Să nu irosești niciodată o criză!
02/02/2021 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Sună ca un truism mai academic (insa tot truism ramane), insa in zilele noastre el ar trebui repetat: nu irosi niciodata o criza, caci ea iti ofera oportunitati pe care vremurile normale nu ti le-ar oferi!
Si cand spun acestea, ma gandesc la deficitul bugetar, care este ingrozitor de mare, de 9,8%. O explicatie pe structura de cheltuieli gasiti aici.
Tinta deficitului bugetar este de 7%, drept pentru care cheltuielile trebuie taiate cu 3%. Usor de zis, greu de facut: sindicatele cer deja salarii mai mari (acele sindicate conduse de sindicalisti cu venituri de 13.000 euro de euro pe luna, aveti aici si aici dovada), cei din UDMR nu sunt de acord cu inghetarea pensiilor (normal, electoratul lor e covarsitor alcatuit din pensionari foarte inaintati in varsta), noua putere abia a asteptat sa se instaleze ca sa isi puna oamenii/canapistele in posturi bine remunerate (deci ioc reduceri ale aparatului bugetar). De unde deci sa mai tai?
Primul care deschide balul avansand celebra expresia (de sorginte pesedista) “ne dorim ca“ este Dan Barna. Mda, “ne” dorim sa eliminam pensiile speciale ale parlamentarilor, apoi urmeaza cele ale primarilor. Destept Barna asta: anunta ce isi doreste numai bine pentru a da apa la moara oricaror franari. In clipa in care a anuntat ca urmeaza pensiile speciale ale primarilor (acum, doar amanate), s-au si inrosit telefoanele primarilor care sunau la cabinetul Premierului sau la cabinetele parlamentarilor. Ca doar nu crede cineva ca primarii stau cu mana in san: au tras pentru Partid, acum asteapta tainul: fonduri si pensii speciale.
Urmatorul destept care isi inchipuie ca bugetul e sac fara fund e Vlad Voiculescu, care anunta un program faraonic de constructie de spitale. “Vom creea un fond de investitii si vom construi spitale“. Stop! Stop! “Vom creea”. De unde bani, Vlăduț tată? De la bugetul deficitar cu 9,8%? Nu mai bine puneti voi mana si scrieti proiecte europene si pentru spitale mai mici, nu doar pentru alea 3 mari, regionale, de la Iasi, Cluj si Craiova? Sau tocmai ti-ai pregatit terenul pentru a atribui contracte banoase unor baieti destepti din afara cu care ai lucrat cand erai tu mare consultant bancar la Viena? (atentie, articol speculativ, insa cu potential exploziv!). Deci, Vlăduț, nu mai bine pui tu mana si scrii, tu si echipa ta de 15 consilieri magnifici, niste proiecte europene pentru spitale mai mici? Va uitati pe harta Romaniei si pe structura demografica a populatiei si acoperiti zonele acelea unde au fost candva spitale orasenesti si judetene mai mici pe care le-a inchis PDL-ul incepand cu 2011.
In fine, al treilea destept (ma rog, e o doamna, e desteapta) este Raluca Turcan, care intai a anuntat ca recalculeaza pensiile (in speciale alea speciale) si apoi s-a gandit ca ar fi mai usor sa puna oamenii sa munceasca pana mor: la 70 de ani. Intai va fi optional, apoi va fi obligatoriu. Desteapta aceasta de ministresa, impreuna ce intreg Parlamentul de destepti, nu au decat sa reciteasca Decizia 900 din 15 decembrie 2020 in care CCR a spus ca toate pensiile speciale pot fi suprimate, cu exceptia pensiilor magistratilor. Nu recalculate, nu impozitate, ci suprimate, prin eliminarea partii suplimentare si pastrarea doar a partii contributive.
“Pe de altă parte, ținând seama de cele statuate anterior cu privire la regimul juridic al pensiilor reglementate prin legi speciale, și anume că acordarea suplimentului suportat din bugetul de stat ține de politica statului în domeniul asigurărilor sociale și nu cade în sfera de protecție constituțională a dreptului la pensie și a dreptului de proprietate, astfel că legiuitorul este liber să acorde, să modifice sau să suprime componenta suplimentară a pensiei de serviciu, în funcție de posibilitățile financiare ale statului, Curtea constată că marja de apreciere a legiuitorului cu privire la valoarea componentei necontributive a pensiei de serviciu sau a pensiei militare, stabilită în mod direct sau indirect (ca rezultat al aplicării unei sarcini fiscale), este foarte largă”.
Skepsisul juridico-politic e aceasta: CCR a dat inca din 2010 liber la suprimat pensiile speciale, cu conditia (frumos ambalata in sofisme ieftine) ca nimeni sa nu se atinga de pensiile magistratilor. Or, exact asta au vrut timpitii din Parlament, sa se atinga inclusiv de pensiile magistratilor. Si la acestea se poate umbla (si am scris inca de acum 10 ani un mini-serial cu @Bascaliosul pe aceasta tema), insa doar cu bisturiul, nu cu toporul. Momentan insa e clar ca lumina zilei: CCR da voie sa se rada de tot toate pensiile speciale. Toate! Total!
Gagauta Barna ar face mai bine sa taca inainte de a spune : “Luăm bucată cu bucată fiecare categorie, în funcție și de ce a spus Curtea Constituțională, astfel încât să nu mai fie respinsă întreaga lege”. Nu, maretule vicepremier, faci o singura lege pentru TOATE pensiile speciale si le razi pe toate dintr-o lovitura. Mai bine citesti Decizia aia a CCR inainte de a vorbi ca proasta in targ si a vorbi de “abordari specifice”. Unii oameni gandesc si citesc 1% si vorbesc 99%, in loc sa fie invers.
Deci, de unde facem rost de 3% taieri din deficitul bugetar? Simplu: radem pensiile speciale (Claudiu Nasui si Raluca Turcan, aveti legatura!), care au costat aproape 1 miliard de euro in pandemie, umblam la cheltuielile din Sanatate si verificam la sange unde se duc banii (Vlăduț Vienezu’, bagam si noi nistre controale la sange in spitale si pe mosiile dumnezeilor din facultati?), intram cu buldozerul de tip Bolojan in administratiile locale si facem restructurare de posturi si digitalizare a fluxurilor informational-financiare.
Sunt 4 ani in față fara alegeti din care doar in primii 2 (hai, doi ani jumatate) se poate face reforma si se poate profita de criza cauzata de pandemie pentru a se umbla la structura de cheltuieli a statului. Insa nu mai bine se pierd 9 luni pana la congresul PNL (fara a se deranja administratiile locale), sau se duc lupte pe prefecti si sectari de stat? Estimp, PSD abia asteapta sa profite de bombele lasate de ei in urma, in urma carora mor oameni in spitale, arsi de vii.
PS Intre timp, vad si eu un ministru care si face ceva, nu doar vorbeste. Un pas mic pentru ministru, un pas mare pentru bugetul tarii.
“Situația companiei care gestionează metroul bucureștean este foarte dificilă. Dacă acum 5 ani, compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi acest procent a scăzut la mai puțin de 30%. Diferența este acoperită prin subvenție de la bugetul național, prin Ministerul Transporturilor”, a spus Drulă. „O sumă care nu poate fi acoperită de bugetul de stat, și care ar însemna aproximativ 17% din bugetul Transporturilor (partea națională, în afară investițiilor din fonduri europene). Ca să fie limpede, aceștia sunt banii strânși din taxele și impozitele românilor din TOATĂ ȚARA. Și dacă merg la metroul bucureștean, nu merg către alte cheltuieli și investiții din țară”.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
” Imposibila reformă
COVID + frig + radiatoare + tuburi de oxigen – autorizație ISU = explozie. ….În spitalele noastre, vorba unei paciente, ai ocazia să mori. Dacă nu de COVID atunci de nosocomiale, de frig, de corupție sau de incendii. COVID activează și acutizează nu numai comorbiditățile individuale, ci și pe cele instituționale. S-a văzut astfel, încă o dată, că sistemul medical românesc este incurabil. Politizat și corupt. E un miracol că a supraviețuit totuși (datorită eroismului medical) pandemiei. Prezent la locul tragediei, Iohannis a constatat că „spitalele au probleme structurale” drept care: „i-am cerut ministrului sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă”. Serios? Cu celeritate sau cecitate? Auzim de problemele structurale după fiecare tragedie, iar problemele s-au tot înmulțit. Iar ecuația: COVID + frig + radiatoare + tuburi de oxigen – autorizație ISU = explozie. Dacă Iohannis i-a cerut lui Vlad Voiculescu „un proiect de reformă” (ceva peste puterile lui), Șoșoacă le-a cerut (lui Voiculescu și Arafat) demisia. ….Ciolacu a scos rapid „bugetul alternativ al PSD” unde salariile și pensiile cresc ca din apă. Uite că PSDeii, deși sunt în opoziție, au bani cu grămada în timp ce Cîțu nu reușește să-nchidă bugetul. Nu-i iese socoteala. Calcule greșite: primarul Chirică (Iași) pe care PNL l-a preluat de la PSD e inculpat pentru abuz în serviciu. De, așa-i când râvnești la corupții altuia. Dar nu numai justiția face victime ci și mercurul: fostul ministru al mediului Doina Pană a fost otrăvită cu mercur, treptat și constant. Mercur retrograd. Principala suspectă e mafia pădurilor care omoară pădurari și ucide păduri. Acum nu se mai fură ca-n codru. Acum se fură codrul. Năsui (USR) de la Economie a dat și el lovitura. A luat de la Finanțe câteva persoane care i-au aparținut lui Orlando: Claudia Prisăcaru, turnătoare de mică la Securitate (la care după scandal Năsui a renunțat cu părere de rău), Diana Tudorache, fosta cumnată a lui Orlando, și Valentina Saygo, specialistă în yoga („am reînvățat să tac, să ascult, să dorm”). Exact ce trebuie în minister. Ale tinereții valori! Dar să nu le discriminăm. Poate că dracu nu-i chiar atât de negru. Mai ales că în SUA desene animate celebre au fost cenzurate recent sub acuzația de rasism. Câtă libertate! Nu mai poți străbate de‑atâta stupiditate. ”
https://revista22.ro/bref/tia-serbanescu/imposibila-reforma
Sarut mana, si as adauga eu 🙂
https://spotmedia.ro/stiri/opinii-si-analize/conflictele-din-guvern-afecteaza-vaccinarea-daca-varstnicii-ar-fi-vaccinati-mortalitatea-ar-putea-scadea-chiar-din-februarie
“Cu o platformă de vaccinare online pe care oamenii nu se pot programa, cu peste 100.000 de persoane amânate și cu o lipsă de transparență în ce privește procesul de vaccinare a “esențialilor”, campania din România a semănat în ultimele două săptămâni mai mult cu comportamentul unui bețiv care-și cheltuie tot salariul pe băutură în ziua de leafă, restul lunii trăind pe datorie”.
Buna ziua
@stefan spune ca România e un “stat eșuat “
Eu i as zice “stat capturat” in care 80%din cetățeni sunt ostatici a celorlalți 20%
BUna ziua! Cred ca proportia ar fi mai degraba 90/95 la 10/5 🙁
Probabil….eu m am gândit numai la “bugetari”…as mai adauga ca din cei captivi mulți suferă de sindromul Stockholm …
Dap. Aia care ling orice cur pentru un salariu de bugetar.
“Russia’s Sputnik V vaccine is 91.6% effective against symptomatic Covid-19, interim trial results suggest
After criticism last year for an early rollout, Russia’s Sputnik V vaccine is 91.6% effective against symptomatic Covid-19 and 100% effective against severe and moderate disease, according to an interim analysis of the vaccine’s Phase 3 trial results.
The preliminary findings were published in The Lancet on Tuesday and are based on data gathered from 19,866 participants, of which around three-quarters (14,964) received two doses of the vaccine and a quarter (4,902) were given a placebo.
Sixteen cases of symptomatic Covid-19 were confirmed in the vaccine group 21 days after participants received the first vaccine dose. Sixty two cases were found in the placebo group — equating to an efficacy of 91.6%.
The trial included 2,144 people over the age of 60 and a sub-analysis conducted on this group revealed the vaccine was well tolerated and had a similar efficacy of 91.8%.
The team also analyzed the efficacy of the vaccine against severe and moderate Covid-19 disease and 21 days after the first dose no severe or moderate cases were reported in the vaccinated group, while 20 were reported in the placebo group.
Serious adverse events associated with vaccination were also rare — less than 0.2% in people who received the vaccine. The majority of side-effects that were reported were mild side, such as pain at the injection site, flu like symptoms and low energy levels, according to the study.
The analysis includes only symptomatic cases of Covid-19, however, and the authors note more research is needed to understand the vaccine’s efficacy against asymptomatic Covid-19, transmission and how long protection may last.
The majority of participants in the trial were also white so further research is needed to confirm the results across other ethic groups. The trial is also ongoing and is aiming to include a total of 40,000 participants…. The people in the trial were given PCR Covid-19 tests when they received the second shot. They took a further test if they reported symptoms of respiratory infection.
The Sputnik V vaccine is a two-dose adenoviral vector vaccine using two different adenoviruses for each dose, with doses administered 21 days apart. With this type of vaccine, an adenovirus is altered so that it can deliver a piece of genetic material from the virus that causes Covid-19 into the body and get cells to express the spike induce found on the virus and induce an immune response. It’s an approach similar to the vaccines developed by AstraZeneca and Johnson & Johnson.
The authors say that using a different adenovirus vector for the booster vaccination may help create a more powerful immune response.
One advantage of adenoviral vaccines is that they do not need to be stored and transported in extremely cold temperatures, scientists say. Sputnik V only needs to be refrigerated and costs $10 per dose, according to Russian Direct Investment Fund, which funded vaccine production and is responsible for selling it globally.
“This is a useful addition to the published data on Covid-19 vaccine effectiveness,” Dr. Julian Tang, clinical virologist at the University of Leicester….”
https://edition.cnn.com/2021/02/02/health/russia-sputnik-v-phase-3-intl/index.html
Nu degeaba Ungaria il importa si Germania il doreste. Numai noi stam si ne uitam la Bruxelles ca e de-a moaca.
Cel de la UE nu e gratis….comisia plătește 50% iar țările cealaltă jumatate
Gratis pentru populatie. Credeam ca s-a inteles. 🙂
Drula e cel mai tare pana acum la minstere!!
L-am remarcat si eu.
Buna ziua.
Buna ziua
Prima de toate , o corectare.
Pensile speciale, civile + militare au “ciugulit” 10,1 miliarde lei.
Adică peste 2 miliarde euro.
Comparat cu anul 2016 , creșterea constantă și anuală a acestora e cumulat de 60 %
https://www.g4media.ro/claudiu-nasui-ministrul-economiei-pensiile-speciale-au-crescut-cu-60-in-ultimii-4-ani-ele-sunt-platite-din-banii-pe-statul-ni-i-ia-noua-in-acelasi-timp-taxarea-muncii-pe-salariile-mici-e-cea-mai.html
Ce au obținut EI specialii, nu a obținut nici un alt pensionat din Romania in TOATA istoria acestei țări.
Și acum la subiect.
1- Duduia aia de Țurcan e din categoria nomenclatura. Având toate caracteristicile definiției. Inclus habarnism profesional.
Evident că prostul trebuie să muncească pină la 70 de ani și smecherii ies la pensie la 42 de ani cu 13.000 lei/ luna. Și cum suma e catastrofal de mica 😁, repede o reangajare la stat pe un post bine plătit .
Întrebați și pe ministrul apărării cît încasează lunar din pensia specială primită la doar 52 de ani + salariu de ministru obținut tot din aceiași zi și cumulează inclusiv indemnizația de parlamentar.
Bănuiesc că nu prea are timp nici dansul și nici sumedenia de generali rezervisti reangajați să vadă că soldatul roman e tot cu căștile din RSR ca și pușcoacele socialiste . Adică incompatibile cu muniția și încărcătoarele NATO . De , suntem ” doar” din 2007 in NATO. Să vina sa ne apere că noi suntem ocupați cu numărat venitul lunar.
Și cum am subliniat mereu , nimeni nu se va atinge de acești ” speciali” abonați la măriri , măriri și iar măriri. Sunt infiltrați peste tot in sistemul bugetar , in firmele de stat , in regiile autonome ( alea cu profit NU in alea cu pierderi ) , în primarii și autorități autofinanțare.
Voi plătiți , EI au ajuns să încaseze net mai mult lunar decit omologii lor occidentali ( civili sau militari) aflați pe aceleași funcții.
2- Legat de spitale , e evident , mai presus de oricare îndoială că sistemul e catastrofal , prăbușit complesiv . Că de aia se moare atît la naștere cît și la îmbolnăvire. Cine nu a apucat aceste ” succese” crapă de infecții spitalicești.
Și totuși , in statisticile Eurostat sintem tara ex comunista care a avut cele mai mari investiții după 2007 și cumulat.
Pe hârtie că în realitate rezultatul se vede.
– Ungaria are autostrăzi care o leagă cu Austria dar și cu România.
Și noi avem. 5 km după vama Borș să nu ne facem de cacao.
– Ungurii fara gaz in subsol , au 56% din locuințe racordate la gaz.
Care e fix pix pe lîngă ce avem noi, producători de gaz de mai bine de 100 de ani.
Colosalul procent de 36% locuințe cu gaz metan.
Deci , eu plecat după ce am mâncat salam cu soia și lăsat tara cu 0 datorie publică , mă trezesc in 2020 că aceiași țărișoara a făcut peste 100 miliarde euro datorie publică din care nu vezi nimic tangibil , vizibil sau macar sa elimini buzile din curtea scolii unde se mai înneaca un copilaș.
O astfel de tara international e numită eșuată.
Trăiește doar datorită împrumuturilor , donaților făcute de alții.
Nigeria sau Afganistan au exact aceleași probleme. Fiind oficial numite state eșuate.
Inclusiv contabil , la bugetul de stat se vede.
Plătim 14 , ceva miliarde lei dobânda anuală la datoria publică și ne împrumutăm cu 46 miliarde in 2019 și 102 miliarde in 2020.
NU DOAR dobânda e finanțată in totalitate prin împrumuturi. Inclusiv cheltuieli curente sunt asigurate prin împrumuturi tot mai mari. Faliment tehnic ascuns de relaxarea contabilității internaționale din cauza pandemiei.
Și nota de plata vine mereu.
A venit sub Ceașcă ( împrumut FMI ) , a venit sub Băsescu ( alt împrumut FMI ) va venii și sub Iohannis sau imediat după el. Și tot cu FMI care e ultimul salvator a țărilor eșuate.
Chestia e că începe să placă unora care cînd va venii decontul , vor sta bine mersi prin parlamentul european sau vor cheltui pensia specială obținută din tinerețe prin Bahamas.
Trist , foarte trist.
Și nu pentru mine.
Pentru copilul român care azi are 8- 10 ani. Viitor strălucit în raiul corupției și furtului legalizat/ instituționalizat.
scuze, Stef, ai dreptate 🙂 2 miliarde de euro. Un mizilic pentru valoarea LOR, care servesc PATRIA 😀
De spitalele regionale eu știu de cel puțin 10 ani.
Știu că era prevăzută o șpagă colosala. Incepind încă cu studiile de fezabilitate. UE zicea că studiile + proiectul costa vreo 50 milioane. Dancila zicea 150 milioane.
Un spital regional ar costa 300 milioane după UE.
480 milioane euro după opinia Dancila.
Incoruptibilul Valcov știa prețul adevărat. 1 miliard euro/ spital . Doar așa erau sătui toți . 😀
De aia nu au făcut nimic.
– UE nu le dădea bani moka fara costuri verificabile.
– bugetul cumpăra pe datorie și hârtia igienică. De unde banii de spitale ?
– Nu se înțelegeau partidele ( și clientela) cum să împartă spaga între ele.
Acum eu zic că dacă peste vreo 7- 8 ani vedem primul spital funcțional( cu aparatura, personal și internați ) , ce facem pina atunci ?
Dam foc periodic la ce mai funcționează prin derogare ?
Breaking…
https://www.kmkz.ro/de-ras/dementul-de-vlad-voiculescu-vrea-sa-demoleze-cele-8-spitale-regionale-facute-de-psd
Ce măreață e democrația rusă.
Navalnyj condamnat la 3 ani și 5 luni de pușcărie.
Cum a executat un an , rămâne restul .
Pedeapsa acordată că nu a venit periodic sa semneze la poliție ( cum a fost decis după condamnarea anterioară )
Așa trebuie făcut tovarăși cu aia pe care ai otrăvim și pleaca in occident sa se trateze. Mai și supraviețuiesc și se întorc acasa.
Mama lor de dușmani ai patriei.
Are Puțin o justiție independentă mai ceva ca la noi cînd conducea Pauker, Dej sau Ceaușescu. 😁
Bună seara!
În opinia mea, Navalnîi a greșit când a decis să se întoarcă. Am citit un interviu în care, contrar a ceea ce credem noi, românii, Navalnîi chiar voia să se întoarcă, fiindcă doar așa îi poate mobiliza – zice el – pe susținâtorii lui contra lui putler! O altă sursă zice că regimul piticului putlerist crăcănat e pe ducă, deoarece informațiile cu palatul secret publicate în presă nu ar fi putut fi obținute fără cooperarea, discretă, a serviciilor!… Cum putleristul are și probleme de sănătate – parkinson, cică – și și-a rărit aparițiile, îndelungate, în public și a și cerut o lege care să-i dea imunitate după ce „predă” puterea, s-ar putea ca sfârșitul dictatorului de la Kremlin să fie aproape…
Stați liniștiți .
După Putin vine ( cînd o să fie) pretinul rodat în funcții , de încredere , croit pe același calapod.
Dmitrij Anatol’evič Medvedev.
Actualmente e vicepreședintele Consiliului de securitate a federației Ruse. Președintele consiliului e tot Putin.
Consiliul asta e șeful tuturor serviciilor ruse , armata și poliție.
Deci e pregătit ” beton”.
Basca palatul-bunker-domeniu de la Marea Neagra 😀 Acolo se va retrage din functie, avand imunitate pe viata, insa va fi gasit electrocutat in piscina sau se va scrie ca a cazut si se simte rau. Dupa care se va afla ca era de fapt mort de 3 luni 😀
Asta înseamnă că are imunitate și pe viață și pe moarte, nu? 🙂
a decis bine.
Rusii nu aleg pe aia care au parut slabi.
Daca face astia 2 ani ramasi, si nu e omorat, e primul candidat la retragerea lui Putin.
Si daca o face, o sa il injuram probabil mai tare decat pe Putin.
Buna seara!
Daca USR-PLUS isi mentin hotarirea, sunt de felicitat!
https://www.aktual24.ro/berbeceanu-ramane-ciolos-anunta-ca-usrplus-nu-l-schimba-prefectul-capitalei-urmarim-competenta-si-respectul-pentru-munca-si-empatia/
Buna seara
Reuters are o știre inexclusivitate despre atacul cibernetic asupra solarwinds,efectuat in Decembrie și atribuit rușilor ….se pare ca și chinezii au acționat in același timp-separat-“ceva in genul mersului in siaj”…oficial nimeni nu comentează dar e posibil ca chinezii sa fi obținut datele a circa 600 mii angajați federali accesând statele de plata
In Italia , primul ministru Conte a demisionat de ceva zile ( torpilat de aleati ) și mister Draghi mâine la 12 va fi desemnat de președinte sa creeze noul guvern.
E un tehnic. Nu are in spate nici un partid.
Dar tipic italian , cînd credibilitatea internațională e mizerabila , se numesc prim ministri persoane cunoscute dar și recunoscute pe plan internațional.
Situația actuală e așa :
– pandemie cu sute de morți zilnic.
– campanie de vaccinare sub potențial.
– sărăcire in masă a populației. ( șomaj în o lună cît in un an normal )
– conturile statului vraiște ( asta nu e noutate )
Deci Draghi are rolul de a reda nației credibilitatea pierdută. Intern și internațional.
Dar trebuie sa găsească o majoranta parlamentara de susținere.
Extrem de dificil după părerea mea. Oricum va comanda majoranta nu el.
Și cum din martie actualii parlamentari au dreptul la pensia specială de ex deputat, ex senator, după noi Potopul.