A fi sau a nu fi….pensionar în România
22/07/2017 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Sub termenul de “pensionar” se ascund mai multe realitati. Mult prea multe pentru a fi enumerate, fie si selectiv.
Insa exista cel putin doi poli extremi intre care aceasta notiune se misca: polul pensiilor infim de mici (de regula, pensiile celor care au fost toata viata agricultori), pe care legea le ridica actualmente pana la valoarea unei pensii minime (actualmente in cuantum de 540 de lei) si pensii atat de mari, incat pana si guvernatorul Bancii Angliei s-ar speria (ma refer la celebrele “pensii speciale”, dintre care cea mai mare – de care se stie public! – este de 40.963 de lei, incasata de Gheorghe Bălăşoiu din Argeş, fost procuror la Parchetul Curţii de Apel Piteşti şi comandant al Penitenciarului Colibaşi).
Pentru cine nu stie cum s-a “construit socialismul”, lucrurile sunt simple: agricultorii, deposedati de terenurile lor, munceau zilnic la CAP si nu contribuiau in mod real la sistemul de asigurari sociale. Exista un calcul sumar bazat pe “timpul util” (imi amintesc si acum vechiul caiet in care bunica tinea socotelile zilelor muncite de bunicul la CAP), in temeiul caruia erau achitati catre stat, de catre CAP-uri, cei 40 de lei lunar (contributia sociala minima) prevazuti de legea 5/1977 (mai devreme de aceasta lege nu stiu sa fi fost vreun alt act normativ), insa pe baza celor 40 de lei nu urma sa fie asigurata o pensie decenta.
Statul comunist spolia pur si simplu taranii de munca, neplatindu-i la adevarata ei valoare, in timp ce produsele obtinute luau drumul exportului sau a oraselor, pentru intretinerea maselor de muncitori care aveau nevoie de mancare ieftina. Daca valoarea reala a muncii agricultorilor ar fi fost recunoscuta si platita legal, mancarea la oras ar fi fost mult mai scumpa si regimul ar fi avut probleme sa intretina sutele de mii de șăibari și ciocănari din uzine care fusesera aduși inca din adolescenta de la coarnele plugului sa “construiasca socialismul multilateral dezvoltat”.
Astazi, pensiile agricultorilor de atunci (majoritatea sunt femei) sunt mult, mult prea mici pentru munca pe care acestia au prestat-o de-a lungul anilor la CAP-uri.
In contra-partida, statul acorda pensii faraonice unora care nu au muncit nici macar un “timp util” (ca sa preiau notiunea din legea 5/1977) decent in comparatie cu un agricultor. Fosti securisti, fosti magistrati care au facut jocurile Securitatii (noua sau veche), fosti “militari” care au vazut o arma doar in filmele cu Rambo, neuitand de alti protejati ai Sistemului (in frunte cu demnitarii), incaseaza pensii care ar fi suficiente pentru stabilirea reziddentei fiscale in cel mai scumpe orase din lume.
Ce au facut acestia in viata, sa merite asa privilegii? Au ajutat la mentinerea Sistemului (fie el comunist, fesenist, pedeserist, basist – ma refer aici la Oprea si ai lui -, dragnist, etc).
De unde deducem concluzia, valabila pentru toate generatiile (trecute si viitoare), ca in Romania intotdeauna e bine sa fii in tabara calailor: ai salariu mare, urmeaza sa ai si pensie mare. Tabara victimelor trage targa pe uscat luna de luna, intre salarii, iar la pensie se mai adauga pe targa si niste bolovani.
Insa aceasta concluzie contine si un sambure de revolta, care nu poate fi spart de nici un argument rational, si el se formuleaza asa: de ce mai merita sa stai in Romania, ca salariat, ajutand Sistemul sa isi perpetueze niste mecanisme prin care el te saraceste acum, cand esti activ, pentru a te asistentializa si a te face dependent cand vei ajunge pensionar?
Daca soarta oricarui pensionar-victima din Romania (cei mai multi) este sa devina automat pesedist odata cu iesirea la pensie (asteptand sa “se mareasca pensia”), atunci inseamna ca soarta oricarui salariat cinstit (de la stat sau de privat) este sa fie automat anti-pesedist cat timp este inca e activ.
Prin “pesedist” nu inteleg neaparat a fi votant PSD, ci a fi simpatizant si votant al partidului-Sistem (indiferent care e acesta).
Or, parca lucrurile nu stau chiar asa. Majoritatea pensionarilor sunt intr-adevar pesedisti si ajuta la perpetuarea unui Sistem care i-a saracit cand erau activi si acum ii tine acum in lesa, insa majoritatea salariatilor nu sunt anti-pesedisti!
Pensionarii actuali au intr-adevar pensii mici, insa macar au avut (majoritatea covarsitoare dintre ei), cand erau lucratori activi, siguranta unui loc de munca si o locuinta de la stat (cumparata la pret modic in anii 90). Insa cei care vor fi pensionari candva nu au, azi, nici un loc de munca garantat 30 de ani si nici locuinta de la stat.
Asa ca intreb ma intreb si eu, in sinea mea: cand e mai bine sa fii pensionar in Romania: acum, cand e pensia este mica (si ai apucat totusi sa o primesti, luna de luna, in casa ta), sau in viitor, cand ea nu va mai fi deloc si nici nu vei avea o casa in care sa iti vina postasul…?
Asta pentru a le arata celor care se plang azi de pensia mica faptul ca se poate si mai rau (ca si cum lor le-ar pasa de aceasta situatie!).
Insa sa nu anticipam ziua de maine si sa ne reintoarcem la munca zilnica din care sunt finantate pensiile de azi. Cele de maine sunt iluzie si vanare de vant, ca promisiunile pesediste. Dilema reala nu este cea din titlul, ci urmatoarea: cand e mai bine sa fii pensionar in Romania: acum sau in viitor?
Oricum, prezentul o fi el nasol pentru pensionari, insa viitorul e apocaliptic pentru salariatii din Romania!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Eram ultimul in postarea precedenta, re postez cu scuze
Buna ziua,
Tovarasii de la cadre si dusmanul de clasa.
https://www.jamesgmartin.center/2017/07/johns-hopkins-university-professor-treated-like-criminal/
Progresul este remarcabil, cred ca acum un an victima nu ar fi ripostat. PC ca avangarda a globalismului ?
Bună ziua!
Cel mai bine e să fii pensionar, dar NU în România!…
S-a discutat și ieri:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21919097-siegfried-muresan-tudose-semnat-chisinau-fratia-intereselor-psd-cariera-lui-externa-terminat-inainte-inceapa.htm
Cred că Siegfried Mureșan e unul din puținii politicieni lucizi din România de azi!…
Sper să mă-nșel, dar, după cum se poartă rușii și Orban budapestoidul, se apropie un nou „1940”…
http://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/semne-care-arata-ca-rusia-se-pregateste-pentru-al-3-lea-razboi-mondial-761934
Să ne ferească Dumnezeu!…
Salut
Mama a iesit la pensie in 1991. Avea doar 55 de ani si 15 ani vechime ca multi ani a fost casnica. Pensia in baza legii FSN. A plins mereu ca a fost inselata avind pensia mica la inflatia din anii 90.
Noroc ca a avut ambii copii peste hotare.
Nu a priceput niciodata ca varsta pensionare scazuta = pensie mica
Din contra , mereu a spus : da vecinul cum de e pensionat la 45 de ani cu pensie lunara de 8 ori mai mare ca a mea ? ( era fost securist asimilat in armata prin un decret FSN din 1990)
Imposibil de explicat cite nenorociri a lasat Iliescu cu gasca lui de incompetenti. Dar e absolut sigur ca vine nota de plata. Achitata de astia tineri care nu au vrut uniforme , grade si decoratii pe banda rulanta la 1 Decembrie din fiecare an. Acum si comform pm , si astia galonati se inghesuie sa ceara pensia anticipata garantata la 80 % din solda ca le este frica sa nu ajunga ca americanos cu grade. Adica pensie la 62 de ani si daca o vrei la 45 de ani , e egala cu doar 20 % din aia intreaga. Ca doar noi romanii am luptat peste tot cu toti si nu americanii . 🙂
Patrioti mioritici toti in grup si fiecare individual. 🙂
Iar sistemul asta pervers unde normalitatea din vest e rasturnata ajunge la sfarsit de drum unde e o pancarda mare cu scris : “se rezolva ca in Grecia”.
Toate pensile taiate , taxe mai multe , sistem de sanatate tot mai ” cu plata”.
Bună ziua!
Că mare dreptate aveți, ca întotdeauna!… 🙂
Chestia asta (inclusiv editorialul) mi-a amintit de-un banc mai vechi (e din vremea comunismului, dar merge și azi…)
Doi români discutau. Zice unul:
– Bă, Ioane, cum să facem să vină americanii, să ne scape de regimul ăsta tâmpit?
– Bă, Gheo’, io zic să le declarăm război! Ne atacă, ne ocupă și – gata! Au venit!
– Bă, Ioane, da’ ce facem dacă-i ocupăm noi pe ei???…
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21919249-video-incidente-baile-tusnad-timpul-discursului-lui-viktor-orban-femeie-care-protesta-fost-evacuata-din-public.htm
Buna ziua,
Multumesc pt articol. Sunt si unele elemente care au efecte anti-psd in categoria pensionarilor din Romania. Tragic, sistemul medical catastrofal este un generator de eutanasie in Ro. Iar inflatia ce urmeaza va forta f. multi dintre pensionari sa depinda din ce in ce mai mult de diaspora. Etc Etc.
Buna ziua tuturor…..
@Paganel, in Rusia de ceva timp (mai precis de cand cu Putin) tot bantuie chestia asta cu razboiul mondial. Asa se pare ca “boborul” rus inghite mai usor totalitarismele. Mai ales in ideea unei “razbunari” pe europenii nerecunoscatori si incapabili sa accepte ca de fapt Rusia de una singura a castigat al doilea razboi mondial.
@Eugen Vasilecu – macar de ar fi eutanasie, dar de fapt mori in chinuri. Mai bine accepti ca ai trait destul si-ti pui singur capat zilelor decat sa ai parte de “ingrijirile” lor.
Am citit si eu articolul din The Guardian. Nimic prea nou, globalizarea “malefica” sperie proletarimea incapabila sa invete si invatata sa avanseze lent pe parcursul a 20-30 de ani intr-o ierarhie stabila. Politicieni iresponsabili le canta in struna. Normal ca initiativele de a-i invata pe astia ceva au cam esuat, pentru asta trebuie nu doar “programe” ci si minte-n cap. Imi amintesc de “early 90s” cand, la terminarea facultatii nu a existat nici macar un singur post decent de profesor / specialist in industrie in toata RO pentru noi. Pentru seful de promotie s-a gasit cu greu un loc la o scoala de tigani (scuze) la marginea Pantelimonului. In rest, cateva locuri de invatatori de tara pe coclauri. Fara globalizarea asta nasoala nu stiu ce as fi facut. Dar a trebuit sa renunt cam la tot ce stiam si sa invat rapid si bine altele.
@Diana 18:36
Anii 90 se pare ca au fost sub semnul lui Petrica Roman care explica ca s-au mostenit mormane de fier vechi. O parte din industrie era depasita, alta parte era competitiva, dar devalizarea industriei – ajutata cu multa bunavointa de vecinii cunoscuti – era ideala pt a crea o supraoferta de forta de munca. Exact ceea ce globalistii doreau.
Buna seara,
Funeriu trage un semnal de alarma, pe buna dreptate. Se va sesiza actualul ministru al invatamantului, caracterizat de Funeriu :”genial matematician sindicalist din popor ” ?
http://www.stiripesurse.ro/fostul-ministru-daniel-funeriu-semnal-de-alarma-40-000-de-copii-dati-disparuti_1209268.html
Off topic – moarte unui editorialist de la wsj, la numai 34 de ani – o cariera scurta, dar foarte densă. Autor a unei proze jurnalistice foarte fluide – RIP:
https://www.wsj.com/articles/joseph-ragos-wit-and-wisdom-1500677693
Bună seara!
@DIana, poate că mă „alarmez” inutil… După peste 300 de ani de (ne)prietenie a rușilor față de noi, devii, însă, hiper-sensibil la orice „mișcare” a descreieraților de la Răsărit! Mai ieri umbla o jigodie de la ruși cu războiul contra Moldovei în gură… Iar de la Nistru până la Prut nu mai e așa de mult… Nu voi uita cum, la Radio România Actualități, cu aproximativ 20 de ani în urmă (sau chiar mai mult), Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova independente relata cum i-a zis, cu insolență și mojicie rusnacul lebed („comandant” al armatei a 14-a ruse) ceva de genul: „Să nu vă gândiți la Unirea cu România că eu și armata mea, în câteva ore, ocupăm nu Chișinăul, ci Bucureștii!”… Era în vremea bolșevicului ilici…
Așa că, cu părere de rău, parafrazând niște filme cu indieni, părerea mea este că „cel mai bun rus e un rus mort!”…
Bundesrepublik Deutschland „schimbă macazul” față de „sultanul” de la Ankara:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-21919678-scrisoare-epocala-ministrului-externe-sigmar-gabriel-catre-cetatenii-turci-din-germania-care-anunta-schimbarea-politicii-guvernului-german-fata-politica-turciei.htm
Ei, nu-i bai: erdoganu poate „înlocui” turiștii germani cu rușii… Să vadă și el cum e cu „turiștii ruși”!…
Cum ar fi un ministru ca Marian Godină la Interne?
http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ce-crede-politistul-marian-godina-despre-demisia-ministrului-de-interne–165662.html
„Se întâmplă uneori, ca din lipsă de personal, să lucrez singur în vreun post fix, dar în general lucrez cu încă un coleg. Cu toate astea, sunt momente în care sunt singur, că doar nu sunt siamez cu colegul meu. Deci e posibil să fiu planificat cu încă cinci colegi de serviciu şi să fiu surprins de vreun cretin care are ca ţel în viaţă uciderea unui poliţist. E posibil să opresc un şofer care nu poartă centura, iar el să fie vreun urmărit general care crede că îl opresc pentru a-l duce unde îi e locul, iar când mă duc la el la geam să îmi tragă un glonţ în cap. Ştiu, sună a film, dar nu e o variantă imposibilă. Acestea sunt riscuri pe care ni le-am asumat atunci când am ales să devenim poliţişti, deşi puteam opta pentru a deveni cofetari, brutari etc. Cam aşa văd eu situaţia asta şi cam de-asta am ales să nu “dau” în ministrul de interne, folosindu-mă în mod abject de o tragedie de pe urma căreia o familie întreagă suferă.
Iar dumneavoastră, doamna ministru Carmen Dan, deşi aţi spus că nu aveţi timp să citiţi ce postează Godină pe Facebook, sper să începeţi să faceţi pentru poliţişti ceva mai mult decât a adresa mulţumiri când ne facem treaba şi condoleanţe când unul dintre noi piere, pentru că am impresia că doar asta faceţi de când sunteţi ministru.
Rămân la părerea că Statutul Poliţistului trebuie schimbat, că avem nevoie de legi care să ne protejeze mai mult şi că puteţi schimba asta. Că aveţi nevoie de timp pentru asta şi că nu puteţi face asta peste noapte, aşa cum aţi declarat, nu o cred, mai ales că ştiu că aţi semnat o OUG chiar peste noapte, sau seară. Era chiar o OUG care proteja. Doar că îi proteja pe infractori, nu pe cei de partea legii”, scrie poliţistul Marian Godină pe pagina sa de Facebook.”
Buna seara
@eugen vasilescu
ce spune dl de la jh e corect,dar in antiteza la chicagove altfel…din cat stiu univ se “autofinanteaza”,alumni care nu uita unde s au format,studii..etc…probabil ca jh,cat e de “jh university”va ajunge uitare in urmatorul deceniu,ca nu vad cum “minoritarii”ce se vor inscrie acolo vor face ceva in viata
pana la urma asta e “fibra americii”,autoreglarea bazata pe “common sense”imi vine in minte carter presedinte,maturat efectiv de reagan in 80,probabil ca trebuie si un trump care sa tempereze excesele pc…
eu tot sustin ca dupa criza din 2007 trebuie “inventat ceva” si acest ceva probabil ca este “deglobalizarea”,ca nu sunt prea multe alternative…
seva ajunge la un conflict acut,cald,globalizare vs deglobalizare,care probabil ca e fals si al carui singur “castig”ar fi reducerea populatiei pe terra
traiti de decenii in state,vedeti dva vreun redneck sa culeaga struguri in ca?vedeti dvs vreunredneck care sa coasa?nu si chestia de care nimeni nu vorbeste e ca nici de mexican care sa culeaga struguri,nici de copil bangladeshian care sa coasa nu va fi nevoie peste 10 ani…nici macar avocatii nu vor mai avea de lucru…deja pe madison av in nyc bate vantul,firmele de advertising concediaza pe rupte,alea care nu dau faliment
de ce?silicon valley are raspunsul
Industria auto?deja prin europa tinerii nu mai cumpara masini..de ce?cu un abonament poti lua masina din pct x pana in punctul y;
Lumea se schimba uluitor de repede;nu cred ca stie cineva cum va arata peste 5 ani….
cine va “castiga/supravietui” cei cu creativitate/imaginatie
Inchei cu o spusa a acad Solomon Marcus-intrebat care ar fi primul lucru pe care l ar face daca ar fi ministrul invatamantului a raspuns scurt”as desfiinta ministerul”
Si…chiar credeti ca trump va aduce locurile de munca inapoi in us?cum,cand are sef xonsilier economic pe carl icahn care are mii -daca nu zeci de mii-de job uri americane pe constiinta,si e inconjurat de “wall street”isti(ultimul e scaramuci)…ma uit la cifrele statistice,numai wall street o duce bine…
Trump e interesat de business ul lui si de publicitatd(asta e patologic)…restul ca orice politician de aiurea,vinde iluzii
E cam tarziu, sper sa continuam discutia la ore convenabile. Trump are probleme vizibile dar cred ca este important sa facem mai explicite problemele aduse de globalisti.
Bună dimineața!
Ziarul de Duminică!
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-23-iulie/54761/