Mergeți la vot și luați-vă revanșa asupra Sistemului!
10/12/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Alegerile de maiine, 11 decembrie 2016, vor pune capat celei mai negre perioade parlamentariste de dupa 1989. Au mai fost perioade in istoria democratiei post-decembriste care pot fi caracterizate ca nefaste (perioada “patrulaterului rosu” din anii 90, perioada PDSR-ismului din anii 2000), insa impresia mea e ca perioada 2012-2016 a fost cea care a supus statul de drept la cele mai inalte temperaturi si la cele mai grele lovituri pe care le-am putut vedea. Caci un lucru este sa nu stii ce este acela stat de drept si sa il ai pe Iliescu ori pe Nastase la butoane, si alt lucru este sa vezi hoardele de “alesi” comportandu-se ca si cand ar trai inca in epocile apuse, din care am iesit, de bine sau de rau.
Una e sa stai in pestera si sa nu stii cum arata lumina Soarelui, alta e sa vezi parlamentarii incercand sa ne bage inapoi in pestera, dupa ce am apucat sa iesim din bezna!
Asa a fost tot mandatul 2012-2016 al Parlamentului USL. Politeia pastreaza inca memoria acelor zile triste pentru statul de drept. Azi se implinesc fix 4 ani de cand regretatul si iubitul †Theophyle a facut o Revista a Presei intitulata : “10 Decembrie. Dreapta spulberată”. Puteti reciti comentariile si puteti retrai atmosfera de atunci.
Va reamintesc ca in dimineata zilei de 10 decembrie 2012 a devenit clar pentru toata lumea ca USL avea majoritatea calificata de doua treimi din Parlament si putea opera modificarea Constitutiei in beneficiul penalilor, lucru incercat in 2014 si oprit, din fericire, de CCR, prin Decizia 80/2014.
Si tot USL a fost forta politica care a incercat o distrugere “de la firul ierbii” a intregii administratii din Romania, in vederea re-cladirii ei in cea mai pura logica a politizarii si politrucizarii cu acte in regula. Este vorba despre celebra lege a “descentralizarii” a lui Dragnea, un esec usturator de care penalul sef al PSD nu mai vrea acum sa isi reaminteasca:
“Acesta este cel de-al doilea proiect major cu care USL esueaza la Curtea Constitutionala. Legea descentralizarii, coordonata de presedintele executiv al PSD Liviu Dragnea, pe care premierul Victor Ponta si-a angajat raspunderea in Parlament si care a fost votata de camerele reunite, a fost contestata la CCR de Opozitie si a fost declarata in intregime neconstitutionala, judecatorii Curtii apreciind ca s-au facut numeroare erori, necorelari si incalcari ale tehnicii legislative” (sursa).
Si tot USL a fost forta politica ce a pus la cale si aproape a reusit Martea Neagra (10 decembrie 2013 – a propos de semnificatia zilei de azi!), o zi in care statul de drept a fost suspendat pe termen nelimitat si a atarnat doar de un fir de par, fiind salvat tot de Curtea Constitutionala. Puteti reciti azi editorialul la cald de atunci, cu adevarat epocal, a lui Dragos Paul Aligica.
Pentru cei care au uitat, o recapitulare de pe Hotnews din decembrie 2013 merita, si ea, recitita. Ofer doar un pasaj care rezuma lovitura de stat de drept pusa la cale de USL (defectata partial din cauza ambitiilor prezidentiale ale sinistrului de trista amintire Crin Antonescu, pe atunci presedinte PNL)
1. Legea amnistiei si gratierii (amanata): Cum pot scapa de inchisoare mii de infractori de drept comun, dar si politicieni condamnati pentru fapte de coruptie
2. Cele doua modificari ale Codului Penal (aprobate prin vot): USL a schimbat definitia “conflictului de interese”, a scos parlamentarii si presedintele din randul Functionarilor publici si a micsorat termenul de prescriptie speciala
3. Legea minelor (a picat la vot): Stabilea cadrul legal prin care Rosia Montana Gold Corporation putea incepe exploatarea zacamintelor aurifere de la Rosia Montana
4. Legea lobby-ului (a fost intoarsa la comisia juridica): Ar fi dus la distorsionarea completa a pietei
Si tot USL a fost forta politica ce e a incercat (si a reusit, din pacate) modificarea legii referendumului si coborararea cvorumului de prezenta necesar validarii la 30%. Politeia a incercat atunci din rasputeri sa se opuna si, in pofida a ceea ce eu consider a fi cea mai buna contestatie pe care am scris-o vreodata (caci am scris mai multe, si am avut si contestatii admise de Curte) si pe care PDL a preluat-o si inaintat-o catre CCR, 6 din cei 9 judecatori au acceptat pseudo-argumentatia USL. Puteti reciti contestatia depusa atunci si puteti citi si opinia separata a trei judecatori (Morar, Minea, Zegrean), care ne-au dat dreptate. Insa nu a fost suficient….
Ei consideră că, întrucât nu există în Constituție o prevedere care să precizeze în mod explicit condiția formală a valabilității referendumului, aceasta trebuie determinată prin raportare la norma sau normele cu valoare de principiu care stabilesc gradul de reprezentativitate care să confere legitimitate deciziei adoptate prin referendum. Zegrean, Morar și Minea menționează că, atunci când legiuitorul a dorit să instituie în Legea fundamentală un alt tip de majoritate decât cea strict matematică (de 50% plus unu), a făcut-o explicit, cum este cazul procedurii de punere sub acuzare a președintelui pentru înaltă trădare sau al procedurii de revizuire a Constituției. Ei atrag atenția că reglementarea acestui prag aruncă în derizoriu noțiunea de reprezentativitate și de suveranitate națională, făcând posibilă exercitarea acesteia din urmă de către o minoritate a populației, ceea ce este inadmisibil din punct de vedere al democrației constituționale. Aceștia subliniază că, prin modificarea legii, Parlamentul a încălcat atât prevederile art. 2 din Constituție, întrucât admite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitatea populară, cât și decizia CCR din 10 iulie 2012, prin care a constatat expres că dispozițiile legii referitoare la cvorumul de participare sunt constituționale numai în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puțin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Totusi, o parte din contestatia depusa atunci a fost folositoare la ceva. CCR a acceptat cvorumul de 30% doar la un an distanta de la intrarea in vigoare a noii legi, lucru care a dus la amanarea cu un an a unui posibil referendum de revizuire. Cuplat cu spargerea USL si respingerea de catre CCR a modificarilor dorite de penali (vezi mai sus), acest referendum, din fericire, nu a mai avut loc.
***
Asa ca alegerile de maiine nu sunt despre stanga sau dreapta, cum incerca alaltaieri sa ne persuadeze stimabila doamna Alina Gorghiu (“Eu cred ca alegerea fundamentala este intre dreapta si stanga“). Si nici despre “momentele de stangacie” avute de PNL. Aveti mai sus astfel de momente din mandatul Parlamentului USL si puteti judeca singuri daca ele sunt de “stangacie”. Am mai auzit scuza asta despre “stangacie” in gura doamnei Gorghiu, dupa esecul de la locale:
“Trecând de sondaje, pot să vă spun fără să reiau acum elemente din trecut şi cu siguranţă puteţi spune că am fost stângaci în anumite decizii la un moment dat privitor la candidatura pe Bucureşti, însă cred că este important faptul că dintre toţi candidaţii care au fost validaţi de Biroul Municipal Bucureşti să intre în cursă, colegul meu Cătălin Predoiu este evident singurul care poate să conducă Primăria Generală”. Întrebată dacă-şi asumă eşecul candidaturii lui Marian Munteanu, în calitatea ei de copreşedinte al PNL, Alina Gorghiu a replicat: “N-a fost un eşec al candidaturii, practic, a fost o retragere de candidatură şi categoric, da, îmi asum faptul că şi eu şi colegii mei din Biroul Politic Naţional am făcut greşeli, am avut momente de ezitare, dar ştiţi ce este important, este punctul în care am ajuns. Cred că şi mai important decât atât va fi rezultatul din data de 6 iunie, imediat după ziua de vot, care este 5 iunie”.
As vrea sa stiu de la doamna Gorghiu macar azi, cu o zi inainte de alegeri, daca refacerea contextuala a USL in anul 2015, cand a fost modificata legea electorala si cand s-a reintrodus votul pe liste inchise (cu largul concurs al PNL: aveti aici dovada oficiala) si cand s-a scuipat iarasi in obrazul Diasporei (cu o lege a votului prin corespondenta a carei eficienta am vazut-o ieri: 4500 de voturi trimise prin plic) este tot o “stangacie”?
Nu. Nu a fost o stangacie. Este manevra vesnic incercata de Sistem, de a mima jocul de-a partidul de dreapta si partidul de stanga, pentru a pacali electoratul si pentru a obtine locuri in Parlament, unde apoi voteaza legi in beneficiul propriu si impotriva Justitiei. In acele momente parlamentare sinistre din mandatul USL despre care am vorbit mai sus, unde era diferenta ideologica intre “stanga” si “dreapta” invocata, vulpește, alaltaieri?
Nu e destul sa arunci astfel de scuze cu jumatate de gura si tot ce a facut USL in acesti 4 ani sa se stearga cu buretele. Personal, standardele mele politice sunt mai inalte.
***
Asa ca alegerile de maiine nu sunt despre stanga sau dreapta, ci despre Sistem si Anti-Sistem. Despre #Colectiv si despre coruptia care ucide. Despre penali si despre legile pe care si le dau cu dedicatie. Despre legile care fac aproape imposibila accederea unor noi partide in Parlament. Despre Diaspora care nu poate vota electronic si care trimite miliarde de euro in tara, iar Sistemul ii da voie sa voteze, foarte restrictiv, prin corespondenta (4500 de voturi). Despre puscaria pe care o merita multi dar pe care Parlamentul ii apara, prin neridicarea imunitatii. Despre banii negri ai partidelor politice. Despre candidatura sefilor de la Bucuresti in judete din tara. Despre refugierea pe liste a unor indivizi care nu au facut nimic timp de 4 ani. Despre penali care au avut 10 ani functii si acuma mai vor o tura.
Am asteptat 4 ani sa scriu acest editorial. Politeia, prin regretatul si iubitul †Theophyle, prin subsemnatul si prin toti membrii din tara si Diaspora, a facut in acest timp mai multe pentru statul de drept decat au facut multi dintre cei care azi ne cer votul. Societatea civila, in genere, in multe momente, a salvat statul de drept din gheara penalilor. De aceea va pot spune doar atat, in incheiere:
Maiine este ziua in care avem puterea si in care Sistemul este la mana noastra. Mergeti la vot si luati-va revansa asupra lui!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Is doua pozitii pe care poti sa le iei la alegeri:
– mergi frumos sa votezi, ca acum ai puterea si le e frica de tine
– sex oral 4 ani din pozitia prostului fudul
Buna ziua!
Un articol al lui Funeriu:
http://www.contributors.ro/administratie/cele-40-de-vulnerabilitati-ale-romaniei/
……..
În afară de opţiunile clare de apartenenţă la NATO şi UE, o condamnare a comunismului și un déjà caduc Pact Pentru Educație, nu găseam nimic.
Am încercat apoi să descifrez opţiunile (explicite sau implicite) ale naţiunii, încercând să-mi clarific răspunsul la întrebarea “ce însemnă să fii român?”. Am recitit istorie, am vorbit cu oameni mai informaţi decât eram eu, dar tot în ceaţă am rămas. Până ce, în urma unei discuţii cu doi oameni extraordinari, m-am luminat: noi nu avem definit un set de valori intangibile, precum celebrul “Liberté, Egalité, Fraternité” francez.
Fără opțiuni clare ale statului și fără un set de valori intangible ale națiunii, nu găseam șinele pe care să pun locomotiva unei mișcări politice utile țării. Van efort : în lipsă de repere bâjbâim în vidul axiologic al societății românești. Bâjbâim și dispăm resurse. Ăsta este, în fond, și motivul pentru care politicienii noștri nu pot da soluţii (legi) solide: nu avem linii directoare, cu care, ca român, dincolo de imperfecțiunile personale ale fiecăruia, te trezeşti dimineaţa, să te culci seara, le aperi cu pieptul dacă sunt atacate şi le transmiţi copiilor.
……..
*Zilele trecute vorbeam cu niste persoane cunoscute despre votare. Indiferent ce le-am spus, optiunea vizibila era pentru TB, pe motiv ca … „e de-al nostru, poate face ceva pentru C-ta …” In final, le-am spus: poate ar trebui sa va orientati dupa criteriul „ numarul cat mai mic de penali existenti pe listele propuse”, si nu dupa criteriul „e de-al nostru…” .
Buna ziua! “E de-al nostru” e un argument inselator. Politicienii actuali nu sunt ai oamenilor, sunt ai Sistemului.
Exact! Dar asa de bine a fost cultivata sintagma in mentalul colectiv ca te apuca … toate cele …
Buna ziua. Ghinion de nesansa pentru psd care s-a strofocat sa nu se tina alegerile pe 11 ”pentru ca o sa fie ninsori si viscol” maine se anunta o vreme minunata http://vremea.meteoromania.ro/ La prezenta mare pesedeu moare
Doamne ajuta sa iasa la vot cei care, de regula, stau acasa, scarbiti! 🙂
Multumim Sistemului! 10% din voturile prin corespondenta ale Diasporei au fost anulate, din cauza neclaritatii legii!
http://www.romanialibera.ro/rezultate-alegeri-parlamentare-2016+/parlamentare-2016/exclusivitate–se-anuleaza-cu-sutele-voturile-trimise-prin-corespondenta-de-romanii-din-disapora–membru-birou-electoral–sunt-peste-480-de-voturi-anulate–adica-peste-10-la-suta–asta-poate-schimba-rezultatul-435276
”Informațiile sunt corecte. Noi am încercat să găsim o solutie de compromis, dar s-a decis că nu este legal și toate aceste voturi sunt anulate. Nu mai există nicio procedură prin care ar putea să se schimbe situația”.
Inca un aspect care subliniaza foarte bine miza societatii civile (nu a partidelor, caci acestea au mereu alte mize).
Zicea Alina Gorghiu despre cutare partid: “…poate are intentii bune, dar deocamdata are foarte multe de demonstrat”.
Eu as zice altfel: partidul respectiv poate ca are multe de demonstrat, insa partidele vechi nu mai au nimic de demonstrat. Ne-am lamurit de mult.
Salutare
http://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/raport-secret-cia-privind-atacurile-cibernetice-629232
Despre cooperarea Exxon -Gazprom se stie , inclusiv pe la balta Marii Negre .
http://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/seful-exxon-ar-putea-deveni-seful-diplomatiei-sua-629236
Salut! Bine ca nu il pune pe ala de la Chevron….
Salve , de aia trebuie mers la vot – daca vor iesi jegosii care au fost la putere ( pe vremea cand notarita taia facturi pentru NIS-Gazprom , iar mitomanu/’ impartea licente pentru alde lukoil ) o sa ne trezim iar cu slugile lui tender prin gradinile oamenilor .
bine ca sta ala la parnaie acum, insa partizani ai “investitiilor” miniere sau petroliere se gasesc rapid prin toate partidele…
http://www.rumaniamilitary.ro/precizari-ale-mapn-cu-privire-la-programele-corveta-multifunctionala-si-transportor-blindat-pentru-trupe-8×8
http://www.riseproject.ro/articol/partidul-romania-unita-prin-mita/
Buna seara
Comentarii-la obiect-la chestia cu corvetele
Buna seara
Da 😛
Seara buna.
De pe net, important info for diaspora:
“Primita pe whatsapp: “Rugați toate cunoștințele de afară să posteze îndemnul de a merge la vot. Am fost sunat de un prieten din Goteborg ca PSD istii transmit masiv ca este inutil să meargă diaspora masiv la vot ca oricât ar merge tot 4 deputați si 2 senatori au. Voturile diasporei contează enorm la redistribuiri!”
Spuneti prietenilor de afara, avem nevoie de voturile diasporei ca sa reusim! Chiar si 150000 de voturi din diaspora inseamna peste 2% din parlament, adica cu peste 10 locuri de deputati/senatori in plus!”
Si eu m am interesat si mi s a spus camerg la redistribuire/nu sunt in tara
Ultima decizie a lui Trump
Pe bancnotele usd va fi scris
“In Russia I trust”
asta dupa anuntul ca numirea lui Tillerson la dept de stat este iminenta
buna dimineata!
http://politeia.org.ro/editoriale/11-decembrie-2016-alegeri-parlamentare-un-vot-anti-sistem/51009/