BRIC, BRICS si MIKT sau N11 (1)
07/04/2012 | Autor theophyle Categorii: Economie |
În economie, BRIC este un acronim care se referă la patru ţări – Brazilia, Rusia, India şi China, care sunt toate considerate a fi intr-un stadiu similar de dezvoltare economică, considerată emergentă din stadiul de subzistenta spre un stadiu dezvoltat tehnologic si financiar. Vom intalni in literatura economica sau politica “ţările BRIC” sau “economiile BRIC”.
BRICS este o organizaţie politică internaţională a economiilor emergente, care include si Africa de Sud în grupul BRIC, organizatia a fost fondata în 2010, hotararea fiind ca din 2012 cei patru vor deveni cinci – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.
MIKT este un alt acronim, care se refera la economiile altor patru state Mexic, Indonezia, Coreea, şi Turcia.
N11 sau Next11 sunt cele “unsprezece următoare”, grup alcatuit din unsprezece ţări – Bangladesh, Egipt, Indonezia, Iran, Mexic, Nigeria, Pakistan, Filipine, Turcia, Coreea de Sud şi Vietnam, considerate cu un potential de crestere mare si intr-un fel sau altul se vor transforma in acest secol in economii emergente.
Bun, dupa ce am terminat cu bombasticele acronime, trebuie sa deziluzionez pe toti inamicii imperialismului american, care vad in aceste acronime viitorul omenirii si posibile concurente care vor “termina” capitalismul occidental. Toate aceste constructii au fost dezvoltate in laboratoarele Goldman Sachs. Primul acronim (BRIC) a fost lansat in 2001 de Jim O’Neill într-un document intitulat “Building Better Global Economic BRICs“ . De mentionat ca autorul acestui document si al tezei economice care sta in spatele BRIC, economistul britanic Terence James “Jim” O’Neill, a facut o cariera serioasa in cadrul grupul Goldman Sachs, devenind Presedintele Goldman Sachs Asset Management. De mentionat ca Goldman Sachs Asset Management a administrat un gigantic hedge fund in valoare (2007, inainte de criza) de 32,5 miliarde de USD. La data de 24 septembrie a fost lichidat cu pierderi importante pentru toata lumea, bineinteles in primul rand investitorilor si statului american. In orice caz, exista o probabilitate sa-l intalnim intr-un viitor pe Jim O’Neill ca premier al Marii Britani alaturand-se premierilor Italiei si Greciei, toti din aceasi casa – Goldman Sachs.
Premiza Goldman Sachs (GS) in creerea acestor grupuri de tari aflate sub aceste acronime a fost efortul lor de a convinge investitorii mondiali sa investeasca in economiile grupate in felul in care l-am mentionat mai sus. GS a susţinut că întrucât cele patru ţări BRIC sunt în curs de dezvoltare rapida, până în 2050, economiile lor combinate ar putea eclipsa economiile combinate ale ţărilor cele mai bogate ale lumii de astazi. Argumentul forte in cazul BRIC a fost ca aceste patru ţări, combinate, în prezent ocupa mai mult de un sfert din suprafaţa terestră a lumii şi au mai mult de 40% din populaţia lumii.
Daca veti citi documentul initial si mentionat mai sus va veti prapadi de ras urmarind scenariile descrise in acest document. Am decupat pentru voi previziunile legate de aderarea Romaniei la Uniunea Europena. (Vezi, Table 7)
Implementarea politica a ideilor GS a fost fara indoiala de sorginte ruseasca. BRIC si acum BRICS este o initiativa Putin – 100%. Majoritatea surselor politice si economice susţin că preşedintele Vladimir Putin a fost motorul din spatele acestei coaliţii de cooperare a ţărilor emergente. Cu toate acestea, până în prezent, nici un text nu a fost făcut public sub titulatura unui acord formal dintre cele patru state BRIC, acum BRICS, impreuna cu Africa de Sud. Asta nu înseamnă că nu s-a ajuns la multe acorduri bilaterale sau chiar intre cele patru sau cinci state. Dovezile acestor acorduri sunt disponibile pe site-urile Ministerului de Externe al fiecăreia dintre cele patru ţări. Acordurile trilaterale şi cadre efectuate între ţările BRIC includ Organizaţia de Cooperare Shanghai (membre Rusia şi China, observator si India) şi Forumul trilateral IBSA, care reuneşte Brazilia, India, Africa de Sud şi mentine dialogurile anuale. De asemenea, important de remarcat este coaliţia formata de statele BRIC / BRICS la conferintele G-20.
Pentru a concluziona raspunzand la titlu, as putea zice ca din punct de vedere politic BRIC / BRICS nu poate avea mare viitor, deci nici vorba de o uniune cu caracter politic, ci mai mult o alianta circumstantiala de interese care incearca creerea unui nou echilibru in forumurile internationale de gen FMI, OECD, Banca Mondiala sau G-ii, care deja si-au pierdut substanta si eficienta politica si economica. Deci ceva intre 20-30% lucruri serioase si 70-80% baliverne.
Din punct de vedere economic BRIC / BRICS au sanse bune de a deveni o piata comuna de genul NAFTA, poate cu un succes mai mare. Mare problema a tuturor acestor state este dependenta profunda de statele occidentale care sunt pietele lor importante si sursa de tehnologii inca inexistente in aceste tari. Aceasta dependenta subrezeste profund orice posibilitate de confruntare economica. Ceva intre 60% lucruri serioase si 40% baliverne.
Problema majora a acestei organizatii consta in difentele substantiale a intereselor strategice pe care fiecare dintre componenti le detin si promoveaza. O acomodare geopolitica intre strategiile Rusiei, Chinei si Indiei mi se pare ipotetica si lipsita de fond. Articolul urmator, maine dimineata.
Cei interesati sa citeasca / comenteze un politico-mioritic sunt invitati pe Politeia sa citeasca inceputul serialului “Viata la PET”, serial in care vom discuta niste lucruri pe care le cunoasteti si le traim cotidian.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]