Învierea Mântuitorului – învierea noastră!
27/04/2019 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Dragi membri ai Comunității Politeia, din tara si din diaspora, intrucat Sfanta Lumina a venit deja la Ierusalim va spunem, din inima, cu bucurie!
Hristos a inviat!
Pastile sunt sarbatoarea Vietii, caci Viata este totuna cu Dumnezeu, asa scrie in Evanghelia dupa Ioan care se citeste in noaptea de Inviere in toate bisericile:
La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul.
Acesta era întru început la Dumnezeu.
Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.
Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor.
Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o (Ioan 1, 1-5)
Viata nu este un concept abstract, nu este o fictiune, nu este o inventie, ci este cea mai intima si in acelasi timp cea mai insesizabila (cu mintea!) realitate.
În Învierea Mantuitorului își află Viața izvorul și începutul. Nu în altă parte.
Insa, desi nu stim sa o definim, stim cu precizie ce este, prin aceea ca o simtim si o traim. Si despre ce simtim si traim, nimeni si nimic nu ne poate face sa credem ca ne inselam. Suntem vii, si acest lucru nu poate fi dezmintit de nici o teorie.
La fel cum suntem vii si o simtim, la fel suntem fii ai Domnului si inviati impreuna cu el.
Sufletul nostru o simte si o stie, desi mintea noastra, prinsa cu griji lumesti inutile, ne inseala adesea.
In cele trei zile de Pasti nu minunam de intelepciunea cea dumnezeiasca a Preasfintei Treimi si slavim jertfa de bunavoie a Fiului.
Ne minunam, pentru ca nu intelegem. Insa sufletul se bucura de ceea ce nu intelege, sfidand mintea si hranindu-se din realitatea lucrurilor care nu se vad, dar sunt mai adevarate decat cele care se vad.
Invierea Domnului nu a fost nici “necesara”, cum spun unii filosofi, nici cauzata de o “fericita greseala”, cum spun unii teologi, ci a fost un plan al lui Dumnezeu, negandit de oameni, insa intrezarit de proorocii iluminati de insusi Duhul Sfant, care pregatea nasterea, moartea si invierea lui Hristos, Cuvantul intrupat.
Invierea lui Iisus Hristos nu este doar un eveniment istoric care s-a petrecut candva, ci si un eveniment care depaseste si imbratiseaza istoria, caci el fost pregatit, din iubirea dumnezeiasca a Treimii, inca dinainte de facerea acestei lumi si de istoria ei zbuciumata.
Viata pe care o au oamenii nu este alta decat Viata cea primita de ei de la Hristos cel Inviat. Nu exista alta viata decat cea primita de la Hristos, si adevarata viata este cea traita impreuna cu El.
Daca Hristos nu ar fi El insusi Viata, el nu ar fi putut sa invie cu de la sine putere si sa daruiasca tuturor oamenilor invierea.
Zilele de Pasti nu sunt doar zilele in care ne amintim, praznuim si slavim Invierea lui Hristos, ci sunt si zilele in care dobandim si noi, prin jertfa dumnezeiasca a Fiului Intrupat, Viata pe care Treimea Insasi o traieste inca dinainte de facerea lumii.
Intelepciunea paradoxala a lui Dumnezeu stupefiaza mintea umana insa face sa se bucure si sa tresalte inima. Este cea mai buna dovada ca Invierea ne priveste pe toti, si pe cei vii si pe cei adormiti, caci toti traim, adormim si vom invia intru Hristos! Azi cei adormiti sunt vii, in Hristos, iar cei vii lauda intelepciunea si lucrarea lui Dumnezeu.
@Desy si @Cetatean ureaza azi tuturor membrilor Comunitatii Politeia, vazuti si nevazuti, o sarbatoare a Invierii cu bucurie duhovniceasca, pace sufleteasca, liniste in familie, nadejde in viata vesnica si fapte bune spre mantuire!
Hristos a inviat, bucuria noastra, aici si in ceruri, amin!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Sarbatori fericite si Dvs!
Hristos a Inviat! Fie sa fie datator de speranta pentru toti membrii micii noastre comunitati si pentru toti cei ce ne citesc. Sa ne aduca o renastere tuturora, cu ganduri bune si izbavire de tot ce-i rau si trist.
Doamne ajuta, @Nana 🙂
Paste cu bucurie divina si cu nadejdea ca cele care vin, aduse de Domnul, sunt mai folositoare decat cele pregatite de noi!
Multa sanatate tuturor cu prilejul sarbatorii de Paste!
Hristos a înviat!
Sărbători cu tihnă, sănătate și multe bucurii!
Multe salutări de la Istanbul.
Urmăresc pe CTV, probabil Coptic TV, liturghia de la Alexandria.
Sarbatori cu sanatate, Oameni buni!
Adevarat a Inviat!
Sarbatori fericite cu bucurie, pace si liniste sufleteasca!
Adevarat a Inviat!
Paste fericit si o Saptamana Luminata cu pace si impliniri sufletesti alaturi de cei dragi!
Hristos a înviat!
Pace,liniște sufleteasca și bucurii alături de cei dragi!
Hristos a Inviat !
Paste Fericit !
Hristos a inviat!
Bucurie, sanatate, lumina si speranta!
Adevarat a înviat!
Sărbători cu bine, bucurii si multa sanatate.
Hristos a Înviat !
„Hristos a Înviat” este un salut al creştinilor şi, totodată, o mărturisire a credinţei că Mântuitorul a biruit moartea şi a înviat “a treia zi după Scripturi”, aşa cum mărturisesc în Simbolul Credinţei. După o perioadă de 40 de zile de post, terminată cu Săptămâna Mare, în care credincioşii au retrăit patimile, moartea şi îngroparea lui Iisus Hristos, după noaptea de Înviere urmează 40 de zile în care oamenii se salută cu tradiţionalul „Hristos a Înviat”. Răspunsul la salut este „Adevărat a Înviat”, adică o confirmare a celei mai mari sărbători a creştinismului. „Acest salut este o mărturisire de credinţă. Nu e un simplu salut, ci mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus într-o cuvântare, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, citat de Digi24, arată că salutul „Hristos a Înviat!” „surprinde o realitate consumată în anul 33 când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Hristos au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlneşte pe Hristos însuşi şi îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morţi. Salutul “Hristos a înviat!” e unul firesc. Cât priveşte urarea nelalocul ei de Paşte fericit, chiar dacă nu e un imperativ, el anunţă ceva tautologic – bucuria e fondul vieţii creştine”. Chiar dacă nu există un moment fix de la care se poate vorbi despre acest salut al creştinilor, el apare în cărţile de cult, fiind salutul preotului în timpul slujbelor religioase săvârşite în cele 40 de zile până la Înălţarea Domnului. Atunci când cădeşte în biserică, preotul salută credincioşii cu „Hristos a Înviat!”, iar aceştia îi răspund. De asemenea, salutul specific acestei perioade însoţeşte obiceiul ciocnirii ouălor roşii, pregătite specil pentru această sărbătoare. Cel care ciocneşte oul spune „Hristos a înviat!“, iar cealaltă persoană răspunde „Adevărat a înviat!“.
Adevărul MoldovaDespre noi Blogurile Adevărul Oraşul meu Abonamente Ziarul în format digital Autentificare Creează cont adevarul.roconstanta News Economie Internaţional Educaţie Tech Life&Style Sănătate Cultură Entertainment Oraşul tău / Constanţa De ce se salută creştinii cu „Hristos a Înviat!“. „Suprinde o realitate consumată în anul 33“ 28 aprilie 2019, 04:10 deCălin GavrilaşDevino fan Salvează în arhivă download pdf print article 0 (0 voturi) cuvinte cheie:stiri constanta paste invierea domnului ciocnit oua hristos a inviat biserica salut crestin 14 comentarii 0 share Aboneaza-te la newsletter Abonare Timp de 40 de zile, între Paşti şi Înălţarea Domnului, creştinii folosesc formula de salut: „Hristos a Înviat!”.
https://adevarul.ro/locale/constanta/de-saluta-crestinii-hristos-Inviat-suprinde-realitate-consumata-anul-33-1_5cc3eb36445219c57e01fa27/index.html
Buna dimineata all 🙂
Adevarat a Inviat!
Paștele, o scurtă istorie – Obiceiuri păgâne, calcule complicate, culori, fertilitate și consumerism
“…Atât Paștele, cât și Crăciunul sunt legate de momente cheie din an, sunt legate strict de un anoptimp (primăvara, respectiv iarna) și de un moment astronomic important (echinocțiul de primăvară, respectiv solstițiul de iarnă). În plus, ambele s-au schimbat mult în ultimii 150 de ani, au devenit sărbători ale familiei, au devenit sărbători comerciale uriașe și produsele legate de aceste sărbători apar în magazine cu trei luni înainte. Nu este de mirare că în Regatul Unit au apărut în acest an apeluri ca supermarketurile să nu aducă atât de repede ouă de ciocolată, fiindcă rata obezității a atins niveluri record în rândul copiilor și primele ouă au apărut în magazine încă din primele zile din ianuarie.
Paștele este diferită față de alte sărbători și prin faptul că data sa variază mult de la an la an. De exemplu, în 2010 a fost pe 4 aprilie, iar în 2013 pe 5 mai, astfel că în noaptea de înviere pot fi în anii reci și sub 0 grade, iar în cei foarte calzi, peste 10 grade. O dată la patru-cinci ani coincide data Paștelui Catolic cu a celui ortodox, dar calendarul a stârnit în multe cazuri controverse și s-au purtat discuții pentru unificarea datelor între catolici și ortodocși, dar nu s-a ajuns la un acord.
Data celebrării Paștelui are la bază două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. În general cel catolic este cu o săptămână înaintea celui ortodox, dar sunt și cazuri în care cel catolic este cu peste o lună de zile mai repede.
Cuvântul Paște/Paști provine în limba română din forma bizantino-latină Pastihae a cuvântului de origine ebraică Pasah (“a trecut”), probabil moștenit de evrei de la egipteni. Evreii numesc Pesah sărbătoarea libertății în amintirea evenimentelor relatate în Biblie ale trecerii prin Marea Roșie și a eliberării lor din robia Egiptului sub conducerea lui Moise. Pe aceeași etimologie a apărut Pâques (în franceză) sau Pascua (în italiană). În engleză Easter are o etimologie incertă, dar un scenariu larg acceptat este că ar proveni de la Eostre sau Eostrae, o zeiță anglo-saxonă a primăverii și a fertilității. Mențiunea a fost făcută de călugărul Venerabilul Bede în secolul VIII, dar este contestată de unii istorici.
Ce spune August Scriban în al său “Dicționaru limbii românești” (1939) despre Paște: “La evrei, mare sărbătoare în primăvară în amintirea trecerii pin Marea Roșie și a îngeruluĭ exterminator, care, în noaptea când au fugit din Egipt, i-a ucis pe toți copiiĭ născuți de curând aĭ Egiptenilor, dar care a cruțat casele evreilor, însemnate cu sânge de miel. La creștinĭ, o mare sărbătoare în primăvară în amintirea învierii luĭ Iisus Hristos, adică a trecerii sale de la moarte la viață. (Paștele se celebrează treĭ zile la ortodocși și două la catolici și protestanți, în prima Duminică după luna plină care urmează după echinocțiul de primăvară și cade totdeauna între 21 martie și 26 aprilie, adică într-un spațiu de 36 de zile. De Paște depind toate sărbătorile mobile”.Sărbătorea evreiască Pesah durează opt zile și mai este nunită și “sărbătoarea azimilor”, de la turtele de aluat nedospit coapte în vechime sub spuză (cenușă fierbinte amestecată cu jăratec)….”
http://mobile.hotnews.ro/stire/23111881
Adevarat a inviat. 🙂
Adevarat a-nviat
Adevărat a înviat!
Sărbători luminate, sănătate și speranță!
Adevărat a înviat !
Sărbători fericite și sănătate !