Revista Presei – 22 mai. “Modelul fesenist este învingător, după trei decenii: cleptocraţia, mediocritatea, clientelismul modelează realitatea cotidiană a României.”
22/05/2020 | Autor desy.demeter Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de vineri, 22 mai! Vremea se va menţine rece pentru ultima decadă a lunii mai, chiar deosebit de rece ziua în nord şi nord-est, iar noaptea în majoritatea regiunilor. Cerul va avea înnorări temporare şi va ploua în general slab, local în zonele montane, în sudul şi estul ţării şi izolat în restul teritoriului. La munte, la altitudini mari, în special noaptea, vor fi posibile fulguieli trecătoare, iar vântul va avea rafale de peste 70-80 km/h. Intensificări locale şi temporare ale vântului, în medie cu viteze de 45-55 km/h, vor fi şi în sud-vest, centru şi nord-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 13 și 21 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 grade în depresiuni, unde vor fi condiții de brumă şi 11 grade pe litoral. Izolat se va forma ceață. In Bucuresti, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii mai. Cerul va avea înnorări temporare, trecător vor fi condiții să plouă slab, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 6-9 grade.
Rafila le răspunde celor care susțin că virusul nu există: Asta frizează alte aspecte, nu cele legate de bunul simț …..”Chestiunea legată de faptul că virusurile în general nu există funcționează de mult. Inclusiv când a început epidemia de rujeolă în urmă cu 4 ani în România au apărut în zona celor care se opun vaccinării informații că nu există, au făcut și pariuri. Cred că e clar că există boli infecțioase. Cu asta cred că suntem cu toții de acord. Aceste boli sunt transmisibile. Contactul cu o persoană bolnavă duce la apariția bolii, fie prin transmitere aeriană, fie digestivă, pe diverse căi. Bolile astea, dacă există și suntem de acord că sunt microorganisme care le produc – virusuri sau bacterii – care pot și văzute, pentru cei care sunt curioși, și izolate. La bacterii e mai simplu că sunt mai mari, la virusuri e mai complicat că un virus e o particulă care nu se multiplică decât în interiorul unei celule pe care o infectează și atunci ai nevoie de culturi de celule, dar chiar particula virală se poate vedea la un microscop electronic, se pot vedea efectele legate de distrugerea celulelor pe care le infectează. Să vii să spui că ceva care a fost dovedit științific nu exista și că există o conspirație, eu cred că frizează alte aspecte, nu cele legate de bunul simț și de o judecată cât de cât echilibrată”, a declarat Alexandru Rafila. Integral: https://www.digi24.ro
Un studiu al Stanford University arată că mortalitatea SarsCoV-2 va fi mai mică decât estimările inițiale Incă de la începutul pandemiei, una din marile necunoscute în privința SARSCoV-2 a fost mortalitatea. Acest indicator este un raport între număr de morți și număr de infectați. Primul termen al raportului, numărul de morți, să zicem că îl avem din statisticile oficiale. Nu intru acum într-o polemică privind criteriile după care un deces este contabilizat la COVID. Să luăm acest număr de bun. Problema a fost că celălalt termen al raportului, respectiv numărul de persoane infectate, nu a putut fi indicat cu exactitate. Dacă ne raportăm doar la cei identificați prin testare, înseamnă că omitem pe cei neidentificați, purtători ai virusului, de regulă asimptomatici. Numărul real al infectărilor poate fi doar estimat, pe baza testării unui eșantion cât mai reprezentativ dintr-o populație dată. Având o estimare bine fundamentată științific a gradului de răspândire a virusului într-o populație dată, poți calcula apoi o rată mult mai exactă a mortalității. Asta a încercat să identifice și studiul elaborat de Prof. John A. Ioannidis de la Stanford University, coroborând datele a mai multor cercetări din diferite țări. Puteți citi studiul integral aici. Prof. Ioannidis a analizat rezultatele a 12 cercetări de seroprevalență (identificarea prezenței anticorpilor SARSCoV-2) elaborate pe eșantioane mai mari de 500 de persoane. Nu au fost incluse cercetările făcute pe personal medical pentru că, fiind o sub-populație cu un risc ridicat de infectare, ar fi afectat gradul de reprezentativitate. Principala concluzie a studiului este că rata de infectare variază foarte mult în funcție de diferitele locații în care au fost realizate cele 12 studii, dar rata mortalității pare să fie semnificativ mai mică decât estimările inițiale vehiculate inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și situate în jur de 3,4%. Această rată era calculată ca număr de morți raportat la persoane identificate pozitiv prin testare. Tot în primele zile ale pandemiei, OMS a lansat opinia că infecțiile asimptomatice sunt o raritate, astfel încât nu a existat o preocupare pentru ponderarea ratei mortalității prin raportare la o estimare a populației total infectate. Unul din modelele matematice construite pe baza estimărilor inițiale, cel elaborat de Imperial College prognoza că vor exista 2,2 milioane morți în SUA în lipsa măsurilor de carantină. Până la data publicării acestei sinteze a studiului citat mai sus au fost înregistrate 94 mii morți, iar tendința este de scădere. Încă din martie 2020 mai multe studii realizate în principal în țările dezvoltate au încercat să estimeze gradul de răspândire al virusului în diferite locații pe baza seroprevalenței; câți oameni dintr-un eșantion de populație au dezvoltat anticorpi față de virus. Prof. Ioannidis a analizat cercetările publicate până la 12 mai și a ajuns la următoarele rezultate:
- COVID-19 pare să se fi răspândit preponderent în case de bătrâni, printre oameni ai străzii, în închisori și în rândul minorităților dezavantajate. Mare parte din aceste populații sunt dificil de integrat în testarea prin sondaj, lucru care poate conduce la o subestimare a seroprevalenței și la supraestimare a mortalității.
- 4 studii (Iran, Geneva, Gangelt-Germania și Rio Grande do Sul – Brazilia) au urmărit să atingă un eșantion reprezentativ pentru întreaga populație. 3 studii (Danemarca, Olanda și Scoția) au fost făcute pe donatorii de sânge. Prin definiție, donatorii acceptați sunt persoane cu o stare de sănătate bună, ceea ce indică faptul că în rândul lor seroprevalența este subestimată față de ansamblul populației.
- În ciuda diferențelor de design, execuție și analiză, cele mai multe studii au indicat rate ale mortalității destul de apropiate. 7 din cele 12 studii au indicat o probabilitate de a muri în urma infectării între 0,07% și 0,20%, similară gripei. 3 studii au identificat o mortalitate ceva mai ridicată decât gripa, între 0,25% – 0,40% (Gangelt, Geneva și Wuhan), iar alte două studii au găsit o rată de infectare sub cea a gripei: 0,02 – 0,03 (Kobe, Japonia și Oise, Franța).
- Rata mortalității, fie că vorbim de SARSCoV-2, fie că vorbim de gripă, variază în funcție de regiune, de structura populației, dar și de alți factori.
- O mare parte a deceselor din Europa au survenit în case de bătrâni. Un procent foarte mic de cazuri mortale au avut loc în rândul celor sub 60 ani.
- Mortalitatea mai ridicată din Wuhan se poate datora complicațiilor generate de infecțiile nosocomiale, precum și faptului că inițial nu s-a știut cum să se abordeze din punct de vedere medical această nouă boală.
- Cazurile Bergamo și Brescia sunt total atipice pentru ansamblu global. Aviz presei care a rostogolit la maxim aceste cazuri pentru rating.
- Câteva studii au urmărit evoluția seroprevalenței în timp, măsurând repetat același eșantion de populație. În cercetarea făcută la Geneva, seroprevalența a crescut de 3 ori în decurs de 3 săptămâni, în condițiile în care orașul se afla în carantină și măsuri stricte de distanțare socială au fost implementate.
- O singura cercetare analizată a fost făcută într-o țară în curs de dezvoltare, Iran. În acest caz, rata mortalității pare să fie mai mică decât cea a gripei. Iran are o populație tânără, comparativ cu țările europene, cu doar 1% din piramida populației având peste 80 ani.
- Este mai probabil ca pacienții simptomatici să dezvolte anticorpi, decât pacienții asimptomatici sau care prezintă ușoare simptome. Asta înseamnă că unii oameni au avut virusul în cantități atât de mici, încât corpul lor nu a dezvoltat suficienți anticorpi pentru a fi depistați la testare. Asta se traduce într-o subestimate a numărului celor infectați, respectiv într-o supraestimare a mortalității. Integral: https://www.hotnews.ro
DNA investighează achiziții publice COVID de 140 de milioane de euro. Șeful Unifarm, Adrian Ionel, a cumpărat izolete la 17.000 de euro bucata, preț de mașină După ce presa a relatat despre zeci de contracte supraevaluate, procurorii anticorupție au cerut documente despre afacerile Unifarm, atât de la companie, cât și de la Ministerul Sănătății. ….“Încă din decembrie 2019, de la numirea ministrului Costache, Adrian Ionel încercase să primească de la MS aprobarea ca mandatul lui, care expiră în iulie 2020, să fie prelungit direct, fără concurs, de către Consiliul de Administrație al Unifarm”, a spus un om din Ministerul Sănătății, pentru Libertatea. De unde această schimbare de atitudine? Afacerile la prețuri duble și triple ale Unifarm Odată cu începutul pandemiei COVID-19, Unifarm a devenit una dintre principalele surse de cheltuire a banului public din Sănătate. În primă instanță, Unifarm a cheltuit rapid 70 de milioane de lei, iar apoi i s-a dat un credit de 1,15 miliarde de lei de la Eximbank, din care a cheltuit deja 600 de milioane de lei, cam jumătate din suma garantată de către stat. Profitând de starea de urgență, aceste achiziții au fost făcute fără licitații, prin înțelegeri din care investigațiile jurnalistice au extras exemple de achiziții la suprapreț, precum: 2,2 milioane de măști achiziționate la un preț dublu de Unifarm, prin doi intermediari, importator fiind firma soției unui fost ofițer SRI, 1,2 milioane de măști de la un producător de pamperși din China, aduse la Unifarm printr-o firmă ai cărei acționari au avut afaceri offshore cu dr. Streinu-Cercel. Măștile au fost declarate neconforme de către UE și au trebuit retrase, în ciuda faptului că au costat 18 lei pe bucată, un preț de măști profesionale, pentru personalul medical. Izolete la preț de 80.000 de lei bucata, practic prețul unui automobil. Când Unifarm a încercat să le ofere Ministerului Sănătății, în urma unei licitații despre care Libertatea a scris că a fost aranjată în favoarea Unifarm, oficialii din MS și-au dat seama că ele nu pot fi cumpărate nici măcar într-o achiziție cu dedicație, pentru că e prea mult. Izoletele pentru Republica Moldova au fost cumpărate de la altă firmă, la preț de 20.000 de lei, de 4 ori mai puțin decât cel cu care le-a luat Unifarm. Specialist din Ministerul Sănătății: Pe acest fond, DNA a deschis mai multe dosare. Și, de câteva zile, procurorii anticorupție au solicitat documente atât la Unifarm, cât și la Ministerul Sănătății. “Așa se explică teama lui Adrian Ionel de a forța ca să-și reînnoiască mandatul, lucru care îi reușise atât în 2012, cât și în 2016”, a explicat pentru Libertatea o sursă din MS. Integral:https://www.libertatea.ro
Daniel P. Funeriu: Am observat de-a lungul timpului o problemă de articulare între aparatul central și cel local al statului. Să explic… Adesea la nivel local apar oameni remarcabili cu performanțe excepționale și onorabilitate. De la absorbția și utilizarea înțeleaptă a fondurilor europene la conducerea educației, trecând prin toate domeniile. Așa cum este firesc, unii dintre ei sunt promovați la nivel central. Și de aici începe vârtejul amețitor al descompunerii… Ce se întâmplă? Pentru a supraviețiui la nivel local acești oameni sunt obișnuiți cu un anumit tip al jocurilor de culise, cu un anumit tip al rețelelor de interese, ambele destul de simpliste în schemele lor de operare. Cel mai simplu exemplu este cum elimini un rival, bine văzut de liderul local, a cărui plăcintă o vrei. De obicei la nivel local e suficient să faci două-trei alianțe cu inamici de-ai rivalului, să-i faci pe acești oameni să atace rivalul tău, de obicei coleg de partid, și astfel, gata, el e eliminat, tu ai devenit stăpânul inelelor. Problema apare când ajungi la nivel central și ești suficient de fraier și aplici aceleași rețete. Te supără un coleg ministru? Faci totul ca poziția lui să fie slăbită de sindicate fantomă, te descurci ca presa să preia vociferările sindicatelor fantomă, stârnești 2-3 parlamentari din județele pe care le controlezi, faci puțin scandal la partid, te dai mascul alfa în întâlniri și, zbang, crezi că ai câștigat partida, ministrul va fi dat pe spate de lovitul în tigăi cu lingura pe care l-ai executat după modelul care a funcționat la Oradea, Tulcea, Constanța sau Iași. Well, wrong: la nivel central există câteva lucruri ce la nivel local nu există: primul ar fi ”the heavy dudes”. Care au mâncat zeci de jmekeri ca tine pe pâine la micul dejun. Al doilea lucru este un simț destul de adânc înrădăcinat al unor interese naționale care transcend micile coterii cu care tu ai fost obișnuit acasă la tine. Iar tu, indiferent de ce scrie pe ușa cabinetului tău, nu ești decât o bucățică miiiiiică din întreg edificiul, care poate fi înlocuită în 2 secunde. Al treilea lucru este că nivelul central, spre deosebire de cel local, e privit de o presă muuuult mai greu de cumpărat și mult mai deșteaptă decât cea pe care, la tine în județ, o inviți la o măslină și o țuiculiță. Al patrulea lucru, și poate cel mai important, e legat de relațiile internaționale ale României, pe care tu, la nivel local, le-ai mirosit, eventual, cu vecinii de la ștrandul din Szeged. Or cu asta nimeni nu se joacă, și dacă ai proasta idee să îți bagi degetul unde nu îți fierbe oala, ești norocos dacă rămâi doar ciung. Mda, aveți dreptate. Nu e pur teoretic ce am scris aici, ci e o ultimă, subtilă, amicală încă, modestă sugestie celor care încă nu au înțeles cum stau lucrurile. Încă pot să se ocupe, inteligent și pe măsura excelenței lor profesionale, de interesele României. Dar fereastra celor care intuiesc că le e destinat textul începe să se închidă. Dar tot e bine cât nu se transformă în gratii. Sursa : https://www.facebook.com
Opinie Iulian Anghel, ZF: „Omul-frică“ este chemat azi să construiască viitorul Uniţi în frica de boală, „oamenii-masă“ s-au predat complet. Şi repetă, ca într-un delir, ce le spune guvernul: amenzi! amenzi! amenzi! Să se dea amenzi! Frica a întunecat simţul critic. Iar abandonarea simţului critic este primul pas spre abandonarea libertăţii. În piaţă la Obor, un paznic cu patru clase, cu un termometru în mână, decide cine mănâncă azi ştevie şi cine nu. Nu ştiu cum este treaba cu „baronul“ Sucevei, Gheorghe Flutur (PNL), dar o „anchetă“ realizată din tăieturi din ziare îl acuză că a făcut presiuni pentru ieşirea oraşului din carantină. A vuit internetul. Nimeni nu s-a mai gândit că, de fapt, acesta este şi „job description“-ul omului: să fie de partea comunităţii lui. Şi că ar fi fost de condamnat abia dacă nu ar fi făcut asta. O mână de oameni s-a adunat în Piaţa Victoriei să protesteze, nici ei nu ştiu exact pentru ce. Nu a existat alt subiect peste week-end. Criminalii, ne îmbolnăvesc, nu respectă distanţa socială, nu poartă măşti – oamenii erau în aer liber, iar masca se poartă în spaţii închise. Putinişti, dughinişti, atac asupra României de la est! Nimeni nu s-a mai oprit în loc să se întrebe: „Bine-bine, nu sunt de acord cu ei, dar ce drept am eu să-i fac idioţi?“ Nimeni nu se mai gândeşte că acele decizii ale guvernului de joia trecută, prin care erau instituite noi interdicţii, au fost ilegale. Aşa-numita lume-bună a făcut tabula rasa din faptul că guvernul a adoptat limitări ale drepturilor cu încălcarea Constituţiei, care spune că ele sunt permise doar prin lege, iar legea a intrat în vigoare luni. Că nu au fost amenzi, nu, nu au fost, pentru că ele ar fi fost atacate în instanţă şi aici s-ar fi văzut mai bine goliciunea împăratului, când mii de decizii ar fi spus: neconstituţional! neconstituţional! neconstituţional! Dar ordinul care încalcă Constituţia a fost în picioare zile la rând. Cu bună ştiinţă a fost încalcată Constituţia, care spune că Parlamentul este autoritatea legiuitoare supremă. Aşa cum este el, bun, prost. Bine a făcut guvernul – mi-a spus cineva – Parlamentul este o adunătură de neghiobi. Frica a pus gheara pe societate. Frica imensă a fost indusă, în mare parte, de guvern. Incapabil să gestioneze normal o situaţie de criză, guvernul a ales hiperbola fricii. Frica! Să băgăm frica în ei! Frica întunecă judecata. Culturi întregi şi popoare, în istorie, au fost puse în genunchi de frică. Aşa au apărut zeii. În curând societatea va fi ierarhizată: luptător COVID de gradul 1; luptător COVID de gradul 2… Iar lumea o să pupe tălpile acestor sfinţi, învingători de covid. Până săptămâna trecută nu era nicio problemă cu această mască. Pe uşile magazinelor Mega Image scria: nu purtaţi mască decât dacă simţiţi că este necesar. Probabil că paznicilor le este acum destul de greu, între atâtea măşti, să vadă cine mai scapă din greşeală în buzunar un pachet de macaroane, de aici şi îndemnul trecut. Nu am o obiecţie anume faţă de mască, o port în locuri publice cu mult înainte ca aceasta să devină obligatorie. Dar pentru mulţi dintre vecinii mei, preţul unei măşti – 4 lei săptămâna trecută la toate farmaciile din jurul nostru – este prohibitiv. Chiar şi la un leu bucata, pentru ei preţul este mare. COVID-19 este o realitate crudă care a costat viaţa a sute de mii de oameni şi mii şi mii de miliarde de dolari din averea mondială. Şi va produce zeci de milioane de şomeri şi zeci de milioane de suferinţe individuale. Dar, ca să transmiţi acest adevăr cumplit, trebuie să te opreşti şi să explici – fiecăruia în parte, dacă trebuie. Nu să ieşi cu 2 minute înainte de miezul nopţii şi să spui, exemplificând cu un ordin care încalcă Constituţia, cum vor decurge lucrurile peste 2 minute. Să fie limpede: nu despre mască vorbesc aici! Ci despre abandonarea simţului critic. România a mers înainte, în aceşti ani, pentru că „interesul general“ invocat de Iliescu şi ai lui şi alţii după ei, mai apoi, a avut o stavilă: „nu este aşa“ sau „nu este chiar aşa cum spui tu!“……. Ne vindem statului libertatea atât de greu obţinută. Când ne vom trezi, vom boci asemenea lui Esau. Niciodată statul nu-ţi dă înapoi de bunăvoie ceea ce tu i-ai dat de bunăvoie. Iar „respectaţi ordonanţele militare“ s-ar putea să revină mai repede decât vă închipuiţi. Şi nu azi-mâine, că povestea asta va trece. Ci cu orice altă ocazie viitoare. Integral: https://www.zf.ro
Ciolos: As fi vrut sa vad in Parlament o dezbatere despre relansarea economiei, nu o protectie aproape de clan a unor numiri politice ….”Cu tristete trebuie sa spun ca nu ma surprinde faptul ca tot mai multa lume isi pierde increderea in autoritatea statului si aici ma gandesc in primul rand la deciziile la nivel politic si la calitatea sau mai degraba lipsa calitatii in unele domenii a serviciului public. Si parte din ceea ce s-a decis acum intra in aceeasi categorie (…). Politicienii din Parlament, majoritatea, in loc sa se preocupe de solutii, eu as fi vrut sa vad acum o dezbatere despre solutii pentru relansarea economiei, nu de o protectie aproape de clan a unor numiri politice in fruntea unor institutii ale statului, stat care, iata, e slabit si stat in care tot mai multa lume isi pierde increderea”, a declarat Ciolos la RFI Romania. In privinta gestionarii starii de urgenta si inceputul celei de alerta de catre Guvern, Ciolos spune ca e partial multumit. “Partial, as spune si aici nu e vorba de cat sunt eu, personal, de multumit sau de nemultumit, dar vedem chiar si din analize si sondaje modul cum percepe lumea, cum percep oamenii pe strada acest mod de gestionare. Eu cred ca am avut noroc ca am avut un presedinte care a fost ferm si clar si care a comunicat si pentru Guvern, pentru ca din partea Guvernului mie mi se pare ca a existat in mod clar o comunicare deficitara si in multe cazuri lipsita de empatie fata de oameni si fata de problemele oamenilor, vorbesc la nivel politic. Au existat anumite balbe, a existat acea perioada de vid legislativ in modul de a gestiona lucrurile”, a punctat fostul premier. Integral: https://ziare.com
Reforma administrației publice stagnează. Secretariatul General al Guvernului nu a fost consolidat (raport CE) Reforma administrației publice din România stagnează, se arată în recomandările anuale, denumite Semestrul European, publicate miercuri de Comisia Europeană. Potrivit documentului, nu s-a instituit un cadru eficient pentru planificarea strategică și bugetară, ceea ce se reflectă negativ asupra viziunii strategice de dezvoltare pe termen lung a țării, asupra stabilirii priorităților de acțiune și asupra coordonării politicilor la nivel central și local. “Cadrul strategic sectorial este fragmentat și există uneori suprapuneri între diversele strategii și nu sunt stabilite priorități în ceea ce privește acțiunile care trebuie întreprinse în cadrul sectoarelor”, menționează sursa citată. Potrivit acestuia, rolul de coordonare strategică al Secretariatului General al Guvernului nu a fost încă consolidat. – Fragmentarea accentuată a competențelor și a resurselor continuă să se reflecte negativ asupra furnizării serviciilor publice, în special la nivel local și în comunitățile sărace. – Birocrația și capacitatea insuficientă de a furniza servicii de calitate, inclusiv servicii digitale, au un impact negativ asupra cetățenilor și a întreprinderilor, mai ales în timpul crizei. – Procedurile administrative greoaie aplicabile în cazul înființării de întreprinderi și cerințele impuse furnizorilor de servicii, inclusiv profesiilor reglementate, prin diferite acte legislative și administrative, împiedică dezvoltarea într-o măsură mai mare a pieței. – Cooperarea consolidată dintre autoritățile române de supraveghere a pieței și autoritățile vamale poate contribui la reducerea volumului de produse neconforme importate din afara Uniunii. Reorganizările frecvente și practica recurentă ca în funcțiile de conducere să fie menținute persoane care ocupă posturile respective ad interim afectează independența administrației. Integral: https://economie.hotnews.ro
Vremea marilor caractere: Ciolacu, Tăriceanu și Teodosie Gradul de civilizație al unei națiuni se reflectă în comportamentul elitelor sale publice. Elita politică a Germaniei a dat un exemplu de înaltă etică morală când puterea și opoziția au denunțat la unison mitingurile extremiste, alimentate de Rusia, ale celor care chestionează existența pandemiei. În România, personaje precum Ciolacu, Tăriceanu ori ÎPS Teodosie se cațără pe filonul firesc al nemulțumirii populare, își fundamentează carierele pe minciuna groasă și pe păcălirea eventualilor creduli. România e sub un bombardament de manipulare fără egal în era rețelelor sociale. Iată doar câteva dintre minciunile care atrag milioane de vizualizări pe internet sau de telespectatori la TV: – Luarea temperaturii la supermarketuri cu ajutorul termoscannerelor e un plan al ”ocultei criminale” pentru înregistrarea datelor personale; – Prin vaccinare ne sunt implantate microcipuri; – Autoritățile plătesc pentru declararea morților de covid; – Bill Gates a pus la cale o uriașă conspirație globală ca să distrugă România (Gates e prototipul miliardarului veros, rol jucat de George Soros în vechile narațiuni conspiraționiste); – starea de urgență înseamnă dictatură; – măștile sunt de fapt botnițe puse de autorități ca să ne închidă gura; – FMI vrea să omoare bătrânii pentru ca guvernele să nu le mai plătească pensiile; – coronavirusul nu există, totul e o minciună pusă la cale de guverne pentru a-și controla cetățenii Sute de site-uri specializate în știri false propagă minciuni pe bandă rulantă pentru bani. Mecanismul e simplu și eficient: minciuna publicată e viralizată cu ajutorul Facebook-ului și traficul astfel obținut e monetizat cu ajutorul reclamelor servite de Google și alte platforme de reclamă programatică. Mii de utilizatori de Facebook și alte rețele sociale propagă minciuni grosolane și teorii ale conspirației pentru că au o agendă personală: fie sunt nemulțumiți de guvern / autorități, fie cred cu tărie că vaccinurile sunt dăunătoare, fie au lipsit de la orele de științe și atât îi duce capul. Cei mai periculoși sunt trolii Rusiei și Chinei. Folosindu-se de idioți utili, ei direcționează nemulțumirea din societate în direcțiile programatice trasate de Kremlin și serviciile secrete: slăbirea încrederii în stat și în modelul democratic occidental, în autoritate, lărgirea faliilor din societate, radicalizarea comportamentelor și atitudinilor, slăbirea legăturii cu Occidentul, sădirea neîncrederii în UE și NATO. Ce fac Rusia și, mai nou, China, deseori utilizând regimurile iliberale din regiunea Europei de Est, nu reprezintă o noutate absolută: războiul hibrid e documentat copios de autoritățile din toată UE și NATO. Orice lider politic cu minimum două cărți citite înțelege ușor mecanismul acestei propagande. Pentru Marcel Ciolacu și Călin Popescu Tăriceanu însă, câștigarea câtorva voturi e mai importantă decât sănătatea publică. Iresponsabilitatea lor e totală, fără rest. În cel mai greu moment din istoria recentă au ales să joace cartea populismului extrem, ca niște banali colportori de fake-news. În primă fază au distrus în Parlament și cu mâna Avocatului Poporului (Renate Weber, mult lăudată de Sputnik) construcția legală pe care se baza declararea stării de urgență. A ieșit un haos legislativ, totul cu scopul de a arăta că PSD și sateliții ALDE și Pro România au puterea reală în Parlament. În faza a doua au sfidat cea mai elementară regulă a stării de alertă: au refuzat să poarte masca de protecție, inventând motive puerile. Ciolacu are o deviație de sept (probabil jumătate din populația adultă a României trăiește fără probleme cu așa ceva), Tăriceanu a spus că lângă el, la tribuna Parlamentului, nu era nimeni pe o rază de cinci metri, așa că nu avea rost să o poarte. În loc să demonstreze înțelegere pentru restul românilor – majoritatea care se supune regulilor pentru a se proteja pe ei și apropiații lor – Ciolacu și Tăriceanu au ales sfidarea, șmecheria ieftină, făcutul cu ochiul către cei care se hrănesc din teorii ale conspirației. Au dat apă la moară celor care sunt convinși că masca de protecție e o botniță pusă de autorități, că starea de alertă e un moft guvernamental, că în fond pandemia asta e o minciună, minciuna supremă. Atât îi duce mintea pe cei doi. În multe țări, comportamentul lor ar fi fost denunțat rapid de colegi, de societatea civilă, de alegători în ultimă instanță. Rămâne să vedem ce va spune electoratul român despre atitudinea lor. ÎPS Teodosie e un caz aparte. Exponentul radicalilor din Biserica Ortodoxă Română, afacerist rapace și apropiat de ideologia rusă, Teodosie sfidează de ani buni atât canoanele BOR, cât și bunul simț. În plină pandemie, el a continuat să folosească lingurița comună pentru împărtășanie – în ciuda deciziei Sfîntului Sinod. Mai nou a reprogramat slujba de Paște, la care i-a chemat pe credincioși să ia lumină – o decizie extrem de periculoasă din punctul de vedere al sănătății publice. Prea mult timp Teodosie și alți câțiva radicali au ținut BOR prizoniera unor comportamente care îndepărtează lumea de biserică. Impactul negativ al acțiunilor sale asupra întregii biserici e uriaș, el e unul dintre prelații care alungă credincioșii și proiectează imaginea unei instituții anacronice, rupte de realitate. Integral: https://www.g4media.ro
20 mai 1990: fesenismul, după treizeci de ani Puţine date sunt mai încărcate simbolic decât ziua de 20 mai 1990. După treizeci de ani, alegerile parlamentare şi prezidenţiale de atunci rămân temelia arhitecturii României contemporane. Dincolo de mutaţii, dincolo de cariere individuale şi de schimbări geopolitice, fesenismul, triumfător atunci, supravietuieşte, una cu statul cu care se confundă şi în simbioză cu societatea pe care o parazitează. Triumful fesenist din 1990 nu a fost un accident, ci efectul unei alegeri a naţiunii române. Ceea ce cetăţenii acestei ţări au preferat a fost continuitatea, ca formă reînnoită a contractului social încheiat sub ceauşism. Ceea ce cetăţenii acestei ţări au îmbrăţişat a fost ura, ca formă de cimentare a solidarităţii în faţa unui Duşman al cărui profil nu era decât ipostaza contemporană a inamicului democratic pe care Partidul comunist din România încercase să îl elimine şi să îl arunce în uitare. Ceea ce cetăţenii acestei ţări au respins, prin votul lor copleşitor, a fost alternativa unei Românii a decenţei şi libertăţii : furia cu care partidele de opoziţie au fost întâmpinate a tradus această ostilitate pe care deceniile de propagandă o cultivaseră, tenace. Triumful fesenist din mai 1990 este cel din urmă act al comunismului românesc şi primul moment din istoria tranziţiei noastre. Elita care domină, rapace, România îşi are originile în acest interval. Refuzul lustraţiei şi al decomunizării este un efect al votului din mai 1990: în Ion Iliescu constructorii societăţii socialiste multilateral dezvoltate au recunoscut garanţia unui viitor luminos. După treizeci de ani, urmaşii fesenismului controlează întreaga reţea de instituţii din statul român. Imaginea Curţii Constituţionale şi a Parlamentului României este fotografia ce atestă succesul unei dominaţii politice de durată. Modelul fesenist este învingător, după trei decenii: cleptocraţia, mediocritatea, clientelismul modelează realitatea cotidiană a României. Fesenismul a lăsat o ipotecă a subdezvoltării, patronajului, corupţiei şi ineficacităţii criminale a statului. Ordinea privilegiilor este parte din acest sistem ce pare imposibil de dislocat. Integral: https://www.lapunkt.ro
Admiterea României în Schengen, readusă în discuție în contextul circulației restricționate pe timp de pandemie Circulația prin Europa în timpul pandemiei poate însemna cozi lungi și controale stricte la graniță. Având în vedere noile orientări stabilite de UE, multe state caută să-și redeschidă granițele, în special pentru a impulsiona industria turismului. Dragoș Tudorache, europarlamentar al grupului Renew, a declarat, pentru Euronews, că statele membre Schengen trăiesc acum ceea ce România, Bulgaria și Croația au experimentat în ultimii 13 ani. Euronews scrie despre călătoria de 20 de ore a europarlamentarului Dacian Cioloș, președintele Renew, de la București la Bruxelles cu mașina. În ceea ce privește relaxarea restricțiilor de circulație între state, situația evoluează într-un ritm lent. Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene, spune că recomandările UE sunt foarte clare. „Nu este loc de discriminare. Fiecare măsură trebuie bazată pe orientările noastre și să nu fie discriminatorie”, a spus el. Însă, nu toate statele UE vor avea parte de același tratament. Trei membrii sunt în afara zonei de liberă circulație Schengen: Croația, România și Bulgaria. Criza de coronavirus a oferit membrilor Schengen o mostră din realitatea dură a călătoriilor din state non-Schengen, potrivit europarlamentarului Dragoș Tudorache. „Ceea ce au trăit în ultimele două luni toți cetățenii UE, s-a întâmplat în cazul cetățenilor României, Bulgariei și Croației în ultmii 12, 13 ani”, a precizat acesta. România și Bulgaria s-au alăturat Uniunii Europene în 2007, însă îngrijorarea privind statul de drept au afectat progresul lor de aderare la Spațiul Schengen. Croația, care s-a alăturat UE în 2013, a trecut prin următorii pași din acest proces. Comisia Europeană a lăudat acest lucru în octombrie 2019. Tudorache cere un mesaj politic, un semn, că cei care se află pe lista de așteptare a Schengen pot fi luați în calcul pentru adeziune. Integral: https://www.digi24.ro
Europa de Est trece prin cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani Seceta care pârjoleşte statele din estul Uniunii Europene devastează recoltele şi agravează ceea ce se aşteaptă a fi cea mai gravă recesiune economică pe care o va traversa regiunea de la căderea comunismului, transmite Bloomberg. În unele părţi din România şi Polonia aceasta este cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani, în Cehia este cea mai gravă din ultimii 500 de ani. Această secetă a dat naştere la semne de întrebare cu privire la asigurarea securităţii alimentare într-o regiune cu amintiri dureroase cu privire la lipsuri alimentare în regimurile totalitare, după problemele recente cu asigurarea medicamentelor şi echipamentelor medicale de protecţie împotriva coronavirusului, potrivit Agerpres. “Acesta va deveni un subiect important. Coronavirusul a arătat că suntem dependenţi de China, în termeni de ajutoare medicale, însă asta este chiar mai grav. Poţi să începi să îţi produci singuri echipamentele medicale dar nimeni nu poate produce instantaneu alimente dacă este o urgenţă”, spune Martin Pycha, preşedintele Asociaţiei Agricole din Cehia. În România, al doilea exportator de grâu, după cantitate, din UE, prognoza arată că recolta ar putea coborâ la jumătate faţă de o medie de nouă milioane de tone pe an. Acest lucru a determinat Guvernul de la Bucureşti să interzică exportul de grâu spre alte destinaţii decât UE, ceea ce a provocat o undă de şoc pe pieţele globale şi critici din partea Comisiei Europene. O săptămână mai târziu Bucureştiul a renunţat la interdicţie. Cu toate acestea, impactul dublu venit din partea virusului şi secetei a adus din nou agricultura în centrul politicii europene. Statele UE din Est au evitat numărul mare de decese din cauza Covid-19 graţie introducerii rapide a carantinei, astfel ca preşedintele Cehiei, Milos Zeman, să declare că seceta este o problemă mai gravă coronavirusului. Preşedintele Cehiei a cerut Guvernului condus de premierul Andrej Babis să construiască mai multe rezervoare pentru apă. În Polonia, ţară cu peste două milioane de fermieri, recolta de cereale ar urma să scadă cu peste 8% în acest an, potrivit Institutului pentru Agricultură şi Alimentaţie de la Varşovia. Această situaţie a determinat autorităţile poloneze să ceară ca o parte mai mare din bugetul UE pentru 2021-2027 să fie alocată fermierilor, o propunere care se va lovi de obstacole având în vedere că agricultura este deja cel mai mare beneficiar al bugetului european. În România, în condiţiile în care randamentele culturilor de cereale sunt aşteptate să fie afectate de secetă, există în continuare un potenţial real pentru reintroducerea interdicţiilor la export. “Vom lua noi măsuri pentru a ne asigură că avem stocuri suficiente. Monitorizăm situaţia şi suntem gata să intrzicem din nou exporturile dacă vom considera că siguranţa alimentară este în pericol”, a avertizat săptămâna trecută ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Integral: https://www.digi24.ro
Au ajuns să arunce ouăle și laptele. Fermierii risipesc mai multă mâncare ca oricând Risipa de mâncare se întâmplă la un alt nivel în vremea pandemiei. Fermierii au ajuns să-și arunce propria producție. Acest lucru se întâmplă pe glob. Laptele și ouăle sunt aruncate, strugurii putrezesc iar porcii sunt îngropați, potrivit Bloomberg. Însă există și un aspect surprinzător: cantitatea totală de mâncare aruncată, la nivel mondial, s-ar putea să nu fie mai mare ca de obicei, când o treime din producția globală ajungea la groapa de gunoi. Ceea ce s-a schimbat față de situația de dinainte este că, în loc să fie aruncate de consumatori ca deșeuri din bucătărie, o cantitate nemaivăzută de alimente este aruncată înainte de a ajunge în magazine. Vina este a lanțurilor de distribuție care nu mai funcționează la fel. Pe glob, producția este gestionată prin metode de tipul „fix-la-timp”. Producția din ferme poate fi livrată magazinelor sau restaurantelor în doar câteva zile, următorul stoc din culturi și șeptel fiind pregătit să-i ia locul imediat celui precedent. Când acele lanțuri au probleme – precum transportul pe camion, prin porturi, diminuarea forței de muncă, închiderea restaurantelor și comerțul încetinit – există cantități imense de provizii care nu ajung niciodată în magazine. Acest lucru cel mai probabil va avea consecințe devastatoare în ceea ce privește securitatea alimentară. Prețurile ar putea crește și mai mult, în timp ce milioane de oameni deja suferă din punct de vedere financiar în urma pandemiei de COVID-19. Înainte de pandemie, o producție alimentară estimată la 1 trilion de dolari a fost pierdută sau aruncată la gunoi. O bună bucată a reprezentat gunoiul venit din locuințe, aproape 40% în SUA. În actualul context în care oamenii fac mai puține drumuri la magazin și au mai multe griji în ceea ce privește prețurile, probabil că mâncarea aruncată din bucătării va fi mai puţină, compensând alte pierderi. Unii analişti spun că deşeurile în total ar putea fi mai multe în acest an, însă mulţi nu sunt pregătiţi să acţioneze ferm în acest sens. „Nu ştim dacă va fi mai multă sau mai puţină risipă de mâncare, per total, în acest an, pentru că nu poţi subestima că oamenii îşi controlează comportamentul acasă. Însă sunt foarte îngrijorat privind situaţia deşeurilor când vine vorba de securitatea alimentară”, a declarat Marc Bellemare, profesor la Departamentul de Economie Aplicată din cadrul Universităţii Minnesota. Foametea la nivel global s-ar putea dubla, potrivit unei scrisori adresată de companiile Nestle, Unilever, Danone și PepsiCo liderilor mondiali. Națiunile Unite a avertizat, totodată, privind acest risc. Programul Mondial de Alimente arată că numărul persoanelor ce trebuie să facă față insecurității alimentare ar putea ajunge la 265 de milioane. Unele grupuri încearcă să găsească o soluție constructivă între risipa de mâncare și foamete. Departamentul de Agricultură al SUA, spre exemplu, cumpără carne produsă în exces, lactate și produse proaspete pe care le va oferi, prin distribuitori, băncilor de alimente și altor organizații. Însă e greu de spus cât de mare va fi impactul unei astfel de inițiative. Toate acestea se petrec în timp ce producția de mâncare a ajuns să fie, din multe puncte de vedere, cea mai mare. Recoltele globale de orez și grâu – culturi care reprezintă aproape o treime din caloriile lumii – sunt aproape de a ajunge la cel mai mare nivel în următorul sezon. Și SUA, care este cel mai mare exportator de carne, a înregistrat o producție record de carne de porc iar carnea de păsări și producția de ouă au crescut. „O mare parte din risipa de mâncare se întâmplă din cauza rigidității sistemului nostru alimentar – procesatori foarte specializați”, precum facilitățile de producție a lactatelor care fac brânză pentru restaurante și care nu pot redirecțona producția către magazinele alimentare, spune Dana Gunders, directorul executiv al ReFED, o organizație non-profit din SUA care este concentrată pe reducerea deșeurilor provenit de la mâncare. Cea mai mare organizație din Marea Britanie care donează alimente provenite din exces, Fareshare, a primit, recent, într-o săptămână, 758 de tone de mâncare, mai mult de dublu față de cât primea înainte de era carantinei. Organizația redistribuie mâncarea de la furnizori și supermarketuri către fundații de caritate și grupuri comunitare prin centre regionale de distribuție. Integral: https://www.digi24.ro
Reformă în universul Marvel. Gardienii Galaxiei se vor numi Poliția Locală Galactică Odată cu finalizarea primei serii de aventuri și reîntoarcerea regizorului James Gunn la cârma francizei, autoritățile care administrează universul Marvel au luat decizia implementării unor reforme majore. Astfel, Gardienii Galaxiei se vor numi de-acum Poliția Locală Galactică, să nu mai râdă lumea de ei. „În ultima vreme au apărut tot felul de glumițe la adresa gardienilor galaxiei, că-s incompetenți, că n-au făcut școala de poliție, că fac abuzuri. A devenit deja clasică imaginea în care Peter Quill și gașca amendează o bătrânică ce vinde leuștean la marginea sistemelor solare în timp ce se fac că nu văd alte abuzuri ce au loc prin galaxie”, a spus liderul de sindicat al lucrătorilor din Galaxie. Integral: https://www.timesnewroman.ro
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Bună dimineața!
Mulțumim Desy pentru selecția consistentă 🙂
Se pare că pentru șmecheri care și-au construit imperii a început să ticăie ceasul. Sper să plătească cu vârf și îndesat, dar ce este mai important să le fie confiscate averile făcute din salariul de ”bugetar”.
https://mediastandard.ro/scandalul-termoscanarii-de-la-un-hipermarket-ne-arata-cum-functioneaza-manipularea/amp/
Buna ziua!
Inteleg ca e vorba de o manipulare, probabil ca protagonistii au fost “sponsorizati”. Cu toate acestea, sunt curios daca exista o statistica a rezultatelor termoscanarii, de genul: in magazinul X, in ultima saptamana au intrat 10000 de clienti – la 100 de clienti le-a fost refuzata intrarea din cauza rezultatelor termoscanarii. Un raport de soiul asta ne-ar da o imagine a eficientei reale a procedurii.
Buna dimineata all 🙂
Interesant ca au trebuit cinci politisti tineri sa-l puna la pamant pe un om de aproape 60 de ani. Manipulare… 🙂
Buna ziua…la asta ma gândeam și su ,dar,as zice ca e vorba de incompetenta polițiștilor /am văzut prin vest și US…in 30-45 sec un individ e încătușat și băgat in masina/nu cred ca milițienii noștri au vreun manechin pe care sa exerseze incatusarea /ăștia nu și folosesc cei doi neuroni “din dotare” decat pentru cum sa ceara sporuri și salarii mai mari
“Calvarul unei paciente cu cancer tiroidian care nu găsește de luni întregi Euthyrox: Organismul meu este total bulversat. Mai spune câte un domn din ăsta sus-pus că noi facem stocuri…
Gabriela Ilau are 48 de ani și locuiește în Bârlad. Vara trecută, viața ei s-a schimbat complet după ce i s-a umflat un ganglion la gât. A aflat că are cancer tiroidian și, în doar o lună, s-a operat și a rămas fără glanda tiroidă. Gabriela Ilau e acum unul dintre cei 500 de mii de pacienți din țara noastră dependenți de Euthyrox, cel mai căutat medicament din România. Nu l-a mai găsit în farmacie de aproape 3 luni, povestește ea, într-un interviu acordat HotNews.ro. E supărată că a făcut zeci de drumuri și a dat zeci de telefoane la farmacii, dar a primit peste tot același răspuns: “Nu avem”, “Nu știm”. Și că “mai spune câte un domn din ăsta sus-pus că noi facem stocuri.”
“M-am trezit în mijlocul chestiei ăsteia cam nepregătită”, își începe povestea Gabriela Ilau. Nu știe dacă până anul acesta au mai fost probleme cu Euthyrox, pentru că ea îl ia doar din vara trecută: “Eu nu iau Euthyrox de mult timp, sunt operată din august anul trecut de un cancer tiroidian care a depășit cumva tiroida și a trebuit scos tot, toată tiroida, cu tot cu lobi, cu tot cu ce a fost acolo. Eu, practic, nu mai am nimic acolo. Sunt dependentă de aceste pastile, dacă nu le iau, în două-trei săptămâni probabil încep să tremur. Pentru că nu mai ai tiroida și acest medicament, Euthyrox, înlocuiește tiroida. Și atunci, dacă nu iau…”
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-24011127-euthyrox-calvarul-unei-paciente-cancer-tiroidian.htm
Metodă tipică pentru comuniști, dacă nu era conform liniei partidului o încasai. – “Vrei sa ne luam la bataie sau ce vrei sa facem? Nu puteti sa ma obligati pe mine dvs, domne’, la asa ceva. Nu puteti! Vorbiti fara permisiune, nu la obiect vorbiti, nu aveti nicio legatura cu obiectul sedintei.
Nu vreau sa port masca! Domnule, nu vreau sa port masca si autoritatile competente pot lua masurile de rigoare. Nu sunteti dvs. autoritate competenta. Nici de data asta, nici data viitoare, nu voi purta masca. Interpretati cum doriti”, a urlat Buzatu din capul mesei
https://ziare.com/psd/stiri-psd/inca-un-lider-psd-refuza-sa-poarte-masca-a-batut-cu-pumnul-in-masa-vrei-sa-ne-luam-la-bataie-video-1612225
Bună ziua!
Dacă se aplica punctul 8 al Proclamației de la Timișoara, politrucul ăsta – și mulți alții, începând cu bolșevicul kaghebist ilieskovici ar fi „stat pe tușă” din 1990!
Hristos a înviat!
https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-24011418-gazoductul-ungheni-chisinau-putea-finalizat-pana-1-august.htm
Uite-așa, poate dă Dumnezeu și scapă basarabenii, măcar în parte, de șantajul rusesc cu gazele naturale!…
Blidonului putlerofil de la Chișinău i se pregătește o „intrare în șomaj”:
https://unimedia.info/ro/news/f7398e2e90aaa998/video-andrei-nastase-si-maia-sandu-o-noua-intrevedere-la-platforma-da-au-fost-discutii-pe-motiune-garnitura-si-premierul-propus-de-noi.html?utm_source=Site%20Widgets&utm_medium=Trend%20News%20Widget&utm_campaign=Trend%20News%20Widget
„Liderul Platformei DA, fost ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a depus la Procuratura Generală un denunț prin care cere investigarea imaginilor noi de la întâlnirea președintelui Igor Dodon cu fostul lider PD, Vlad Plahotniuc.
În același timp, formațiunea a anunțat că va iniția o procedură de suspendare a șefului statului din funcție.”
Buna ziua.
Am gasit interesant… reapar reactoarele nucleare pentru furnizarea pasnica de energie, in tehnologie noua mult mai compacta si scurt de realizat.
https://www.sciencemag.org/news/2020/05/us-department-energy-rushes-build-advanced-new-nuclear-reactors?utm_campaign=news_daily_2020-05-21&et_rid=692659740&et_cid=3335518
Tot in energie, hidrogen ieftin din gunoaie. Asta chiar are sens, dupa minedin cauza folosirii plasmei la temperatura mai mare de 3000 grd.C
https://newatlas.com/energy/sgh2-cheap-green-hydrogen-california/?utm_source=New+Atlas+Subscribers&utm_campaign=52d79ae5f9-EMAIL_CAMPAIGN_2020_05_22_08_18&utm_medium=email&utm_term=0_65b67362bd-52d79ae5f9-92800798
Un primar din Peru a facut pe mortul ca sa scape de politie.
Tipul a organizat o mica petrecere cu prietenii in perioada de carantina.
Cand a venit politia sa vada ce se intampla, au fugit ca potarnichile, dar singura usa deschisa era la morga. Asa ca primarul si prietenii s-au bagat in sicriile deschise si s-au prefacut morti, ca in Scooby Doo.
Cand a venit politia- primarul in sicriul deschis, cu masca de covid pe fata, facea de zor pe mortul, imbracat in blugi.
https://eldeber.com.bo/179963_el-alcalde-de-tantara-en-peru-se-hizo-el-muerto-en-un-ataud-para-no-ser-detenido
Brazilia, tara a carui presedinte zice ca-i doar o mica gripa, ingroapa la mare viteza:
https://edition.cnn.com/2020/05/20/americas/brazil-coronavirus-deaths-intl/index.html
“DOCUMENT: USR a depus un proiect de lege pentru confiscarea extinsă a averilor dobândite prin infracţiuni
Uniunea Salvaţi România (USR) a depus un proiect de lege care vizează modificarea Codurilor penale în sensul „transpunerii complete şi corecte” a directivei europene din 2014 privind confiscarea extinsă, transmite Agerpres. Proiectul propune modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală astfel încât să se extindă aria infracţiunilor în legătură cu care să poată fi dispusă confiscarea extinsă – să se aplice pentru toate faptele penale pentru care maximul special al pedepsei este de 4 ani sau mai mare, dacă sunt susceptibile de a procura un folos material făptuitorului.
De asemenea, proiectul elimină limita de 5 ani pentru dobândirea bunurilor ce pot fi confiscate şi introduce un criteriu de apreciere constând în diferenţa dintre venituri şi „standardul de viaţă” al persoanei condamnate, putându-se include aici şi averea persoanelor asupra cărora condamnatul are influenţă….”
https://www.g4media.ro/document-usr-a-depus-un-proiect-de-lege-pentru-confiscarea-extinsa-a-averilor-dobandite-prin-infractiuni.html
Proiectul acesta cu confiscarea averilor jefuite si eliminarea pensiilor speciale sunt cele mai importante programe de dezvoltare in Romania.
Daca vor reusi. Altfel nu, ca pana acum in ultimii 30 ani.
Buna ziua!
Un articol exceptional al lui Dan Turturica.
Mi-a readus in memorie vremurile recente prin care am trecut si pe care aproape le-am uitat.
Mi-am amintit toata zbaterea noastra alaturi de Theophyle pe acest blog , pentru a-l sustine pe Basescu.
Pana la un anumit punct, nu ne-am inselat dar n-am cunoscut toate dedesubturile, toata serparaia care lucra intens si organizat.
Unde sunt figurile sinistre care a udecis soarta tarii atunci?
Tariceanu si Geoana sunt bine-mersi, unul chiar foarte bine, Voiculescu e la locul lui trage tare in continuare, Vantul a iesit de la puscarie, Patriciu- la loc cu verdeata.
Au aparut si altii noi care rod la temelia tarii. Unde s-a gresit? S-a gresit in primul rand la revolutie cand n-a ufos trasi de pe fata pamantului.
Ce urmeaza? Ce va putea face Iohannis? Nimic , daca umbla cu manusi si jumatati de masura.
Liberalii nu sunt un sprijin de increderea la nevoie. N-am uitat USL.
Articolul e foarte lung dar merita citit cu atentie:
https://www.comisarul.ro/articol/dan-turturica-va-reusi-iohannis-acolo-unde-a-esuat_1101737.html
Bună seara!
Se va repeta „scenariul 2010”… Nu vreau să fiu „Gică contra”, dar, pe de-o parte, nu-l văd pe mut să-și „deranjeze” mandatul secund (și ultimul!) la Cotroceni – după care va fi pensionar „special”, cu spp, vilă și multe altele, când nu s-a deranjat prea tare nici în primul! E(ra), în 2009, probabilul premier-grivco, deci la ce să ne așteptăm de la mut? Pe de altă parte, pfl, pardon pnl, rămân acea aripioară galbenă a uslamului! Apoi, nici măcar electoratul nu mai e calitativ cel pe care-l (mai) avea petrov acum un deceniu: o parte din cei bine pregătiți au emigrat, alții nu vor mai ieși la vot (s-ar putea să fiu printre ei) și, în rest, neîncrederea, ipocrizia, plus „sindromul Stockholm” (8 din 10 români nu se arată deloc deranjați că statul încalcă drepturi și libertăți, deci ăștia vor un „tătuc-Stat, nu altceva!) și absența unor candidați/programe alternative reale, atât la minciunile ciumei roșii, cât și la fariseimul pnl – nu se văd!…
Așa că, cu tot regretul, suntem în situația „Scapă cine poate, cum poate, dacă poate!”…
Îmi doresc din toată inima, și să dea Dumnezeu!, să n-am dreptate! E mai bine, însă, să analizezi lucid ce șanse (nu) mai ai, decât „să te minți frumos”, pe marginea prăpastiei!…
România (s-)a ratat acum 30 de ani! Dacă aveam Proclamația de la Timișoara, un Ion Rațiu – președinte, sau, înainte de alegeri, un referendum asupra formei de guvernământ, care să-l fi (re)pus în funcția de șef al statului pe Regele Mihai, dar, mai ales, dacă aveam un ALT POPOR, dacă chiar am fi avut UN POPOR!…
Bună seara!
Un fragment din istoria recentă, a dramei prin care au trecut semenii noștri.
https://www.g4media.ro/pe-urmele-parintilor-fiul-arhitectului-cristodulo-si-fiica-detinutului-politic-voicila-s-au-intalnit-in-cazinoul-din-constanta-fostul-santier-comunist-in-care-tatii-lor-au-ingropat-scrisori-si-poezi.html
https://www.g4media.ro/reactie-dura-a-mae-dupa-iesirea-romanofoba-a-premierului-moldovei-limbaj-rudimentar-inacceptabil.html
Declaratiile lui Chicu le gasiti pe acelas site, dar nu dau link sa nu maculez blogul!
https://nature.us17.list-manage.com/track/click?u=2c6057c528fdc6f73fa196d9d&id=8ab287e1b3&e=72ec13ecb3
In emisfera nordica, izolarea a ajutat mult mai mult decat s-a prezis / asteptat.