Europa: 9 februarie 2013 / Noua Europă
09/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri Europene |
Noua Europă. La Bruxelles, liderii UE se apropiaseră vineri decisiv de un intens aşteptat acord asupra mult controversatului proiect de buget pe următorii şapte ani. Cum va arăta continentul pe viitor? În bună măsură, Marea Britanie şi-a impus viziunea austeră. Dincolo de cifre, începe să-şi facă loc şi viziunea unei Europe noi. Înaintea summitului de vineri, făcuseră titluri de-o şchioapă revendicările adresate de premierul londonez David Cameron unei gonflate şi prea puţin democratice Uniuni Europene, păcătuind prin exces de cheltuieli, de birocraţie şi prin carenţă de reforme într-o epocă a frugalităţii necesare. Mult hulit de o bună parte a elitei de stânga continentale, care nu mai are răbdare şi ar vrea să vadă Statele Unite ale Europei înfăptuite cât mai rapid sub auspicii socialiste, Cameron le pusese în vedere liderilor europeni că englezii ar putea părăsi o uniune incapabilă să se reformeze. Mesajul, în bună măsură salutar, al lui Cameron pare să fi ajuns la destinaţie. Deşi virulent criticat, între alţii, de preşedintele social-democrat al Parlamentului European, Martin Schulz, şi susţinut doar de unii lideri din statele competitive, nordeuropene, ale Uniunii, Cameron şi-a văzut inflexibilitatea răsplătită. Supus acasă presiunilor exercitate de electoratul partidului său conservator, premierul londonez a obţinut în negocierile nocturne o substanţială reducere a bugetului UE. Proiectul propus de Herman van Rompuy vineri dimineaţă liderilor europeni nu s-a mulţumit să reducă prevăzutele cheltuieli la mai puţin de o mie de miliarde, ci s-a atins chiar de semizeii Uniunii, dând peste nas imensei oştiri de birocraţi din subordinea şefului Consiliului European. Rompuy a propus în speţă îngheţarea pe doi ani a salariilor imense ale funcţionarilor de la Bruxelles. Dar, socoteala de acasă nu se potriveşte întotdeauna cu cea din târg. Liderii socialişti ai Parlamentului European au ameninţat cu blocarea bugetului în forul legislativ de la Strasbourg. Ţările membre vor trebui şi ele să aprobe toate proiectul convenit, iar liderii lor, dependenţi cu toţii de propriile agende naţionale şi, câteodată, de unele ultranaţionaliste, dispun fără excepţie de un drept de veto. Integral la Deutsche Welle
UE – buget: arta compromisului şi riscul unei morţi lente a Europei. Preşedintele francez François Hollande nu şi-a atins toate obiectivele în contextul acestui consiliu european dedicat bugetului, dar a obţinut totuşi un lucru esenţial, conservarea sistemului de subvenţii agricole. Franţa este de altfel principala beneficiară a Politicii Agricole Comune. In ciuda ambiţiilor afişate în privinţa Europei în momentul cînd a cîştigat alegerile prezidenţiale din Franţa, în mai anul trecut, François Hollande a trebuit treptat să accepte mai degrabă o politică de compromis. Intr-un mesaj comun publicat în Le Monde la sfîrşitul lunii trecute, 12 scriitori europeni consideră însă că din compromis în compromis Europa regresează. Salvarea Politicii Agricole Comune a fost prioritatea lui François Hollande la acest “summit”, scrie astăzi Le Figaro, care ne mai dă şi aceste cifre: Franţa a beneficiat pînă acum de 17 la sută din bugetul anual alocat de Uniunea Europeană sectorului agricol. Iar acesta este substanţial, între 2007 şi 2013 el a fost de 421 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă de fapt 38 la sută din bugetul total al Uniunii Europene. Am putea spune că toţi preşedintţii Franţei, de cînd există această politică agricolă comună, s-au luptat din toate puterile lor pentru a prezerva “excepţia agricolă farnceză”. Fie de dreapta, fie de stînga, ţoţi şefii de stat francezi au pledat la Bruxelles cauza fermierilor şi a producătorilor de pe teritoriul Hexagonului, în virtutea unei lungi tradiţii agricole franceze, dar şi al faptului că agricultura înseamnă în Franţa locuri de muncă pentru 3 milioane de persoane, precum şi peste 11 miliarde de euro de excedent comercial. Nu de puţine ori responsabilii francezi au recurs la acest argument pentru a cere şi a impune menţinerea fondurilor europene alocate agriculturii: în Franţa, o scădere drastică a ajutoarelor acordare agricultorilor riscă să provoace revolte. De altfel ori de cîte ori fermierii şi agricultorii francezi îşi exprimă nemulţumirea operaţiunile lor sunt printre cele mai violente şi spectaculoase. Fără îndoială, preşedintele François Hollande se va întoarce la Paris destul de mulţumit de “succesul” său obţinut la Bruxelles în condiţii dificile. Vor exista comentatori care vor spune că esenţialul a fost salvat şi că Europa de fapt, chiar şi cu acest buget, va putea merge înainte. Ambiţia iniţială a preşedintelui François Hollande era însă acceea de a da un impuls Europei în direcţia relansării creşterii economice. El reuşise chiar, în iunie anul trecut, să impună adoptarea unui pact de creştere economică de natură să funcţioneze mînă în mînă cu disciplina bugetară. Integral la RFI.
Time: Neînţelegerile asupra bugetului UE, provocate de urmărirea intereselor naţionale. Identificarea unui personaj negativ responsabil de stagnarea negocierilor privind bugetul Uniunii Europene este dificilă, comentează revista „Time“. Practic, toate cele 27 de state membre îşi promovează interesele naţionale în ceea ce ar trebui să fie cel mai mare efort de lucru în echipă. Cauza impasului este destul de simplă, scriu jurnaliştii americani. Ţările conservatoare din punct de vedere fiscal, precum Marea Britanie, Germania, Olanda şi Danemarca, vor ca bugetul Europei să fie tăiat în acelaşi mod în care au fost reduse şi cheltuielile guvernelelor naţionale, pentru a remedia datoria care a afectat finanţele publice. De cealaltă parte, Franţa, Polonia, Italia şi Spania caută să menţină actualul nivel de finanţare din UE şi să redirecţioneze banii economisiţi prin austeritate spre alte programe economice şi sociale care pot stimula creşterea economică. Este vorba, în mare măsură, de aceleaşi probleme care au produs ruptura dintre membrii UE din nord şi cei din sud, privind răspunsul la criza financiară din Europa. Deşi a fost făcut un pas spre un compromis bugetar, pentru a se ajunge la o înţelegere trebuie să se cadă la un acord asupra diferenţelor de miliarde de euro. La ultimul summit din noiembrie, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a propus un buget de 973 de miliarde de euro, cu 25 de miliarde mai puţin decât se stabilise iniţial, la presiunea Marii Britanii şi a aliaţilor săi. La summitul care se desfăşoară acum la Bruxelles, după negocieri care au durat mai bine de 18 ore, liderii europeni au ajuns la un acord pentru reducerea valorii bugetului cu 34,4 miliarde de euro. David Cameron, premierul britanic, se bucura de un anumit sprijin în eforturile sale de a scădea bugetul european, propunerea sa recentă de a organiza un referendum privind menţinerea ţării sale în Uniune, a lăsat impresia că are o viziune anti-europeană. Preşedintele francez Francois Hollande a sugerat că o confruntare reală s-a ţinut între pro şi anti-europeni. Adresându-se Parlamentului European pe 5 februarie, Hollande a spus că problema bugetului este parte a unei lupte între oamenii care doresc o Europă mai unită şi cei care doresc să o transforme într-un spaţiu unde interesele naţionale sunt deasupra ambiţiilor sociale şi economice comune UE. Integral aduce Adevarul
Statul rus deţine active evaluate la 3.300 de miliarde de dolari. Statul rus deţine active cu o valoare de piaţă de 3.300 de miliarde de dolari, cu 50% peste PIB-ul înregistrat anul trecut, însă managementul acestora nu este întotdeauna eficient, potrivit executivului de la Moscova, citat de RIA Novosti.
Agenţia Federală a Rusiei pentru Administrarea Proprietăţilor de Stat este responsabilă de participaţiile guvernului în 2.300 de companii, 1.800 de companii deţinute integral de stat, aproape 250.000 de instalaţii, dar şi de 238.000 de terenuri, cu o suprafaţă totală de 553 de milioane de hectare.
“Valoarea de piaţă, potrivit evaluărilor preliminare, depăşeşte 100.000 de miliarde de ruble (3.300 miliarde de dolari)”, a declarat ministrul Dezvoltării Economice, Andrei Belousov, în timpul unei reuniuni a guvernului.
Potrivit statisticilor oficiale, PIB-ul Rusiei a totalizat anul trecut 62.000 de miliarde de ruble (2.100 miliarde de dolari). Ziarul Financiar.
Ungaria nu vrea ca problema steagului secuiesc să fie ridicată la nivel european. Ungaria vrea o rezolvare prin dialog a situaţiei care a evoluat după ce România a interzis folosirea steagului secuiesc pe clădirile publice, a declarat secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, afirmând că Budapesta nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european. Nemeth a declarat joi seara pentru postul public de televiziune m1 că a le permite minorităţilor să îşi folosească simbolurile fără restricţii este una dintre valorile de bază ale Europei. Ungaria nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european, a declarat Nemeth. “Situaţia a evoluat în Ţinutul Secuiesc şi este important să rămână acolo … Ungaria nu vrea să o aducă în arena internaţională”, a explicat el. El a afirmat că este în interesul Ungariei să rezolve situaţia prin dialog cu România, mai degrabă decât ca tensiunile să escaladeze. “Lucrăm pentru reducerea acestei tensiuni”, a adăugat el. Miercuri, ministrul român de Externe Titus Corlăţean a ameninţat cu expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti Oszkar Fuzes după ce diplomatul şi-a exprimat sprijinul faţă de autonomia Ţinutul Secuiesc, exprimând şi ideea că ar susţine modificarea articolului 1 din Constituţia României. Ministrul român de Externe a protestat şi faţă de afirmaţiile lui Nemeth, care i-a cerut Guvernului român să renunţe la interdicţia privind steagul secuiesc şi să înceteze “agresiunea simbolică” împotriva minorităţii maghiare.Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a discutat joi la telefon cu omologul său român, şi a declarat ulterior că Ungaria şi România vor continua cooperarea “ţinând cont de sensibilităţile celor două ţări, de dreptul natural al comunităţilor etnice, principiile europene şi standardele privind minorităţile etnice”. Aduce Mediafax.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna dimineata 🙂
multumesc ptr. tot cea ce faci!
Buna mar,
si eu iti multumesc tie 🙂
Ca de obicei esti la inaltzime theophyle!Itzi doresc o seara si weekend minunat in continuare!