează intens , ori chiar are probleme la cap.
Salutare tuturor.
Personal, consider ca panourile solare sunt un smen si mai mare decat eolienele. Poti pacali oameni care stau in zone suboptime d.p.d.v. tehnico-functional de a si le instala (pentru ca se face ziua destul de des :D), insa e mai greu sa-i pacalesti a-si monta eoliene daca observa ca stau degeaba din cauza lipsei vantului constant. Asa au fost pacaliti germanii sa bage o galagie de bani in instalatii solare degeaba.
Ironia sortii face ca panourile solare sa fie inutile chiar si in multe zone cu soare mult. Daca zona e desertica, vor fi sablate zdravan de furtunile de nisip, rezultand durata scazuta de viata si costuri mari/kW (din cauza nevoii de a le inlocui des). Ca sa nu mai vorbim ca, degeaba sunt 300 de zile cu soare, cand in restul de 65 vine huraganul sau tai-fanul si le face pilaf (iarasi costuri mari/kW din cauza nevoii de inlocuire).
Buna ziua
Apreciez ,de regula ,analizele geostrategice sau ce se mai întâmpla la Bruxelles ale dl unteanu,dar aici cam da cu oiștea n gard!si este un tipic exemplu de a ne da cu părerea
Faptul ca incendiul nu s a propagat e cel mai bun exemplu ca-probabil-la Petromidia măsurile de securitate exista/ma întreb dacă Dl unteanu are idee ce înseamnă sa ia foc o conducta de motorina intr un mediu exploziv
Asta e meteahna zilelor noastre,ne dam toți cu părerea neștiind nimic și ce e mai rău,avem și “soluții “
Singura chestie este daca controlul ISCIR la conducta respectiva a fost facut la timp, corect, meticulos sau la futu-i ma’sa.
Iar asta nu o vom cunoaste niciodata, nu-i asa?
Hartii exista ca s-ar fi facut, am inteles.
Unteanu bate campii, n-au ce cauta comentatori de politica externa sa-si dea cu presupusul despre tronsoane si retele de conducte in medii explozive.
In mod normal ar trebui s-o inchida pentru o luna si sa ia la controlat conducta cu conducta, sudura cu sudura cel putin pe toate traseele critice. Asa isi vor da, posibil, seama ce a determinat explozia.
Buna ziua
Corecte observații ….dar cum spunea un șef cu protecția muncii pe vremuri ,trebuie sa fii păzit și de “Dumnezeul celor ce lucrează in medii explozive”….iei toate măsurile dar,oricând “s…t Could happen”
Da, se intampla. Oriunde, nu doar in Romania.
“Soluţiile copy-paste şi specificul autohton
E cool să lucrezi la o multinaţională, să ai salariu mare şi să te preocupe temele la modă din societatea occidentală. E cool să discuţi aceste teme cu colegii şi să cauţi soluţii la problemele României. Dar nu este deloc cool să găseşti soluţii aidoma celor oferite de societăţile bogate din Occident pentru că majoritatea nu se pot aplica ţării noastre. Tările bogate din Occident au parcurs un drum lung ca să ajungă acolo unde au ajuns, la un grad înalt de civilizaţie, iar drumul a fost sinuos, încet şi plin de sfecificităţi.
Aş zice că a fost un drum organic, un drum care s-a croit din interior, un drum pe care intelectualii l-au croit la nivelul ideilor şi pe care societatea civilă a mărşăluit spre din ce în ce mai bine.
România nu este în această situaţie, ea este o ţară care se chinuie să se dezvolte economic, care abia se scutură de ce este rău în tradiţionalism, o ţară care abia învaţă să accepte concepte ca libertate, gen, democrație, autocrație, comunitate. O face greu, opintit, cu preţuri sociale mari pentru că nu mai are vreme să parcurgă calea organică ce a dat ţărilor vestice mentalitatea şi bogăţia.
Iar soluţiile care ne impun una sau alta sărind peste etape nu numai că nu duc la rezultatele scontate, ba dimpotrivă, provoacă dislocări sociale majore, clivaje adânci între generaţii. Modernitatea se zvârcoleşte să cucerească România, dar o face greu, pentru că inerţia tradiţionalistă este mare. Mişcări care în Vest sunt legitime ca #MeToo, Black Lives Matter sau LGBTQ+ nu prea au ecou la noi, din cauză că sunt mult înaintea timpului nostru istoric şi social.
La fel se petrec lucrurile şi cu problema predării educaţiei sexuale în şcoli.
România se află pe un nefericit şi ruşinos loc 2 în Europa atunci când vorbim de mame adolescente. Bineînţeles ca situaţia în sine este cutremurătoare şi bineînţeles că este nevoie de soluţii ca aceasta plagă socială să fie rezolvată. Soluţia care sare în ochi oricărui membru de multinaţională şcolit şi la curent cu ce se întâmplă în Occident este introducerea educaţiei sexuale în şcoli. Raţionamentul este corect la suprafaţă, numai că nu poţi să judeci cu argumentaţia societăţilor democraţice din Vest problema asta într-o Românie care se zbate să iasă din tradiţionalism.
N-am văzut nicăieri, nici întocmită de stat, nici de vreo societate civilă, o analiză a cauzelor care duc la existenţa un număr mare de mame adolescente. Aşa, cu cifre clare cum sunt făcute analizele şi statisticile economice.
Cât la sută din aceste sarcini căpătate de adolescente sunt cauzate de situaţiile economice familiare, cât de educaţia precară a părinţilor, cât la sută de existenţa unor obiceiuri ale unor minorităţi, cât la sută de lipsa de asistenţi sociali profesionişti şi cât la sută de lipsa educaţiei sexuale?
Primele din cauzele enunţate sunt în mod cert realităţi caracterizate de cifre mici în Occident, acolo principala cauză este lipsa educaţiei sexuale.
Nu şi la noi, la noi aceste cauze sunt majoritare, pentru că existenţa lor duce la lipsa unei educaţii sexuale adecvate şi necesare. Dacă nu rezolvi cauzele economice şi sociale ale acestei probleme, nu poţi veni cu soluţia predării educaţiei sexuale din şcoli ca un panaceu universal pentru România pentru că nu vei rezolva nimic, ba dimpotrivă. După cum arată un raport Unicef, nivelul educației este invers proporțional cu numărul de nașteri la adolescente, subliniez, al educaţiei în totalitate, nu doar al celei sexuale….”
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/solutiile-copy-paste-si-specificul-autohton
Absolut de acord , cu observația ca soluțiile “copy/paste” in mod tradițional neaoș sunt “maimutareala” infantilă , de la Chirița ot Barzoi la modelul suedez și sud-corean al lui Iliescu !
“panaceu universal”….Dl ziarist sa mai treacă pe la școala….
La fel si “situatii economice familiare”. Eu stiam ca se zice corect “situatii economice familiaLE”, adica in cadrul respectivei familii.
Alexandru Manda, Societatea Academică din România: Promovabilitatea reală a Bacalaureatului de anul acesta este de 39,9%. Dintre cei 203.895 de copii care au început clasa întâi în septembrie 2009, doar 81.554 au promovat examenul
https://m.zf.ro/profesii/alexandru-manda-societatea-academica-romania-promovabilitatea-reala-20174818
https://republica.ro/valul-4-ne-va-lua-prin-surprindere-relaxati-fara-teste-la-hotare-si-fara-vaccin-in-hambare-marea-majoritate
Imi place de autor, are talent de rapsod popular sau menestrel legendar… “fără teste la hotare și fără vaccin în hambare”…
Aș adăuga, ca să „iasă” rima: „și fără creier în dotare!”
Bună seara!
🙂
Superbogatii zic ca ei simt ca mai vine o pandemie, mai grozava decat covidul
https://luxurylaunches.com/celebrities/warren-buffet-warns-of-another-pandemic.php
De obicei, la banii lor, astia stiu ca se poate in destul de multe si exacte detalii.